07 Σεπ 2024
READING

Πόσο ελκυστικό είναι τελικά το επάγγελμα του διανομέα στην Ελλάδα;

6 MIN READ

Πόσο ελκυστικό είναι τελικά το επάγγελμα του διανομέα στην Ελλάδα;

Πόσο ελκυστικό είναι τελικά το επάγγελμα του διανομέα στην Ελλάδα;

Η κατακόρυφη αύξηση του ηλεκτρονικού εμπορίου, η οποία κάνει την εμφάνισή της τα τελευταία χρόνια, λόγω των τεχνολογικών εξελίξεων, αλλά κυρίως από την πανδημία και μετά, οπότε και άλλαξαν κατά κόρον οι καταναλωτικές συνήθειες και δημιουργήθηκαν νέες ανάγκες για εύκολες και γρήγορες αγορές από την άνεση του σπιτιού, έχει πια παγιωθεί και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας. Μία τάση που αφορά κυρίως τις νεότερες ηλικίες, όμως εξαπλώθηκε σε κάθε ηλικιακή κατηγορία, ακόμη και στις πιο μεγάλες, με τους καταναλωτές να στρέφονται μαζικά στο ψηφιοποιημένο εμπόριο.

Το ηλεκτρονικό εμπόριο που ήρθε για να μείνει και τα νέα δεδομένα

Η χώρα μας υστερούσε σημαντικά στον τομέα των online πωλήσεων, ωστόσο, λόγω των αναγκών, γρήγορα κατάφερε να καλύψει το χαμένο έδαφος, με αποτέλεσμα το 2023 να λειτουργούν σε αυτήν 102.900 e-shops. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίδοση αυτή τοποθετεί τη χώρα μας στην 25η θέση ανάμεσα σε 50 χώρες ανά τον πλανήτη με βάση τον αριθμό των e-shops που φιλοξενούνται επί ελληνικού εδάφους, με τις online πωλήσεις να εξελίσσονται σε κομβική οικονομική δραστηριότητα για τη χώρα, εισφέροντας ήδη το 7,9% του εγχώριου ΑΕΠ, έναντι 7,5% το 2022.

Η τάση αφορά επίσης και τη διανομή φαγητού, η οποία ουσιαστικά έδωσε ανάσα στις επιχειρήσεις εστίασης την περίοδο της πανδημίας και, τελικά, όπως φαίνεται, ήρθε για να μείνει με το delivery να αποτελεί καθημερινή συνήθεια, είτε στο σπίτι είτε στον εργασιακό χώρο, για μεγάλη μερίδα των Ελλήνων.

Συμπληρώνονται συνεχώς οι αιτήσεις για delivery

Ως εκ τούτου, διαμορφώνονται σημαντικές αλλαγές και στην αγορά εργασίας, με το επάγγελμα του διανομέα να κερδίζει πια μεγάλη ζήτηση και να αποτελεί πια μεγάλο μέρος της σύγχρονης ελληνικής αγοράς.  Οι online πλατφόρμες για αγορές ένδυσης, ηλεκτρονικών και τεχνολογικών ειδών, είδη παντοπωλείου, φαρμακείου, καλλυντικών και πολλά ακόμη, είδαν σημαντική αύξηση στις πωλήσεις τους, γεγονός που οδήγησε στην αυξημένη ανάγκη για διανομείς, καθώς οι εταιρίες έπρεπε να καλύψουν την ολοένα μεγαλύτερη ζήτηση για άμεση και αξιόπιστη παράδοση προϊόντων.

Ενδεικτικά, οι τρεις μεγάλες εταιρείες delivery, απασχολούν περισσότερους από 12.000 διανομείς, ενώ μόνο στο efood, τη μεγαλύτερη υπηρεσία delivery στην Ελλάδα, οι ενεργές αιτήσεις για εργασία ξεπερνούν τις 4.000.

Με την αύξηση και ανάπτυξη των εταιριών courier, αλλά και την έλευση των πλατφορμών διανομής, το delivery μεταμορφώθηκε από μία ευκαιριακή απασχόληση σε μία συνειδητή επαγγελματική επιλογή με απολαβές που μπορεί να ξεπεράσουν τα 3.000 ευρώ, όπως γράφουν οι εταιρίες στις αγγελίες τους.

Ταυτόχρονα, ένας νέος κλάδος, αυτός των ελεύθερων επαγγελματιών διανομέων στο delivery φαγητού έχει έρθει στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια και για κάποιους έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα ελκυστικός, τη στιγμή που εστίαση και τουρισμός κυνηγούν εργαζόμενους «με το τουφέκι», ενώ στη διανομή οι αιτήσεις όλο και πληθαίνουν.

Ομολογουμένως, δεν είναι λίγοι οι εργαζόμενοι – κυρίως όσοι έχουν προηγούμενη εμπειρία στον κλάδο του τουρισμού και της εστίασης – που προτιμούν πλέον επαγγέλματα που προσφέρουν ευελιξία και πιο ανεξάρτητη εργασιακή σχέση, μέσα από το καθεστώς της εξωτερικής συνεργασίας, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις, όσον αφορά τις εταιρίες διανομής φαγητού, κυρίως, οι αποδοχές είναι ανταγωνιστικές.

Η πραγματικότητα για τις συνθήκες εργασίας

Δεν εξυπηρετούνται όλοι βέβαια από την εξωτερική συνεργασία, ούτε οι αποδοχές είναι παντού και πάντα ελκυστικές. Αντιθέτως, στο γενικότερο πλαίσιο του επαγγέλματος της διανομής και του courier, τα πράγματα είναι ακόμη αρκετά πίσω, ακόμη και επικίνδυνα.

