08 Σεπ 2024
READING

Στη μάχη της λευκής συσκευής

5 MIN READ

Στη μάχη της λευκής συσκευής

Στη μάχη της λευκής συσκευής

Διαχρονική σταθερότητα όσον αφορά τους παίκτες, αλλά και πρωτόγνωρες εκπλήξεις και ανάπτυξη σε διψήφιο βαθμό. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά της πολλά υποσχόμενης αγοράς των λευκών συσκευών, με την «πίτα» των εταιριών να είναι αρκετά περιορισμένη, με λίγους και δυνατούς.

Ένα από τα γεγονότα που τάραξαν το τελευταίο διάστημα τα κατά τα άλλα γαλήνια νερά του κλάδου, ήταν αυτό της εξαγοράς του Κωτσόβολου από τη ΔΕΗ, γεγονός που, εν μέσω της επιτακτικής ανάγκης για πράσινη μετάβαση και εξοικονόμηση ενέργειας, η ΔΕΗ δίνει τη δυνατότητα στον Κωτσόβολο να παρέχει υπηρεσίες ενέργειας και επικοινωνίας, λύσεις έξυπνου σπιτιού και μεγάλη γκάμα προϊόντων, ενώ προσφέρει και σχεδόν τετραπλάσιο αριθμό καταστημάτων, ισχυροποιώντας την ήδη ηγετική του θέση.

Αυτόν τον μήνα η Κωτσόβολος προχώρησε στα εγκαίνια του πρώτου καταστήματος υπό την ιδιοκτησία της ΔΕΗ στη Σύρο, με συνολική επιφάνεια 1.110 τ.μ..

Η νέα εποχή του Κωτσόβολου

Υπενθυμίζεται ότι ο Κωτσόβολος έχει στην κατοχή του ένα ευρύ δίκτυο 97 φυσικών καταστημάτων σε Ελλάδα και Κύπρο, εκ των οποίων τα 27 είναι megastores.

Επίσης, διαθέτει πανελλαδικό δίκτυο εφοδιαστικής αλυσίδας με δικές του αποθήκες, ιδιόκτητο στόλο οχημάτων και ένα μεγάλο δίκτυο συνεργατών για εγκαταστάσεις συσκευών, πολυκαναλικό δίκτυο πωλήσεων που, εκτός από τα φυσικά καταστήματα, περιλαμβάνει call center και ένα επιτυχημένο e-shop (kotsovolos.gr).

Η Κωτσόβολος έχει καταφέρει, από το 1950 που βρίσκεται στον κλάδο και, έχοντας ξεκινήσει από ένα μικρό μαγαζί στην Αθήνα, στην οδό Αριστείδου, το οποίο άνοιξε ο Παναγιώτης Κωτσόβολος,  να εδραιωθεί στο νου του καταναλωτή στις υψηλότερες θέσεις των επιλογών του όταν αναζητά ηλεκτρικές συσκευές, ενώ η εξαγορά της από τη ΔΕΗ δημιουργεί ένα νέο κεφάλαιο για την εταιρία. Ταυτόχρονα, κανονικά συνεχίζεται το επενδυτικό πλάνο που έχει θέσει σε εφαρμογή η αλυσίδα, και αφορά τόσο την δημιουργία νέων καταστημάτων, όσο και τα logistics.

Αυτόν τον μήνα μάλιστα, προχώρησε στα εγκαίνια του πρώτου καταστήματος υπό την ιδιοκτησία της ΔΕΗ με συνολική επιφάνεια 1.110 τ.μ. στη Σύρο. Το συγκεκριμένο φιλοξενεί μια μεγάλη γκάμα προϊόντων σπιτιού και τεχνολογίας, Quick point για την άμεση παραλαβή της ηλεκτρονικών παραγγελιών, Service point με υπηρεσία Fix&Go για επισκευή smartphone, tablets και laptops μέσα σε 1 ώρα και Pay Express ταμεία για άμεση ολοκλήρωση των αγορών.

Όσο για τις οικονομικές επιδόσεις, ενδεικτικά, σύμφωνα με τις χρηματοοικονομικές καταστάσεις της εταιρίας, τα συνολικά τα έσοδα της Κωτσόβολος για την οικονομική χρήση από την 1η Μαΐου 2022 μέχρι την 30η Απριλίου 2023 ανήλθαν σε 735,45 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας αύξηση κατά 10,7%. Από την άλλη, σε επίπεδο κερδοφορίας, τα καθαρά κέρδη μετά φόρων, υποχώρησαν στα 10,48 εκατ. ευρώ από 13,03 εκατ. ευρώ την προηγούμενη οικονομική χρήση.

