18 Οκτ 2024
READING

Η νέα εποχή του ιστορικού λιμανιού του Λαυρίου

5 MIN READ

Η νέα εποχή του ιστορικού λιμανιού του Λαυρίου

Η νέα εποχή του ιστορικού λιμανιού του Λαυρίου

Πρωτοβουλίες δημοσίων και ιδιωτικών φορέων αναμένεται να δώσουν νέα πνοή στο ιστορικό λιμάνι του Λαυρίου και την ευρύτερη περιοχή του δήμου, δίνοντάς του ίσως την τουριστική και πολιτιστική υπόσταση που του αξίζει, λόγω ιστορίας, αλλά και τοποθεσίας.

Αρχικά, μετά από δύο δεκαετίες προσπαθειών, ο δήμος Λαυρεωτικής διαθέτει  πια εγκεκριμένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) μέσω του οποίου έχουν αποδοθεί χρήσεις Τουρισμού και Αναψυχής σε παραλιακά ιδιωτικά και δημοτικά ακίνητα εφαπτόμενα του Λιμένα Λαυρίου.

Η ανεπαρκής αξιοποίηση μίας ιστορικής περιοχής

Κάπως έτσι, μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης σημαντικά έργα ανάπλασης που θα δώσουν αναγεννημένη μορφή στο ιστορικό λιμάνι που παρουσιάζει φυσική ομορφιά, ενώ αποτελεί ιστορικό και κομβικό λιμάνι της Αττικής και παρουσιάζει προοπτικές ανάπτυξης και εκμετάλλευσης που μέχρι τώρα δεν είχε γίνει. Χρειάστηκαν μάλιστα 20 ολόκληρα χρόνια για να αποκτήσουν όλες οι εκτάσεις πέριξ του λιμανιού χρήσεις γης, ώστε να μπορούν να προχωρήσουν οι ιδιωτικές επενδύσεις.

Η ευρύτερη περιοχή θα λέγαμε πως δεν έχει αναπτυχθεί, όπως θα μπορούσε, σε τουριστικό επίπεδο, παρότι διαθέτει τις βασικές υποδομές (ύδρευση, αποχέτευση κ.λ.π.) μέσω έργων που έχει εκτελέσει ο δήμος, συνολικής αξίας τουλάχιστον 350 εκατ. τα τελευταία χρόνια, χρησιμοποιώντας όλους τους διαθέσιμους χρηματοδοτικούς πόρους. Παρουσιάζει σήμερα μία εικόνα που παραμένει στάσιμη, από το παρελθόν στο παρόν. Ωστόσο, το σχέδιο που δρομολογείται δημιουργεί ελπίδα για ανάπτυξη και καλύτερη αξιοποίηση της περιοχής που μπορεί να δημιουργήσει πολλές ευκαιρίες.

Ο δήμος Λαυρεωτικής είναι ενταγμένος στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO διαθέτοντας σημαντικούς γεώτοπους και αρχαιολογικά μνημεία, ενώ το λιμάνι του Λαυρίου είναι από τα κύρια λιμάνια της Αττικής. Στην περιοχή επίσης λειτουργεί το μεγαλύτερο ενεργειακό κέντρο AΗΣ Κερατέας – Λαυρίου της χώρας και μια από τις μεγαλύτερες και οργανωμένες μαρίνες, η Olympic Marine. Αν και αργοπορημένα λοιπόν, μπαίνει σε υλοποίηση η αξιοποίηση μίας περιοχής μεγάλης ιστορικής και πολιτιστικής αξίας, που μέχρι τώρα ίσως έμενε στο παρασκήνιο.

Τα εργοστάσια που γίνονται πολυτελή οικιστικά projects

Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο στην ουσία άνοιξε τον δρόμο για την αξιοποίηση των εκτάσεων όπου βρίσκονταν δύο παλιά εργοστάσια, που θα κατεδαφιστούν.  Το ένα αφορά το εργοστάσιο Καρέλλα, όπου στεγαζόταν το εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας, Αιγαίο, το οποίο στο παρελθόν αποτελούσε ένα από τα σημαντικότερα βιομηχανικά συγκροτήματα στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα μεγάλο κτιριακό έργο ύψους σχεδόν 300 εκατ. ευρώ που θα έχει ως τελικό στόχο την ανάπτυξη residential και χρήσεις γραφείων, από κοινού από τη Dimand και την Τράπεζα Πειραιώς. Το ακίνητο ανήκει στην Euroterra που ελέγχεται από την Strix Holdings, εταιρία της Πειραιώς με έδρα την Ιρλανδία. Ποσοστά 10% κατέχουν τόσο η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ όσο και η Κέκροψ (όμιλος Ιντρακόμ). Σε επόμενη φάση θα εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο και η Dimand, η οποία προς το παρόν έχει αναλάβει την πολεοδομική ωρίμανση της ανάπτυξης με δόμηση περί τα 60 χιλ. τ.μ.. Τη θέση του εργοστασίου πρόκειται να πάρει πολυτελές οικιστικό project

