06 Ιούλ 2024
READING

Folli Follie: Γιατί κρέμεται ξανά το μέλλον της από μία κλωστή

5 MIN READ

Folli Follie: Γιατί κρέμεται ξανά το μέλλον της από μία κλωστή

Folli Follie: Γιατί κρέμεται ξανά το μέλλον της από μία κλωστή

Μπορεί το δικαστικό σκέλος της υπόθεσης Folli Follie να έλαβε τέλος την Πέμπτη 27 Ιουνίου, όταν το δικαστήριο ανακοίνωσε τις ποινές σε πέντε συνολικά κατηγορούμενος, για την ίδια την επιχείρηση πάντως οι δύσκολες στιγμές φαίνεται να μην έχουν τελειώσει.

Η δικαστική απόφαση

Υπενθυμίζεται ότι το δικαστήριο, με την απόφαση που ανακοίνωσε, επέβαλε στον 83χρονο ιδρυτή της Folli Follie Δημήτρη Κουτσολιούτσο κάθειρξη 17 ετών, στην 79χρονη σύζυγό του Καίτη κάθειρξη 10 ετών, στον 56χρονο γιο τους Τζώρτζη κάθειρξη 11 ετών, στον καταζητούμενο συνεργάτη της οικογένειας Ιωάννη Μπεγιέτη κάθειρξη 15 ετών και σε μία ακόμη συνεργάτιδα της εταιρείας κάθειρξη 10 ετών. Σημειώνεται ότι η τελευταία έλαβε αναστολή στην εκτέλεση της ποινής της και αφέθηκε ελεύθερη με τους περιοριστικούς όρους της υποχρεωτικής εμφάνισης μία φορά τον μήνα σε Αστυνομικό Τμήμα και της καταβολής χρηματικής εγγύησης 10.000 ευρώ. Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος και η σύζυγός του θα εκτίσουν τις ποινές τους στο σπίτι τους, με βραχιολάκι, εξαιτίας της προχωρημένης ηλικίας τους, ενώ ο γιος του επιστρέφει στη φυλακή, δυόμιση χρόνια μετά την αποφυλάκισή του, καθώς κρίθηκε ότι αν αφεθεί ελεύθερος υπάρχει κίνδυνος να διαπράξει ξανά τα ίδια αδικήματα. Όπως φαίνεται λοιπόν, δεν κατάφερε να πείσει τους δικαστές με τη στάση που κράτησε σε όλη τη διάρκεια της δίκης και τον ήθελε να διαχωρίζει τη θέση του από εκείνη του πατέρα του, για τον οποίο υποστήριζε ότι εκείνος είχε τον πλήρη έλεγχο. Τέλος, ο Ιωάννης Μπεγιέτης, ο οποίος κρίθηκε ότι γνώριζε όλες τις δραστηριότητες στην Ασία, με επίκεντρο την FF Group Sourcing, δεν έχει συλληφθεί και καταζητείται, προκειμένου να οδηγηθεί στη φυλακή.

Συνολικά το δικαστήριο έκρινε τους πέντε καταδικασθέντες για το σκάνδαλο της Folli Follie ενόχους για μία σειρά από κακουργήματα, όπως ξέπλυμα μαύρου χρήματος, απάτη, πλαστογραφία, χειραγώγηση της αγοράς αλλά και για συνέργειες στα συγκεκριμένα αδικήματα. Στον αντίποδα, οι υπόλοιποι έξι κατηγορούμενοι της υπόθεσης αθωώθηκαν ομόφωνα από κάθε κατηγορία που αντιμετώπιζαν.

Κρίσιμες στιγμές για την εταιρεία

Και μπορεί σε ηθικό επίπεδο να αποδόθηκε δικαιοσύνη, αυτό όμως δεν επαρκεί προκειμένου το νέο σχήμα της επιχείρησης, δηλαδή της νεοσύστατης εταιρείας FF Opsco που έχει δημιουργηθεί, να συνεχίσει κανονικά τη λειτουργία του. Το σημείο που θα κρίνει την επιτυχία ή όχι του εγχειρήματος ήταν, σύμφωνα με όσα ακούγονταν πριν την απόφαση του δικαστηρίου η αποδέσμευση και μεταβίβαση στην Opsco, περιουσιακών στοιχείων 31 εκατομμυρίων ευρώ της Folli Follie. Σε αυτά περιλαμβάνονται περίπου 28 εκατομμύρια ευρώ τα οποία αντιστοιχούν στην αξία των ακινήτων που είχε στην κατοχή του ο όμιλος και τα υπόλοιπα 3 εκατ. ευρώ είναι δεσμευμένα μετρητά, τα οποία βρέθηκαν σε λογαριασμούς του ομίλου Folli Follie.

Υπενθυμίζεται ότι η νέα εταιρεία Opsco ανήκει μετοχικά στους ζημιωθέντες κατά 500 εκατ. ευρώ, ομολογιούχους, ενώ πριν λίγους μήνες ανακοίνωσε το διοικητικό της συμβούλιο, στο οποίο καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου με εκτελεστικά καθήκοντα ανέλαβε ξανά ο Γιώργος Σάμιος. Το υπόλοιπο νέο διοικητικό συμβούλιο αποτελείται από τον επικεφαλής των ομολογιούχων, Cornelius Malte Daniels ο οποίος έχει την ιδιότητα του μέλους και τον Θεμιστοκλή Καλαποθαράκη, ο οποίος είναι πρόεδρος με μη εκτελεστικά καθήκοντα. Σημειώνεται ότι στα κεντρικά γραφεία της Folli Follie στον Άγιο Στέφανο, η νέα ταμπέλα γράφει «Folli Follie Opsco», σε μία επισφράγιση του περάσματος σε μία νέα εποχή.

