07 Σεπ 2024
READING

Ευάγγελος Βόδενας, WHOLESALE & AFFILIATE RETAIL DIRECTOR ΑΒ Βασιλόπουλος: «Το franchise απαντά στην ανάγκη της αγοράς για μικρά καταστήματα γειτονιάς»

5 MIN READ

Ευάγγελος Βόδενας, WHOLESALE & AFFILIATE RETAIL DIRECTOR ΑΒ Βασιλόπουλος: «Το franchise απαντά στην ανάγκη της αγοράς για μικρά καταστήματα γειτονιάς»

Ευάγγελος Βόδενας, WHOLESALE & AFFILIATE RETAIL DIRECTOR ΑΒ Βασιλόπουλος: «Το franchise απαντά στην ανάγκη της αγοράς για μικρά καταστήματα γειτονιάς»

Η ΑΒ Βασιλόπουλος έχει αναδειχθεί ηγέτιδα στον τομέα του franchise, καθώς έχει πραγματοποιήσει μία μεγάλη στροφή προς αυτή την κατεύθυνση. Η ανάπτυξη αυτού του μοντέλου αποτελεί βασικό πυλώνα της στρατηγικής που έχει χαράξει η διοίκηση για το παρόν, αλλά και το επόμενο διάστημα. Με βάση αυτή, αρκετά είναι τα νέα καταστήματα που έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία τους το τελευταίο διάστημα, με το βάρος να πέφτει στα καταστήματα shop&go τα οποία μάλιστα λειτουργούν και σε ώρες εκτός του συμβατικού ωραρίου, αλλά και Κυριακές. Ακόμη περισσότερο, η εταιρία ΑΒ αποφάσισε να παραχωρήσει έναν σημαντικό αριθμό εταιρικών καταστημάτων σε συνεργάτες franchise, ήδη από την αρχή του 2024. 

Μιλήσαμε με τον κ. Ευάγγελου Βόδενα, WHOLESALE & AFFILIATE RETAIL DIRECTOR στην εταιρεία ΑΒ Βασιλόπουλος, ο οποίος αποκάλυψε ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους αξίζει ένας franchisee να επιλέξει την ΑΒ Βασιλόπουλος ενώ παρουσιάζει τα χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτει ένας franchisee για να κερδίσει μία θέση στην ομάδα της ΑΒ Βασιλόπουλος.

Kύριε Βόδενα, γιατί κάποιος να επιλέξει τα franchise καταστήματα της ΑΒ Βασιλόπουλος;

Είναι απλό. Γιατί επιλέγει να συνεργαστεί με ένα αναγνωρισμένο όνομα που παρέχει αξιοπιστία, κερδίζει την εμπιστοσύνη των πελατών, και αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο δυνατά εμπορικά σήματα. Η επένδυση σε ένα franchise κατάστημα ΑΒ προσφέρει σταθερό οικονομικό όφελος και σημαντικό ετήσιο κέρδος. Ταυτόχρονα, παρέχεται ολοκληρωμένη υποστήριξη και εκπαίδευση που συμβάλλει στην επιτυχία της επιχείρησης franchise.

Θα θέλατε να μας πείτε ποια είναι τα βασικά στοιχεία της πρότασης franchise της εταιρείας ΑΒ Βασιλόπουλος και ποια στοιχεία σας ξεχωρίζουν από τον ανταγωνισμό;

Η ΑΒ Βασιλόπουλος αναγνωρίζει το franchise ως μια ευέλικτη και καινοτόμα πρακτική που ενισχύει την επιχειρηματικότητα. Με 280 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, το μοντέλο αυτό δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, εξασφαλίζει βιωσιμότητα και προσφέρει ικανοποιητικά κέρδη. Τα AB Shop & Go είναι μικρά καταστήματα πόλης σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, προσφέροντας ταχύτητα και ευκολία αγορών με διευρυμένο ωράριο. Μέσα σε λίγα χρόνια, αυτά τα καταστήματα έγιναν αποκλειστικός αγοραστικός προορισμός στην Αττική, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Η ΑΒ Βασιλόπουλος σχεδιάζει και λειτουργεί τα καταστήματα franchise με την ίδια προσοχή όπως και τα εταιρικά της καταστήματα. Παρέχουμε ολοκληρωμένο πακέτο υποστήριξης (μηχανογραφική, τεχνική, logistics), εξασφαλίζοντας οικονομίες κλίμακας μέσω της αποκλειστικής συνεργασίας με τον όμιλο ΑΒ.

Ο franchisee πρέπει να ξεχωρίζει για την ευελιξία του και να προσαρμόζεται γρήγορα σε νέες καταστάσεις

Ποια είναι τα κριτήρια για την επιλογή τοποθεσίας ενός νέου franchise καταστήματος;

Η επιλογή της τοποθεσίας επηρεάζεται κυρίως από την εύκολη προσβασιμότητα του σημείου. Στόχος είναι να εξυπηρετούνται όσο το δυνατόν περισσότεροι καταναλωτές, καλύτερα και ευκολότερα. Ένα AB Shop & Go πρέπει να βρίσκεται σε μια περιοχή με πυκνή κατοίκηση όπως κοντά σε πυκνοκατοικημένα αστικά κέντρα, κεντρικές οδούς, ή σε σταθμούς μετρό, για να είναι σε θέση να εξυπηρετήσει όσο το δυνατόν περισσότερους καταναλωτές.

