21 Νοέ 2024
READING

Οπτική ίνα: Η «επίθεση» της ΔΕΗ μέσω της λιανικής και ο ισχυρός ανταγωνισμός

6 MIN READ

Οπτική ίνα: Η «επίθεση» της ΔΕΗ μέσω της λιανικής και ο ισχυρός ανταγωνισμός

Οπτική ίνα: Η «επίθεση» της ΔΕΗ μέσω της λιανικής και ο ισχυρός ανταγωνισμός

Τι κι αν στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι το 2030 όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες να έχουν συνδέσεις 1 Gbps (Gigabit), η Ελλάδα εξακολουθεί, σύμφωνα με τους αριθμούς, να κινείται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς. Συγκεκριμένα, σχεδόν το 94% των συνδέσεών της βασίζεται σε χάλκινες ευρυζωνικές συνδέσεις, τεχνολογίας ADSL και VDSL, ενώ μόλις το 6% βασίζεται σε συνδέσεις οπτικής ίνας που φτάνει μέχρι το σπίτι (Fiber to the Home ή FTTH).

Ωστόσο, οι κυρίαρχοι παίκτες των τηλεπικοινωνιών – και άλλοι που είδαν «φως» και μπήκαν – έχουν εδώ και καιρό ριχτεί στη μάχη με πακέτα επενδύσεων αξίας δισεκατομμυρίων, προκειμένου να προλάβουν τη μεγάλη μετάβαση.

Ωστόσο, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι η ζήτηση από τα ελληνικά νοικοκυριά παραμένει ακόμη αρκετά χαμηλή. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η κάλυψη έχει φτάσει πλέον το 40%, ωστόσο οι πολίτες μάλλον δεν ζητούν τόσο τις υπερυψηλές ταχύτητες, αφού η ζήτηση παραμένει στα επίπεδα του 10%, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη ξεπερνάει το 30%. Σε αυτό το πλαίσιο, ήδη ο ΟΤΕ, για παράδειγμα, έχει καταθέσει πρόταση στην ΕΕΤΤ για εκπτώσεις έως 28% στις τιμές χονδρικής στην οπτική ίνα, μέτρο το οποίο βρίσκει σύμφωνους και τους υπόλοιπους παρόχους. Παράλληλα, προκειμένου να αυξηθεί η ζήτηση, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει φέρει δύο vouchers συνολικής αξίας 220 εκατ. ευρώ, προς άμεση απορρόφηση από τους παρόχους.

Το «μπάσιμο» της ΔΕΗ

Τα φώτα της δημοσιότητας έχει μονοπωλήσει βέβαια η περίπτωση της ΔΕΗ, η οποία, στον απόηχο του rebranding και της νέας εποχής με «οδηγό» τον Γιώργο Στάσση, επιχειρεί εδώ και καιρό δυναμική είσοδο στον κλάδο των οπτικών ινών. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε αρχικά, η εταιρία υλοποιεί ένα σημαντικό επενδυτικό πλάνο που αποσκοπεί ώστε να κυριαρχήσει στην χονδρική αγορά. Το συγκεκριμένο επιχειρηματικό σχέδιο προβλέπει επενδύσεις ύψους 680 εκατ. ευρώ στην προσεχή τριετία (2024-2026), με στόχο 1 εκατομμύριο συνδέσεις μέχρι το 2030. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η οπτική ίνα θα έχει ταχύτητα της τάξης των 1.000 Mbps.

