15 Ιαν 2025
READING

Πόσα και ποια είναι στην πραγματικότητα τα «πράσινα» ξενοδοχεία στην Ελλάδα

4 MIN READ

Πόσα και ποια είναι στην πραγματικότητα τα «πράσινα» ξενοδοχεία στην Ελλάδα

Πόσα και ποια είναι στην πραγματικότητα τα «πράσινα» ξενοδοχεία στην Ελλάδα

Αναγκαία στροφή προς τη βιωσιμότητα, όχι μόνο για λόγους ευθυγράμμισης με τους παγκόσμιους στόχους μείωσης των ρύπων, αλλά προκειμένου να ανταποκριθούν στη ζήτηση κάνουν οι ξενοδόχοι και οι εταιρείες ανάπτυξης και διαχείρισης τουριστικών μονάδων.

Την ώρα που έρευνες δείχνουν πως σχεδόν 3 έως 4 στους 10 τουρίστες θεωρούν σημαντική την αειφορία για την επιλογή κάποιου προορισμού, δεδομένη είναι η θετική συσχέτιση μεταξύ των ταξιδιωτικών εκπομπών και των διεθνών τουριστικών αφίξεων, καθώς και των τρεχουσών προβλέψεων του κλάδου (1,8 δις τουριστικές αφίξεις έως το 2030). Eπομένως καθίσταται επιτακτική η ανάγκη να τεθεί η βιωσιμότητα στο επίκεντρο της μελλοντικής τουριστικής ανάπτυξης, σύμφωνα με συμπεράσματα έρευνας της Deloitte.

Στον δρόμο αυτό βαδίζουν οι τουριστικές επενδύσεις που υλοποιούνται πλέον στη χώρα μας, με τη συμμετοχή και ξένων κεφαλαίων και διεκδικούν πιστοποιήσεις LEED του Αμερικανικού Συμβουλίου Πρασίνων Κτιρίων (U.S. Green Building Council).

Το πρώτο ξενοδοχείο στην Ελλάδα, που πιστοποιήθηκε κατά το διεθνές πρότυπο LEED σε επίπεδο Gold ήταν το Moxy Athens City, το πρώτο ξενοδοχείο της αλυσίδας του ομίλου Marriott στην Αθήνα. Το έργο που ανέπτυξε η Dimand, ανήκει στην Prodea Investments και λειτουργεί υπό τη διαχείριση της ελληνικής Swot Hospitality. Το πρώην Σαρόγλειο Μέγαρο, κτίριο οκτώ ορόφων επί της πλατείας Ομονοίας, συνιδιοκτησία του Μετοχικού Ταμείου Στρατού και της Λέσχης Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων παρέμενε κλειστό για πολλά χρόνια και τελικά μετατράπηκε σε ξενοδοχείο 201 δωματίων, μέσα από επένδυση 8 εκατομμυρίων ευρώ. Η περιβαλλοντική του αναβάθμιση ξεκίνησε από την αφαίρεση αμιάντου από το ακίνητο, που υπήρχε σε μεγάλες ποσότητες και αποτέλεσε μεγάλο στοίχημα, σύμφωνα με τους developers.

Καθίσταται επιτακτική η ανάγκη να τεθεί η βιωσιμότητα στο επίκεντρο της μελλοντικής τουριστικής ανάπτυξης, σύμφωνα με συμπεράσματα έρευνας της Deloitte.

Το πεντάστερο One&Only Aesthesis στη Γλυφάδα φέρει την πιστοποίηση Sustainable SITES και LEED βαθμίδας Silver, με τη Grivalia Hospitality που ανέπτυξε και διαχειρίζεται το έργο να έχει θέσει ως προτεραιότητα το συνδυασμός της υψηλής αισθητικής με την περιβαλλοντικά υπεύθυνη λειτουργία. Στα παλιά Αστέρια Γλυφάδας έχουν αναπτυχθεί 120 δωμάτια, 18 κατοικίες και δύο εμβληματικές βίλες με ιδιωτικές πισίνες και κήπους, ενώ προς πώληση διατέθηκαν και 14 ιδιωτικές κατοικίες που θα εξυπηρετούνται από την Kerzner International και εγκαινιάστηκαν πρόσφατα. Στους κατασκευαστές του έργου ανήκαν η ΓΕΚ Τέρνα και ο όμιλος Μυτιληναίου, ενώ ο προϋπολογισμός του ξεπέρασε τα 300 εκατομμύρια ευρώ.