Γιατί πιστεύετε ότι τα convenience stores αναπτύσσονται διαχρονικά (στην Ελλάδα και διεθνώς) κυρίως μέσω franchising;

Είναι δεδομένο πως οι αυξημένες υποχρεώσεις των πολιτών, οι γρήγοροι ρυθμοί της πόλης και η ανάγκη για εξοικονόμηση πολύτιμου χρόνου στην καθημερινότητα, ενισχύει την τάση των convenience stores στο λιανεμπόριο. Τα καταστήματα franchise απαντούν σε αυτήν τη νέα ανάγκη της αγοράς, για μικρά «καταστήματα γειτονιάς» και βασιζόμενοι σε αυτό το μοντέλο αναπτύσσουμε και το δικό μας δίκτυο, φτάνοντας τα 280 franchise καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, τόσο στα αστικά κέντρα, όσο και στην Περιφέρεια. Η ευελιξία στη μορφή των καταστημάτων, η επένδυση στην τεχνολογία, βάζοντας πάντα στο επίκεντρο τον πελάτη, διαμορφώνουν σήμερα τη νέα πραγματικότητα παγκοσμίως.

Ποια είναι τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας franchisee του δικτύου σας;

Η θέληση και η σιγουριά, η εμπιστοσύνη στις δυνατότητες του/της κάθε franchisee, σίγουρα αποτελούν σημαντικά χαρακτηριστικά. Χρειάζεται χρόνο και προσπάθεια για να αναπτύξει κανείς την επιχείρησή του. Με τη σωστή καθοδήγηση, ακόμη και αν δε γνωρίζει εις βάθος την αγορά, κάθε franchisee είναι σε θέση να αφουγκράζεται τις τάσεις, να κατανοεί τις συνήθειες και τις προτιμήσεις των πελατών και να προσαρμόζει τις υπηρεσίες του καταστήματος αναλόγως. Ο franchisee πρέπει να ξεχωρίζει για την ευελιξία του και να προσαρμόζεται γρήγορα σε νέες καταστάσεις, ενώ εξίσου σημαντικό είναι το πραγματικό ενδιαφέρον για την ικανοποίηση του πελάτη, δημιουργώντας μια φιλική και φιλόξενη ατμόσφαιρα στο κατάστημα. Παράλληλα, η αγαστή συνεργασία και η τήρηση των καθορισμένων προτύπων και διαδικασιών παίζουν καθοριστικό ρόλο. Σε κάθε νέα συνεργασία, η ΑΒ Βασιλόπουλος πραγματοποιεί χρηματοοικονομική μελέτη, καθώς και μελέτη βιωσιμότητας, αναλύοντας την αναμενόμενη πορεία του καταστήματος σε βάθος δεκαετίας. Στόχος αυτών των πρωτοβουλιών είναι η καλλιέργεια ενός υγιούς δικτύου, επιβεβαιώνοντας ότι ο υποψήφιος συνεργάτης διατίθεται να ανταπεξέλθει στο απαιτητικό αυτό περιβάλλον.

Ποιοι είναι οι κύριοι τομείς υποστήριξης που παρέχει η εταιρεία σας στους franchisees και πώς εκπαιδεύετε και προετοιμάζετε τους νέους franchiseesγια να επιτύχουν;

Στην ΑΒ Βασιλόπουλος παρέχουμε στους ενδιαφερόμενους όλα τα εφόδια που απαιτούνται για την καλύτερη δυνατή λειτουργία ενός νέου καταστήματος. Ανάμεσα σε αυτά είναι η εύρεση, ενοικίαση του ακινήτου και ο σχεδιασμός του καταστήματος, η προμήθεια εξοπλισμού και εμπορεύματος, η συστηματική εκπαίδευση του προσωπικού και η υποστήριξη στην αρχική επένδυση με τους πιο ευνοϊκούς όρους, η πρόσβαση σε προμηθευτές και προϊόντα, αναπτυγμένο διαφημιστικό πλάνο και έναν συνεχή δίαυλο επικοινωνίας, ώστε να νιώσουν εξαρχής πως δεν είναι μόνοι τους σε αυτήν την επιχειρηματική κίνηση. Η ευέλικτη συνεργασία με την ΑΒ Βασιλόπουλος προσφέρει ένα σημαντικό ετήσιο κέρδος για τους νέους επιχειρηματίες και επαγγελματική εξασφάλιση σε βάθος χρόνου.

Τι πρέπει να προσέξει ένας επενδυτής, ο οποίος ενδιαφέρεται να ανοίξει ένα Franchiseκατάστημα στην Ελλάδα;

Οι προκλήσεις που υπάρχουν σε οικονομικό και γεωπολιτικό πεδίο, είναι λογικό να έχουν δημιουργήσει αβεβαιότητα και ανησυχία. Αυτό που οφείλει να λάβει υπόψη του κάθε ενδιαφερόμενος είναι ότι απαιτείται διαρκής προσπάθεια και αφοσίωση. Οι επενδυτές πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να αφιερώσουν χρόνο και πόρους για τη διαρκή βελτίωση και ανάπτυξη της επιχείρησης και συνεπώς τη βιωσιμότητά της. Στόχος είναι ένα franchise κατάστημα να είναι πλήρως εξοπλισμένο με όλα τα είδη ενδιαφέροντος του πελάτη, χωρίς να χρειαστεί να μοιράσει τα ψώνια του σε διαφορετικά σημεία. Όμως, αυτό που θέλω να επισημάνω είναι ότι με συνεχή εκπαίδευση και υποστήριξη, οι franchisees μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες που θα προκύψουν.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.