Το πλάνο για τη χονδρική προχωρά κανονικά, ωστόσο, στις τελευταίες εξελίξεις, ήρθε η ανακοίνωση της ΔΕΗ να εισέλθει και στην λιανική αγορά της οπτικής ίνας και του internet,  παρέχοντας στους καταναλωτές σχετικές υπηρεσίες, πριν από τέλους του χρόνου. Η κίνηση – ματ ενισχύει τον ανταγωνισμό στην εγχώρια αγορά, δημιουργεί νέα δεδομένα σε ένα κλίμα αγώνα δρόμου για τους παρόχους και προκαλεί αγωνία για το ποιος τελικά θα κυριαρχήσει στην «πίτα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, προς το τέλος του χρόνου, οπότε και προγραμματίζεται ούτως ή άλλως να ξεκινήσει και η εμπορική εκμετάλλευση στην χονδρική αγορά του δικτύου οπτικών ινών (FTTH) το οποίο αναπτύσσει η θυγατρική εταιρία FiberGrid AE, η ΔΕΗ αναμένεται να εισέλθει και στη λιανική με καταναλωτικά προϊόντα για internet στο σπίτι ή την επιχείρηση σε ταχύτητες έως 2,5 Gbps.

Έτσι, φαίνεται ότι η εταιρία οδεύει προς τον ολικό μετασχηματισμό σε έναν πλήρη πάροχο υπηρεσιών ενέργειας και τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα.

Μέσα από το δίκτυο Fiber to the Home της ΔΕΗ FiberGrid να έχει φτάσει ήδη σε 140.000 σπίτια σε 12 δήμους της Αττικής, ενώ ανέθεσε με διαγωνιστική διαδικασία σε 12 αναδόχους την  κατασκευή δικτύου Fiber to the Home σε επιπλέον περιοχές στην Αττική και σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Βόλο, Καλαμάτα, Λάρισα, Ιωάννινα, Κόρινθο, Τρίκαλα, Κοζάνη, Βέροια, και Μεγαλόπολη.

Στόχος της ΔΕΗ FiberGrid είναι το δίκτυο FTTH να φτάσει σε 500.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο τέλος του 2024 και σε 1,7 εκατ. το 2025 στις παραπάνω περιοχές.

Η κίνηση της ΔΕΗ τόσο σε χονδρική, αλλά ιδιαίτερα στη λιανική, αλλάζει ξανά τα δεδομένα της «μάχης» και δημιουργεί νέες προκλήσεις για τους παίκτες του κλάδου.

Στον «χορό» βέβαια βρίσκονται οι μεγάλοι της τηλεπικοινωνίας, Cosmote, NOVA, Vodafone και Inalan. Οι τρεις μεγάλοι πάροχοι, ΟΤΕ-Νova-Vodafone έχουν εξαγγείλει και τρέχουν εδώ και καιρό υπέρογκες επενδύσεις.

Η νέα πρόταση του ΟΤΕ

Στο πλαίσιο του «προβληματικού» ρυθμού ανάπτυξης, ο ΟΤΕ κάνει προσπάθεια προκειμένου να βοηθήσει στην αύξηση των συνδέσεων οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (FTTH), έχοντας καταθέσει πρόταση για έγκριση στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων. Συγκεκριμένα, η σχετική πρόταση για τις συνδέσεις οπτικής ίνας, προέβλεπε ένα σύστημα αμοιβαίων εκπτώσεων που μπορούσαν να φτάσουν και το 28% μεταξύ των παρόχων στις τιμές χονδρικής, με δεσμεύσεις όγκου συνδέσεων. Ωστόσο, η πρόταση αναμορφώθηκε μετά από αντιδράσεις που αφορούσαν ποινές με τις οποίες κινδύνευε ο πάροχος που, είτε δεν κατάφερνε να «πιάσει» τους στόχους, είτε θα επιθυμούσε να αποχωρήσει νωρίτερα από την λήξη της 5ετούς συμφωνίας.

