15 Ιαν 2025
READING

Οι επενδύσεις Ιατρικού Κέντρου και Βασίλη Κάτσου και η ευκαιρία του ιατρικού τουρισμού

5 MIN READ

Οι επενδύσεις Ιατρικού Κέντρου και Βασίλη Κάτσου και η ευκαιρία του ιατρικού τουρισμού

Οι επενδύσεις Ιατρικού Κέντρου και Βασίλη Κάτσου και η ευκαιρία του ιατρικού τουρισμού

Νέα δεδομένα ως προς την παροχή των ιατρικών υπηρεσιών σε σχέση με τον τουρισμό, πρόκειται να φέρει για τη χώρα η επένδυση που θα πραγματοποιήσει το Ιατρικό Αθηνών εντός του Ελληνικού με τη δημιουργία ενός Healthcare Park. Στόχος του μεγαλύτερου ομίλου στον τομέα της παροχής υπηρεσιών υγείας, είναι να συνδέσει την ιατρική επιστήμη με τον τουρισμό.

Επιδίωξη του Ιατρικού είναι να παρέχει πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και στους επισκέπτες αλλά και στους διαμένοντες στο Ελληνικό. Με την κλινική που σχεδιάζει να δημιουργήσει προσβλέπει να καλύψει τη συγκεκριμένη ανάγκη και ενώ αυτή τη στιγμή το 10% των εσόδων του ομίλου προέρχεται από αλλοδαπούς ασθενείς.

Ο όμιλος Ιατρικού Αθηνών θα συστήσει μία άρτια οργανωμένη υποδομή υγείας -υπό τη μορφή ιδιωτικής κλινικής, με υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, που θα είναι ανάλογες του μεγαλύτερου έργου αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη. Στις υπηρεσίες που θα προσφέρονται μεταξύ άλλων θα είναι πρωτοβάθμια φροντίδα, τμήμα επειγόντων περιστατικών, αλλά και παροχές ευεξίας, οι οποίες αποτέλεσαν βασική προϋπόθεση για την επένδυση στο Ελληνικό, τόσο για τους μόνιμους κατοίκους, όσο και για τους επισκέπτες. Υπενθυμίζεται ότι το έργο του Ελληνικού, θα προσθέσει στο ΑΕΠ της χώρας περίπου 2,5 ποσοστιαίες μονάδες και 70.000 – 80.000 θέσεις εργασίας, ενώ θα προσελκύσει τουλάχιστον ένα εκατομμύριο τουρίστες.

Η επένδυση του Βασίλη και της Νέλλης Κάτσου στη Μύκονο

Ωστόσο το Ιατρικό δεν αποτελεί τη μοναδική περίπτωση επένδυσης στο συγκεκριμένο τομέα. η VNK Capital του Βασίλη και της Νέλλης Κάτσου, διέβλεψε πριν από μερικά χρόνια το κενό που υπήρχε στον ιατρικό τουρισμό, συμμετέχοντας στη Sea Medical Health Clinic στη Μύκονο, την πρώτη πλήρως εξοπλισμένη ιδιωτική πολυκλινική των Κυκλάδων που καλύπτει 18 ιατρικές ειδικότητες, στα πρότυπα των διεθνών κλινικών ιδρυμάτων. Στη Μύκονο λειτουργεί επίσης η μονάδα αιμοκάθαρσης SEA Dialysis, που δημιουργήθηκε για να δώσει τη δυνατότητα σε ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο να επισκεφθούν το νησί.

Ο ιατρικός τουρισμός αποτελεί μία από τις πιο δυναμικά αναπτυσσόμενες ειδικές μορφές τουρισμού διεθνώς. Η διεθνοποίηση της παγκόσμιας ιατρικής βιομηχανίας και η ραγδαία διόγκωση της βιομηχανίας του τουρισμού σε συνδυασμό με μια σειρά από παράγοντες (δημογραφικές και τεχνολογικές εφαρμογές κ.α.) καθιστούν την ανάπτυξη δομών και υπηρεσιών ιατρικού τουρισμού μία βιώσιμη και πολλά υποσχόμενη αγορά, η οποία και πρέπει να αξιοποιηθεί από την Ελλάδα. Η χώρα διαθέτει ισχυρούς νοσοκομειακούς ομίλους και ιατρικές υποδομές, άρτια καταρτισμένο ιατρικό προσωπικό καθώς και σημαντική παράδοση και τεχνογνωσία στον τομέα της φιλοξενίας. Αξιοποιώντας αυτά τα σημαντικά πλεονεκτήματα και αντιμετωπίζοντας τις υπάρχουσες αδυναμίες της Ελλάδας μπορεί να αποτελέσει σημαντικό πόλο έλξης ασθενών-ταξιδιωτών.

