22 Ιαν 2025
READING

ΒΙΑΝΕΞ: Από το μικρό φαρμακείο στην Πειραιώς στα 500 εκατ. τζίρου

5 MIN READ

ΒΙΑΝΕΞ: Από το μικρό φαρμακείο στην Πειραιώς στα 500 εκατ. τζίρου

ΒΙΑΝΕΞ: Από το μικρό φαρμακείο στην Πειραιώς στα 500 εκατ. τζίρου

Άρρηκτα συνδεδεμένη με το ελληνικό φάρμακο, η εταιρία ΒΙΑΝΕΞ, αποδεικνύει μέσα από αριθμούς την υπεροχή και τη θέση της στον κλάδο, τόσο όσον αφορά την πορεία χρόνων, όσο και την κερδοφορία, τις εξαγωγές, αλλά και το μέγεθος που παρουσιάζει το ανθρώπινο δυναμικό της. 

Όπως ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων ζωής της, ο τζίρος της ΒΙΑΝΕΞ αναμένεται να φτάσει τα 500 εκατ. ευρώ το 2024, με τη συνεισφορά της εταιρίας στο ΑΕΠ της χώρας να ανέρχεται στα 1,3 δισ. ευρώ. Ακόμη, 13.000 θέσεις εργασίας εξαρτώνται άμεσα ή έμμεσα από τη δραστηριότητά της. Άμεσα, οι εργαζόμενοι στην εταιρία ανέρχονται πλέον στους 1.360.

Κάπως έτσι, η εταιρία στοχεύει να συνεχίσει την ανοδική πορεία της μέσα στην επόμενη εκατονταετία. Σύμφωνα με τα τελευταία οικονομικά στοιχεία που έχει δημοσιεύσει, το 2022 η μητρική εταιρία εμφάνισε τζίρο 313,6 εκατ. ευρώ από 316,5 εκατ. ευρώ το 2021 και καθαρά κέρδη 10,54 εκατ. ευρώ, με το 2024 να τη βρίσκει με…αρκετά ακόμη εκατομμύρια τζίρου, όπως δήλωσε η διοίκηση.

Ένας αιώνας ιστορίας

Ήταν το μακρινό 1924, όταν ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος άνοιξε το πρώτο του φαρμακείο στην οδό Πειραιώς, το οποίο ήταν μάλιστα ένα από τα πρώτα φαρμακεία της Αθήνας. Ορόσημο για την εταιρία αποτέλεσε η χρονιά του 1960, όταν η οικογενειακή επιχείρηση πέρασε στη δεύτερη γενιά και όταν ο Παύλος Γιαννακόπουλος πήρε την απόφαση να ιδρύσει την εταιρία «Φαρμαγιάν», η οποία επεκτάθηκε γρήγορα στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό ως αντιπρόσωπος μεγάλων διεθνών φαρμακευτικών εταιριών. Κάπως έτσι, η οικογένεια Γιαννακόπουλου αναδείχθηκε μέσα στα χρόνια σε αυτοκράτειρα του φαρμάκου, γράφοντας μία εντυπωσιακά μακριά ιστορία που συνεχίζεται, όπως φαίνεται με βάση τις επιδόσεις της, με επιτυχία, μέχρι σήμερα, ενώ διαθέτει γερές βάσεις και για το μέλλον της.

Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι ο Παύλος Γιαννακόπουλος μέσα από τις κινήσεις του ως η πιο καθοριστική μορφή και προσωπικότητα για την εταιρία, ενώ μαθήτευσε στο φαρμακείο του πατέρα του, Δημήτρη Γιαννακόπουλου, μαζί με τα αδέλφια του Θανάση και Κώστα.

Συνεχίζοντας την ανασκόπηση στο παρελθόν, χρονιά – σταθμός ήταν επίσης το 1971, οπότε και η Φαρμαγιάν μετονομάστηκε στη γνωστή μας σήμερα, ανώνυμη εταιρία ΒΙΑΝΕΞ. Γρήγορα ήρθε και η αντιπροσώπευση από φαρμακευτικές εταιρίες διεθνούς φήμης, όπως οι Merck & Co (ΗΠΑ), Takeda Chemical Industries (Ιαπωνία), Boots (Μ. Βρετανία), Sigma Tau Industries (Ιταλία) κ.ά., γεγονός που έφερε ουσιαστικά την αναγνώριση και την καταξίωση για την εταιρία και σε διεθνές επίπεδο. Οι εν λόγω κολοσσοί ανέθεσαν ουσιαστικά στη ΒΙΑΝΕΞ την αντιπροσώπευση των προϊόντων τους για την ελληνική αγορά.