Στην πρόταση του ΟΤΕ συμπεριλαμβάνονται εκπτώσεις για την πενταετία και την περίοδο 2024-2028, ενώ διατηρεί το δικαίωμα να προχωρήσει στην πρόταση νέας εκπτωτικής πολιτικής, εντός του 2028, κατόπιν έγκρισης της ΕΕΤΤ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο ΟΤΕ το 2024 θα έχει 1,33 εκατ. εμπορικά διαθέσιμες γραμμές, ενώ το 2028 θα έχει πετύχει 2,47 εκατ. συνδέσεις. Συνολικά ο ΟΤΕ έχει ανακοινώσει επενδυτικό πρόγραμμα 3 δισ. ευρώ μέχρι το 2027 με στόχο να καλύψει με οπτική ίνα περίπου τα 2/3 της χώρας. Στο τέλος του 2023, 1,331 εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις είχαν πρόσβαση στο δίκτυο FTTH, ενώ αναμένεται να φτάσει περίπου τα 1,8 εκατ.  μέχρι το τέλος του 2024.

Στις τελευταίες εξελίξεις, ήρθε η ανακοίνωση της ΔΕΗ να εισέλθει και στην λιανική αγορά της οπτικής ίνας και του internet,  παρέχοντας στους καταναλωτές σχετικές υπηρεσίες

Οι άλλοι παίκτες

Από την πλευρά της η Vodafone προχωρά σε επενδυτικό πλάνο ύψους 1 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία. Μέχρι τώρα έχει φτάσει τις 280.000 γραμμές οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι και 450.000 γραμμές οπτικής ίνας μέχρι την καμπίνα οι οποίες σταδιακά μετατρέπονται σε FTTH, ενώ συνολικά η εταιρία στοχεύει στην κατασκευή 850.000 γραμμών FTTH μέχρι το 2026.

Η Nova, από την άλλη, υπό την ομπρέλα της United Group, είχε ανακοινώσει επενδυτικό πλάνο ύψους 2 δις. ευρώ, με στόχο μέχρι το τέλος του 2027 αναμένεται να έχουν υλοποιηθεί περίπου 1,6 εκατ. συνδέσεις οπτικής ίνας, καλύπτοντας το 40% του πληθυσμού και το 70% των περιφερειών.

Αξίζει ωστόσο να σημειώσουμε ότι πρόσφατα, λόγω σφιχτών χρονοδιαγραμμάτων για τους στόχους και τις πιέσεις της κυβέρνησης, η Nova τελικά «έκοψε», μέρος των επενδύσεων και πρόκειται να δημιουργήσει 1 εκατ. συνδέσεις μέχρι το 2026. Ένας αριθμός σχεδόν κατά 40% πιο χαμηλός από τις αρχικές εξαγγελίες της διοίκησης της Nova τον Σεπτέμβριο του 2022, όπου είχε ανακοινώσει ένα φιλόδοξο επενδυτικό πλάνο που θα έφερνε ταχύτητες έως και 10 Gbps σε 1,6 εκατ. συνδέσεις FTTH καλύπτοντας το 70% των περιφερειών της χώρας. Πάντως, η εταιρία που αφορά την ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών, United Fiber, έχει επιταχύνει τις εργασίες της, έχοντας αυξήσει το ρυθμό ανάπτυξης του δικτύου οπτικών ινών κατά 5 φορές σε σύγκριση με το 2022 με ρυθμό 30.000 σπιτιών ανά μήνα και συνδέοντας 2.500 κτίρια ανά μήνα.

Ανάμεσα στους παραδοσιακούς παίκτες έχει μπει και η Inalan, με επενδύσεις που θα φτάσουν τα 150 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα πενταετίας, έχοντας πλέον ως στρατηγικό επενδυτή το καναδικό επενδυτικό κεφάλαιο Fiera Infrastructure που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία αξίας 130 δισ. ευρώ. Η εταιρία στοχεύει να κερδίσει μία θέση ανάμεσα στους ισχυρούς της σταθερής τηλεφωνίας, με όπλο της το γεγονός ότι προσφέρει χαμηλές τιμές σε υψηλές ταχύτητες, στοχεύοντας να φτάσει τις 1,6 εκατ. συνδέσεις μέχρι το 2030.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.