Το δεύτερο κτίριο αφορά το πρώην εργοστάσιο που ιδρύθηκε το 1939 από τους αδερφούς Αμπάζογλου και Δέδε, με την ονομασία Κλωστήρια Λαυρίου. Παρήγαγε βαμβακερά νήματα υψηλής ποιότητας, τροφοδοτώντας τόσο την εγχώρια αγορά όσο και αγορές του εξωτερικού. Βρίσκεται σε έκταση 8 στρεμμάτων, θα κατεδαφιστεί και στη θέση του θα ανεγερθούν κατοικίες πολυτελείας, οι οποίες θα μπουν στην αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Η ανάπλαση που δρομολογείται στο λιμάνι του Λαυρίου έχει δημιουργήσει ήδη ακίνητα – φιλέτα στην περιοχή, τα οποία προσελκύουν μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον

Πόλος έλξης τουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος

Η ανάπλαση που δρομολογείται στο λιμάνι του Λαυρίου έχει δημιουργήσει ήδη ακίνητα – φιλέτα στην περιοχή, τα οποία προσελκύουν μεγάλο ενδιαφέρον. Μεταξύ άλλων, δρομολογείται η αξιοποίηση της – καθόλου αμελητέας – ακίνητης περιουσίας, που διαθέτει ο δήμος Λαυρεωτικής στο Λαύριο.

Ο δήμος μάλιστα έχει ιδρύσει εταιρεία ακινήτων, ώστε να μπορεί να αξιοποιήσει καταλλήλως μια σειρά σημαντικών εκτάσεων που έχει στο χαρτοφυλάκιό του. Η Δημοτική Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Ακινήτων (ΔΑΝΕΤΑΛ ΑΕ) σχεδιάζει σειρά από έργα ανάπλασης και αξιοποίησης ακινήτων που θα αναβαθμίσουν τις πόλεις του Λαυρίου και της Κερατέας, με στόχο να αποτελέσουν κυρίως πόλο έλξης επισκεπτών, συνδυάζοντας τουριστικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.

Σε συνεργασία με ιδιωτικούς φορείς σχεδιάζεται η αξιοποίηση 80 στρεμμάτων ιδιοκτησίας του δήμου στο λόφο του λιμανιού με τη δημιουργία ξενοδοχείου και συνεδριακού κέντρου χωρητικότητας 2,5 χιλιάδων ατόμων και η ανακατασκευή και  μετατροπή σε ξενοδοχείο του παλιού κέντρου προσφύγων στο κέντρο του Λαυρίου.

Μία τέτοια τοποθεσία δεν θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει και μαρίνα για mega yacht (σκάφη πάνω 90 μέτρα) καθώς και πρόβλεψη για λειτουργία υποθαλάσσιων αρχαιολογικών πάρκων εντός της διοικητικής περιφέρειας του δήμου.

Παράλληλα, πρόκειται να γίνει ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της Κερατέας και του Λαυρίου, αλλά και, λόγω όλων αυτών των τουριστικών και πολιτιστικών υποδομών, η αναγκαία κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ 1.000 θέσεων σε δημοτικό κοινόχρηστο χώρο δίπλα στο λιμάνι και η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων (όπως μεταξύ άλλων το αρχαίο θέατρο Θορικού, το Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου και το Σούνιο).

Η πράσινη εποχή του λιμανιού

Πρόκειται για ένα μεγάλο «στοίχημα», καθώς αφορά αφενός την αναβάθμιση του ρόλου του λιμανιού σε τουριστικούς τομείς όπως αυτός της κρουαζιέρας, των σκαφών αναψυχής και του εμπορικού τομέα, αλλά και τον μετασχηματισμό του στο πρώτο «πράσινο» λιμάνι της χώρας, με τις προδιαγραφές της βιώσιμης ανάπτυξης να αποτελούν πια μέρος κάθε νέας επενδυτικής δραστηριότητας και ανάπτυξης. Στον σχεδιασμό βρίσκεται μεταξύ άλλων η εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού σταθμού 99kW, καθώς και η δημιουργία ενεργειακής κοινότητας σε συνεργασία με το Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου.

Οι μνηστήρες

Το επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από φορείς για το λιμάνι του Λαυρίου ήταν ιδιαίτερα έντονο, με οκτώ επενδυτικά σχήματα και τον διαγωνισμό να τρέχει, μέχρι το τέλος της χρονιάς. Συγκεκριμένα, ενδιαφέρον εκδήλωσαν η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Ιντερκατ, η κοινοπραξία μεταξύ της ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις και της Jet Plan Shipping, η κοινοπραξία της GPH Cruise Port Finance με την Promarine, η κοινοπραξία της Olympic Marine με την MSC Cruises, η Gulftainer Company, η IOTC Investments και η Israel Shipyards Industries. Το ΤΑΙΠΕΔ έθεσε προς πώληση το 50% συν μια μετοχή του Οργανισμού Λιμένος Λαυρίου, αντί του 67% των μετοχών, όπως έπραξε σε άλλες ιδιωτικοποιήσεις λιμανιών (Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Ηγουμενίτσα).

Σημειώνεται, τέλος ότι η εταιρία Οργανισμός Λιμένος Λαυρίου έχει το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης και εκμετάλλευσης των γηπέδων, κτιρίων και εγκαταστάσεων του Λιμένα Λαυρίου, μέσω σύμβασης παραχώρησης που έχει συνάψει με το Ελληνικό Δημόσιο με διάρκεια 60 ετών από την έναρξη ισχύος της.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.