22 Νοέ 2024
READING

Nίκος Γκάλης-Γιάννης Αντετοκούνμπο: Δύο Έλληνες μπασκετμπολίστες που έγιναν διεθνές brandname

5 MIN READ

Nίκος Γκάλης-Γιάννης Αντετοκούνμπο: Δύο Έλληνες μπασκετμπολίστες που έγιναν διεθνές brandname

Nίκος Γκάλης-Γιάννης Αντετοκούνμπο: Δύο Έλληνες μπασκετμπολίστες που έγιναν διεθνές brandname

Για μία χώρα μικρή σε μέγεθος και πληθυσμό με συγκεκριμένες δυνατότητες προβολής και προώθησης ενός αθλητή, η ανάδειξη κάποιου σε όνομα πρώτου μεγέθους και ακόμα περισσότερο σε διεθνές brand name, μόνο απλή υπόθεση δεν μπορεί να αποτελέσει. Ανατρέχοντας κανείς στο παρελθόν για να φτάσει στο σήμερα, θα διαπιστώσει ότι δύο παίκτες, αμφότεροι προερχόμενοι από το χώρο του μπάσκετ, κατάφεραν να ξεφύγουν από τα ελληνικά σύνορα και να «χτίσουν» την εικόνα τους και έξω από αυτά.

Ο Νίκος Γκάλης και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο αποτελούν δύο παραδείγματα αθλητών που εκτός από τις ξεχωριστές επιδόσεις τους μέσα στα γήπεδα που αγωνίστηκαν, κατάφεραν να δημιουργήσουν διεθνές brand name, τέτοιο που θα ζήλευαν και μερικά από τα πιο εκλεκτά στελέχη του μάρκετινγκ. Σε αυτό το γεγονός συνέτειναν οι αθλητικές τους επιδόσεις, η ταπεινότητα και η σοβαρότητα που επιδεικνύουν, οπωσδήποτε οι θετικές συγκυρίες κατά τη διάρκεια της καριέρας τους. Με μία κύρια διαφορά ανάμεσά τους. Ο Γκάλης έζησε και μεγαλούργησε στην εποχή των παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης και επικοινωνίας με το κοινό όπως ήταν η τηλεόραση, το ραδιόφωνο, οι εφημερίδες και τα περιοδικά. Ο Αντετοκούνμπο από την άλλη είχε και έχει την ευκαιρία να ενισχύει καθημερινά την εικόνα του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς μέσα από τη σελίδα του στο Instragram έχει την δυνατότητα να απευθύνεται και να επιδρά σε 16,1 εκατομμύρια ανθρώπους που τον ακολουθούν.

Για τον δεύτερο, ενδιαφέρον έχει η αναφορά της Nike με την οποία συνεργάζεται κατ’ αποκλειστικότητα για τις συλλογές αθλητικών ειδών, Zoom Freak 1 και Zoom Freak 2, με τον παγκόσμιο κολοσσό της παγκόσμιας βιομηχανίας ειδών ένδυσης και υπόδησης, να σημειώνει για τον Αντετοκούνμπο: «Από άγνωστο ανερχόμενο ταλέντο σε έναν από τους καλύτερους παίκτες του πρωταθλήματος: το ακλόνητο επαγγελματικό ήθος και το απαράμιλλο πάθος του Γιάννη είναι τα χαρακτηριστικά που τον βοηθούν να μεταμορφώνεται διαρκώς. Ο Greek Freak εμπνέει την επόμενη γενιά παικτών του μπάσκετ ανά τον κόσμο, ώστε να γίνουν η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους».

Aπό την άλλη πλευρά ο Νικόλαος Γεωργαλής κατά κόσμον, Νίκος Γκάλης είναι ο άνθρωπος που κατάφερε να μετατρέψει το όνομά του σε συνώνυμο του μπάσκετ και να αλλάξει τη ροή της ιστορίας του αθλήματος στην χώρα μας. Γεννήθηκε στις 23 Ιουλίου του 1957 στο Νιου Τζέρσει των Ηνωμένων Πολιτειών, από Έλληνες γονείς με καταγωγή την Ρόδο. Αν και στα παιδικά του χρόνια «αγάπησε» την πυγμαχία, ευτυχώς τον κέρδισε το μπάσκετ. Φοίτησε στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού και μάλιστα στον τελευταίο χρόνο της φοίτησής του αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στο κολεγιακό πρωτάθλημα του NCAA (είχε 27,5 πόντους κατά μέσο όρο), με δεύτερο τον μεγάλο Λάρι Μπερντ. Επιλέχθηκε στα ντραφτ από τους Μπόστον Σέλτικς, αλλά ένας τραυματισμός του, τον κράτησε μακριά από τον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ. Έτσι, αποφάσισε να διαβεί τον Ατλαντικό και να αναζητήσει την τύχη του στην Ελλάδα.

Μετά από τη μεγάλη καριέρα που έκανε στον Άρη ο Παύλος Γιαννακόπουλος το καλοκαίρι του 1992 πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη μεταγραφή της ελληνικής ιστορίας. Ο Γκάλης άφησε την Θεσσαλονίκη για τον Παναθηναϊκό και φόρεσε την φανέλα με το «τριφύλλι» στο στήθος.

