07 Σεπ 2024
READING

“Αδύνατος” στην Αθήνα ο Μασούτης

5 MIN READ

“Αδύνατος” στην Αθήνα ο Μασούτης

“Αδύνατος” στην Αθήνα ο Μασούτης

Ένα δυναμικό επεκτατικό πλάνο εκτελεί τα τελευταία χρόνια η Δ. Μασούτης, η βορειοελλαδίτικη αλυσίδα σούπερ μάρκετ που έκανε το μεγάλο βήμα να περάσει τα σύνορα της βόρειας Ελλάδας και να κατέβει στην υπόλοιπη χώρα, μεταξύ άλλων και στην Αττική, με ένα ισχυρό πλάνο που έχει δώσει δείγματα προόδου.  Το 2023 μάλιστα, η εταιρία για πρώτη φορά στην ιστορία της έσπασε το «φράγμα» του 1 δισ. ευρώ σε τζίρο. Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών του έφτασε το 1,076 δισ. ευρώ από 924 το 2022. Και για αυτό το επίτευγμα καθοριστικό ρόλο έπαιξε η ανάπτυξη του δικτύου καταστημάτων.

Παρ΄όλα αυτά, η αλυσίδα που ήρθε από τον βορρά και, εν μέσω ενός ισχυρού κλίματος ανταγωνισμού με παίκτες που έχουν εδραιώσει τη θέση τους στην Αθήνα και στις καρδιές του καταναλωτικού κοινού της Αττικής, καταγράφει ακόμη ισχνή παρουσία και μικρό μερίδιο της αγοράς στην περιοχή, εν αντιθέσει, για παράδειγμα, με τη Θεσσαλονίκη, όπου είναι αδιαμφισβήτητα κυρίαρχος, αν και αυτό δεν αποτελεί παράδοξο, διότι άλλωστε εκεί η αλυσίδα «παίζει μπάλα στην έδρα της».

Συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή, το «κοντέρ» γράφει συνολικά 400 καταστήματα πανελλαδικά, με την Αττική να μετρά μόλις 58 καταστήματα, πράγμα που σημαίνει ότι διατηρεί ένα πολύ μικρό ποσοστό της αγοράς, προς το παρόν.

Το σχέδιο επέκτασης προχωρά, όμως το στοίχημα παραμένει πάντα δύσκολο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να κερδηθεί. Και αυτό γιατί αριθμητικά βρίσκεται ακόμη πολύ πίσω, ενώ η επέκταση απαιτεί βέβαια κεφάλαια, χτίσιμο του brand loyalty ενός κοινού που δεν έχει ακόμη αγαπήσει σε μεγάλο βαθμό την αλυσίδα, σε σχέση με άλλες μάρκες και φυσικά χρόνο, ώστε οι επενδύσεις να αποφέρουν καρπούς.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. ιδρύθηκε από τον Διαμαντή Μασούτη το 1976 στη Θεσσαλονίκη. Απ’ όταν ιδρύθηκε, η εταιρία έχει πραγματοποιήσει σταδιακή επέκταση αρχικά στην πόλη της Θεσσαλονίκης και μετά σε νέες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, καθώς και μέσα από εξαγορές. Λόγου χάριν, το 1999 έγινε η μεγάλη εξαγορά 2 αλυσίδων «Δύο Άλφα» και «Αφοί Μπίσκα», μέσα από την οποία απέκτησε 53 καταστήματα και το 2001 προστέθηκαν στην εταιρία 49 νέα καταστήματα από την εξαγορά των αλυσίδων σούπερ μάρκετ «Άλφα Δέλτα», «Γεώργιος Μπίσκας», «Mercato».

Το 2018 πραγματοποίησε την είσοδο στην Αττική με την εξαγορά της αλυσίδας καταστημάτων Προμηθευτική Τροφίμων Α.Ε., με 56 εταιρικά καταστήματα στην Αθήνα και την Άνδρο. Υπήρξε η μεγαλύτερη εξαγορά που είχε πραγματοποιήσει η εταιρία στα 42 μέχρι τότε χρόνια της αναπτυξιακής της πορείας.

