21 Νοέ 2024
READING

Ήρθε το τέλος των φτηνών ηλεκτρονικών αγορών των Ελλήνων από Κίνα;

5 MIN READ

Ήρθε το τέλος των φτηνών ηλεκτρονικών αγορών των Ελλήνων από Κίνα;

Ήρθε το τέλος των φτηνών ηλεκτρονικών αγορών των Ελλήνων από Κίνα;

Σε μία νέα εποχή φαίνεται ότι μπαίνουν οι ηλεκτρονικές αγορές των Ελλήνων -και όχι μόνο- από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η Κομισιόν ετοιμάζεται να επιβάλλει πιο αυστηρή νομοθεσία.

Συγκεκριμένα, στο «τραπέζι» έχει πέσει η πρόταση για κατάργηση του ορίου των 150 ευρώ κάτω από το οποίο τα είδη μπορούν να αγοράζονται αφορολόγητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τρίτες χώρες, νομοθεσία που ευνοεί σημαντικά μεγάλους κινεζικούς διαδικτυακούς λιανοπωλητές, συμπεριλαμβανομένων των Temu, Shein και AliExpress.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο το 2023 τα ευρωπαϊκά τελωνεία δέχτηκαν περίπου δύο δισεκατομμύρια δέματα με δηλωθείσα αξία μικρότερη από 150 ευρώ από τρίτες χώρες, ένας όγκος τεράστιος για το ηλεκτρονικό εμπόριο που σύμφωνα με την την Κομισιόν «δοκιμάζει τα όρια των τελωνείων».

Πρόκειται για μία απόφαση που αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά και τους Έλληνες καταναλωτές που δεν έχουν κρύψει την… αγάπη τους για φτηνές αγορές από την Κίνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι το όριο να «πέσει» στα 150 ευρώ, στη χώρα μας -και όχι μόνο- ήταν πολύ συχνό φαινόμενο και η αγορά κινητών τηλεφώνων από την Κίνα, τα οποία δεν περνούσαν τελωνείο.

Μάλιστα, κάποιες πληροφορίες ήθελαν ακόμα και τα δέματα με προϊόντα αξίας πάνω από 150 ευρώ να ταξιδεύουν από την Κίνα με την σημείωση ότι περιλαμβάνουν πιο φτηνά αγαθά, με την ελπίδα να μην πέσουν θύματα δειγματοληπτικού ελέγχου.

Temu: Τζίρος 7,5 εκατ. ευρώ μηνιαίως στην Ελλάδα

Αν τελικά η νομοθεσία αλλάξει, ένα από τα πρώτα καταστήματα που θα δεχτούν σημαντικό πλήγμα θα είναι το Temu. Το Temu ήρθε στις ζωές μας τον Σεπτέμβριο του 2022, ως μια διαδικτυακή εταιρεία λιανικής πώλησης με έδρα την Βοστώνη, η οποία μας καλούσε να κάνουμε τις αγορές μας σαν δισεκατομμυριούχοι, ακόμα κι αν δεν είμαστε.

Δημιουργήθηκε από την Pinduoduo (η οποία πλέον ονομάζεται PDD), γνωστή ως μία από τις δημοφιλέστερες πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου στην Κίνα, με περισσότερους από 900.000.000 χρήστες. Για όποιον δεν γνωρίζει, η Pinduoduo ουσιαστικά προωθεί ένα μοντέλο ομαδικών αγορών, προκειμένου οι καταναλωτές να εξοικονομούν χρήματα αγοράζοντας ένα προϊόν μαζί με άλλα άτομα.

Στην Ελλάδα η επιτυχία ήταν τεράστια, καθώς με εξαιρετικά επιθετικές προωθητικές ενέργειες (πχ έκπτωση 90% σε ένα αντικείμενο στη πρώτη παραγγελία ή κουπόνια με σημαντικές εκπτώσεις) και συνεχή παρουσία μέσω διαφημίσεων στα social media, σύντομα μετατράπηκε σε talk of the town.

Η επιτυχία είναι τόσο μεγάλη που μέχρι το τέλος του 2023, μόνο στη χώρα μας, ολοκληρώνονταν 10.000 παραγγελίες την ημέρα, με μέσο καλάθι αγοράς στα 25 ευρώ. Δηλαδή η Ελλάδα προσέφερε ημερήσιο τζίρο 250.000 ευρώ, ή 7,5 εκατ. ευρω τον μήνα και 90 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Το ποσό φυσικά είναι τεράστιο, και αποδεικνύει τη μεγάλη απήχηση που είχε το Temu στις «καρδιές» και τις…τσέπες των Ελλήνων καταναλωτών.

Κι όλα αυτά παρά το γεγονός ότι δεν είναι λίγες οι φήμες που έχουν ακουστεί περί…. μεγάλης αγάπης του Temu για τα προσωπικά μας δεδομένα, τα οποία λέγεται ότι χρησιμοποιεί με τρόπους που δεν είναι ακριβώς βγαλμένοι από το εγχειρίδιο του gdpr.

Φυσικά το φαινόμενο Temu δεν είναι καινούργιο, όχι μόνο σε παγκόσμιο αλλά και σε ελληνικό επίπεδο. Συγκεκριμένα, οι περισσότεροι ίσως θυμούνται ένα αντίστοιχο διαδικτυακό κατάστημα, το WISH, το οποίο κάποια στιγμή είχε 7.000 παραγγελίες την ημέρα, ενώ τώρα αυτές δεν ξεπερνάνε τις 500. Με λίγα λόγια είναι συνηθισμένο το φαινόμενο, ανάλογα μαγαζιά/επιχειρήσεις/project να κερδίζουν για λίγο καιρό το ενδιαφέρον των καταναλωτών και στη συνέχεια αυτό να μετατοπίζεται στο επόμενο next big thing, που θα προσφέρει μια μεγαλύτερη έκπτωση ή κάτι άλλο πιο πρωτοποριακό.

