04 Οκτ 2024
READING

H Gen-Z αλλάζει τον κόσμο

7 MIN READ

H Gen-Z αλλάζει τον κόσμο

H Gen-Z  αλλάζει τον κόσμο

Τάσεις στη μόδα, στη συμπεριφορά, στις καταναλωτικές συνήθειες, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ένα σωρό νέες «αργκό» και λέξεις άγνωστες για τις μεγαλύτερες ηλικίες. Η Gen-Z είναι εδώ, σε παγκόσμιο επίπεδο, κατέχει ισχυρή δύναμη, κατευθύνει δεδομένα, παρόν και μέλλον, δημιουργώντας αμέτρητες και συνεχώς μεταβαλλόμενες νέες τάσεις που περνούν σαν τυφώνες και αλλάζουν σχεδόν κάθε μήνα, καταρρίπτοντας η μία την άλλη. 

Οι Gen-Zers, όσοι δηλαδή έχουν γεννηθεί από το 1997 μέχρι το 2012, ήδη αποτελούν το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ μέχρι το τέλος της δεκαετίας θα συνιστούν το ευρύτερο καταναλωτικό κοινό. Και μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε τη σημαίνει αυτό για την παγκόσμια αγορά, αλλά και τις γενικότερες τάσεις που θα ισχύσουν.

Τα κάποτε περιζήτητα skinny jeans που εξαφάνισε η Gen Z

Έχει ενδιαφέρον να επικεντρωθούμε στο κομμάτι της μόδας, με την Gen-Z να «ακυρώνει» με μεγάλη ευκολία μεγάλες, παλιότερες μόδες και να υποδεικνύει τις δικές της, χρησιμοποιώντας κυρίως τη δύναμη των social media.

Για παράδειγμα, μία από τις πιο ισχυρές τάσεις στα χρόνια της «δόξας» των millenials, σε επίπεδο μόδας, ήταν τα – ασφυκτικά – skinny jeans, με κορίτσια σε όλο τον κόσμο να μην ενδιαφέρονται ακόμη και για το αν δεν μπορούν να ανασάνουν, φορώντας το τζιν που κολλούσε κυριολεκτικά στο δέρμα τους, αρκεί να είναι… «in». Εξώφυλλα με celebrities ανά τον κόσμο, τηλεοπτικές διαφημίσεις και τα ράφια των μεγαλύτερων fast fashion αλυσίδων ανά τον κόσμο προέβαλαν αυτά τα τζιν ως τη μόνη επιλογή για να είναι κανείς μέσα στη μόδα.

Πλέον, σύμφωνα με την αμερικανική εταιρία αναλύσεων Circana, τα ίσια, πιο φαρδιά τζιν είναι πια η πιο δημοφιλής γυναικεία τάση της μόδας, με τις πωλήσεις να έχουν αυξηθεί κατά 48% σε σύγκριση με τέσσερα χρόνια πριν, όταν κυριαρχούσαν τα στενά τζιν, και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη Gen Z.

Κάπως έτσι, οι κάλτσες, που μέχρι πρότινος φορούσαμε απλώς για πρακτικούς λόγους, αναδεικνύονται πια σε βασικό στοιχείο του καθημερινού outfit, με τα παντελόνια που «σταματούν» στον αστράγαλο να αφήνουν χώρο για αυτές, ώστε να «λάμψουν». Έτσι, ενώ οι συνολικές πωλήσεις κάλτσας παρέμειναν στάσιμες κατά το προηγούμενο έτος, οι δαπάνες για πιο… μοδάτες κάλτσες αυξήθηκαν σε πωλήσεις κατά 8%. Έτσι, τη στιγμή που οι πελάτες όλων των ηλικιών αύξησαν τις δαπάνες τους για κάλτσες, η Gen-Z αντιπροσώπευε πάνω από το 80% της αύξησης.

