22 Δεκ 2024
READING

Ο παραγωγός που αναβίωσε την ξεχασμένη καλλιέργεια σουσαμιού και τυποποίησε βιολογικό ταχίνι

4 MIN READ

Ο παραγωγός που αναβίωσε την ξεχασμένη καλλιέργεια σουσαμιού και τυποποίησε βιολογικό ταχίνι

Ο παραγωγός που αναβίωσε την ξεχασμένη καλλιέργεια σουσαμιού και τυποποίησε βιολογικό ταχίνι

Προερχόμενος από αγροτική οικογένεια με ενασχόληση με το βαμβάκι και τα σιτηρά, o Παρμενίων Γάτος είδε λίγο πιο μακριά, καθώς αφουγκράστηκε την τάση της εποχής για κατανάλωση υγιεινών και θρεπτικών προϊόντων. Κάπως έτσι εισήλθε και εκείνος στον πρωτογενή τομέα, διαδεχόμενος τον πατέρα του δημιουργώντας καλλιέργειες βιολογικού σουσαμιού και προχωρώντας στην μεταποίηση του για να φέρει στην αγορά συσκευασμένο βιολογικό ταχίνι βιολογικής άλεσης.

Πέτυχε εκτός των άλλων να είναι ένας από τους ελάχιστους αγρότες στην Ελλάδα που εκτός από την παραγωγή ποσοτήτων σουσασιού σύστησε στο καταναλωτικό κοινό ένα επώνυμο προϊόν με την εμπορική ονομασία «Θύσανος». Αντικατέστησε αρχικά τις πατρογονικές καλλιέργειες βαμβακιού και σιτηρών, αφενός όντας ο ίδιος καταναλωτής ταχινιού, αφετέρου κατέχοντας εκτός από το πρακτικό υπόβαθρο που του προσέφερε η εμπειρία του ως μέλος μίας αγροτικής οικογένειας και το θεωρητικό, ως απόφοιτος του τμήματος Φυτικής Παραγωγής. Στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι καταναλώνονται κάθε χρόνο περίπου 40.000 τόνοι σουσαμιού για την παραγωγή ευρείας γκάμας προϊόντων όπως ψωμί, χαλβάς, ταχίνι, παστέλια, μπάρες με ξηρούς καρπούς.

Οι ποσότητες σουσαμιού που αξιοποιούνται στη χώρα μας κατά το μεγαλύτερο μέρος εισάγονται από χώρες όπως το Σουδάν, η Αίγυπτος, η Ινδία. Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος καρπός αναπτυσσόταν σε καλλιέργειες αρκετών χιλιάδων στρεμμάτων στη δεκαετία του ’50 στην Ελλάδα, ενώ σημαντικές ήταν οι ποσότητες που εξάγονταν. Το γεγονός όμως ότι το σουσάμι δεν μπορούσε να ανταγωνιστεί τις υπόλοιπες καλλιέργειες κυρίως ως προς την αποτελεσματική εκμηχάνιση της συγκομιδής του είχε ως αποτέλεσμα να εγκαταλειφθεί σταδιακά η παραγωγή του.

Η είσοδος στη μεταποίηση και η συσκευασία ταχινιού

«Το 2012 ξεκίνησα να καλλιεργώ σουσάμι, το οποίο πουλούσα χύμα σε τρίτους. Βλέποντας την προοπτική που είχε το προϊόν, αποφάσισα να κρατάω τις μεγαλύτερες ποσότητες του σουσαμιού, να τις μεταποιώ δημιουργώντας την εμπορική ονομασία ‘Θύσανος’ με κύριο χαρακτηριστικό της παραγωγής, το ότι είναι βιολογική», αναφέρει στο The Total Business.

