07 Σεπ 2024
READING

Επιχειρηματικό Πάρκο Φυλής: Η σωτηρία του Κηφισού

4 MIN READ

Επιχειρηματικό Πάρκο Φυλής: Η σωτηρία του Κηφισού

Επιχειρηματικό Πάρκο Φυλής: Η σωτηρία του Κηφισού

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις για τη φιλόδοξη επένδυση της ανάπτυξης του επιχειρηματικού πάρκου στη θέση «Σπηλιές» στη Φυλή, όπου πρόκειται να μετεγκατασταθεί πλήθος επιχειρήσεων μεταφορών από την περιοχή του Ελαιώνα.

Συγκεκριμένα, στο φως της δημοσιότητας ήρθαν οι πέντε μνηστήρες που διεκδικούν το project που αναμένεται διακαώς, με την ελπίδα να δώσει ανάσα στον πολύπαθο και ασφυκτικά γεμάτο σε καθημερινή βάση, κεντρικό οδικό άξονα του Κηφισού. Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για απομάκρυνση 4.000 φορτηγών ημερησίως από τον Κηφισό, μειώνοντας τη συμφόρηση, αλλά και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, γεγονός που καθιστά το έργο ελπιδοφόρο και τελικά σανίδα σωτηρίας για τους οδηγούς των βαρέων οχημάτων, αλλά και όλων των υπόλοιπων ΙΧ που κινούνται στον συγκεκριμένο άξονα, δημιουργώντας ελπίδα.

Οι πέντε μνηστήρες και οι 390 επιχειρήσεις που καταπιέζουν τον Κηφισό

Όπως ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ, για τον διαγωνισμό που τρέχει, την επικράτησή τους διεκδικούν πέντε επιχειρηματικά σχήματα και πρόκειται συγκεκριμένα για την Αιγαίον Oil Ανώνυμη Εταιρία Πετρελαιοειδών, συμφερόντων της οικογένειας Μελισσανίδη, την Ορφεύς Βεϊνόγλου που ανήκει στη HIG, τη Goldair, την ένωση Fyli x Trapark και, τέλος τη Fincop Infrastructure του ομίλου Κοπελούζου.

Επίσης, όπως διευκρινίστηκε, ο προτιμητέος επενδυτής θα αναλάβει για τουλάχιστον 35 έτη τη χρηματοδότηση, τον σχεδιασμό, την αδειοδότηση, την ανάπτυξη, την κατασκευή, τη λειτουργία, τη συντήρηση και τη μακροχρόνια εκμετάλλευση του Επιχειρηματικού Πάρκου του Δήμου Φυλής, ενώ ο διαγωνισμός διεξάγεται σε δύο φάσεις. Μετά τη διεξαγωγή του, θα προχωρήσει η υλοποίησή του και εκτιμάται ότι μέσα σε 18 μήνες, από την αρχή της κατασκευής του, θα είναι έτοιμο.

Πρόκειται για μία επένδυση με συνολικό προϋπολογισμό που εκτιμάται σε 32 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των υποστηρικτικών έργων από τα οποία συνοδεύεται.

Όπως αναφέρει ο δήμος Φυλής σε ανακοίνωσή του, αυτή τη στιγμή λειτουργούν 390 μεταφορικές επιχειρήσεις στην περιοχή του Ελαιώνα, οι οποίες πρόκειται να μεταφερθούν στο νέο πάρκο logistics.

