07 Σεπ 2024
READING

Η χαρτογράφηση της ελληνικής αγοράς με διαθέσιμα πάνω από 600 franchise concepts

4 MIN READ

Η χαρτογράφηση της ελληνικής αγοράς με διαθέσιμα πάνω από 600 franchise concepts

Η χαρτογράφηση της ελληνικής αγοράς με διαθέσιμα πάνω από 600 franchise concepts

Η αγορά franchise στην Ελλάδα έχει αναπτυχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, με πλήθος επιχειρήσεων να επιλέγουν αυτό το μοντέλο για την επέκταση και ανάπτυξή τους. Το franchise προσφέρει μια δοκιμασμένη επιχειρηματική συνταγή με μικρότερο ρίσκο σε σχέση με την ίδρυση μιας νέας επιχείρησης από το μηδέν. Στο άρθρο που ακολουθεί θα αναλύσουμε την τρέχουσα κατάσταση της αγοράς franchise στην Ελλάδα, τους κυριότερους κλάδους και τους πιο επιτυχημένους παίκτες.

Στην Ελλάδα, υπάρχουν πάνω από 600 διαθέσιμα franchise concepts που καλύπτουν μια ευρεία γκάμα κλάδων και κατηγοριών. Η ποικιλία αυτή προσφέρει πολλές επιλογές στους επίδοξους franchisees, από τον κλάδο της εστίασης και του λιανικού εμπορίου μέχρι την εκπαίδευση και τις υπηρεσίες.

Οι κυριότερες κατηγορίες franchise στην Ελλάδα περιλαμβάνουν:

Εστίαση και Καφές

Και λόγω… ταπεραμέντου, η συγκεκριμένη κατηγορία είναι πιο κοντά στην ψυχοσύνθεση του Έλληνα. Υπό αυτήν την άποψη δεν είναι τυχαίο ότι η κατηγορία της εστίασης, η οποία περιλαμβάνει από καφετέριες και fast food μέχρι εστιατόρια και ζαχαροπλαστεία. είναι η πιο δημοφιλής με περίπου 250 franchise concepts.

Λιανικό Εμπόριο

Με περίπου 150 concepts να δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά, το λιανικό εμπόριο είναι επίσης ένας σημαντικός τομέας της αγοράς franchise. Η συγκεκριμένη κατηγορία περιλαμβάνει καταστήματα ένδυσης, υπόδησης, αξεσουάρ, καλλυντικών, ηλεκτρικών συσκευών και άλλων, αφού, πρακτικά, μπορούμε να συναντήσουμε και όλες τις κατηγορίες που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο.

Υπηρεσίες

Ο τομέας των υπηρεσιών έχει περίπου 100 concepts και περιλαμβάνει υπηρεσίες όπως καθαριστήρια, υπηρεσίες υγείας, αισθητικής και καλλωπισμού, όπως μεγάλες αλυσίδες περιποίησης άκρων ή μασάζ,.

Εκπαίδευση και Κατάρτιση

Στη χώρα μας, με την ιδιωτική παιδεία, είτε αυτή αφορά φροντιστήρια, είτε συνέχιση σπουδών μετά την δευτεροβάθμια εκπαίδευση, να γνωρίζει μεγάλη άνθηση, δεν προκαλεί έκπληξη ότι υπάρχουν περίπου 50 franchise concepts στην κατηγορία αυτή, μεταξύ των οποίων φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών και επαγγελματικής κατάρτισης.

Αθλητισμός και Ψυχαγωγία

Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει περίπου 25 concepts και καλύπτει γυμναστήρια, αθλητικά κέντρα και κέντρα ψυχαγωγίας.

Τεχνολογία και Επικοινωνίες

Υπάρχουν περίπου 20 concepts που επικεντρώνονται σε προϊόντα και υπηρεσίες τεχνολογίας και επικοινωνιών, ενώ σε αυτά μπορούμε να συμπεριλάβουμε και τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.

Oι προκλήσεις στην ελληνική αγορά franchise

Σε κάθε περίπτωση η ελληνική αγορά franchise παρουσιάζει ορισμένες προκλήσεις. Πρώτη είναι η οικονομική αστάθεια, αφού, όπως απέδειξε η πρόσφατη ιστορία,  η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας μπορεί να δημιουργήσει προκλήσεις. Πάντως το μοντέλο franchise μπορεί να βοηθήσει στον μετριασμό ορισμένων κινδύνων. Άλλη μία σημαντική παράμετρος είναι ο κορεσμός της αγοράς.  Σε δημοφιλείς τομείς όπως τα τρόφιμα και τα ποτά, η αγορά μπορεί να κορεστεί μεταξύ των πολλών επιλογών που προσφέρονται, καθιστώντας απαραίτητη την επιλογή της σωστής τοποθεσίας και ιδέας. Τέλος, πρόκληση αποτελεί και το ρυθμιστικό περιβάλλον, καθώς είναι σημαντικό για τους δικαιοδόχους να ενημερώνονται σχετικά με τις νομικές απαιτήσεις.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η αγορά franchise στην Ελλάδα συνεχίζει να παρουσιάζει ανάπτυξη, παρά τις οικονομικές προκλήσεις των τελευταίων ετών. Οι επιχειρηματίες βλέπουν το franchise ως μια ευκαιρία να επενδύσουν σε μια δοκιμασμένη επιχειρηματική ιδέα με υποστήριξη από την κεντρική εταιρεία. Οι κατηγορίες της εστίασης και του καφέ παραμένουν οι πιο δημοφιλείς, αλλά υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον και σε άλλους τομείς όπως η εκπαίδευση και οι υπηρεσίες. Οι καταναλωτικές συνήθειες αλλάζουν και η προσαρμογή στις νέες απαιτήσεις της αγοράς, όπως η έμφαση στην ποιότητα και την εξυπηρέτηση πελατών, είναι κρίσιμη για την επιτυχία των franchise.

Οι προοπτικές για το μέλλον φαίνονται θετικές, με πολλές επιχειρήσεις να εξετάζουν το ενδεχόμενο επέκτασης μέσω του μοντέλου franchise, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Η στροφή προς την τεχνολογία και τις νέες μορφές λιανικής πώλησης, όπως τα ηλεκτρονικά καταστήματα, θα παίξει επίσης σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της αγοράς.

Οι επίδοξοι επιχειρηματίες έχουν να διαλέξουν μεταξύ περισσοτέρων από 600 διαθέσιμων franchise concepts

Η αγορά franchise στην Ελλάδα είναι δυναμική και γεμάτη ευκαιρίες. Με πάνω από 600 διαθέσιμα franchise concepts και μια ποικιλία κλάδων, οι επίδοξοι επιχειρηματίες έχουν πολλές επιλογές για να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση με τη σιγουριά μιας δοκιμασμένης επιχειρηματικής ιδέας. Οι διαχρονικά επιτυχημένες αλυσίδες δείχνουν τον δρόμο για την ανάπτυξη και την επιτυχία στον κόσμο του franchise.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.