06 Ιούλ 2024
READING

Τι χωρίζει το Ζαγόρι από τον Βίκο και ποιος ο ρόλος της Green Cola

4 MIN READ

Τι χωρίζει το Ζαγόρι από τον Βίκο και ποιος ο ρόλος της Green Cola

Τι χωρίζει το Ζαγόρι από τον Βίκο και ποιος ο ρόλος της Green Cola

Η πορεία για το Ζαγόρι θα μπορούσε να είναι συνεχιζόμενα ανοδική. Μία εταιρεία που χαίρει άκρας οικονομικής υγείας και αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους παίκτες με αναγνωρισιμότητα στην αγορά και ένα πολύ ισχυρό brand name. Η εταιρεία έχει πραγματοποιήσει ομολογουμένως επενδύσεις, εξαγοράζοντας για παράδειγμα την μικρή εμφιαλωτική επιχείρηση νερού Ζήρεια στην Κορινθία αλλά και σε υποδομές που σχετίζονται με την αναβάθμιση της παραγωγής της.

Στη χρήση του 2023, ο κύκλος εργασιών της εταιρείας άγγιξε τα 100 εκατομμύρια ευρώ, κινούμενος ανοδικά κατά 26% συγκριτικά με το 2022, με σημαντική βελτίωση και στο περιθώριο μεικτού περιθωρίου κέρδους. Στις προγραμματισμένες επενδύσεις της Χήτος ΑΒΕΕ που παράγει το νερό Ζαγόρι, ήταν για φέτος η κατασκευή ενός νέου κτιρίου εμβαδού 2.500 τ.μ., στο οποίο θα εγκατασταθεί κατόπιν προμήθειας, η νέα γραμμή εμφιάλωσης για το Ζαγόρι σε γυάλινες φιάλες, με στόχο την αύξηση της δυναμικότητας κατά 250% και την κάλυψη των αναγκών της αγοράς.

Τα μερίδια αγοράς των δύο επιχειρήσεων

Στοιχεία πάντως της αγοράς, δείχνουν ότι σε σχέση με το παρελθόν το Ζαγόρι έχει μείνει κάποια βήματα πίσω από τον μεγάλο του ανταγωνιστή που είναι ο Βίκος, ο οποίος παράγεται από την συντοπίτισσα εταιρεία, Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων, η οποία εκτός των άλλων παράγει και εμφιαλώνει το νερό Μιτσικέλι από την ομώνυμη πηγή. Το 2023 ο Βίκος είχε μερίδιο πωλήσεων σε όγκο στα ελληνικά σούπερ μάρκετ, το οποίο κατά πληροφορίες ήταν 22,7% σε σχέση με το 18,8% που ήταν το αντίστοιχο μερίδιο του 2022. Το Ζαγόρι από την πλευρά του είχε μερίδιο σε όγκο 18,7% στα σούπερ μάρκετ από 17,2% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό του 2022. Οι αριθμοί δείχνουν ότι το Ζαγόρι διατηρεί τη δυναμική του στην αγορά. Ωστόσο ο ανταγωνισμός του και συγκεκριμένα ο Βίκος κινείται με πιο γρήγορους ρυθμούς και αναπτύσσεται πολύ γρηγορότερα, τη στιγμή που με έναν τρόπο οι άνθρωποι της Χήτος δείχνουν να έχουν επαναπαυθεί στις δάφνες των προηγουμένων ετών.

