16 Νοέ 2024
READING

“Φτάνει” το rebranding των ελληνικών τραπεζών;

6 MIN READ

“Φτάνει” το rebranding των ελληνικών τραπεζών;

“Φτάνει” το rebranding των ελληνικών τραπεζών;

Σε έναν άλλο δρόμο βαδίζουν πλέον οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες έχουν αφήσει στο παρελθόν τις δυσκολίες των προηγούμενων ετών και έχουν επιστρέψει στην κανονικότητα. Σημαντικό ρόλο σε αυτό διαδραματίζει, όπως είναι λογικό, η αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που είχε αναλάβει να στηρίξει το τραπεζικό σύστημα, και η επιστροφή τους στον ιδιωτικό τομέα.

Συγκεκριμένα, ο κύκλος της αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις συστημικές τράπεζες, όπως όλα δείχνουν, ολοκληρώνεται, επιτυχώς, εντός του 2024. Ειδικότερα, έχει ολοκληρωθεί η αποεπένδυση από την Eurobank, την Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς, όπως και -κατά ένα ποσοστό- από την Εθνική Τράπεζα. Πλέον, απομένει το υπόλοιπο 18% της Εθνικής, που όπως όλα δείχνουν θα περάσει στον ιδιωτικό τομέα μετά το καλοκαίρι, και το 70% της Τράπεζας Αττικής, που θα αποτελέσει σύντομα τον 5ο τραπεζικό πυλώνα.

Σε αυτό το πλαίσιο, και έχοντας βρεθεί σε μία νέα εποχή, Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα έχουν ήδη πραγματοποιήσει το δικό τους rebranding.

Τι είναι το Rebranding

Το rebranding είναι η διαδικασία ανανέωσης ή ανασχεδιασμού της εικόνας, της ταυτότητας και της επικοινωνίας μιας επιχείρησης ή ενός προϊόντος. Περιλαμβάνει αλλαγές στο λογότυπο, στα χρώματα, στη γραμματοσειρά, στην ονομασία, και στην συνολική παρουσία της επιχείρησης στην αγορά. Το rebranding μπορεί να περιλαμβάνει και την αναθεώρηση της στρατηγικής μάρκετινγκ, της εταιρικής φιλοσοφίας, ακόμα και της κουλτούρας της επιχείρησης.

Με λίγα λόγια, το rebranding είναι ένα ισχυρό εργαλείο για τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να εξελίξουν την εικόνα τους, να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να προσαρμοστούν στις αλλαγές της αγοράς και των καταναλωτικών προτιμήσεων.

To rebranding της Εθνικής Τράπεζας

Μετά από 183 χρόνια παρουσίας, η Εθνική Τράπεζα Ελλάδος παρουσίασε τη νέα της εταιρική ταυτότητα και το νέο της λογότυπο, πού φέρουν την υπογραφή της Betroot. Η ανανέωση της εταιρικής ταυτότητας είναι ένα έργο που η υλοποίησή του χρειάστηκε τη συμμετοχή πλήθους εργαζομένων στην τράπεζα αλλά και εξωτερικών συνεργατών.

Η χρονική συγκυρία δεν είναι τυχαία αλλά συμπίπτει με την πορεία της προς την πλήρη ιδιωτικοποίηση, και την ανάπτυξη μίας σειράς από προϊόντα, λύσεις και υπηρεσίες που ανταποκρίνονται στο σήμερα. Υπό αυτό το πρίσμα, η τράπεζα επέλεξε να επικοινωνήσει τη νέα εικόνα και φιλοσοφία της με τους πελάτες της, στέλνοντας ένα μήνυμα ότι τόσο εκείνη, όσο και οι εποχές, έχουν αλλάξει, με το δύσκολο παρελθόν να μένει πίσω.

Από το νέο logo της τράπεζας απουσιάζουν πλέον οι λέξεις «της Ελλάδος», την ώρα που η διοίκηση εξετάζει τους τρόπους με τους οποίους θα ανοίξει ο δρόμος προς το εξωτερικό, και ειδικότερα την Ευρώπη. Μία κίνηση που αναμένεται να σημειωθεί μέσα από εξαγορά ποσοστού σε τράπεζες και fintech εταιρείες, την ώρα που στο «ραντάρ» υπάρχουν και εξαγορές εταιρειών με αξία, όπως στην περίπτωση της Epsilon Net.

Ενδεικτικά είναι τα λόγια που είχε πει ο Παύλος Μυλωνάς, πριν λίγους μήνες, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του rebranding στο κτήριο του Παλαιού Χρηματιστηρίου, ο οποίος είχε τονίσει: «Η αλλαγή στην εταιρική μας εικόνα αποτελεί την επισφράγηση των ουσιαστικών αλλαγών στις οποίες προχωρήσαμε τα τελευταία 5 χρόνια. Δεν τολμούσαμε να κάνουμε το rebranding νωρίτερα, έπρεπε πρώτα να αλλάξουμε την τράπεζα».

Ανάμεσα στις σημαντικές αλλαγές της τράπεζας ξεχωρίζουν αυτές σε επίπεδο τεχνολογίας, εξυπηρέτησης των πελατών και διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων. Σήμερα η Εθνική εξυπηρετεί 5,7 εκατομμύρια ενεργούς πελάτες, και 3,9 εκατομμύρια ψηφιακούς χρήστες.

Το rebranding της Τράπεζας Πειραιώς

Στον ίδιο δρόμο βαδίζει και η Τράπεζα Πειραιώς η οποία επιβεβαίωσε την αλλαγή σελίδας στη φιλοσοφία της με νέο logo, όνομα και εταιρική ταυτότητα. Ειδικότερα, στο νέο logo η Τράπεζα Πειραιώς αναφέρεται πλέον ως Piraeus, σε μία συμβολική αλλά και ουσιαστική αλλαγή, αφού αποτελεί ταυτόχρονα και μία δήλωση ότι πλέον δεν μιλάμε για μία απλή τράπεζα αλλά για ένα χρηματοοικονομικό powerhouse, το οποίο προσφέρει μία σειρά από λύσεις σε τομείς όπως retail banking, business consulting, private και wealth banking.

