04 Οκτ 2024
READING

Ελληνικό παράδοξο – «Ξεπουλάνε» μάρκες πολυτέλειας και φθηνά προϊόντα

6 MIN READ

Ελληνικό παράδοξο – «Ξεπουλάνε» μάρκες πολυτέλειας και φθηνά προϊόντα

Ελληνικό παράδοξο – «Ξεπουλάνε» μάρκες πολυτέλειας και φθηνά προϊόντα

Το «δίπολο» το οποίο έχει αναπτυχθεί στην ελληνική κοινωνία, το οποίο από τη μία πλευρά περιλαμβάνει ανθρώπους ικανούς να πληρώσουν τις λεγόμενες μάρκες πολυτέλειας χωρίς να πτοούνται από τις υψηλές τιμές, κι από την άλλη όλους εκείνους που αναζητούν τις προσφορές, τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας και τα φθηνά αγαθά.

Φυσικά σε καμία περίπτωση οι δύο αυτές «ομάδες» ανθρώπων δεν είναι ίσες στον αριθμό των μελών τους, καθώς στη μία περίπτωση έχουμε, επί της ουσίας, ένα «κλειστό κλαμπ» για λίγους και εκλεκτούς και στην άλλη την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων που δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις μηνιαίες υποχρεώσεις τους, με αποτέλεσμα να προσπαθούν να εξοικονομήσουν κάθε ευρώ που μπορούν.

Μέρες δόξας για την αγορά πολυτελών ειδών στην Ελλάδα

Όπως σημειώσαμε, η χώρα μας ακολουθεί τις διεθνείς τάσεις που σχετίζονται με την ανοδική πορεία που ακολουθεί η αγορά πολυτελών ειδών, την ώρα που Αθήνα και Μύκονος κρατάνε, ουσιαστικά, τα ηνία.

Σύμφωνα με την έρευνα «The future of Consumer goods: The market of luxury goods» της KPMG. η αγορά πολυτελών ειδών αποτελεί ένα ανθεκτικό τμήμα της οικονομίας, επιτυγχάνοντας εξαιρετική απόδοση ακόμα και ύστερα από περιόδους οικονομικής ύφεσης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζει η υποκατηγορία των προσωπικών ειδών πολυτελείας η οποία παρουσιάζει σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης τόσο στη παγκόσμια όσο και στην εγχώρια αγορά.

Στη χώρα μας δύο παράγοντες που κάνουν την διαφορά είναι η αύξηση του τουρισμού και η βαθιά ριζωμένη προτίμηση των Ελλήνων αγοραστών στα είδη πολυτελείας. Δηλαδή ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με μία «μεικτή» προέλευση καταναλωτών, που προέρχονται τόσο από το εξωτερικό, όσο και από την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η ελληνική αγορά ειδών πολυτελείας παρέμεινε σε ανοδική τροχιά το 2022, επιτυγχάνοντας καθαρές πωλήσεις συνολικού ύψους 509,8 εκατ. ευρώ, με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 13,2% μεταξύ 2018 και 2022. Για το 2022 η ενίσχυση προήλθε από τον αυξημένο τουρισμό και τα ανοίγματα νέων σημείων λιανικής πώλησης. Η Αθήνα και η Μύκονος αποτελούν βασικούς εμπορικούς προορισμούς, με μια σειρά διαφορετικών μοντέλων διανομής που υιοθετούνται από τα εμπορικά σήματα.

Η εισροή νέων εμπορικών σημάτων έχει αναζωογονήσει τη δυναμική της αγοράς, οδηγώντας σε μια αξιοσημείωτη συνολική αύξηση των πωλήσεων. Την ίδια ώρα, οι καθοριστικοί παράγοντες της ζήτησης ευθυγραμμίζονται με την αυθεντικότητα, την ποιότητα, το κύρος, το σχεδιασμό και τη μοναδικότητα, έχοντας απήχηση σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Οι νεότερες δημογραφικά ομάδες δίνουν έμφαση στην προσωπική εμπειρία και την εξατομίκευση, ενώ η δεξιοτεχνία αποκτά μεγαλύτερη σημασία με την πάροδο του χρόνου.

Συμπερασματικά, η αγορά ειδών πολυτελείας διανύει μια περίοδο μεγάλης ανάπτυξης, παρά τις παγκόσμιες προκλήσεις που έχουν προκύψει. Η ενσωμάτωση προηγμένων τεχνολογιών σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας, από τις λειτουργίες του back-office έως τις λειτουργίες που απευθύνονται στον καταναλωτή, πρόκειται να αποφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα σε όλους τους συμμετέχοντες. Η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών θα ωθήσει σε περαιτέρω ανάπτυξη, ενισχύοντας την αλληλεπίδραση μεταξύ των εταιρειών ειδών πολυτελείας και της επιλεκτικής πελατείας τους.

Υπενθυμίζεται ότι, το 2022, η παγκόσμια αγορά προσωπικών ειδών πολυτελείας έφτασε τα 234,4 δισ. ευρώ, επιδεικνύοντας σταθερή πορεία ανάπτυξης, με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης (CAGR) των πωλήσεων στο 2,3% μεταξύ 2018 και 2022. Οι προβλέψεις των παγκόσμιων πωλήσεων για την επόμενη πενταετία δείχνουν μια συνεχιζόμενη θετική τάση, με προβλεπόμενο CAGR στο 3,2%.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου το 80% των πωλήσεων προσωπικών ειδών πολυτελείας παράγεται από τις 10 κορυφαίες παγκόσμιες εταιρείες προσωπικών ειδών πολυτελείας, υπογραμμίζοντας την κυρίαρχη παρουσία τους στην αγορά.