Έφτασε 2021, μέχρι ο νόμος 4808 για την Προστασία της Εργασίας να ενισχύσει τους απασχολούμενους στον κλάδο των delivery και courier, κατοχυρώνοντας για πρώτη φορά δικαιώματα συνδικαλισμού, συλλογικής διαπραγμάτευσης και απεργίας που δεν υπήρχαν πριν, προστατεύοντάς τους από αθέμιτες πρακτικές που αφορούν μεταξύ άλλων στην μετατροπή των συμβάσεων εξαρτημένης εργασίας σε συμβάσεις ελεύθερων επαγγελματιών και θεσπίζοντας υποχρεώσεις υγιεινής και ασφάλειας για τις πλατφόρμες.

Επίσης, παρά το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι παρουσιάζονται σαν να είναι εκείνοι που επιθυμούν να εργάζονται ως ανεξάρτητοι συνεργάτες,  οι κινητοποιήσεις του κλάδου τους για καλύτερες αμοιβές και εργασιακές συνθήκες είναι συχνό φαινόμενο. Ακόμα, δεν είναι λίγες οι φορές που επιχειρήσεις του συγκεκριμένου κλάδου οδηγήθηκαν στα δικαστήρια, τόσο στην Ευρώπη όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, με βασικό αντικείμενο την κοινωνική ασφάλιση των εργαζομένων τους.

Διαμορφώνονται σημαντικές αλλαγές και στην αγορά εργασίας, με το επάγγελμα του διανομέα να κερδίζει πια μεγάλη ζήτηση και να αποτελεί πια μεγάλο μέρος της σύγχρονης ελληνικής αγοράς

Η ανασφάλεια και η επικινδυνότητα

Ωστόσο, ακόμη κι έτσι, σε αρκετές περιπτώσεις, το πλαίσιο προστασίας δεν γίνεται σεβαστό από τους εργοδότες, υφίστανται ακόμη εξαντλητικά ωράρια κάτω από έντονη πίεση και χωρίς τις βασικές παροχές.

Ακόμη, δεν πρέπει να ξεχνάμε την επικινδυνότητα που ενέχει μία εργασία η οποία γίνεται εξ ολοκλήρου καθημερινά και για πολλές ώρες πάνω σε ένα δίκυκλο, ή ακόμη και με άλλο όχημα, για τους εργαζομένους των courier. Τα δεδομένα για την τελευταία πενταετία κάνουν λόγο για έναν νεκρό διανομέα εν ώρα εργασίας κάθε μήνα. Τροχαία, βλάβες στα οχήματα, δυσμενείς καιρικές συνθήκες και πολλοί ακόμη παράγοντες κάνουν καθημερινά το επάγγελμα της διανομής μία εξαιρετικά δύσκολη και απαιτητική απασχόληση, που ενέχει κίνδυνο σε καθημερινό επίπεδο.

«Ο εργοδότης, εφόσον δεν παρέχει δίκυκλο, είναι υποχρεωμένος να δίνει 10% στον βασικό μισθό για συντήρηση δικύκλου», έχει σημειώσει ο Γιώργος Χοτζόγλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας σε επισιτισμό – Τουρισμό, ωστόσο πολλές φορές η πραγματικότητα έχει αρκετή απόσταση σε σχέση με αυτή τη δήλωση.

Το γεγονός ότι η πλειονότητα των εργαζομένων θεωρούνται ελεύθεροι επαγγελματίες δεν αφορά μόνο το κομμάτι της ευελιξίας, αλλά και το γεγονός ότι, κατά περίπτωση, είναι τελικά απροστάτευτοι, απέναντι σε πρακτικές καταστρατήγησης της εργατικής νομοθεσίας αλλά και όσον αφορά θέματα ασφάλειας.

Οι απολαβές

Ταυτόχρονα, οι απολαβές παρουσιάζονται γενικά στον κλάδο ακόμη χαμηλές, ειδικά σε σχέση με την επικινδυνότητα που ενέχει η ίδια η φύση του επαγγέλματος. Ενδεικτικά, στη διετή κλαδική Σύμβαση Εργασίας που υπογράφηκε το 2021 από εργοδότες και εργαζόμενους και αφορούσε όλα τα καταστήματα στον επισιτισμό και στον τουρισμό, προβλέπεται πως ο βασικός μισθός των διανομέων (delivery) ορίστηκε στα 674,24 ευρώ.

Αδιαμφισβήτητα, πρόκειται ίσως για το πιο πολυσυζητημένο τελευταία, αλλά και επικίνδυνο επάγγελμα στην Ελλάδα, με τις καταγγελίες εργαζομένων να αναφέρουν ακόμη και σήμερα περιστατικά που έχουν να κάνουν τόσο με τις συνθήκες στον δρόμο, με βασικότερο πρόβλημα αυτό της οδηγικής συμπεριφοράς, όσο και με τη συμπεριφορά των πελατών που παραγγέλνουν μετά μανίας, όπως λένε, μέσα σε ιδιαίτερα δυσμενείς καιρικές συνθήκες, και βέβαια τους εργοδότες, για τις συνθήκες, τα ωράρια και τις απολαβές. Τη σήμερον ημέρα σχεδόν όλοι διαθέτουν μία υπηρεσία delivery, όμως το ζήτημα είναι πως ο κλάδος μπορεί να σηκώσει όλη αυτή τη ζήτηση, με ευνοϊκές συνθήκες για τους εργαζόμενους. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.