Τι περιλαμβάνει το έργο

Το Πάρκο έχει ως αντικείμενο την ανάπτυξη, αδειοδότηση, κατασκευή, λειτουργία, εκμετάλλευση και συντήρηση Επιχειρηματικού Πάρκου τύπου Α2 στον κλάδο της αποθήκευσης και εφοδιαστικής – logistics στη θέση «Σπηλιές» του Δήμου Φυλής Αττικής. Σε έκταση περίπου 412.000 τ.μ. που πρόκειται να παραχωρηθεί, θα λειτουργήσει ως ένας σύγχρονος υποδοχέας επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και λειτουργιών εφοδιαστικής αλυσίδας, που θα εξυπηρετεί τις μεταφορές από και προς την Αττική, προς τις περιφέρειες της Ελλάδας. Το Πάρκο θα αποτελέσει τη νέα έδρα για 390 μεταφορικές επιχειρήσεις που αυτή τη στιγμή στεγάζονται στον Ελαιώνα και έτσι, προσδοκάται ότι θα πάψουν να κινούνται στον Κηφισό σε καθημερινή βάση τα φορτηγά από τις μεταφορικές που εδρεύουν στον Ελαιώνα. Θα αποτελέσει επίσης ένα σύγχρονο, πράσινο και καινοτόμο εθνικό κέντρο μεταφορών και logistics, που θα υποστηρίζει τις ανάγκες της εθνικής αγοράς εμπορευματικών μεταφορών.

Αυτή τη στιγμή λειτουργούν 390 μεταφορικές επιχειρήσεις στην περιοχή του Ελαιώνα, οι οποίες πρόκειται να μεταφερθούν στο νέο πάρκο logistics

Η πολυπόθητη αποσυμφόρηση και όσα αναμένεται να φέρει

Το αποτέλεσμα; Εξοικονόμηση χρόνου, χρήματος, αλλά και… περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Ίσως τελικά και μείωση του καθημερινού εκνευρισμού και βέβαια των τροχαίων που λαμβάνουν χώρα στον συγκεκριμένο οδικό άξονα και αποτελούν πια σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. Τουλάχιστον, αυτό αναμένεται.

Μένει να δούμε τελικά, αν θα καταφέρει το μεγάλο project να αλλάξει τελικά το κυκλοφοριακό, το οποίο αποτελεί το τελευταίο διάστημα ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα και παθογένειες της σύγχρονης καθημερινότητας, τόσο στον εξαιρετικά προβληματικό Κηφισό, όσο και σε άλλες κεντρικές αρτηρίες της Αττικής. Ωστόσο, η «ανακούφιση» από το πλήθος των βαρέων οχημάτων που κινούνται καθημερινά στο «ποτάμι» της Αθήνας, αποτελεί από μόνη της σημαντικό παράγοντα που δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες.

Εκτός από το αποτύπωμα του έργου στον πονεμένο Κηφισό και το καθημερινό μποτιλιάρισμα στον αυτοκινητόδρομο, αν μη τι άλλο αναμένεται να αναδείξει την περιοχή του δήμου Φυλής και των Δυτικών Προαστίων, η οποία θα αλλάξει ριζικά, ακόμη και με οικονομικό αντίκρισμα και έσοδα στην περιοχή, μέσω της τοπικής ανάπτυξης.

Ακόμη, ένας οργανωμένος υποδοχέας logistics, όπως θα είναι το Επιχειρηματικό Πάρκο Φυλής όταν ολοκληρωθεί, αναμένεται να αποτελέσει πόλο έλξης για ξένες επενδύσεις σε βάθος χρόνου.

Η στρατηγική θέση

Η επιλογή της τοποθεσίας επίσης δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού το σημείο όπου θα αναπτυχθεί το Εμπορικό Πάρκο Φυλής είναι εξαιρετικά προνομιακό και στρατηγικής σημασίας. Επί της Αττικής Οδού, στο δυτικό τμήμα, ενώ παρουσιάζει εγγύτητα τόσο με την Λ. Κηφισού και κατ’ επέκτασιν με την Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας όσο και με την Ολυμπία Οδό (Ε.Ο. Αθηνών-Κορίνθου), ενώ μέσω της Δυτικής Περιφερειακής του Αιγάλεω, βρίσκεται σε σχετικά κοντινή απόσταση από το λιμάνι του Πειραιά. Οι επιχειρήσεις που θα μεταφερθούν στο Επιχειρηματικό Πάρκο Φυλής θα αποκτήσουν πρόσβαση και στο σιδηροδρομικό δίκτυο, καθώς υπάρχουν σε πολύ κοντινή απόσταση σιδηροδρομικοί σταθμοί. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι με τη χρήση του σιδηροδρομικού δικτύου θα διευκολυνθεί η αποστολή εμπορευμάτων εντός και εκτός Ελλάδας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.