08 Σεπ 2024
READING

Οι στόχοι για τα Carrefour, τα Βαλκάνια και η αναμενόμενη κερδοφορία

5 MIN READ

Οι στόχοι για τα Carrefour, τα Βαλκάνια και η αναμενόμενη κερδοφορία

Οι στόχοι για τα Carrefour, τα Βαλκάνια και η αναμενόμενη κερδοφορία

Δυναμική ενίσχυσή της στην ελληνική αγορά, αλλά και ανάπτυξη στα Βαλκάνια σχεδιάζει η «Retail & More A.E.», θυγατρική του Ομίλου ΑVE. Στόχος είναι φέτος να φτάσει τα 70 καταστήματα στο τέλος της χρονιάς. 

Όπως φαίνεται, η εταιρία επικεντρώνεται στην ανάπτυξη του δικτύου καταστημάτων, καθώς το 2023 πρόσθεσε 24 νέα καταστήματα στο δίκτυό της, υπερδιπλασιάζοντάς το και αριθμώντας συνολικά 41 καταστήματα στο τέλος του έτους. 11 από τα νέα καταστήματα μάλιστα λειτούργησαν υπό τη μορφή franchise και συγκεκριμένα 9 Carrefour express και 2 Carrefour market. Επίσης, άνοιξαν 2 εταιρικά καταστήματα στη Θεσσαλονίκη (ένα Carrefour market στον Εύοσμο και ένα Carrefour express στην Αγορά Μοδιάνο), που αποτελούν convenient stores. Παράλληλα, τον Νοέμβριο του 2023 ολοκληρώθηκε η εξαγορά του 100% των μέτοχων της Χουλιόπουλος ΕΠΕ με την προσθήκη των 11 καταστημάτων Economy στο δίκτυο εταιρικών καταστημάτων, ενώ τον Φεβρουάριο του 2024 η εταιρία εξαγόρασε το κατάστημα της ΠΗΓΗ στο Παγκράτι, το οποίο μετέτρεψε σε  Carrefour market, με βασικό πυλώνα της γενικότερης στρατηγικής επέκτασης να είναι η μέθοδος των εξαγορών.

Ο τζίρος της εταιρίας ανήλθε το 2023 σε 4,1 εκατ. ευρώ, αυξημένος σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, καταγράφοντας όμως ζημιές 2,39 εκατ. ευρώ καθώς στον «βωμό» της γρήγορης ανάπτυξης, τα έξοδα, τουλάχιστον προς το παρόν, υπερβαίνουν τα έσοδα. Βέβαια, η ζημία καλύφθηκε στο σύνολο της από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 2 εκατ. ευρώ.

Στην ουσία, η Retail and More Α.Ε, θυγατρικής της AVE, συμφερόντων του Νίκου Βαρδινογιάννη επανέφερε το σήμα της Carrefour στην Ελλάδα, με τα πρώτα καταστήματα να ανοίγουν το καλοκαίρι του 2022 με το μοντέλο franchise.

Δίνοντας έμφαση, όπως άλλωστε όλοι οι αντίστοιχοι παίκτες και στο ηλεκτρονικό εμπόριο που κερδίζει συνεχώς έδαφος, από το 2025 σχεδιάζεται η λειτουργία πλατφόρμας e-commerce, μέσα από ένα κεντρικό e-shop με διανομή στα κατά τόπους καταστήματα, που θα λειτουργούν όπως στο μοντέλο των dark stores.

Παράλληλα, η εταιρία έχει στο πλάνο της την ανάπτυξη και άλλων σημάτων του χαρτοφυλακίου της Carrefour, όπως τα Carrefour Βio και Supeco.

H Retail & More A.E  ιδρύθηκε το 2021 και έχει αναλάβει το master franchise της Carrefour στην Ελλάδα, με στόχο την επανεκκίνηση του brand με τη  λειτουργία και ανάπτυξη των καταστημάτων  λιανικής με την επωνυμία Carrefour καθώς και την προώθηση των προϊόντων Carrefour στην ελληνική αγορά.

Η επέκταση στα Βαλκάνια

Σε γενικές γραμμές, η διοίκηση του ομίλου, πιστή στην ταυτότητά της με κατεύθυνση προς το franchise, θέλει να αποκτήσει παρουσία τόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα με μεγαλύτερα ιδιόκτητα καταστήματα και σε τουριστικούς προορισμούς κυρίως με αυτή τη μέθοδο, τόσο σε Ελλάδα, όσο και σε εξωτερικό. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται από την Retail & More στην ανάπτυξη του δικτύου σε περιοχές που έχουν τουρισμό και κυρίως Γάλλους, οι οποίοι προτιμούν να πραγματοποιούν τις αγορές τους από τα Carrefour, σε προορισμούς όπως η Σαντορίνη, η Ζάκυνθος, η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη.

