06 Ιούλ 2024
READING

Οι Gypsy Winemakers που κάνουν κρασιά σε διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας

4 MIN READ

Οι Gypsy Winemakers που κάνουν κρασιά σε διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας

Οι Gypsy Winemakers που κάνουν κρασιά σε διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας

Ο Δημήτρης Μανσόλας και η Μαρία Ταμιωλάκη εφαρμόζουν ένα ασυνήθιστο, ίσως πρωτόγνωρο μοντέλο δραστηριοποίησης στον τομέα της οινοπαραγωγής. Οι δύο οινολόγοι και οινοποιοί σπούδασαν στο Μπορντό της Γαλλίας και επηρεάστηκαν από τους «ιπτάμενους οινοποιούς» της συγκεκριμένης χώρας που καταπιάνονται με την οινοποίηση σε διαφορετικές χώρες του πλανήτη.

Το 2018 αποφάσισαν να δημιουργήσουν την Hetero Wines, έχοντας προηγουμένως θητεύσει στην οικογενειακών συμφερόντων οινοποιία Ρους-Ταμιωλάκη με έδρα την Κρήτη. Συνέχισαν πλέον αυτόνομα, επιδιδόμενοι στο μοντέλο του gipsywinemaking, ήτοι της νομαδικής οινοποίησης όπου αναλαμβάνουν συγκεκριμένα project, με ξεχωριστό αφήγημα το καθένα, σε διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας. Οι δύο οινολόγοι επιδίδονται στην οινοποίηση των σταφυλιών αποκλειστικά στον τόπο που αυτά παράγονται, χωρίς να έχουν δικό τους οινοποιείο, αντιθέτως συνεργάζονται με κατά τόπους οινοποιητικές μονάδες.

Διαφορετικές περιοχές, ποικιλίες και project με την ταυτότητα των δύο οινοποιών

«Η Hetero Wines έλαβε την ονομασία της με έμπνευση από τη λέξη “ετερόκλιτο”. Βαθιά πεποίθηση δική μου αλλά και του Δημήτρη Μανσόλα, ήταν από την πρώτη στιγμή, πως εάν κάποιος έχει ταυτότητα στη δουλειά του, αυτή αναδεικνύεται όπου και εάν δραστηριοποιηθεί. Βασιζόμενοι στη σκέψη ότι έχουμε μία αναγνωρίσιμη ταυτότητα στον τρόπο που κάνουμε κρασιά, θελήσαμε να παρουσιάσουμε διαφορετικές περιοχές, ποικιλίες και project, μέσα από το δικό μας οινοποιητικό αποτύπωμα», αναφέρει στο THETOTALBUSINESS η Μαρία Ταμιωλάκη.

Παρουσία σε διαφορετικές οινικές περιοχές της Ελλάδας

Κάθε φορά, ο λόγος για τον οποίο συστήνουν ένα διαφορετικό οινικό εγχείρημα σε μία διαφορετική περιοχή, διαφέρει. Αρχικά επέλεξαν το Αμύνταιο, θεωρώντας ότι η περιοχή αυτή, όπου ευδοκιμεί το Ξινόμαυρο, αποτελεί το πιο κυρίαρχο οινοπέδιο στην Ελλάδα. «Στη συνέχεια οινοποιήσαμε στο Δομοκό, όπου παρουσιάζει εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα, καθότι δεν πρόκειται για μία περιοχή που διακρίνεται παραδοσιακά για την οινοοιητική της δραστηριότητα. Εκεί αξιοποιήσαμε τις ποικιλίες Ασύρτικο και Ξινόμαυρο. Επίσης, στη Βόρεια Ελλάδα οινοποιήσαμε τις διεθνείς ποικιλίες Sauvignon Blanc και Syrah καθώς και το Ξινόμαυρο. Στη συνέχεια επιστρέψαμε στην Κρήτη, δημιουργώντας τη σειρά iSexy. Στην πραγματικότητα κάθε σειρά που δημιουργούμε έχει μία συγκεκριμένη ονομασία, όπως για παράδειγμα η σειρά “Monarch” για την κυρίαρχη οινική ζώνη του Αμυνταίου, η “Anarch” για το Δομοκό, λόγω της αντισυμβατικότητας που ενέχει η περιοχή, ενώ η σειρά της Κρήτης ονομάστηκε “iSexy”, χρησιμοποιώντας τις ποικιλίες Θραψαθήρι και Βηλάνα, διότι η φιλοσοφία μας επικεντρώθηκε στο να δημιουργήσουμε ένα κρασί βασισμένο στη δημιουργικότητα, το πάθος και την αγάπη. Με αυτόν τον τρόπο θελήσαμε να συστήσουμε ένα κρασί με το δικό του αφήγημα».