Τελικά, όσον αφορά στο προσωπικό στυλ, η Gen-Z ντύνεται με βάση το πώς νιώθει τη δεδομένη στιγμή, παρουσιάζοντας μία συνεχώς μεταβαλλόμενη εικόνα. Μπαίνει λιγότερο σε φόρμες και καλούπια, δεν συμπαθεί τις ταμπέλες και αγαπά τους πειραματισμούς.

Τα ισχυρά κανάλια επικοινωνίας των τάσεων

Μόδες υπήρχαν πάντα, όμως τα πράγματα στο παρόν είναι εντελώς διαφορετικά και αυτό γιατί η Gen-Z βρίσκεται στην προνομιούχα θέση να διαθέτει στα χέρια της τα πιο ισχυρά «όπλα» – κανάλια επικοινωνίας, για να διαμορφώσει και να διαδώσει εύκολα, από οποιοδήποτε μέρος και οποιαδήποτε στιγμή, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα τις τάσεις από τη μία άκρη του κόσμου, ως την άλλη.

Από την τηλεόραση, το ραδιόφωνο, τα περιοδικά και τις πασαρέλες, οι μόδες πλέον εξαπλώνονται μέσω των social media, με τους αποδέκτες και τους καταναλωτές να βρίσκονται συνεχώς συνδεδεμένοι με ένα «παράθυρο» προς τη νεανική κουλτούρα και τις τάσεις, κάνοντας απλώς scroll στο κινητό τους. Οι τάσεις εμφανίζονται τόσο γρήγορα, όσο γρήγορα εξαφανίζονται, για να πάρουν τη θέση τους καινούργιες, δημιουργώντας μία ροή που μοιάζει να είναι ατέρμονη και που διαδίδεται μέσα από μία γενιά που τη μία στιγμή θέλει κάτι, και την άλλη κάτι άλλο, παρασυρόμενη από τα κύματα που δημιουργεί τελικά μόνη της, ίσως, εν αντιθέσει με πιο σταθερές γενιές, όπως οι millenials, οι οποίες ακολουθούσαν μεν μόδες, πιο πολύ όμως προσανατολισμένες στη δική τους ιδιοσυγκρασία.

Ταυτόχρονα, η δύναμη της γενιάς αυτής της επιτρέπει να ορίζει μία τάση και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να την αποκαθηλώνει, αν έτσι θέλει. Να ορίζει ως cool ή μη cool μόδες, συμπεριφορές και τάσεις και να υπαγορεύει με τη δυνατή φωνή της τις μόδες του μέλλοντος.

Η δύναμη της γενιάς αυτής της επιτρέπει να ορίζει μία τάση και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να την αποκαθηλώνει, αν το θελήσει

Τα βαρύ πυροβολικό που λέγεται Tik Tok

Η Gen-Z αποτελεί ουσιαστικά την πρώτη αμιγώς «ψηφιακή γενιά» και αυτό το γεγονός είναι γραμμένο στο DNA της. Οι αποφάσεις της γενιάς αυτής καθοδηγούνται σε μεγάλο βαθμό από το TikTok και δευτερευόντως το Instagram. Influencers με τεράστια απήχηση και επιρροή στις πιο ευαίσθητες ηλικίες, παγκοσμίως, είδωλα και επιδραστικές προσωπικότητες είναι πια αμέτρητες σε αυτά τα κανάλια και συμπαρασύρουν τη Gen-Z, που με τη σειρά της διαμορφώνει τη σύγχρονη αγορά και τελικά, ως έναν βαθμό, τον τρόπο ζωής.

Ως καταναλωτές, οι Gen-Zers καθορίζουν τις εξελίξεις και την προσφορά των προϊόντων από κάθε είδους βιομηχανία, που καλείται να ακολουθήσει τη ροή, προκειμένου να κερδίσει.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα της ΚPMG σε 7.000 καταναλωτές σε 14 αγορές, όπως η Κίνα, η Σιγκαπούρη, η Ινδονησία, το Βιετνάμ και οι Φιλιππίνες. Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες σε κάθε αγορά ανήκαν στην ηλικιακή ομάδα Gen Z (18 έως 24 ετών). Με βάση αυτά, η Gen Z κατέταξε τα social media και τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης ως τα πιο σημαντικά για την αγοραστική τους εμπειρία.

