04 Ιούλ 2024
READING

Στοά Μοδιάνο-Νερό Λουτράκι: πολυδιαφημισμένα projects αλλά χαμένα στοιχήματα;

4 MIN READ

Στοά Μοδιάνο-Νερό Λουτράκι: πολυδιαφημισμένα projects αλλά χαμένα στοιχήματα;

Στοά Μοδιάνο-Νερό Λουτράκι: πολυδιαφημισμένα projects αλλά χαμένα στοιχήματα;

Για την αναβίωση της Στοάς Μοδιάνο είχαν ακουστεί πολλά. Το project λόγω της ιδιαίτερης σημασίας που είχε και έχει η Στοά ως τοπόσημο για τη Θεσσαλονίκη ακούστηκε πολύ. Την αναβίωσή του ανέλαβε ο όμιλος Φάις, με στόχο να κάνει και πάλι σημείο αναφοράς την ιστορική Στοά στο κέντρο της πόλης. Με πολλές παρουσιάσεις, με πολλά δημοσιεύματα, με αρκετό θόρυβο να προηγείται της επαναλειτουργίας της.

Το αποτέλεσμα ωστόσο φάνηκε ότι δεν ήταν το αναμενόμενο. Και φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού ενώ εμμέσως πλην σαφώς το παραδέχονται κατά καιρούς και άνθρωποι που γνωρίζουν αρκετά γύρω από την επένδυση. Εάν κανείς περάσει στη διάρκεια της ημέρας από την ιστορική Στοά, θα δει ότι η κίνηση είναι υποτονική. Σκέψη των ανθρώπων της ήταν να εγκαταστήσουν και σούπερ μάρκετ Carrefour σε αυτήν, σε μία προσπάθεια να προσελκύσουν καταναλωτικό κοινό. Και πάλι όμως έως αυτή τη στιγμή το εγχείρημα δεν φαίνεται να αποδίδει. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι η Στοά Μοδιάνο αποτελεί έναν χώρο εστίασης και πώλησης τροφίμων, τα Σαββατοκύριακα θα τη δει κανείς να είναι μισόκλειστη και ακόμα και τα καταστήματα εστίασης να έχουν κατεβασμένα τα ρολά τους. Επιπλέον όμως η Μοδιάνο δεν έχει καταφέρει να μισθώσει το σύνολο των διαθέσιμων χώρων της, με αποτέλεσμα αρκετοί από αυτούς να χρησιμεύουν ως χώροι για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων από επιχειρήσεις που ήδη έχουν μισθώσει εγκαταστάσεις στη στοά, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά στην γενικότερη εικόνα του ομολογουμένως εμβληματικού κτιρίου, το οποίο είναι επίσης γεγονός ότι φρεσκαρίστηκε ως προς την εικόνα του με στόχο το καλύτερο.

Το πιο ενδιαφέρον και ενδεικτικό στοιχείο όμως είναι ότι η Στοά Μοδιάνο δεν κατάφερε να κερδίσει πρώτα και κύρια την προσοχή των Θεσσαλονικέων, οι οποίοι κράτησαν αποστάσεις από το νέο εγχείρημα, θεωρώντας ότι σε καμία περίπτωση δεν εξέφρασε αυτό που ήταν και είναι η Στοά Μοδιάνο, ένας χώρος δηλαδή με παραδοσιακά παντοπωλεία πώλησης τροφίμων και παλμό από τους ανθρώπους που εργάζονται σε αυτήν, εξελισσόμενη με τα καινούργια δεδομένα σε Mall πολυτελείας, όπως συνηθίζουν να λένε αρκετοί από τους κατοίκους της πόλης.