Ο λευκές συσκευές «κέρδισαν» και τα Public

Με όχημα τις λευκές συσκευές και δεδομένου ότι έχει ολοκληρωθεί η ενοποίηση με την Media Markt, μέσα από την οποία εισήλθε ουσιαστικά στην αγορά των οικιακών συσκευών,  το 2024 αναμένεται αισιόδοξο για τα Public, σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρίας, αν και οι πληθωριστικές πιέσεις που μειώνουν την αγοραστική αξία του κοινού προκαλούν σημαντικούς προβληματισμούς, με την εταιρία να ποντάρει στις λευκές συσκευές.

Οι οικιακές συσκευές αποτέλεσαν το 27% του τζίρου το 2023 με τις πωλήσεις να ανέρχονται στα 70 εκατ. ευρώ και να υπερδιπλασιάζονται από το 2022 που είχαν έφτασαν στα 23 εκατ. ευρώ. Για το 2024, η εταιρία στοχεύει οι πωλήσεις να φτάσουν τα 100 εκατ. ευρώ. Σύμμαχός της και κίνηση – ορόσημο για όλα αυτά ήταν η απορρόφηση των MediaMarkt, μέσα από την οποία ουσιαστικά απέκτησε τα καταστήματα που έγιναν Public + Home.

Η εταιρία είναι η ελληνική αλυσίδα καταστημάτων λιανικής πώλησης προϊόντων τεχνολογίας, πολιτισμού και επικοινωνίας, η οποία ιδρύθηκε το 2005, θυγατρική του Ομίλου Εταιριών Olympia, συμφερόντων του Πάνου Γερμανού. Διαθέτει ένα δίκτυο 55 καταστημάτων σε Ελλάδα και Κύπρο και συνεργάζεται με παρόχους κινητής τηλεφωνίας και εταιρίες ηλεκτρονικών ειδών για την αποκλειστική διάθεση των προϊόντων της.  Επιπλέον, τα Public προσφέρουν την υπηρεσία αγοράς εισιτηρίων θεάτρου, συναυλιών και άλλων διεθνών παραστάσεων είτε τηλεφωνικά, είτε από το δίκτυο καταστημάτων, ενώ μετά την εξαγορά της Media Markt.

Σήμερα 28 καταστήματα έχουν μικρές οικιακές συσκευές, εκ των οποίων 23 από αυτά έχουν και μεγάλες λευκές συσκευές, με τον στόχο να είναι στην επόμενη τριετία όλα τα καταστήματα να έχουν οικιακές συσκευές.

Πλαίσιο: Ο νέος παίκτης στον κλάδο

Το 2019, η διοίκηση του Πλαισίου προχώρησε στην απόφαση να εισέλθει στον εξαιρετικά κερδοφόρο αλλά και με βαρύ ανταγωνισμό κλάδο των λευκών, θέλοντας να καλύψει το κενό. Πριν από την κίνησή του αυτή, το Πλαίσιο κατέγραφε μειονεκτική θέση όσον αφορά την γκάμα παρεχόμενων προϊόντων, σε σχέση με άλλους ισχυρούς παίκτες, οι οποίοι διαθέτουν και τις δύο κατηγορίες, όπως για παράδειγμα ο Κωτσόβολος, με την κίνηση αυτή να παραμένει ακόμη σε αξιολόγηση, καθώς ακόμη καταγράφει το ποσοστό του 16% των πωλήσεων.

Το ύψος της νέας επενδυτικής κίνησης είχε ανέλθει περίπου στα 15 εκατ. ευρώ, ενώ χρειάστηκαν πέντε με έξι χρόνια, προκειμένου να υλοποιηθεί και να ολοκληρωθεί η διεύρυνση της εταιρίας στις λευκές ηλεκτρικές συσκευές, όπως είχε δηλώσει τότε ο διευθύνων σύμβουλος και αντιπρόεδρος της «Πλαίσιο» Κώστας Γεράρδος.

Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρίας, αυτή τη στιγμή απαριθμεί 25 σημεία πώλησης σε όλη την Ελλάδα και ένα υποκατάστημα στη Βουλγαρία.

Και η Γερμανός στο παιχνίδι

Στις μικρές οικιακές συσκευές μπήκε πρόσφατα και η Γερμανός, θυγατρική του ομίλου ΟΤΕ- Cosmote υπό τον Μιχάλη Τσαμάζ, η οποία μέχρι τώρα ειδικευόταν στα προϊόντα τεχνολογίας και στις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες. «Πιάνοντας» την τάση και τη συνεχή ανάπτυξη της συγκεκριμένης αγοράς που κινείται με υψηλές ταχύτητες και ενισχύθηκε ιδιαίτερα με προγράμματα όπως το «Ανακυκλώνω-Αλλάζω Συσκευή», η Γερμανός τοποθέτησε πριν από λίγο καιρό σε καταστήματά της μικρές οικιακές συσκευές, μοιράζοντας ως έναν βαθμό, την «πίτα» του ανταγωνισμού. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.