07 Σεπ 2024
READING

H στρατηγική της επόμενης γενιάς των Ελλήνων μεγαλοξενοδόχων

4 MIN READ

H στρατηγική της επόμενης γενιάς των Ελλήνων μεγαλοξενοδόχων

H στρατηγική της επόμενης γενιάς των Ελλήνων μεγαλοξενοδόχων

Στροφή στη βιωσιμότητα, στις παραθεριστικές κατοικίες και σε άλλες τάσεις που συνθέτουν το νέο τοπίο της τουριστικής βιομηχανίας κάνουν οι μεγάλοι ελληνικοί ξενοδοχειακοί όμιλοι, η διαχείριση των οποίων περνά στην επόμενη γενιά. Οι Έλληνες επιχειρηματίες έρχονται πλέον σε ευθύ ανταγωνισμό με τα ξένα κεφάλαια, που διεκδικούν μερίδιο στην ελληνική τουριστική αγορά, ενώ στις προτεραιότητές τους είναι ο εκσυγχρονισμός των χαρτοφυλακίων τους με assets που πληρούν τα κριτήρια της επόμενης μέρας του τουρισμού.

Η Χριστίνα και ο Σταύρος Μήτση

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο όμιλος Μήτση, που διοικείται από τα παιδιά του Κωνσταντίνου Μήτση, Χριστίνα και Σταύρο. Η Mitsis Hotels δίνει έμφαση στον τουρισμό ευεξίας και σε εγκαταστάσεις spa, για αυτό και τα ξενοδοχεία του ομίλου έχουν κάποια από τα καλύτερα κέντρα spa/wellness σε Ρόδο, Κω, Κρήτη, Σαντορίνη, Αθήνα και Καμένα Βούρλα. Σε εξέλιξη βρίσκεται εξάλλου η επένδυση ύψους 50 εκατομμυρίων στα Καμμένα Βούρλα, όπου το κέντρο wellness Mitsis Galini με τα ιαματικά νερά πρόκειται να μετατραπεί σε πρότυπο κέντρο ιαματικού τουρισμού και τουρισμού ευεξίας με στόχο να λειτουργεί όλο τον χρόνο και να τοποθετήσει την Ελλάδα ως έναν παγκοσμίου φήμης wellness προορισμό, όπως έχει αναφέρει η Χριστίνα Μήτση.

Οι μεγάλες μονάδες είναι πάντα στο επίκεντρο της επενδυτικής στρατηγικής του ομίλου, αλλά στόχος είναι στο χαρτοφυλάκιο να ενταχθούν και μικρότερα κτίρια, αφενός με ιστορία, αφετέρου τοποθετημένα σε κομβικά σημεία, όπως οι αποθήκες Μεταξά στον Πειραιά. Η ιστορικότητα των κτιρίων, καθώς και η ένταξη καλλιτεχνικών στοιχείων στις σχεδιαζόμενες μονάδες μπαίνουν στο κάδρο των επενδύσεων. Παράδειγμα είναι η ανακαίνιση του Μεγάρου Σλήμαν-Μελά επί της Πανεπιστημίου, που θα αξιοποιηθεί με σεβασμό στην ιστορικότητα του κτιρίου, αφού το ακίνητο σχεδιάστηκε από τον Ερνέστο Τσίλλερ.

Τα σχέδια του Αλέξανδρου Αγγελόπουλου

Ο ένας από τους γιους του Νίκου Αγγελόπουλου, Αλέξανδρος, έχει μιλήσει πολλές φορές για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο τουριστικό μοντέλο, ώστε να ανταποκριθεί στη διεθνή ζήτηση. Η Aldemar έχει πουλήσει ήδη δύο από τα παραδοσιακά «trophy assets» της, τα Royal Mare και Cretan Village στον Ανισσαρά Χερσονήσου, στον όμιλο Μήτση και σχεδιάζει την επόμενη ημέρα. Στα σκαριά βρίσκεται project ενεργειακά αυτόνομων παραθεριστικών κατοικιών, που θα αναπτυχθούν σε 100 στρέμματα, με στόχο την προσέλκυση Ευρωπαίων μέσου εισοδήματος, μεταξύ των οποίων και συνταξιούχοι, αλλά και επενδυτές αγοράζουν τέτοιου είδους κατοικίες να τις εκμεταλλεύονται και επενδυτικά, προχωρώντας στην εκμίσθωσή τους.

Πρόκειται για ένα τουριστικό προϊόν στο οποίο η Ελλάδα δεν έχει ακόμα ευρεία παρουσία, σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές της στη Μεσόγειο.

Οι συνέργειες των αδελφών Σμπώκου

Πρόσφατα έφυγε από τη ζωή ο Γιάννης Σμπώκος, ένας από τους επιχειρηματίες που έβαλε την Κρήτη στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη και συνέβαλε στη συνολική αναβάθμιση του τουρισμού της χώρας. Οι κόρες του, Αγάπη και Κωστάντζα Σμπώκου, συνεχίζουν το έργο του μέσω και της συνέργειας με τον Ευτύχη Βασιλάκη, με τον οποίο δημιούργησαν τη Phaea Resorts το 2019. Το σημαντικότερο εγχείρημα της εταιρείας είναι η είσοδος της αμερικανικής Rosewood στην ελληνική αγορά, μέσω του Blue Palace στην Ελούντα της Κρήτης, που θα λειτουργεί από το 2025 υπό το brand της Rosewood. Το θέρετρο ανακαινίζεται μέσω επένδυσης τουλάχιστον 20 εκατομμυρίων ευρώ και θα διαθέτει 154 δωμάτια και σουίτες, εκ των οποίων τα 85 με ιδιωτικές πισίνες, ενώ το ξενοδοχείο θα περιλαμβάνει το Rosewood Asaya Spa και τρεις εξωτερικές πισίνες, με το έργο να έχει ενταχθεί στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων.

Τα επόμενα βήματα της Electra Hotels

Στην επέκταση του χαρτοφυλακίου των Electra Hotels & Resorts προχωρά η σημερινή διοίκηση της εταιρείας, που ξεκίνησε πριν από 60 χρόνια από τη συμπόρευση των οικογενειών Ρέτσου, Σβυριάδη και Φωκά. Το τελευταίο στοίχημα της Electra Hotels & Resorts είναι η δημιουργία ξενοδοχείου σε ακίνητο δίπλα στη Χριστιανική Αδελφότητα Νέων Θεσσαλονίκης (ΧΑΝΘ) στη συμπρωτεύουσα, στο πλαίσιο εστίασης της στρατηγικής σε ξενοδοχεία πόλης και όχι θέρετρα. Ο όμιλος  διαθέτει τρία ξενοδοχεία στην Αθήνα, το Electra Hotel Athens, το Electra Palace Athens και το πιο πρόσφατο Electra Metropolis Athens, το Electra Palace Rhodes, το Electra Kefalonia Hotel and Spa και ένα στη Θεσσαλονίκη, το Electra Palace, στην πλατεία Αριστοτέλους, το οποίο ήταν και το δεύτερο ξενοδοχείο της Electra Hotels. Η βιωσιμότητα είναι πρώτη στο πλάνο της Electra Hotels, όπως αποδεικνύει η πιστοποίηση κατά LEED Gold του Electra Metropolis στην Αθήνα, του πρώτου ξενοδοχείου με τη συγκεκριμένη διάκριση.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.