Η άλλη όψη του νομίσματος

Την ίδια στιγμή, βλέπουμε να αναπτύσσεται μία εντελώς αντίθετη τάση, με τους Έλληνες καταναλωτές να στρέφονται σε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, φθηνές μάρκες και προσφορές.

Στην κατηγορία των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει πρόσφατη έρευνα της Circana, η οποία αποκαλύπτει ότι οι πωλήσεις προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας συνεχίζουν να αυξάνονται, με το μερίδιό τους να φτάνει πλέον το 27%.

Σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από έντονες πληθωριστικές πιέσεις, οι καταναλωτές αναζητούν οικονομικότερες λύσεις σε μια σειρά από κατηγορίες επιλέγοντας προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Με λίγα λόγια, αντί να προτιμήσουν μικρότερες ποσότητες επώνυμων προϊόντων, προτιμούν τα πιο φθηνά, τα οποία κερδίζουν όλο και περισσότερη εμπιστοσύνη, καθώς πλέον έχει γίνει γνωστό ότι πολλά εξ αυτών παράγονται από επώνυμες βιομηχανίες που απλώς δεν βάζουν το όνομά τους.

Οι επενδύσεις των σούπερ μάρκετ

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ιδιωτικές ετικέτες ουσιαστικά δίνουν τη δυνατότητα στο λιανεμπόριο να συνεχίσει να αναπτύσσεται, παρά τις αυξήσεις στις τιμές των επώνυμων προϊόντων. Για τον λόγο αυτό παρατηρείται μία ουσιαστική στροφή των λιανεμπόρων που προβαίνουν σε επενδύσεις που σχετίζονται με την καινοτομία και την ποιότητα των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας.

Αναλυτικότερα, ο ΑΒ ανακοίνωσε ότι θέλει να διευρύνει την γκάμα των private label προϊόντων σε 1.200 από 850, ενώ η Carrefour, που επιστρέφει δυναμικά υπό τον έλεγχο του ομίλου AVE του Νίκου Βαρδινογιάννη, έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να εξαγοράσει μεταποιητικές επιχειρήσεις με στόχο την παραγωγή προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας για την πολυεθνική.

Ακόμα, ο Σκλαβενίτης, στο τέλος του 2023, προχώρησε στην εξαγορά από την BSH του πρώην εργοστασίου της Πίτσος στην περιοχή του Ρέντη με τις πληροφορίες να τον παρουσιάζουν έτοιμο να προχωρήσει στη δημιουργία παραγωγικής μονάδας, όπου θα συγκεντρωθούν τα εργοστάσια τροφίμων του. Τέλος, σταθερές στην ανάπτυξη των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας παραμένουν Μασούτης, My Market και φυσικά η Lidl.

Σαρώνουν Temu και Ζara

Επίσης, δεν είναι τυχαίο ότι ηλεκτρονικά καταστήματα με έμφαση στα φτηνά προϊόντα, όπως για παράδειγμα το Temu, γίνονται εξαιρετικά δημοφιλή στην Ελλάδα. Πχ, από τη χώρα μας πραγματοποιούνται κάθε μέρα παραγγελίες ύψους 250.000 ευρώ.
Ακόμα, στην αγορά ρούχων, η ελληνική θυγατρική του ισπανικού πολυεθνικού κολοσσού ένδυσης Inditex, που περιλαμβάνει αλυσίδες όπως Zara και άλλες, σημείωσε αύξηση κατά 34% στον τζίρο του 2022, σχέση με το 2021, φτάνοντας στο ποσό ρεκόρ των 615 εκατ. ευρώ και καταλαμβάνοντας τη πρώτη θέση στην αγορά. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι οι Έλληνες αναζητούν τα φτηνά ρούχα σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό.

Τέλος, δεν είναι τυχαίο ότι στη χώρα μας γνωρίζουν ανάπτυξη αρκετά εκπτωτικά συγκροτήματα καταστημάτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το πρώην εκπτωτικό χωριό McArthurGlen, το οποίο πωλήθηκε στη Lamda Development για 109 εκατ. ευρώ και μετονομάστηκε σε Designer Outlet Athens. Το υπαίθριο εμπορικό χώρο 21.200 τετραγωνικών μέτρων κατέγραψε καθαρά κέρδη 3,7 εκατ. ευρώ, ενώ αύξηση στις πωλήσεις κατέγραψε και το Factory Outlet, της Folli Follie.

Στην Ελλάδα παρατηρείται μία αγορά δύο «ταχυτήτων»

Cheap is Expensive and Expensive is Cheap - Frances Cole Jones

Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι όπως η κοινωνία, έτσι και η αγορά, κινείται σε δύο ταχύτητες. Στη μία συναντάμε την πολυτέλεια που καμιά φορά φτάνει και στην υπερβολή, και στην άλλη την ανάγκη κάλυψης των καθημερινών αναγκών με όσο το δυνατόν μικρότερο κόστος.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.