03 Ιούλ 2024
READING

«Πατά γκάζι» η The Mart Cash & Carry

5 MIN READ

«Πατά γκάζι» η The Mart Cash & Carry

«Πατά γκάζι» η The Mart Cash & Carry

Στον δρόμο για την περαιτέρω ισχυροποίηση του μεριδίου του στην αγορά βρίσκεται ο πυλώνας της χονδρικής του ομίλου Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης, The Mart Cash &Carry. Όπως το 2022, το οποίο έκλεισε με θετικές επιδόσεις, το 2023 που συνεχίστηκε με ενθαρρυντικά αποτελέσματα, δίνει ώθηση για την υλοποίηση του αρκετά φιλόδοξου επενδυτικού πλάνου του ομίλου που αφορά νέες επενδύσεις ύψους 40 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, το 2023 ο κύκλος εργασιών της ανήλθε σε 432,1 εκατ. ευρώ αυξημένος κατά 6,14% σε σχέση με τα 407,1 εκατ. ευρώ του 2022

Βέβαια, πρέπει να πούμε ότι οι επενδύσεις δεν αποτελούν καινούργιο φαινόμενο, αφού ήδη από το 2022, οι συνολικές επενδύσεις που αφορούσαν αγορές ακινήτων, ανακαινίσεις καταστημάτων και ψυκτικές εγκαταστάσεις, ανήλθαν στα 110,7 εκατ. ευρώ.

Συνεχίζοντας τον επενδυτικό «οργασμό», για τη διετία 2023-2024 η The Mart τρέχει ένα σημαντικό επενδυτικό πλάνο που ξεπερνά τα 40 εκατ. ευρώ

Το 2023, η θυγατρική του ομίλου Σκλαβενίτης πραγματοποίησε επενδύσεις 10 εκατ. ευρώ, με μεγάλο μέρος αυτών να αφορά το νέο Κέντρο Διανομής στην Τρίπολη σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις 3.200 τ.μ..

Η πορεία της The Mart αλλά και οι προβλέψεις για τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2024 δείχνουν τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης των εσόδων από το σύνολο των αλυσίδων του ομίλου και συνεπώς την ηγετική θέση του Σκλαβενίτη πέρα από την λιανική και στην χονδρική αλλά και την απόσταση που έχει σε σχέση με τους υπόλοιπους παίκτες της αγοράς.

Βασικός πυλώνας η ανάπτυξη της τουριστικής αγοράς

Τα επίσημα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ (Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων) για τον Μάιο αποκαλύπτουν άνοδο στις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις κατά 13,3%, σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι και παρόμοια εικόνα αναμένεται και για τον Ιούνιο. Παράλληλα, περισσότεροι από 30 εκατ. τουρίστες επισκέπτονται πλέον τη χώρα ετησίως, γεγονός που προσελκύει τα ραντάρ των επιχειρηματιών διαφόρων κλάδων για να «εκμεταλλευτούν» προς όφελός τους την τάση και το πιο ισχυρό χαρτί της ελληνικής αγοράς, που δεν είναι άλλο από τον τουρισμό.

Έτσι και επιχειρήσεις όπως η The Mart, επενδύουν με στόχο την απόκτηση μεγαλύτερου μεριδίου στην αγορά των Cash & Carry.

Όπως έχει αναφέρει η εταιρία, κατά το 2023 η ανάπτυξη της τουριστικής αγοράς επηρέασε θετικά τις εργασίες της, συνεπώς συνεχίζει να έχει στραμμένο το βλέμμα προς τα εκεί. Να θυμίσουμε ότι σε αυτό το πλαίσιο και εκείνη τη χρονιά, με βασικό στόχο να καλυφθούν οι ανάγκες που δημιουργεί η αύξηση του τουρισμού σε διάφορους πλέον προορισμούς, ο παίκτης της χονδρικής του ομίλου Σκλαβενίτης, ξεκίνησε την πλήρη κάλυψη της αγοράς της Πάρου, ενώ παράλληλα ενισχύθηκε το δίκτυο των πωλητών στις υπόλοιπες Κυκλάδες.