Ο τζίρος της ΒΙΑΝΕΞ αναμένεται να φτάσει τα 500 εκατ. ευρώ το 2024, με τη συνεισφορά της εταιρίας στο ΑΕΠ της χώρας να ανέρχεται στα 1,3 δισ. ευρώ

Το 1977, η εταιρία ξεκίνησε τη βιομηχανική της δραστηριότητα με τη δημιουργία του πρώτου της εργοστασίου, ενώ λίγα χρόνια αργότερα, το 1983, απέκτησε και το δεύτερο εργοστάσιο, μέσα από τον εκσυγχρονισμό του ήδη υπάρχοντος εργοστασίου της Winthrop-Sterling στην Παλλήνη, ενώ δύο χρόνια αργότερα, αποκτήθηκε και το τρίτο εργοστάσιο της Upjohn στην ίδια περιοχή.

Το 1995, η εταιρία προχώρησε σε μία καθοριστική κίνηση για την επέκτασή της και σε προϊοντικό επίπεδο, με στόχο τη διεύρυνση του κοινού στο οποίο στόχευε και σε μεγαλύτερη κερδοφορία, καθώς ιδρύθηκε η θυγατρική εταιρία ΒΙΑΝ Α.Ε. για την διακίνηση και εμπορία μη συνταγογραφουμένων φαρμακευτικών προϊόντων, συμπληρωμάτων διατροφής, διαγνωστικών και παραφαρμακευτικών προϊόντων.

Το 1997 περιήλθαν στην ιδιοκτησία της ΒΙΑΝΕΞ οι εγκαταστάσεις της εταιρίας Hoechst στη Βαρυμπόμπη και εκεί στεγάστηκαν τα γραφεία της κεντρικής διοίκησης και το Κέντρο Διανομής τελικών προϊόντων.

Η επέκταση συνεχίστηκε δυναμικά, καθώς το 1999 αγοράστηκε η μονάδα παραγωγής αντιβιοτικών του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας & Τεχνολογίας στη Βιομηχανική Ζώνη Πατρών, ουσιαστικά το τέταρτο εργοστάσιο, η οποία και αναβαθμίστηκε, καλύπτοντας τα πρότυπα παραγωγής.

Η ΒΙΑΝΕΞ είναι επίσης μία εταιρία που έχει λάβει την έγκριση του Παγκοσμίου Οργανισμού Φαρμάκων (World Health Organization) ως προμηθευτή, αποδεικνύοντας την ηγετική της θέση στον κλάδο και αυτό έλαβε χώρα το 2011.

Υπό τη διοίκηση του νυν Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου Δημήτρη Γιαννακόπουλου πραγματοποιήθηκε και η εξαγορά της εταιρίας ΦΑΡΜΑΝΕΛ, η οποία ιδρύθηκε το 1991, και ανακοινώθηκε το καλοκαίρι του 2019.

Καθοριστική βέβαια για την πορεία εξωστρέφειας που ακολουθεί η εταιρία είναι και η έναρξη της συνεργασίας ΒΙΑΝΕΞ – Eli Lilly που ανακοινώθηκε το 2013 για την παραγωγή του ενέσιμου αντιβιοτικού βανκομυκίνη στις εγκαταστάσεις της ΒΙΑΝΕΞ και εξαγωγή του 100% στην αγορά της Κίνας.

Ο όμιλος ΒΙΑΝΕΞ δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 100 χώρες.

Η τρίτη γενιά

Από το 2019, τα ηνία της εταιρίας εξ ολοκλήρου, όπως είναι γνωστό, έχει αναλάβει ο επιχειρηματίας Δημήτρης Γιαννακόπουλος, που αποτελεί ουσιαστικά την τρίτη γενιά της οικογένειας, συνεχίζοντας την παράδοση. Γεννήθηκε στις 22 Ιουνίου 1974, από τον Παύλο Γιαννακόπουλο και τη σύζυγό του Δέσποινα, τρία χρόνια μετά την ίδρυση της ΒΙΑΝΕΞ αλλά και της ενασχόλησης του πατέρα του με τον σύλλογο του Παναθηναϊκού.

Να θυμίσουμε ότι ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είναι Πρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας, καθώς και ιδιοκτήτης της ΚΑΕ ΠΑΟ από το 2012 και κάτοχος του 50% της εταιρίας SUPERFOODS από το 2016. Η ανάμειξή του στην οικογενειακή επιχείρηση που οδηγήθηκε σε θρίαμβο στην αγορά του φαρμάκου είχε ξεκινήσει βέβαια ήδη αρκετά νωρίτερα, αφού τo 2004 ανέλαβε χρέη πρώτου αντιπροέδρου της ΒΙΑΝΕΞ, ενώ από τον Ιανουάριο του 2012 ανέλαβε και καθήκοντα αναπληρωτή Διευθύνοντα Συμβούλου.

Εκτός από τα παραπάνω, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος έχει σημαντική παρουσία και στον χώρο των media, μέσω της εταιρίας DPG Media. Υπό την ομπρέλα του ομίλου λειτουργούν οι ιστοσελίδες: Newsbomb.gr, ccn.gr, gossip-tv.gr, queen.gr, astrology.gr, mothersblog, ratpack, onmed.gr, onsports.gr και akispetretzikis.com.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.