Την τελευταία του ομιλία ως πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος έδωσε την Παρασκευή το πρωί στο Μέγαρο του ΟΤΕ ο Μιχάλης Τσαμάζ. Κατά τη διάρκεια της ΓΣ αποχαιρέτησε και επίσημα μετόχους, συναδέλφους και δημοσιογράφους που παρευρέθηκαν εκεί.
Το κλίμα ήταν φορτισμένο και ο επί 14 χρόνια πρόεδρος του ομίλου εμφανώς συγκινημένος από τις ευχές των ανθρώπων που βρέθηκαν εκεί, τόνισε ότι παραδίδει την εταιρεία σε εξαιρετική κατάσταση, ενώ δήλωσε σίγουρος ότι η νέα διοίκηση υπό τον Κώστα Νεμπή, θα κρατήσει στην κορυφή τον ΟΤΕ και τα επόμενα χρόνια. «Η υπεροχή των δικτύων είναι βασικός πυλώνας της στρατηγικής μας και η υλοποίηση της μεγαλύτερης υποδομής οπτικών ινών έως το σπίτι (FTTH) στη χώρα είναι απόδειξη της δέσμευσής μας» είπε ο ίδιος.
«Όσον αφορά στα δίκτυα κινητής, προσφέρουμε μακράν την πιο εκτεταμένη κάλυψη 5G σε όλη την επικράτεια. Έχουμε επεκταθεί σε νέες αγορές, λανσάροντας με επιτυχία νέες ψηφιακές υπηρεσίες προς τους πελάτες μας: ηλεκτρονικές συναλλαγές και πληρωμές μέσω κινητών συσκευών, online παραγγελία φαγητού και ψηφιακή πλατφόρμα ασφάλισης. Και κερδίζουμε συνεχώς μερίδια στις αγορές αυτές» κατέληξε.
Η πορεία
Ο Μιχάλης Τσαμάζ πήγε στον ΟΤΕ το 2001, ενώ προηγουμένως εργαζόταν στη Vodafone. Ήδη από τα πρώτα του βήματα, κλήθηκε να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις και η ατζέντα ήταν γεμάτη, καθώς ανέλαβε τις επενδύσεις το ομίλου στο εξωτερικό. Θέση η οποία τον δοκίμασε αλλά και τον «εκπαίδευσε» για να εξελιχθεί σε managerτου ομίλου λίγα χρόνια αργότερα.
Κατάφερε να συμμαζέψει τις επενδύσεις του ΟΤΕ, ενώ το 2007, ως ανταμοιβή των κόπων του αναλαμβάνει επικεφαλής της Cosmote, την οποία και την έκανε No1 brand στις τηλεπικοινωνίες στη χώρα.
Ωστόσο, το ταβάνι στη καριέρα του δεν ήταν αυτό. Το 2010, και με την αποχώρηση του Παναγή Βουρλούμη, ο Μιχάλης Τσαμάζ κλήθηκε να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη πρόκληση της μέχρι τότε πορείας του. Δηλαδή να ηγηθεί του μεγαλύτερου τηλεπικοινωνιακού ομίλου της χώρας, που τότε είχε αρκετά προβλήματα.
«Η υπεροχή των δικτύων είναι βασικός πυλώνας της στρατηγικής μας και η υλοποίηση της μεγαλύτερης υποδομής οπτικών ινών έως το σπίτι (FTTH) στη χώρα είναι απόδειξη της δέσμευσής μας»
Η αλλαγή στον ΟΤΕ και ο μετασχηματισμός
Το 2010 ο ΟΤΕ δεν ήταν ο νοικοκυρεμένος όμιλος που είναι σήμερα. Το 2010 που ανέλαβε ο κ. Τσαμάζ, ο ΟΤΕ είχε απώλειες 8% στα έσοδά του του, έχασε το 11% των πελατών του στη σταθερή τηλεφωνία, ένα νούμερο τεράστιο (500.000), ενώ είχε καθαρό δανεισμό 4,3 δισ. ευρώ.