Η επέκταση απαιτεί κεφάλαια, χτίσιμο του brand loyalty ενός κοινού που δεν έχει ακόμη αγαπήσει σε μεγάλο βαθμό την αλυσίδα, σε σχέση με άλλες μάρκες, και φυσικά χρόνο

Η εξαγορά της Προμηθευτικής Τροφίμων και η κάθοδος στην Αττική

Συγκεκριμένα, στις 15 Μαΐου του 2018 εξαγόρασε την Προμηθευτική Τροφίμων, κίνηση που επέτρεψε στην Μασούτης να αποκτήσει διείσδυση στην αγορά της Αθήνας, του Πειραιά, των περιχώρων και των Κυκλάδων. Η επέκταση αυτή βοήθησε την εταιρία, η οποία αποτελούσε ήδη ηγέτιδα δύναμη στη Βόρεια Ελλάδα, να ενισχύσει σημαντικά τη δυναμικότητά της πανελλαδικά.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα, σε μία περιοχή όπου παίκτες όπως ο ΑΒ Βασιλόπουλος κυριαρχεί σε μέγεθος δικτύου καταστημάτων και ο Σκλαβενίτης σε τζίρο, ο Μασούτης έχει μεγάλη διαδρομή να διανύσει με άνοιγμα πολλών νέων καταστημάτων ή με εξαγορές για να μπορέσει να πάρει σημαντικό μερίδιο στην Αττική, όπου μέχρι στιγμής υστερεί.

Τα Grand Μασούτης στην Αθήνα και το «grand» project στις Τρεις Γέφυρες

Αυτό το διάστημα, τρέχουν οι κατασκευαστικές εργασίες με στόχο να είναι έτοιμο μέσα στον Δεκέμβριο 2024 το δεύτερο Grand Mασούτης στην Αθήνα που δημιουργεί η εταιρία στο πλαίσιο του μεγάλου real estate project, επένδυσης άνω των 30 εκατ. ευρώ, στην περιοχή Tρεις Γέφυρες. Το υψηλό κόστος έχει να κάνει με το γεγονός ότι στο project θα περιλαμβάνεται, εκτός από το κατάστημα, και η ανέγερση και πώληση κατοικιών, στα βήματα ανάλογων μικτών εμπορικών και οικιστικών επενδύσεων που έχουν πραγματοποιηθεί στην Χρυσούπολη Καβάλας και στη Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης.

Ακόμα, έχει ανακοινωθεί η πρόθεση της εταιρίας να δημιουργήσει ακόμα δύο Grand Μασούτης στα Βόρεια Προάστια και στο κέντρο της Αθήνας. Σημειώνεται ότι η «Δ. Μασούτης», εκτός από τα Grand καταστήματά της επιθυμεί να διεισδύσει και με μικρότερα καταστήματα σε περιοχές της Αττικής, και ειδικά στα δυτικά προάστια (Αιγάλεω, Περιστέρι κτλ). Ωστόσο, αυτό το πλάνο έχει καθυστερήσει σημαντικά, καθώς η εταιρία βρίσκει εμπόδια στην εύρεση των κατάλληλων χώρων που θα υποστηρίξουν τέτοιου είδους καταστήματα. Καθυστερήσεις όπως αυτή, και projects που θα μπορούσαν να καλύψουν το κενό της αλυσίδας στην Αττική και να προσεγγίσουν τους ανταγωνιστές, αριθμητικά, δυσχεραίνουν το κατά τα άλλα σημαντικό πλάνο της εταιρίας για επέκταση στην Αττική, γεγονός που εξακολουθεί να επιτρέπει στους άλλους retailers να την αφήνουν πίσω.

Να θυμίσουμε ότι τον περασμένο Δεκέμβριο, ορόσημο της αλυσίδας αποτέλεσε το άνοιγμα του πρώτου μεγάλου καταστήματος, Grand Μασούτης, το οποίο δημιούργησε στη Γλυφάδα επί της λεωφόρου Βουλιαγμένης 79 και Βενεζουέλας, η Δ. Μασούτης Α.Ε., το οποίο μάλιστα αναπτύσσεται σε επιφάνεια 2.000 τετραγωνικών μέτρων. Το συγκεκριμένο διαθέτει 8 ταμεία και 200  θέσεις πάρκινγκ, ενώ αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα. Συνολικά η εταιρία μετρά αυτή τη στιγμή 15 Grand Μασούτης σε πανελλαδικό επίπεδο. Ο δρόμος βέβαια, είναι ακόμη μακρύς, ώστε η παρουσία της αλυσίδας στην Αττική να γίνει όντως Grand. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.