Στο πάνθεον των κορυφαίων παικτών μπάσκετ παγκοσμίως

Η Διεθνής Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (FIBA) τον έχει αναγνωρίσει ως τον μεγαλύτερο Ευρωπαίο σκόρερ όλων των εποχών χάρη στους 24.721 πόντους και του μέσου όρου 32,8 πόντων ανά αγώνα της επαγγελματικής του καριέρας.[6] Το 2007 έγινε ο πρώτος Έλληνας καλαθοσφαιριστής που εντάχθηκε στο Hall of Fame της FIBA ​​και το 2017 στο Naismith Memorial Basketball Hall of Fame, περνώντας έτσι στο «πάνθεον» του παγκοσμίου μπάσκετ.

Κοινό στοιχείο και για τους δύο αποτέλεσε η επιχειρηματική δραστηριότητα. Ο Γκάλης ίδρυσε το 1992 την εταιρεία «Νίκος Γκάλης – Κέντρα Νεότητας και Προστασίας Ενηλίκων» (πρώην Νίκο Αθλητική), με έδρα τη Θεσσαλονίκη και εγκαταστάσεις στο Πευκοχώρι της Κασσάνδρας στη Χαλκιδική. Αντικείμενο της εταιρείας, η οποία αργότερα εισήχθη και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ήταν η εκμετάλλευση πρότυπων παιδικών κατασκηνώσεων και αθλητικών εγκαταστάσεων. Οι κατασκηνώσεις του Γκάλη ήταν το must κάθε Βορειοελλαδίτη. Χιλιάδες παιδια σχολικής ηλικίας φιλοξενούνταν κάθε καλοκαίρι, καλύπτοντας στα τέλη της δεκαετίας σχεδόν το 8% του συνόλου των παιδιών που φιλοξενούνταν σε κατασκηνώσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ωστόσο, το επιχειρηματικό εγχείρημα του Νίκου Γκάλη δεν πήγε όπως και ο ίδιος θα ήθελε και μερικά χρόνια μετά αναγκάστηκε και ο ίδιος να μεταβιβάσει τις μετοχές της εταιρείας του. Αγοραστής ήταν ο Φώτης Μανούσης, που ήδη δραστηριοποιούνταν με την Σάος ναυτιλιακά στη Σαμοθράκη. Σήμερα στο e-shop του official brand Nick Galis by Crossover πωλούνται αθλητικά είδη με την υπογραφή του αθλητή, όλα τους εμπνευσμένα από την καριέρα και τη ζωή του Νίκου Γκάλη.

Οι επενδύσεις του Greek Freak

Ο Αντετοκούνμπο αποφάσισε να επενδύσει επταψήφιο ποσό σε μετοχές της εταιρείας Ready Nutrition του πρώην μπασκετμπολίστα Pat Cavanaugh, ο οποίος το 2012 δημιούργησε μια από τις πιο ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες αθλητικής διατροφής στις ΗΠΑ. Η συνεργασία αφορά την προβολή του ενεργειακού ποτού μέσα από το πρόσωπο του Αντετοκούνμπο σε αγορές της Ευρώπης, ανάμεσά τους και την ελληνική όπου ήδη διαφημίζεται και διανέμεται το energy drink. Επίσης, με μέλη της οικογένειάς του αποφάσισε να συνεργαστεί με τον John Koudounis, CEO της επενδυτικής Calamos Investments, για την δημιουργία της δέσμης κεφαλαίων ESGCalamos Antetokounmpo Global Sustainable Equity Funds, που είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Από τις πρώτες του επενδύσεις των αδελφών Αντετοκούνμπο ήταν στους Milwaukee Brewers, το 2021, μια αμερικανική επαγγελματική ομάδα μπέιζμπολ με έδρα το Μιλγουόκι. Ο Greek Freak έχει τοποθετηθεί επενδυτικά και στην Candy Funhouse, μια εταιρεία ζαχαρωτών με έδρα τον Καναδά.

Από το κάδρο επενδύσεων του δεν λείπει η Ελλάδα καθώς έχει αποκτήσει ποσοστό στον όμιλο Ελληνικά Οινοποιεία, όπου ανήκει η Οινοποιία Μπουτάρη και το φυσικό μεταλλικό νερό Ιόλη.

Αναφέρουμε επίσης ότι τα αδέρφια Αντετοκούνμπο έχουν συστήσει την Ante Inc. μέσω της οποίας υλοποιούνταιόλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Γιάννη, του Θανάση, του Κώστα και του Άλεξ. Μία από τις πρώτες επενδύσεις του Γιάννη Αντετοκούνμπο στη χώρα μας ήταν το κατάστημα “Antetokounbros” στο Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος. Πρόκειται για ένα brand sportswear, με “made in Greece” το σύνολο της παραγωγής και του σχεδιασμού και έδρα στην Αθήνα και εκτός από το κατάστημα του αεροδρομίου, λίγο αργότερα δημιουργήθηκε και ένα κατάστημα στην οδό Ερμού.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.