SHEIN: Άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στη χώρα μας

Άλλο ένα κατάστημα που θα δεχτεί ισχυρό χτύπημα είναι το SΗΕΙΝ, το οποίο μάλιστα έχει αποκτήσει και φυσικό κατάστημα στο κέντρο του Αγρινίου. Ένα κατάστημα το οποίο πάντως δεν έγινε αποδεκτό και με μεγάλο ενθουσιασμό από τον Εμπορικό Σύλλογο Αγρινίου που μέχρι σε διαδήλωση διαμαρτυρίας προχώρησε. Σε κάθε περίπτωση, γενικά η συγκυρία για την SHEIN δεν είναι καλή, αφού πρόσφατα ήρθαν στη δημοσιότητα οι πληροφορίες ότι εντοπίστηκαν τοξικές ουσίες στα ρούχα και αξεσουάρ της SΗΕΙΝ.

Συγκεκριμένα, σε δειγματοληπτικό έλεγχο σε παπούτσια και ρούχα του κινεζικού κολοσσού διαδικτυακού εμπορίου SΗΕΙΝ, εντοπίστηκαν σε τεράστιες συγκεντρώσεις φθαλικές ενώσεις (τοξικές ουσίες) που ανήκουν στην κατηγορία των ενδοκρινικών διαταρακτών.

Οι χημικές αυτές ουσίες όχι μόνο δεν αποβάλλονται από τον οργανισμό και δεν διασπώνται από το περιβάλλον (παντοτινά χημικά), αλλά επιδρούν στο ορμονικό σύστημα ανθρώπων και ζώων και προκαλούν σοβαρές ασθένειες.

Μεταξύ των προβλημάτων στην υγεία που προκαλούνται από τα τοξικά ρούχα περιλαμβάνονται οι ορμονικές διαταραχές, τα προβλήματα αναπαραγωγής, η αύξηση της παχυσαρκίας, ο καρκίνος και ο διαβήτης.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις αρχές της Σεούλ σε 8 προϊόντα Shein (παιδικά παπούτσια, δερμάτινες τσάντες και μία ζώνη) εντοπίστηκαν ύποπτα αποτελέσματα, καθώς σε παπούτσια βρέθηκε 428 φορές μεγαλύτερη ποσότητα φθαλατών από τα επιτρεπόμενα όρια και σε τρεις τσάντες βρέθηκε υψηλότερη ποσότητα κατά 153 φορές.

Η SΗΕΙΝ, που πλέον έχει την έδρα της στη Σιγκαπούρη είναι εξαιρετικά δημοφιλής, καθώς προσφέρει σε χαμηλές τιμές μία σειρά προϊόντων. Π¨αντως, και κατά τη διάρκεια μιας άλλης έρευνας στον Καναδά το 2021 διαπιστώθηκε πως από 38 δείγματα ρούχων και αξεσουάρ για παιδιά και ενήλικες, αλλά και είδη εγκυμοσύνης, το 1 στα 5 προϊόντα είχε αυξημένα επίπεδα χημικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένου του μολύβδου, του PFAS και των φθαλικών ενώσεων.

Οι… ελληνικές δράσεις της Alibaba

Αντίκτυπο στις πωλήσεις και της Alibaba αναμένεται να έχει η νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία που προωθείται. Το ελληνικό κοινό εμπιστεύεται εδώ και χρόνια τον κινεζικό κολοσσό, από τον οποίο προμηθεύεται μία σειρά προϊόντων σε χαμηλές τιμές, ανάμεσά τους και αρκετά είδη τεχνολογίας.

Μάλιστα, η είσοδος της τουρκικής πλατφόρμας Τrendyol στην Ελλάδα ουσιαστικά φέρνει και την Alibaba στη χώρα μας, καθώς κατέχει το 76,1% της Trendyol από το 2018.

Σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις αυτές ήταν λίγο πολύ αναμενόμενες. Κι αυτό γιατί ο ανταγωνισμός με τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις είναι τεράστιος και πολλές φορές αθέμιτος, αν και όχι -εντελώς και πάντα- παράνομος.

Ίσως οι αναγκαστούν Έλληνες να σταματήσουν να ψωνίζουν σαν… δισεκατομμυριούχοι

Κινέζικα Κινητά & Τι Αλλάζει Στην Αγορά Από Κίνα Χωρίς Τελωνείο | PCsteps.gr

Από την πλευρά τους οι… θιγόμενες εταιρείες τηρούν στάση αναμονής. Από την πλευρά της SHEIN τονίστηκε ότι: «Υποστηρίζουμε πλήρως τις προσπάθειες των νομοθετών για τη μεταρρύθμιση της διάταξης de minimis», ενώ Alibaba και η Temu δεν έχουν σχολιάσει μέχρι στιγμής τις εξελίξεις. Σε κάθε περίπτωση, ίσως δεν είμαστε μακριά από την εποχή που πλέον το να… ψωνίζουμε σαν δισεκατομμυριούχοι θα αποτελεί μία ανάμνηση.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.