Το καθαρό αποτέλεσμα του ομίλου ήταν ζημιά ύψους 139 εκατ. ευρώ από κέρδη 407 εκατ. ευρώ το 2009. Είχε μείωση των εσόδων της τηλεφωνίας εσωτερικού κατά 13,9% και της διεθνούς τηλεφωνίας κατά 20,3%, Μείωση των εσόδων από πωλήσεις τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού αλλά και μείωση στις μισθωμένες γραμμές.
«Οι συνθήκες που αντιμετωπίζουμε σήμερα, κάνουν επιτακτική την ανάγκη για άμεση λήψη μέτρων και ενεργειών που θα διασφαλίσουν την επιτυχία της στρατηγικής μας για την επίτευξη του στόχου μας, που είναι η αύξηση της αξίας της εταιρείας μας, δηλαδή του ομίλου ΟΤΕ» είπε στην πρώτη του ομιλία ως πρόεδρος και CEO.
Ενώ στην τελευταία του την Παρασκευή ανέφερε: «Έπειτα από περίπου 14 χρόνια, ο ΟΤΕ είναι σήμερα μια ολοκληρωτικά νέα εταιρία. Με κοινωνικά υπεύθυνο τρόπο, μειώσαμε σχεδόν στο μισό το κόστος προσωπικού και περιορίσαμε τα κόστη σε όλους τους τομείς. Ως αποτέλεσμα, ενώ εξακολουθούσαμε να αντιμετωπίζουμε πολλές προκλήσεις από το εξωτερικό περιβάλλον, καταγράφαμε σταθερά μερικά από τα υψηλότερα περιθώρια κερδοφορίας EBITDA ανάμεσα στις εταιρείες του κλάδου στην Ευρώπη».
Και αυτό αποτυπώνει τη δουλειά που έκανε όλα αυτά τα χρόνια. Πλέον στον Κώστα Νεμπή παραδίδει είναι μια διαφορετική εταιρεία. Ο ΟΤΕ το πρώτο τρίμηνο του 2024 εμφάνισε κύκλο εργασιών 877,6 εκατ. ευρώ με αύξηση 9,2% σε σχέση με το αντίστοιχο το 2023, EBITDA στα 326 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα βάσει αριθμών είναι ο νο1 πάροχος σε οπτική ίνα. Ο συνολικός αριθμός συνδρομητών FTTx ανήλθε σε 1,5 εκατ., ενώ η διείσδυση των υπηρεσιών οπτικής ίνας επί της συνολικής ευρυζωνικής βάσης αυξήθηκε σε 66,3% από 63,8% ένα χρόνο πριν. Παράλληλα ο στόχος παραμένει το FTTH να φτάσει περίπου τα 1,8 εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του 2024.
Τα λοιπά έσοδα από τα έργα ICT ανήλθαν στα 692 εκατ. ευρώ το σύνολο του 2023 και πάνω από 190 εκατ. ευρώ μόνο το α’ τρίμηνο του 2024, ενώ είναι νο1 πάροχος και στην συνδρομητική τηλεόραση, με την πελατειακή βάση να διαμορφώνεται στους 687.691 συνδρομητές.
Η εποχή Νεμπή
Στόχος του κ. Νεμπή είναι να κρατήσει ψηλά τον ΟΤΕ, να κάνει πράξη όλες τις δεσμεύσεις αλλά και να φέρει εις πέρας το επενδυτικό πλάνο που «άφησε» ο προκάτοχός του. Αναλαμβάνει τα ηνία σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο τόσο για τον όμιλο όσο και για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας.
Παράλληλα πρέπει να πείσει τους μετόχους για το όραμα και το έργο του, δίνοντας ξανά ώθηση στην μετοχή, η οποία χαρακτηρίζεται από αστάθεια και…σκαμπανεβάσματα το τελευταίο διάστημα.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.