Influencers, συνεργαζόμενοι με εταιρίες, παρουσιάζουν τα προϊόντα που χρησιμοποιούν όσον αφορά την ομορφιά, την ένδυση, ακόμη και σε είδη σπιτιού και προϊόντα καθαρισμού, αλλά και διατροφής. Κυριολεκτικά όλα έχουν θέση στα σύντομα βίντεο που παρουσιάζουν στο κοινό κυρίως μέσω Tik Tok και Instagram.

Έτσι, με τη σειρά τους οι επιχειρήσεις εστιάζουν ιδιαίτερα στο TikTok και το Instagram και επαναχαράσσουν τις στρατηγικές τους με βάση τα νέα δεδομένα και όσα θέλει να δει και να ακούσει η Gen Z.

Aκόμη, εκτός από τις αγορές, βίντεο που παρουσιάζουν και σχολιάζουν κοινωνικά θέματα και καθημερινούς προβληματισμούς στο TikTok, διαμορφώνουν ακόμη και τον τρόπο με τον οποίο αποταμιεύουν, ξοδεύουν και εξετάζουν τις οικονομικές τους δυνατότητες οι GenZers.

Ενδεικτικά, το TikTok έχει επίσημα πάνω από 1 δισεκατομμύριο μηνιαίους ενεργούς χρήστες ενώ συνολικά έχει ληφθεί πάνω από 2.6 δισεκατομμύρια φορές παγκοσμίως.

Το φαινόμενο της newstalgia και η στροφή στον αληθινό κόσμο

Ο αψεγάδιαστος κόσμος των social media, η αυξημένη οξυδέρκεια της Gen-Z και η ολοένα και αυξανόμενη, δωρεάν πρόσβαση στον κόσμο της πληροφορίας, έχει κάνει τη γενιά αυτή από την άλλη, ιδιαίτερα επιφυλακτική και… νοσταλγική.

Οι Gen-Zers αναζητούν όλο και περισσότερο παρηγοριά σε τάσεις και φαινόμενα του παρελθόντος, θέλοντας να πάρουν λίγη απόσταση από τις συνεχείς πιέσεις και τις γεμάτες φίλτρα αναρτήσεις που διαδίδουν εξιδανικευμένα και πάνω απ’ όλα, μη ρεαλιστικά πρότυπα ομορφιάς. Ίσως σε έναν κόσμο που δεν πρόλαβαν να ζήσουν, νοσταλγούν την απλότητα και την ατόφια πραγματικότητα, χωρίς περικοπές και επεξεργασίες.

Η γενιά αυτή προασπίζει την ατομικότητα και την αυτοαποδοχή, αγαπά και αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη, στρέφεται και φροντίζει το περιβάλλον, προσπαθεί να γυρίσει πίσω στις ρίζες της.

Νοσταλγικά franchises και καμπάνιες που προάγουν ρεαλιστικές εικόνες που μέχρι τώρα θεωρούνταν ταμπού (όπως πχ. το Self-Esteem Project της Dove) ζητούν – και πετυχαίνουν – την ταύτιση των Gen-Zers που ψάχνουν τελευταία κάτι πιο αληθινό από το τέλειο που βλέπουν διαρκώς στα social media. Σε παρόμοια διάθεση κινούνται πια και πολλοί influencers, που εγκαταλείπουν σταδιακά την απαστράπτουσα εικόνα τους και απευθύνονται στο κοινό τους ως οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, ανακουφίζοντας τη Gen-Z από το βάρος της τελειότητας που «πρέπει» να ακολουθήσει. Έτσι, η γενιά «ξαναγράφει» για μία ακόμη φορά νέες τάσεις, οι μάρκες ακολουθούν, οι Gen-Zers αντίστοιχα καταναλώνουν κυριολεκτικά και μεταφορικά τις προσφερόμενες τάσεις και δημιουργείται ένας κύκλος, με καταλύτη μία καλά διαβασμένη και εξελιγμένη γενιά. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.