Να πούμε εδώ ότι ένας παράγοντας που φαίνεται να επηρεάζει τα πράγματα στο εσωτερικό της Χήτος ακούγεται στην αγορά ότι είναι και η απορρόφηση της Green Cola υπό τον όμιλο Green Beverages Group. Ένα στοίχημα που ορθώς σκέφτηκαν οι άνθρωποι της Χήτος ότι θα μπορούσε να αποδώσει λόγω της συνύπαρξής νερού και αναψυκτικού σε κοινά κανάλια της αγοράς. Η Green Cola στην Ελλάδα παρουσιάζει σχετική σταθερότητα που από πολλούς ερμηνεύεται και ως στασιμότητα, έχοντας απέναντί της ισχυρούς ανταγωνιστές όπως η Coca-Cola, η Pepsi και η Λουξ, παρά το γεγονός ότι έχει τοποθετηθεί στην αγορά με ένα σαφή προσανατολισμό και με προϊόντα χωρίς ζάχαρη. Στο εξωτερικό η Green Cola έχει κάνει συμφωνίες – όπως για παράδειγμα στις ΗΠΑ – για τοπική παραγωγή, προκειμένου να εξυπηρετήσει τις ανάγκες διανομής και να μειώσει το κόστος. Όμως, φαίνεται ότι συνολικά η χημεία που θα περίμεναν οι άνθρωποι των δύο πλευρών όταν προχώρησαν στη συμφωνία, δεν επετεύχθη τουλάχιστον στο 100%. Ως προς το εγχείρημα της Green Cola ενδεικτική πάντως είναι και η ανακύκλωση στελεχών και οι αποχωρήσεις μετόχων, οι πολλές αλλαγές τα τελευταία χρόνια με χαρακτηριστικό παράδειγμα την αποχώρηση του Κώστα Μαχαίρα από την εταιρεία, ο οποίος είχε μερίδιο μετοχών.

Οι επενδύσεις του Βίκου που ανοίγει βηματισμό

Πηγαίνοντας τώρα στον εγχώριο ανταγωνισμό, ο Βίκος ανακοίνωσε πρόσφατα πρόγραμμα επενδύσεων κοντά στα 100 εκατομμύρια ευρώ, ανοίγοντας με τον τρόπο αυτό ταχύ βηματισμό. Μέρος της στρατηγικής των επενδύσεων αυτών είναι ο Βίκος να γίνει υπολογίσιμη δύναμη στα αναψυκτικά, αυξάνοντας την παραγωγή και τα μερίδιά του. Το συνολικό επενδυτικό πλάνο της εταιρείας αποβλέπει στη συνολική της αναβάθμιση τόσο στο επίπεδο της παραγωγής, της λειτουργίας, αλλά και στο επίπεδο της της αγοράς. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διάρκεια του 2023 οι πωλήσεις της Ηπειρωτικής Βιομηχανίας Εμφιαλώσεων ανήλθαν περίπου στα 120 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 14% έναντι του 2022, ενώ σημαντική βελτίωση παρουσιάζει και η κερδοφορία της –η οποία στη διάρκεια του 2022, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, είχε συρρικνωθεί. Η διάθεση το Βίκου φαίνεται ότι είναι να μεγαλώσει όσο το δυνατόν περισσότερο σε σχέση με τον ανταγωνισμό του, όχι μόνο στο εμφιαλωμένο νερό όπου αυτή τη στιγμή είναι κυρίαρχος, αλλά και να μικρύνει την απόσταση που τον χωρίζει από τους ανταγωνιστές του στα αναψυκτικά.

Πάντως, ίσως θα πρέπει να αναφέρουμε ότι εκτός από τις κινήσεις του ανταγωνισμού που καθορίζουν την πορεία της αγοράς, ιδίως όταν πρόκειται για τους μεγαλύτερους παίκτες αυτής, ρόλο στις εξελίξεις έχει και η πορεία που επιλέγουν όλοι όσοι τους ανταγωνίζονται. Το Ζαγόρι, λειτουργώντας ως «love brand», έχοντας σημαντική ταύτιση με το εγχώριο καταναλωτικό κοινό, φαίνεται να έδωσε την εντύπωση τους μετόχους και ιδιοκτήτες του, ότι αυτό ίσως επαρκεί για τη συνέχεια. Είναι βέβαια ένα ισχυρό εχέγγυο. Όμως ο δρόμος της ανάπτυξης και της εξωστρέφειας χαρακτηρίζεται από πολλές διαφορετικές κινήσεις και πρωτοβουλίες που μπορούν να υλοποιηθούν.

Επομένως ίσως αυτό που λείπει κυρίως αυτή τη στιγμή είναι η επαναδραστηριοποίηση και το κίνητρο για καινούργια πράγματα, που θα δώσει στο Ζαγόρι τη χαμένη του φρεσκάδα για να συνεχίσει να πορεύεται τα χρόνια που θα ακολουθήσουν.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.