Στο logo παρατηρούμε ακόμα μία αλλαγή, καθώς τα κουπιά που παρέπεμπαν στην τριήρη του αρχικού σήματος της Τράπεζας Πειραιώς έχουν παραχωρήσει τη θέση τους σε τρεις πυλώνες, που συμβολίζουν ταυτοχρόνως και τα ισχυρά θεμέλια στα οποία θα χτιστεί η νέα εποχή της τράπεζας.

Μιας νέας εποχής που χαρακτηρίζεται πλέον από κερδοφορία, την αλλαγή της winbank σε Piraeus e-banking, νέα σύμβολα, νέο σχεδιασμό των καταστημάτων και νέους τρόπους επικοινωνίας των μηνυμάτων προς τους πελάτες και τους επενδυτές. Τρείς άξονες στους οποίους «πέφτει» βάρος είναι το digital banking, μετά την εξασφάλιση αδείας και για το Snappi, την ψηφιακή τράπεζας του ομίλου, την αξιοποίηση του προς διαχείριση χαρτοφυλακίου ακινήτων και την νέα στήριξη στη στεγαστική πίστη με χορήγηση δανείων.

Το rebranding της Πειραιώς επιμελήθηκε η Newtons, ενώ εγκαινιάζεται με μια διαφημιστική καμπάνια από έξι ταινίες, την παραγωγή των οποίων εκτέλεσε η Boo Productions, σε σκηνοθεσία Marcus Soderlund.

Λύνονται όλα με ένα rebranding;

Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς. Κάθε παρόμοια αλλαγή είναι θετική και καλοδεχούμενη, αυτό όμως δε σημαίνει ότι αρκεί για να λύσει, ή έστω να βελτιώσει, ορισμένα από τα κακώς κείμενα που χαρακτηρίζουν τις ελληνικές τράπεζες. Ένα πολύ σημαντικό ζήτημα είναι η περιορισμένη πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό. Μπορεί να γίνονται κάποιες προσπάθειες σε συγκεκριμένες κατηγορίες -πχ στην καταναλωτική πίστη- αλλά αυτό δεν αρκεί. Στις υπόλοιπες κατηγορίες, λίγοι είναι όσοι ικανοποιούν τα κριτήρια για να καταφέρουν να πάρουν ένα δάνειο. Κι ακόμα κι όταν αυτό συμβεί, τα επιτόκια είναι πολύ υψηλά, και σίγουρα σε πλήρη αναντιστοιχία με τα μηδενικά επιτόκια που προσφέρονται στις καταθέσεις. Με λίγα λόγια, οι τράπεζες, αφού ανακεφαλαιοποιήθηκαν με χρήματα του ελληνικού λαού, αγοράζουν χρήμα σχεδόν τσάμπα και το πουλάνε πανάκριβα. Στην εποχή που ακολουθεί την αποχώρηση του ΤΧΣ και σηματοδοτεί την επιστροφή στον ιδιωτικό τομέα, θα περίμενε κανείς, ακόμα και από μία τράπεζα, να επιστρέψει στην κοινωνία ένα μέρος της πολύτιμης βοήθειας που έλαβε.

Ακόμα, τα ουσιαστικά προβλήματα που έχουν να κάνουν με την μέτρια εξυπηρέτηση αλλά και τις εσωτερικές διαδικασίες, δεν αλλάζει με μια νέα εικόνα. Σίγουρα οι τράπεζες υποστηρίζουν ότι πρώτα άλλαξαν εσωτερικά και στη συνέχεια εξωτερικά, όμως υπάρχουν αρκετά θέματα που πρέπει να επιλυθούν. Από τον χρόνο που χρειάζεσαι για να κλείσεις ένα ραντεβού, μέχρι το μεσοδιάστημα μεταξύ ενός αιτήματος πχ για δάνειο μέχρι την εκταμίευσή του, ή από τις υψηλές χρεώσεις για μία σειρά υπηρεσιών, μέχρι τις καθυστερήσεις στις ενημερώσεις πχ για την πληρωμή μιας πιστωτικής κάρτας, πολλά είναι όσα επιδέχονται βελτίωσης. Και οι παρατηρήσεις αυτές αφορούν στο σύνολο του τραπεζικού συστήματος και όχι μόνο στις τράπεζες που ανανέωσαν την εικόνα τους. Και κυρίως να αλλάξει η νοοτροπία των τραπεζών και των στελεχών τους τα οποία δεν είναι άμοιρα ευθυνών για όλα όσα συνέβησαν με τον υπερδανεισμό ιδιωτών πριν την κρίση και την τεράστια αύξηση του ιδιωτικού χρέους με μόνο σκοπό τα μεγάλα bonus τους.

Eίναι πολύ πιθανό κι άλλες τράπεζες να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο

stighmiotipo-othonis-2024-05-29-010158.png?v=0

Πάντως, παρά τα προβλήματα που μένουν να επιλυθούν, θα πρέπει να θεωρηθεί πολύ πιθανό κι άλλες τράπεζες, σύντομα, να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο, των αλλαγών. Αλλαγών πάντως που πρώτα πρέπει να έχουν συμβεί από μέσα, όσο βελτιώνεται το οικονομικό και επιχειρηματικό κλίμα, και στη συνέχεια να επικοινωνούνται τόσο προς την πελατειακή βάση, όσο και προς τους επενδυτές.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.