Ο ιατρικός τουρισμός αφορά ταξίδια που πραγματοποιούνται με στόχο τη θεραπεία μίας ιατρικής διαγνωσμένης νόσου, την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, των αιτίων και των συνεπειών της (reactive approach) ή η πραγματοποίηση αισθητικών παρεμβάσεων και αποτελεί βάση μία εκ των υστέρων παρεμβατική δράση σε αντίθεση με τον τουρισμός ευεξίας ο οποίος εδράζεται στην πρόληψη, περιλαμβάνει μία πιο ευρέως γκάμα δραστηριοτήτων και απευθύνεται σε ένα ευρύτερο, όπως προκύπτει από σχετικές αναφορές έρευνας που πραγματοποίησε και παρουσίασε πρόσφατα το υπουργείο Τουρισμού.

Στα κύρια οφέλη του ιατρικού τουρισμού είναι ότι μπορεί να συμβάλλει στη διαφοροποίηση της οικονομίας με τη δημιουργία θέσεων εργασίας τόσο στον τομέα του τουρισμού όσο και της ιατρικής και αποτροπής της μετανάστευσης των νέων εργαζομένων. Επιπλέον μπορεί να φέρει την αύξηση των κρατικών εσόδων από τους εισερχόμενους τουρίστες-ασθενείς και από τη φορολογία αλλά και τη βελτίωση των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών για το σύνολο του πληθυσμού λόγω της αναβάθμισης των υποδομών. Ταυτόχρονα κινητοποιεί την πραγματοποίηση ιδιωτικών και δημοσιών επενδύσεων στις υποδομές και προκαλεί διάχυση των κερδών σε τομείς όπως η εστίαση, η διαμονή και οι μετακινήσεις και συμβάλλει στην αναστροφή του brain drain λόγω των ανταγωνιστικών μισθών που μπορεί να προσφέρει.

Το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς ιατρικού τουρισμού

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Visa, υπολογίζεται πως περίπου 11 εκατομμύρια άτομα το χρόνο επισκέπτονται μία άλλη χώρα προκειμένου να λάβουν ιατρικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της εταιρείας Patient Beyond Boarders, ο αριθμός αυτός ανέρχεται στα 14 εκατομμύρια άτομα ανά έτος με την αξία της παγκόσμιας αγοράς δεν φτάνει τα 45,5-72 δισεκατομμύρια δολάρια.Το κόστος της κάθε επίσκεψης κυμαίνεται, σύμφωνα με την ίδια εταιρεία, από 3.600 έως 7.600 δολάρια (ιατρικές και ταξιδιωτικές πληρωμές), με την πλειονότητα των επισκεπτών-ασθενών να είναι μεσαίου ή υψηλού εισοδηματικού επιπέδου. Από την πλευρά της η Medical Tourism Association εκτιμά την αξία της αξίας του ιατρικού τουρισμού παγκοσμίως στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η περίπτωση της Κρήτης

Το 2019 διεξήχθη έρευνα με τη χρήση ερωτηματολογίου από το Εργαστήριο Financial Engineering του Πολυτεχνείου Κρήτης, στην οποία συμμετείχε το στελεχιακό προσωπικό 97 ξενοδοχείων 4 και 5 αστέρων της Κρήτης, 515 γιατροί και 890 τουρίστες που είχαν επισκεφθεί την Κρήτη την εν λόγω περίοδο με στόχο την αποτύπωση των αντιλήψεων τους αναφορικά με τη δυνατότητα ανάπτυξης του ιατρικού τουρισμού στο νησί. Από την πλευρά της προσφοράς, τόσο οι γιατροί όσο και οι ξενοδόχοι είναι θετικά ή πολύ θετικά διακείμενοι απέναντι στις προσπάθειες τοπικών και κρατικών φορέων για την ενίσχυση της εν λόγω ειδικής μορφής τουρισμού. Πιο συγκεκριμένα, το 86,05% των ξενοδόχων πολυτελών ξενοδοχείων στην Κρήτη θεωρεί πως ο Ιατρικός Τουρισμός μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής . Όσον αφορά τους τρόπους ανάπτυξης του ιατρικού τουρισμού, το 13,21% των ερωτηθέντων απάντησε πως θα πρέπει η Περιφέρεια Κρήτης να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προβολή του Ιατρικού Τουρισμού, ενώ το 13,21% υποστήριξε πως η ανάπτυξη των επιχειρήσεων πρέπει να γίνει με την στήριξη προγραμμάτων ΕΣΠΑ.

Παράλληλα, το 44,44% των ξενοδόχων θεωρεί πως η τοπική αγορά της Κρήτης είναι έτοιμη ώστε να υποστηρίξει υπηρεσίες Ιατρικού Τουρισμού. Από την πλευρά της ζήτησης, διαπιστώθηκε πως το 70% των τουριστών δήλωσε πως θα επισκεπτόταν την Κρήτη προκειμένου να λάβει υπηρεσίες ιατρικού τουρισμού , με τους τουρίστες από τη Βόρεια Ευρώπη να παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ζήτηση.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.