07 Σεπ 2024
READING

Φωτεινή Μαρσινοπούλου, Διευθύντρια Ανάπτυξης της Γρηγόρης: «Ο υποψήφιος franchisee είναι σημαντικό να επιλέξει ένα έμπειρο, «δοκιμασμένο» και επιτυχημένο brand

4 MIN READ

Φωτεινή Μαρσινοπούλου, Διευθύντρια Ανάπτυξης της Γρηγόρης: «Ο υποψήφιος franchisee είναι σημαντικό να επιλέξει ένα έμπειρο, «δοκιμασμένο» και επιτυχημένο brand

Φωτεινή Μαρσινοπούλου, Διευθύντρια Ανάπτυξης της Γρηγόρης: «Ο υποψήφιος franchisee είναι σημαντικό να επιλέξει ένα έμπειρο, «δοκιμασμένο» και επιτυχημένο brand

Με περισσότερα από 360 καταστήματα σε διάφορα σημεία της Ελλάδας, αλλά και στο εξωτερικό, η αλυσίδα Γρηγόρης κατάφερε, ξεκινώντας ήδη από το 1972 να εδραιώσει τη θέση της στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά καφέ και εστίασης, δημιουργώντας ένα κατάστημα σχεδόν σε κάθε γειτονιά. Και όλα αυτά, ενώ αποτελεί έναν από τους κυρίαρχους της μεθόδου του franchise στην Ελλάδα. 

Μιλήσαμε με τη Διευθύντρια Ανάπτυξης της αλυσίδας καταστημάτων Γρηγόρης, κα. Φωτεινή Μαρσινοπούλου, η οποία εξήγησε τους λόγους για τους οποίους η εταιρία επέλεξε τη μέθοδο του franchise για την ανάπτυξή της, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Γρηγόρης ως επιλογή franchise και άλλες ενδιαφέρουσες πτυχές της στρατηγικής της στον κόσμο της δικαιόχρησης. 

Κυρία Μαρσινοπούλου, εξηγήστε μας, για ποιους λόγους επιλέξατε το franchise για την ανάπτυξή σας;

Ο βασικός λόγος που επιλέξαμε την ανάπτυξη μέσω του franchise, είναι διότι ο στόχος μας είναι η άριστη εξυπηρέτηση του καταναλωτή. Αυτός ο στόχος επιτυγχάνεται με το franchise.

Γιατί o franchisor, που έχει την εμπειρία και τη γνώση, δημιουργεί μία έτοιμη πρόταση για τους συνεργάτες του franchisee, καθώς τους υποστηρίζει, τους εκπαιδεύει και τους καθοδηγεί. Επιπλέον, ο franchisee, που τις περισσότερες φορές εμπλέκεται και ο ίδιος στην λειτουργία του καταστήματος, έχει άμεσο ενδιαφέρον για να επιτύχει και να αναπτυχθεί η επιχείρηση του. Επομένως, στο franchise, ο franchisor και ο franchisee, συν-διαμορφώνουν την τελική εμπειρία του καταναλωτή και μοιράζονται τις ίδιες αγωνίες για να την πετύχουν.

Ποιο είναι το προφίλ του υποψηφίου συνεργάτη που αναζητάτε;

Θα έλεγα ότι πρώτα απ’ όλα το επιχειρηματικό πνεύμα είναι απαραίτητο σε όποιον θέλει να δημιουργήσει και να λειτουργήσει τη δική του επιχείρηση. Γι’ αυτό και στον ιδανικό υποψήφιο είναι επιθυμητή μία σχετική εμπειρία και προϋπηρεσία στον κλάδο της καφεστίασης, αν και όχι απαραίτητη, λόγω της εκπαίδευσης που παρέχουμε. Η δουλειά μας είναι να προσφέρουμε εκλεκτά προϊόντα μαζί με μία εξαιρετική και «φιλόξενη» εμπειρία στους πελάτες μας, οπότε είναι σημαντικό να γνωρίζει αυτές τις προκλήσεις.