Στο «στόχαστρο» όμως βρίσκονται έντονα και τα Βαλκάνια. Έτσι, τον Σεπτέμβριο του 2023, υπεγράφη master franchise agreement με το Group Carrefour για τη δραστηριοποίηση στη Βουλγαρία. Για τον σκοπό αυτό ιδρύθηκε η Retail and More BG, 100% θυγατρική της Retail and More Α.Ε. Η εταιρία υπέγραψε franchise agreement με την Parkmart Holding EAD για την μετατροπή των 22 καταστημάτων της που λειτουργούσαν με τα σήματα Parkmart και Aldo, σε Carrefour Market και Carrefour Express, δίνοντας δυναμική στο πλάνο ανάπτυξης εκτός των ελληνικών συνόρων, μέσα από το rebranding των εν λόγω καταστημάτων στη Βουλγαρία, έως τον Σεπτέμβριο.

Τον Μάρτιο εγκαινιάστηκαν δύο Carrefour market σε Σόφια και ένα Carrefour express σε Βάρνα, ενώ στόχος είναι η δημιουργία τουλάχιστον 4 εταιρικών flagship καταστημάτων σε Σόφια και Plovdiv. Εξετάζεται επίσης και η δυνατότητα μιας τουλάχιστον εξαγοράς τοπικής αλυσίδας για να ενισχυθεί το δίκτυο.

Παράλληλα με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, η εταιρία καλοβλέπει και άλλες χώρες των Βαλκανίων, με στόχο να αναδειχθεί σε έναν δυναμικό εταίρο της γαλλικής πολυεθνικής Carrefour, μέσα από ένα πενταετές πλάνο ανάπτυξης σε Σερβία, Αλβανία, Β. Μακεδονία και Κόσσοβο, έχοντας υπογράψει αντίστοιχη συμφωνία. Ακόμη, μέσω της συμφωνίας με τη γαλλική πολυεθνική, διατηρεί επιλογή για περαιτέρω ανάπτυξη σε Κύπρο και Μαυροβούνιο.

Τον Σεπτέμβριο του 2023, υπεγράφη master franchise agreement με το Group Carrefour για τη δραστηριοποίηση στη Βουλγαρία

Γιατί επιλέγει Βαλκάνια

Αυτή την περίοδο, η εταιρία βρίσκεται σε διερευνητικό στάδιο και διενέργεια επαφών, «οργώνοντας» τις εν λόγω περιοχές για την εύρεση των κατάλληλων συνεργατών. Ο λόγος που το βλέμμα είναι στραμμένο προς τα Βαλκάνια είναι ίσως προφανής, αφού αφορά αφενός την εγγύτητα, αφετέρου του γεγονός ότι οι συγκεκριμένες βρίσκονται ακόμη σε μειονεκτική θέση και δεν είναι τόσο ανεπτυγμένες, ενώ ταυτόχρονα δομικά προσιδιάζουν στην ελληνική αγορά. Τα χαρακτηριστικά αυτά καθιστούν τις περιοχές πόλους έλξης για τους επενδυτές που εξετάζουν τη δυνατότητα να καλύψουν κενά και να αναπτυχθούν σε αυτές, αρπάζοντας επενδυτικές ευκαιρίες.

Με σύμμαχο την ιδιωτική ετικέτα

Η Retail & More ενισχύει εδώ και καιρό τα τοπικά παραγόμενα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας Carrefour, με βασικό μοχλό τα παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα που έχουν να κάνουν κυρίως με τις εξαγωγές στις χώρες όπου δραστηριοποιείται. Η Retail & More αναζητά αυτή την περίοδο και μονάδες παραγωγής στην Ελλάδα για αυτά τα προϊόντα, αν και οι διαδικασίες βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, με το εγχείρημα να απαιτεί σημαντική προετοιμασία, αφού η εταιρία «φλερτάρει» και με αντίστοιχες παραγωγικές μονάδες στα Βαλκάνια, στο πλαίσιο της εξωστρέφειας προς τα εκεί, όπου μάλιστα η παραγωγή μπορεί να γίνεται και με χαμηλότερο κόστος, σε σχέση με την Ελλάδα.

Το  2023 η εταιρία δημιούργησε 100 νέα προϊόντα PL Carrefour από Έλληνες παράγωγους σε βασικές κατηγορίες καταναλωτικών προϊόντων και σύμφωνα με τις προδιάγραφες του Group Carrefour.

Η θυγατρική του ομίλου AVE εμφάνισε τζίρο ύψους 4,1 εκατ. ευρώ το 2023, όμως, φέρνοντας ουσιαστικά ξανά στην Ελλάδα τα Carrefour μόλις το 2022, δημιουργώντας ίσως με ρίσκο μία νέα εποχή γι’ αυτά και με τις ζημιές να επιμένουν, όπως και οι δανειακές υποχρεώσεις, οι οποίες βέβαια όπως αναμένει η διοίκηση φέτος θα μειωθούν, απαιτούνται προσεκτικές κινήσεις, προκειμένου να αποφευχθούν λάθη και να επέλθει το 2025 η αναμενόμενη ανάπτυξη που θα αποτυπωθεί πια και σε οικονομικό επίπεδο. Η εταιρία βρίσκεται ακόμη σε φάση που προσπαθεί να οργανώσει και να στήσει τις δομές της, αισιοδοξώντας στο άμεσο μέλλον να μπει σε τροχιά κερδοφορίας. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.