Η εικόνα της Μοδιάνο παραμένει λίγο – πολύ η ίδια από τη στιγμή που ξεκίνησε να λειτουργεί. Με μειωμένη επισκεψιμότητα και με εξαίρεση στις γιορτές των Χριστουγέννων όπου ομολογουμένως κατάφερε να συγκεντρώσει πολύ περισσότερο κόσμο, δεν έχει καταφέρει να ανταποκριθεί στις αρχικές προσδοκίες των στελεχών του ομίλου Φάις. Το βέβαιο είναι ότι η εικόνα αυτή προβληματίζει και τους επιτελείς του ομίλου, οι οποίοι αναζητούν τη βέλτιστη δυνατή λύση. Τόσο γιατί θα πρέπει η επένδυση να φέρει τα χρήματα που δαπανήθηκαν αλλά και γιατί οι ενοικιαστές των χώρων που βρίσκονται σήμερα στη Στοά, θα πρέπει και εκείνοι να δουν την επένδυσή τους να κάνει απόσβεση.

Η περίπτωση του νερού Λουτράκι ή αλλιώς Eonio

Ένα ακόμα επιχειρηματικό βήμα που δεν κέρδισε αυτά που θα υπολόγιζαν όσοι επένδυσαν σε αυτό, είναι η αναβίωση του νερού Λουτράκι, το οποίο έκανε παλαιότερα παραγωγή στην ομώνυμη περιοχή η PepsiCo – Ήβη και για αρκετά χρόνια το εργοστάσιο παρέμεινε κλειστό, αναζητώντας επενδυτή. Με το πρόσωπο του «σωτήρα» και επενδυτή στο εργοστάσιο του Λουτρακίου, παρουσιάστηκε το 2022 η ομάδα των επενδυτών της εταιρείας NUAqua, παρουσία του τότε υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη. Το νερό μετονομάστηκε σε «Eonio», ωστόσο όπως παραδέχονται όσοι γνωρίζουν την αγορά του εμφιαλωμένου, κινείται προς το παρόν σε χαμηλές πτήσεις. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το «Eonio», δεν έχει καταφέρει έως τώρα να εδραιωθεί στην αγορά εστίασης και ξενοδοχείων αλλά και στα σούπερ μάρκετ.

Η NU Aqua είχε προγραμματίσει συνολικές επενδύσεις πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ. Τον Ιούλιο του 2022 άνοιξαν ξανά οι πόρτες του εργοστασίου μετά από 10 χρόνια απραξίας, στο ιστορικό εργοστάσιο εμφιάλωσης φυσικού μεταλλικού νερού «ΚΑΡΑΝΤΑΝΗ». Πρόκειται για το πρώτο εργοστάσιο εμφιάλωσης φυσικού μεταλλικού νερού στην Ελλάδα, κι ένα από τα πρώτα της Ευρώπης, το οποίο ιδρύθηκε από τον Κλέαρχο Καραντάνη το 1907 και υπήρξε σημείο αναφοράς για το Λουτράκι. Στις παλαιές εγκαταστάσεις της PepsiCo Hellas θα εμφιαλώνεται πλέον το φυσικόμεταλλικό νερό με την ονομασία «Eonio Λουτράκι».

Κι έτσι, παρά το γεγονός ότι συνολικά η αγορά εμφιαλωμένου νερού και ειδικά φυσικού μεταλλικού νερού κινείται ανοδικά, οδηγούμενη από την τάση για κατανάλωση υγιεινών τροφίμων και ποτών από τους καταναλωτές, η πορεία της NU Aqua και του νερού «Eonio», είναι αναντίστοιχη του συνόλου της αγοράς. Υπολογίζεται μάλιστα ότι φέτος η αγορά εμφιαλωμένου νερού στην Ελλάδα θα πιάσει ανάπτυξη μεγαλύτερη από 10% τόσο στα σούπερ μάρκετ όσο και στα σημεία HoReCa και θα συνεχίσει να αναπτύσσεται τα επόμενα χρόνια.

Στην περίπτωση του εργοστασίου στο Λουτράκι, η Pepsi μετά την πώλησή του στην NU Aqua ήταν αυτή που θα αναλάμβανε τη διανομή του νερού της νέας ιδιοκτήτριας. Φαίνεται όμως ότι τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν μέχρι αυτή τη στιγμή όπως θα σχεδίαζαν οι ιδιοκτήτες της νέας εταιρείας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.