Τέλος, η εξωστρέφεια και η ενσυναίσθηση είναι σημαντικά soft skills που θα βοηθήσουν την επαφή και το bonding του υποψηφίου, τόσο με τους πελάτες, όσο και με το προσωπικό του καταστήματος, το οποίο καλείται να διαμορφώσει την εμπειρία των πελατών.

Ποια συγκριτικά πλεονεκτήματα έχει η Γρηγόρης ως επιλογή franchise;

Ο Γρηγόρης διαθέτει μία εμπειρία άνω των 30 χρόνων στο franchise. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε αποκτήσει ένα πολύτιμο knowhow, που μας έχει οδηγήσει στη δημιουργία μίας διαφοροποιημένης πρότασης, με μοναδικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, τα οποία είναι τα εξής:

  • Μεγάλη αναγνωρισιμότητα και δύναμη του brand, που προσελκύουν πελατολόγιο από την πρώτη μέρα λειτουργίας του καταστήματος.
  • Διευρυμένη προϊοντική γκάμα, που προσφέρει αυξημένη ημερήσια απόδειξη και κερδοφορία. Ο Γρηγόρης, εκτός από τα εκλεκτά χαρμάνια καφέ, διαθέτει και μία ολοκληρωμένη γκάμα φαγητού για όλες τις διατροφικές προτιμήσεις, για κάθε στιγμή της ημέρας. Οι προτάσεις μας ανανεώνονται συνεχώς καθώς η εξειδικευμένη ομάδα R&D ενημερώνεται διαρκώς για τις νέες καταναλωτικές τάσεις.
  • Συνεχής εκπαίδευση και καθοδήγηση των συνεργατών franchisee και του προσωπικού τους. Εδώ και χρόνια έχουμε σχεδιάσει ένα ολοκληρωμένο & διά βίου πρόγραμμα εκπαίδευσης στο εκπαιδευτικό κέντρο του Γρηγόρη, στα καταστήματα για onthejobtraining και μέσω της ομάδας του Γρηγόρη και του συστήματος e-learning για συνεχή και realtime εκπαίδευση.

Ο franchisor και ο franchisee, συν-διαμορφώνουν την τελική εμπειρία του καταναλωτή και μοιράζονται τις ίδιες αγωνίες για να την πετύχουν

Σε ποιες περιοχές έχετε ενδιαφέρον για το άνοιγμα νέων καταστημάτων;

Οι περιοχές που σκοπεύουμε να ενισχύουμε στην παρουσία μας είναι η Αττική, η Βόρεια Ελλάδα, η Πάτρα, τα νησιά, οι κλειστές αγορές καθώς και μεγάλες πόλεις στο εξωτερικό.

Τι θα συμβουλεύατε έναν υποψήφιο franchisee κατά την επιλογή ενός δικτύου franchise εστίασης;

Ένας υποψήφιος franchisee είναι πολύ σημαντικό να επιλέξει ένα μεγάλο, έμπειρο, «δοκιμασμένο» και επιτυχημένο brand, με ευχαριστημένους συνεργάτες. Εδώ θα ήθελα να τονίσω ότι η «διάρκεια συνεργασίας» είναι το πιο δύσκολο σημείο στη δικαιόχρηση. Στον Γρηγόρη, η διάρκεια δικαιόχρησης αποτελεί ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, γιατί είμαστε αναμφισβήτητα το δίκτυο με τη μεγαλύτερη διάρκεια συνεργατών, όχι μόνο στη κλάδο της εστίασης, αλλά σε όλη την αγορά που αναπτύσσεται με αυτή τη μέθοδο. Από εκεί και πέρα θα πρέπει ο υποψήφιος franchisee να επιλέξει ένα franchisor με ευρεία προϊοντική γκάμα σε καφέ, ροφήματα και φαγητό γιατί αυτό θα του εξασφαλίσει περισσότερους πελάτες, που θα επισκέπτονται το κατάστημά του σε όλες τις περιστάσεις.

Τέλος, πολύ σημαντική είναι η εκπαίδευση και η καθοδήγηση που προσφέρει ο franchisor στον franchisee, καθώς αποτελούν βασικά κλειδιά της επιτυχίας της επιχείρησης.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.