07 Σεπ 2024
READING

Πώς ο Πειραιάς αποκτά τη νέα του όψη και ανεβάζει τις τιμές των ακινήτων

6 MIN READ

Πώς ο Πειραιάς αποκτά τη νέα του όψη και ανεβάζει τις τιμές των ακινήτων

Πώς ο Πειραιάς αποκτά τη νέα του όψη και ανεβάζει τις τιμές των ακινήτων

Το ράλι των τιμών στα ακίνητα, τόσο όσον αφορά στην ενοικίαση, όσο και την αγορά κατοικίας, είναι μία φράση που έχει παγιωθεί πια στον δημόσιο διάλογο και αυτό γιατί είναι μία ζοφερή πραγματικότητα που αποτελεί το παρόν και, όπως φαίνεται, το μέλλον. Οι αυξήσεις συνεχίζονται διαρκώς και δείχνουν να μην υπάρχει «ταβάνι» και, σύμφωνα με τα στοιχεία του Spitogatos.gr, συνεχίζονται και το δεύτερο τρίμηνο του 2024.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει, σε αυτό το πλαίσιο, το γεγονός ότι για το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου 2024, τις υψηλότερες αυξήσεις στις μέσες τιμές πώλησης καταγράφει σε πανελλαδικό επίπεδο ο Πειραιάς, μία περιοχή που μέχρι πρότινος θεωρούνταν πιο low profile και οικονομική, σε σχέση με άλλες περιοχές της Αττικής, ωστόσο, λόγω διαφόρων παραγόντων και όπως δείχνει η τάση και η εξέλιξη των τιμών, αναδεικνύεται σε έναν περιζήτητο προορισμό που παρουσιάζει ευδιάκριτα στοιχεία εξέλιξης, σε σχέση με το κοντινό παρελθόν.

Πού φτάνουν οι τιμές στον Πειραιά

Με βάση τα στοιχεία από το δίκτυο αγγελιών του Spitogatos.gr, για το διάστημα των μηνών Απριλίου – Ιουνίου 2024, τις υψηλότερες αυξήσεις στις μέσες τιμές πώλησης καταγράφει σε πανελλαδικό επίπεδο ο Πειραιάς. Συγκεκριμένα, αυτή την περίοδο, οι τιμές πώλησης για κατοικίες στο κέντρο του Πειραιά αυξήθηκαν και έφτασαν στα 2.471 ευρώ ανά τ.μ., ενώ τον ίδιο «χορό» ακολουθούν και τα προάστια, που παρουσιάζουν πρωτοφανείς για τα δεδομένα τους τιμές, εμφανίζουν τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση στο φετινό δεύτερο τρίμηνο, σε σχέση με το περσινό διάστημα, της τάξεως του +23,6%, με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 1.931 ευρώ ανά τ.μ..

Οι συνεχώς αυξανόμενες τιμές έρχονται ως απόρροια ενός συνόλου παραγόντων που έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη της περιοχής του Πειραιά μέσα από έργα υποδομών και τουριστικές αναπτύξεις.

Ο Πύργος του Πειραιά

Το κτίριο – τοπόσημο της περιοχής του Πειραιά, μετά από 48 χρόνια οπότε και ξεκίνησαν οι εργασίες της κατασκευής του, απέκτησε εντελώς νέα μορφή και επιτέλους αξιοποιείται, όπως του πρέπει, μετά τα εγκαίνια που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο μήνα, παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο Πύργος Πειραιά είναι ο πρώτος «πράσινος» ουρανοξύστης της Ελλάδας, πιστοποιημένος στην ανώτατη βαθμίδα Platinum, σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο LEED. Παράλληλα, φέρει την πιστοποίηση WELL, σε σχέση με το ευ ζην των «ενοίκων» του. Πρόκειται για το δεύτερο ψηλότερο κτίριο της Ελλάδας έως αυτή τη στιγμή μετά τον πύργο των Αθηνών.