Το πρώτο προϊόν που κυκλοφόρησε ο Παρμενίων Γάτος ήταν το ταχίνι ολικής άλεσης, παραμένοντας έως και σήμερα πιστός σε αυτό. Επιθυμία του είναι να κυκλοφορήσει και λάδι από ταχίνι. «Ωστόσο επειδή η καλλιέργεια σουσαμιού είναι ιδιαίτερα απαιτητική καθώς γίνεται αμιγώς χειρωνακτικά, προτίμησα να διατηρήσω την παραγωγή σε μικρότερες ποσότητες, ούτως ώστε το αποτέλεσμα να είναι απολύτως ελεγχόμενο από πλευράς ποιότητας», εξηγεί. Σήμερα καλλιεργεί από 50 έως και 100 στρέμματα σουσαμιού αναλόγως τη χρονιά και τις καιρικές συνθήκες που επηρεάζουν εκ των πραγμάτων την ποιότητα αλλά και την ποσότητα του παραγόμενου προϊόντος, ενώ κατά μέσο όρο συγκομίζει περίπου 80 κιλά το από τα χωράφια του. «Πρόκειται για µία ξεχασµένη καλλιέργεια, µε την οποία ασχολούνται ελάχιστοι αυτή τη στιγµή στη χώρα µας. Η δυσκολία που ενέχει η παραγωγή σουσαµιού, εντοπίζεται στο γεγονός ότι η συγκοµιδή της δεν γίνεται µε αλωνιστικές µηχανές. Έτσι, χρησιµοποιούµε την παραδοσιακή µέθοδο συγκοµιδής κατά την οποία κόβουµε τα φυτά όταν είναι χλωρά, πριν ξεραθεί ο σπόρος και πέσει στο έδαφος. Στη συνέχεια τα κάνουµε δεµάτια και τα αποθέτουµε στο χωράφι να στεγνώσουν, ώστε όταν ανοίξουν οι κάψες να µην πέσει ο σπόρος στο έδαφος. Ακολουθεί το τίναγµα για τον αποχωρισµό του καρπού, επίσης µε το χέρι. Η χρήση αλωνιστικών µηχανών θα σήµαινε σηµαντικές απώλειες σε ποσότητες σουσαµιού».

Έκανε παράλληλα δοκιμές για άλλες καλλιέργειες όπως η λεβάντα και η βιομηχανική κάνναβη, ωστόσο δεν συνέχισε τη συγκεκριμένη προσπάθεια.

«Ταυτόχρονα έχω διατηρήσει και ένα μέρος της δραστηριότητάς μου στην καλλιέργεια βαμβακιού και σιτηρών στα χωράφια που κληρονόμησα από τον πατέρα μου για να μπορώ να υποστηρίζω την βιωσιμότητα της παραγωγής σησαμιού».

Στο πλαίσιο της δραστηριότητας που έχει αναπτύξει, δημιούργησε αρκετές επαφές και έχτισε την πελατειακή του βάση, για να μπορεί να πουλάει το σουσάμι και το ταχίνι που παράγει. Διαθέτει ποσότητες στο Βόλο, την Αθήνα και την Κρήτη όπου βρίσκονται οι περισσότεροι πελάτες του. Στέλνει όμως προϊόντα και σε χώρες όπως η Ελβετία και η Γαλλία. Επίσης, κάποια καταστήματα βιολογικών προϊόντων ζητούν το σουσάμι, το οποίο πωλούν σε χύδην μορφή. Επιπλέον, συνεργάζεται βιοτεχνία παραγωγής παστελιού με έδρα την Κρήτη, μία προσπάθεια την οποία λόγω της ποιότητας που αυτή ενέχει, ο ίδιος χαρακτηρίζει αρκετά αξιόλογη.

Στο πλάνο η δημιουργία ιδιόκτητης μονάδας μεταποίησης

«Μέλημά μου είναι να ανταποκρίνομαι στις ανάγκες της καλλιέργειάς μου και να βγαίνει η παραγωγή επαρκούς ποσότητας σουσαμιού. Η συγκεκριμένη συνθήκη θα μου δώσει την δυνατότητα να ξεκινήσω και τη συσκευασία του σουσαμιού αλλά και την μεταποίηση για την παραγωγή ταχινέλαιου», προσθέτει. Στόχος είναι να δημιουργήσει ιδιόκτητη παραγωγική μονάδα, ωστόσο λόγω του ότι η παραγωγή είναι ασταθής ως προς τις ποσότητες και μεταβάλλεται από χρονιά σε χρονιά, είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και επιλεκτικός στις κινήσεις του.

Επιθυμία του είναι όπως λέει να φυτέψει και φιστίκια Αιγίνης, ένα προϊόν με το οποίο μεγάλωσε, καθότι πρόκειται για μία μορφή καλλιέργειας που ευδοκιμεί στην περιοχή, ενώ και η οικογένειά του διατηρούσε φιστικιές κατά το παρελθόν στα χωράφια της.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.