Μια νέα εποχή όμως που κρίνεται επισφαλής, καθώς το δικαστήριο δεν έκανε δεκτό το αίτημα να θέσει τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία υπέρ του σχεδίου εξυγίανσης και να τα αποδώσει στους ζημιωθέντες μικρομετόχους για την υπόθεση της παραποίησης των ισολογισμών που γινόταν επί σειρά ετών στη FF.

Πλέον, το διοικητικό συμβούλιο αναμένεται να συνεδριάσει άμεσα, για να καταστρώσει τη νέα στρατηγική μετά τη δικαστική απόφαση, ενώ στο τραπέζι ενδέχεται να τεθεί και το ενδεχόμενο της έφεσης, χωρίς όμως να θεωρείται σίγουρο, αφού αναμένεται πρώτα η εισήγηση του νομικού τμήματος.

Φυσικά, υπάρχει το ενδεχόμενο οι ομολογιούχοι πιστωτές να πάρουν μία απόφαση που πιθανότατα θα οδηγήσει στο τέλος της εταιρείας, δηλαδή να κάνουν πίσω από τη συμφωνία εξυγίανσης. Άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία, η οποία διατηρεί στην κατοχή της μάρκες όπως η Jack&Jones, Links of London, Polo Club Beverly Hills, Kendall+Kylie, Collective αλλά και τα πολυκαταστήματα εκπτωτικών ειδών Factory Outlet, και κάνει τζίρο περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ, δεν διαθέτει την απαραίτητη ρευστότητα για να συνεχίσει τις εργασίες της. Σημειώνεται ακόμα ότι τα τελευταία 6 χρόνια η Folli Follie δεν έχει πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό και προπληρώνει μετρητοίς τις αγορές εμπορευμάτων της.

Μάλιστα, σε παλαιότερες δηλώσεις του, ο διευθύνων σύμβουλος της Folli Follie, Γιώργος Σάμιος είχε παραδεχθεί στους δημοσιογράφους ότι αν δεν προχωρήσει η αποδέσμευση των περιουσιακών στοιχείων η εταιρεία δεν έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει ούτε για έξι μήνες.

Τι περιλαμβάνει η δεσμευμένη περιουσία

Αναλυτικότερα, τα περιουσιακά στοιχεία τα οποία έχουν βρεθεί στο επίκεντρο, αποτελούνται από :

1. Ένα γεωτεμάχιο εμβαδού 497 τετραγωνικών μέτρων που βρίσκεται στο δήμο νέου Ψυχικού.

2. Δύο αγροτεμάχια έκτασης 316 τετραγωνικών μέτρων και 334 τετραγωνικών μέτρων πού βρίσκονται στο δήμο Κορωπίου.

3. Ένα αγροτεμάχιο έκτασης 13.883.34 τετραγωνικών μέτρων πού βρίσκεται στην επαρχιακή οδό Κορωπίου – Βάρης.

4. Ενα οικόπεδο έκτασης 42.14 τετραγωνικών μέτρων που βρίσκεται στην πόλη των Φηρών.

5. Οριζόντια ιδιοκτησία συνολικού εμβαδού 1.110 τετραγωνικών μέτρων πού βρίσκεται στο Δήμο Γλυφάδας.

6. Γεωτεμάχιο εμβαδού περίπου 16.000 τετραγωνικών μέτρων με κτίσμα 2 ορόφων εμβαδού τριών χιλιάδων 819 τετραγωνικών μέτρων στην Εθνική οδό Αθηνών -Λαμίας κοντά στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου, οικόπεδο εμβαδού 12.000 τετραγωνικών μέτρων στη θέση Άγιος Στέφανος.

7. Ακίνητο εμβαδού 687 τετραγωνικών μέτρων στο δήμο Κορωπίου.

8. Μετρητά ύψους 3.087.000 ευρώ.

Folli Follie: Στο σπίτι οι Κουτσολιούτσοι, στον «αέρα» η διάσωση της εταιρείας

Σημειώνεται ότι σήμερα η εταιρεία συνεχίζει την λειτουργία της μέσα από ένα δίκτυο καταστημάτων σε Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία και Ρουμανία ενώ παρά την απώλεια σημαντικών συνεργασιών, όπως για παράδειγμα της Nike, είχε εκδηλώσει διάθεση για νέες συνεργασίες, ενώ στις 29 Δεκεμβρίου 2023 σταμάτησε η διαπραγμάτευση της μετοχής της στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ύστερα από μεγάλο διάστημα στο οποίο βρισκόταν σε αναστολή.

Πλέον το μέλλον της κρίνεται από την απόφαση των ομολογιούχων πιστωτών και αναμένεται με μεγάλη αγωνία, για μια εταιρεία που πέρασε από την ακμή στην παρακμή και πλέον παλεύει να βρει τον βηματισμό της. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.