Οινική περιήγηση με κρασιά από όλη την Ελλάδα με επίκεντρο το Ηράκλειο

Πρόσφατα έκαναν ένα ακόμα καινοτόμο βήμα στον κόσμο του κρασιού. Στο πλαίσιο της πολυσχιδούς δραστηριότητάς τους στους τομείς της νομαδικής οινοποίησης και της συμβουλευτικής, δημιούργησαν έναν χώρο περιήγησης σε διαφορετικές εκφράσεις του κρασιού ανά την Ελλάδα. «Αυτό που προτείναμε ήταν μία μορφή αστικού οινοτουρισμού με γεωγραφική περιήγηση σε διαφορετικές περιοχές της χώρας. Κατά κύριο λόγο αυτό που γνωρίζουμε οι περισσότεροι ως τώρα είναι η επίσκεψη σε συγκεκριμένα οινοποιεία, όπου κανείς μπορεί να δει πώς γίνεται η παραγωγή των κρασιών και να τα δοκιμάσει. Εμείς ωστόσο σκεφτήκαμε ότι ως gypsy winemakers που παράγουμε κρασιά σε διαφορετικά μέρη, θα μπορούσαμε να προσφέρουμε την εμπειρία του οινοτουρισμού εντός του αστικού ιστού, παρέχοντας ταυτόχρονα την δυνατότητα γνωριμίας με κρασιά διαφορετικών περιοχών όπως τα νησιά, η Κρήτη, η Βόρεια Ελλάδα. Κάθε κρασί συνοδεύεται από ένα συγκεκριμένο πιάτο, που ετοιμάζει ο σεφ με τον οποίο συνεργαζόμαστε. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί ο επισκέπτης να δοκιμάσει γηγενείς οινικές ποικιλίες αλλά και διεθνείς ποικιλίες που παράγονται σε διαφορετικές περιοχές της επικράτειας», εξηγεί η Μαρία Ταμιωλάκη. «Ταυτόχρονα, ενώ κάποιος δοκιμάζει διαφορετικά κρασιά έχει την δυνατότητα να γνωρίσει τα χαρακτηριστικά και την ιστορία κάθε ποικιλίας».

Πεποίθησή του Δημήτρη Μανσόλα και της Μαρίας Ταμιωλάκη αποτελεί ότι πίσω από κάθε terroir, όσο ισχυρό και εκφραστικό και εάν είναι αυτό, βρίσκεται ο άνθρωπος, ο οποίος αποδίδει στο κάθε κρασί το δικό του χαρακτήρα και την ταυτότητά του. Οι ίδιοι εκτός από την οινοποίηση, ανέλαβαν πρόσφατα και την αναμόρφωση της οινικής ταυτότητας του Συνεταιρισμού της Πάρου, παρέχοντας συμβουλευτικές υπηρεσίες.

Ο Συνεταιρισμός ξανασυστήθηκε ως Paros Farming Community με νέα κρασιά να κυκλοφορούν στην αγορά. Σε αυτόν έχει αποκτήσει ποσοστό συμμετοχής που ανέρχεται στο 35%, ο επιχειρηματίας, Νίκος Βαρδινογιάννης, ο οποίος ανέλαβε να επενδύσει στη νέα εποχή του Συνεταιρισμού.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.