Το δυναμικό επενδυτικό πλάνο

Συνεχίζοντας τον επενδυτικό «οργασμό», για τη διετία 2023-2024 η The Mart τρέχει ένα σημαντικό επενδυτικό πλάνο που ξεπερνά τα 40 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, το τρέχον έτος υλοποιείται η κατασκευή νέου καταστήματος στην Καλαμάτα, ενώ συνεχίζεται η κατασκευή του Κέντρου Διανομής στον Ταύρο Αττικής συνολικής επιφάνειας 22.000 τ.μ. περίπου, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025. Να σημειώσουμε ότι πρόκειται για το πρώην εργοστάσιο γάλακτος της ΔΕΛΤΑ, το οποίο πουλήθηκε τον Δεκέμβριο του 2022 στη The Mart Cash & Carry, συμφερόντων της οικογένειας Σκλαβενίτη και του Λεωνίδα Θεόκλητου. Εκεί μάλιστα φιλοξενούνταν στο παρελθόν και τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΛΤΑ.

Ταυτόχρονα, αναβαθμίζεται ο εξοπλισμός μηχανογράφησης, ενώ προχωρά η ολοκλήρωση της αντικατάστασης των ψυκτικών εγκαταστάσεων και δρομολογήθηκε η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στο σύνολο σχεδόν των καταστημάτων, με την ολοκλήρωσή τους να αναμένεται εντός του 2024.

Να θυμίσουμε ότι το 2023 ξεκίνησε τη λειτουργία του το νέο Κέντρο Διανομής στην Τρίπολη σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις 3.200 τ.μ., ενώ παράλληλα συνεχίστηκαν οι επενδύσεις σε σύγχρονες ψυκτικές εγκαταστάσεις Οι συνολικές επενδύσεις κατά το 2023 για κατασκευή νέου Κέντρου Διανομής, ανακαινίσεις καταστημάτων, ψυκτικές εγκαταστάσεις και εξοπλισμό μηχανογράφησης ανήλθαν σε 10 εκατ. ευρώ περίπου.

Στην ουσία, το Κέντρο Διανομής στην Τρίπολη στοχεύει στην εξυπηρέτηση των επαγγελματιών του νομού Αρκαδίας αλλά και άλλων νομών όπως η Αργολίδα, η Λακωνία και η Αργολίδα.

Εντός του 2023 το δίκτυο της The Mart αριθμούσε  13 υποκαταστήματα (Κηφισό, Παλλήνη, Αργυρούπολη στην Αττική, Πάτρα, Ηράκλειο Κρήτης, Βόλο, Εγνατία Θεσσαλονίκης, Ιωνία Θεσσαλονίκης, Ξάνθη, Λάρισα, Χανιά Κρήτης, Καλαμάτα και Ιωάννινα), στα οποία προστέθηκε το Κέντρο Διανομής της Τρίπολης.

Το cash & carry και η ευελιξία της αλυσίδας The Mart

Να θυμίσουμε ότι ο όμιλος Σκλαβενίτη έκανε είσοδο στην κατηγορία του cash & carry στα τέλη του 2014 με την εξαγορά της αλυσίδας Makro  που ήταν μέλος του γερμανικού ομίλου Metro Group, ο οποίος αναζητούσε τρόπο να αποεπενδύσει και να αποχωρήσει από την ελληνική αγορά. Στον όμιλο Σκλαβενίτη πέρασαν ουσιαστικά τα 12 καταστήματα του δικτύου, ενώ στις αρχές του 2016 η αλυσίδα μετονομάστηκε σε «Τhe Mart».

Η αλυσίδα χαρακτηρίζεται από αξιοσημείωτη ευελιξία, καθώς βρήκε τρόπο να αναπτυχθεί ακόμα και μέσα στην πανδημία, σε μία στιγμή όπου η αγορά HoReCa ήταν κλειστή λόγω των έκτακτων μέτρων. Έτσι, κατά τη διάρκεια του 2020 έβαλε στην δραστηριότητά της και τη λιανική, ως μία κίνηση για να αντιμετωπίζει το κλείσιμο των επιχειρήσεων, στις οποίες απευθύνεται διαχρονικά. Κατέγραψε πωλήσεις 318,4 εκατ. ευρώ, έναντι 328,8 εκατ. ευρώ, με τη στροφή σε πελάτες λιανικής να αποδεικνύεται ως μία έξυπνη στρατηγική, κατά την οποία η εταιρία κατάφερε να διατηρήσει ισορροπίες και να βγει αλώβητη μέσα από μια δύσκολη περίοδο.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.