Στις 16 Μαΐου μάλιστα, ήδη πριν από τα επίσημα εγκαίνια, ίσως το πιο ηχηρό όνομα, αυτό των καταστημάτων Zara και Zara Home, άνοιξε τις πόρτες του στον Πύργο. Πρόκειται μάλιστα για το μεγαλύτερο κατάστημα Zara στον κόσμο, με συνολική έκταση 6.000 τ.μ.. Να θυμίσουμε επίσης ότι η Dialectica, μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, που δραστηριοποιείται στην αγορά του knowledge brokering (υπηρεσίες παροχής πρωτογενούς έρευνας) ήταν ο βασικός μισθωτής και anchor tenant στον Πύργο του Πειραιά, που εξασφάλισε πρώτος τη θέση του στο κτίριο.

Συνολικά, ο Πύργος διαθέτει 24 ορόφους και δύο υπόγεια, με συνολική δομημένη επιφάνεια 34.623 τετραγωνικά μέτρα.

Για το διάστημα των μηνών Απριλίου – Ιουνίου 2024, τις υψηλότερες αυξήσεις στις μέσες τιμές πώλησης καταγράφει σε πανελλαδικό επίπεδο ο Πειραιάς

Το μετρό – κόσμημα

Μία από τις νέες φωτεινές προσθήκες στον Πειραιά είναι βέβαια η άφιξη του μετρό στην πόλη του Πειραιά, με τρεις νέους σταθμούς, το οποίο προσέλκυσε και εξυπηρετεί πλήθος επιβατών, ενώ αδιαμφισβήτητα, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση και στην εικόνα των σταθμών, ειδικά του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, το οποίο αποτελεί προσθήκη – κόσμημα στη λίστα των σταθμών της Γραμμής 3 του Μετρό. Στο εσωτερικό του σταθμού το επιβατικό κοινό έρχεται σε επαφή με αρχαιολογικά ευρήματα, καθώς και τον κυκλικό χάρτη του Πειραιά στην οροφή των χώρων εκδοτηρίων.

Οι νέοι σταθμοί που παραδόθηκαν στο κοινό τον Οκτώβριο του 2022 συνέδεσαν την πόλη του Πειραιά με το κέντρο της Αθήνας σε χρόνο λιγότερο της μίας ώρας, αλλά και με το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, μεταμορφώνοντας το λιμάνι του Πειραιά.

Τα ξενοδοχεία και τα serviced apartments

Νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις έχουν κάνει τελευταία την εμφάνισή τους στο λιμάνι του Πειραιά, προκειμένου να φιλοξενήσουν τουρίστες οι οποίοι αποβιβάζονται ή πρόκειται να επιβιβαστούν σε κρουαζιερόπλοια στο λιμάνι του Πειραιά.

Ίσως η πιο χαρακτηριστική περίπτωση ξενοδοχείου να είναι η τετράστερη μονάδα «Mitsis N’U Piraeus Port», η οποία στεγάστηκε στο παλιό εργοστάσιο του Μεταξά στην οδό Αριστείδου, ένα ιστορικό κτίριο, το οποίο από το 1888 έως το 1967 στέγαζε το αποστακτήριο των ομώνυμων οινοπνευματωδών ποτών. Το ξενοδοχείο διαθέτει 101 δωμάτια και σουίτες και απευθύνεται τόσο στο business, όσο και στο leisure κοινό. Το εκλεπτυσμένο ξενοδοχείο έχει σχεδιάσει το αρχιτεκτονικό γραφείο Divercity Architects και συστήνει στο κοινό μία πιο εκλεπτυσμένη και διακριτικά πολυτελή πρόταση φιλοξενίας στην πόλη, ακόμη και για όσους χρειάζονται απλώς μία διαμονή για επαγγελματικούς λόγους.