Κατά LEED Gold πιστοποιήθηκε και το πεντάστερο Electra Metropolis. Το ξενοδοχείο που χτίστηκε στη θέση του πρώην υπουργείου Παιδείας, πέτυχε ενεργειακή εξοικονόμηση της τάξης του 24% σε σχέση με ένα αντίστοιχο συμβατικό κτίριο, βάσει τωn μετρήσεων και ανάμεσα στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά όπως η χρήση τοπικών υλικών.

Το πρώτο θέρετρο στην Ελλάδα – και το τρίτο στην Ευρώπη – που κατέκτησε πιστοποίηση LEED για υφιστάμενα κτίρια (LEED Existing Building Operations & Maintenance, EBOM) είναι το Ikos Olivia στη Χαλκιδική, μέλος του ομίλου Sani/Ikos. Το Ikos Olivia κατέκτησε το υψηλό επίπεδο Πιστοποίησης LEED Gold πληρώντας ιδιαίτερα αυστηρά κριτήρια σε πέντε κατηγορίες λειτουργίας και συντήρησης: Βιώσιμες Τοποθεσίες, Αποδοτικότητα Νερού, Ενέργεια και Ατμόσφαιρα, Υλικά και Πόροι, και Εσωτερική Περιβαλλοντική Ποιότητα.

Τα πράσινα ξενοδοχεία που έρχονται

Κατά LEED στη βαθμίδα Gold έχει βάλει στόχο να πιστοποιηθεί και το νέο Ilisian (πρώην Χίλτον) η ΤΕΜΕΣ. Όπως αναφέρθηκε κατά την πρόσφατη παρουσίασή του, ο σχεδιασμός του νέου προορισμού στο κέντρο της Αθήνας βασίστηκε στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης εφαρμόζοντας τις διεθνώς βέλτιστες πρακτικές ενεργειακής απόδοσης. Ανάμεσα στις πρακτικές που θα εφαρμοστούν θα είναι η βελτιστοποίηση της ενεργειακής απόδοσης κατά τουλάχιστον 16% και η εξοικονόμηση νερού κατά τουλάχιστον 25%.

Ως το πρώτο LEED campus resort στην Ευρώπη φιλοδοξεί η RND Investments να πιστοποιήσει το υπερπολυτελές θέρετρο Varko Bay θα αναπτυχθεί στη Χερσόνησο Βαρκό της Βόνιτσας. Στόχος είναι να πληροί τις πιο αυστηρές προδιαγραφές βιωσιμότητας μέσω της αρμονικής ένταξής του στο τοπίο, και της ανάδειξης και προστασίας του τοπικού περιβάλλοντος.

Τέλος, με δύο πράσινα θέρετρα θα δραστηριοποιείται στην Ελλάδα η αλυσίδα Six Senses της Intercontintal. Το Six Senses Megalonisos που θα αναπτύξει στο σύμπλεγμα των Πεταλιών η Grivalia Hospitality θα είναι πλήρως ενεργειακά αυτόνομο, με στόχο να επιτυγχάνεται μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα. Παράλληλα, θα τροφοδοτείται από ηλιακά πάνελ σε συνδυασμό με τη χρήση βιώσιμων υλικών και την εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών κατά την περίοδο της κατασκευής και λειτουργίας του. Επίσης, κατά LEED Silver αναμένεται να πιστοποιηθεί και το Infinity Project, το παλιό Costa Perla στο Πόρτο Χέλι, μία επένδυση της CBE Capital με έδρα το Λονδίνο, της οικογένειας Γούτου, της Taconic Capital Advisors με έδρα τη Νέα Υόρκη και της Cedar Capital Partners με έδρα το Λονδίνο.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.