Στο ίδιο μήκος κύματος, άνοιξε τις πόρτες του στις αρχές του 2024 και το τετράστερο ξενοδοχείο Athenarum Portus επί της οδού Λεωχάρους και Ναυαρίνου, κοντά στους σταθμούς του μετρό Πειραιά, το λιμάνι, αλλά και τον πύργο του Πειραιά. Περιλαμβάνει 51 δωμάτια και 102 κλίνες, ανάμεσά τους πολυτελείς σουίτες διαφόρων ειδών και θέα στο λιμάνι.

Στον Πειραιά έχουν κάνει δυναμικά την εμφάνισή τους τα τελευταία χρόνια και τα serviced apartments που απευθύνονται κυρίως στο business κοινό και εξυπηρετούν όσους ψάχνουν βραχυπρόθεσμη διαμονή για επαγγελματικούς λόγους. Το ντεμπούτο των διαμερισμάτων αυτών έκανε η Premia Properties, στο πλαίσιο συμφωνίας με τη Dimand, με κτίριο στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου, ένα ακίνητο συνολικής επιφάνειας 3.600 τ.μ., το οποίο αποτελείται από 58 πλήρως εξοπλισμένα διαμερίσματα.

Στη συνέχεια ένας ακόμη παίκτης μπήκε στον «χορό» των serviced apartments και είναι η DKG Developments, η οποία έχει παρουσιάσει το project Iris Serviced Apartments, που εξυπηρετεί τη ζήτηση για διαμερίσματα τέτοιου τύπου. Πρόκειται να πάρει τη θέση του σε κεντρικό σημείο του Πειραιά, σε ήδη υπάρχον κτίριο, πολύ κοντά στον σταθμό του μετρό, 240 μέτρα από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, 750 μέτρα από το λιμάνι και 550 μέτρα από το Πανεπιστήμιο Πειραιά και, τέλος, με εμπορικά καταστήματα στα 100 μέτρα.  Η τιμή έναρξης έχει διαμορφωθεί στα 107.000 ευρώ ανά διαμέρισμα.

Θα είναι ένα εξαώροφο κτίριο που θα διαθέτει 37 επιπλωμένα και εξοπλισμένα στούντιο – διαμερίσματα, κοινό πλυντήριο και ένα γυμναστήριο. Δεδομένου ότι τα διαμερίσματα θα απευθύνονται σε εργαζομένους, θα ξεκινούν από τα 20 τ.μ. και θα φτάνουν μέχρι τα 29 τ.μ..

Η αναγέννηση του εμβληματικού κτιρίου της Παπαστράτος

Ίσως την πιο πολυσυζητημένη επένδυση που έδωσε νέα πνοή σε ένα από τα ιστορικά κτίρια του Πειραιά να αποτελεί η δημιουργία το νέου υπερσύγχρονου κτιριακού συγκροτήματος γραφείων, που ονομάστηκε «Piraeus Port Plaza», το οποίο εκτείνεται σε τρία οικοδομικά τετράγωνα συνολικής έκτασης 17.841 τ.μ. στην περιοχή του Αγίου Διονύσιου, αναβιώνοντας τις παλιές εγκαταστάσεις της καπνοβιομηχανίας «Παπαστράτος» η οποία ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1931.

Ουσιαστικά η Dimand υλοποίησε την ανάπλαση που αφορούσε τρία κτιριακά συγκροτήματα (τις πρώην καπναποθήκες της Παπαστράτος) με συνολική επιφάνεια οικοπέδων στα 17.841 τ.μ. και συνολική στεγασμένη επιφάνεια 65.743 τ.μ.. Η αναγέννηση του τοποσήμου της περιοχής και η δημιουργία των γραφείων νέας γενιάς, βάζει το δικό της λιθαράκι στη νέα όψη που παίρνει τα τελευταία χρόνια ο Πειραιάς, συμπαρασύροντας παράλληλα και τις, τσουχτερές πια, τιμές των ακινήτων. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.