07 Σεπ 2024
READING

Τρεις επιχειρηματίες έδωσαν υπεραξία στο παγωτό χρησιμοποιώντας αποκλειστικά πρόβειο γάλα

4 MIN READ

Τρεις επιχειρηματίες έδωσαν υπεραξία στο παγωτό χρησιμοποιώντας αποκλειστικά πρόβειο γάλα

Τρεις επιχειρηματίες έδωσαν υπεραξία στο παγωτό χρησιμοποιώντας αποκλειστικά πρόβειο γάλα

Mία μικρού βεληνεκούς εταιρεία με ιδρυτές τα δύο αδέρφια Σάκη και Χρήστο Μητσάκο με πολυετή παρουσία στο χώρο των ιχθυοκαλλιεργειών και τον αδερφικό τους φίλο, Νίκο Τσουκαλά με δραστηριότητα στο χώρο της εμπορίας κρεάτων ξεκίνησε να δραστηριοποιείται το 2017 στην περιοχή των Μύλων Αργολίδος.

Με έδρα της ένα σύγχρονο τυροκομείο, το οποίο μίσθωσε και το μετέτρεψε σε μονάδα παραγωγής παγωτού και προϊόντων ζαχαροπλαστικής. Στοιχείο διαφοροποίησης για τη νεοσύστατη τότε επιχείρηση αποτέλεσε η χρήση φρέσκου πρόβειου γάλακτος για την παραγωγή παγωτού, με τους ιδρυτές της να επενδύουν στο ποιοτικό προϊόν με προστιθέμενη αξία. Το όνομα αυτής, Provio.

«Αρχικά ξεκινήσαμε με απευθείας πωλήσεις και σταδιακά αναπτυχθήκαμε μέσω αντιπροσώπων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Είχαμε πάντα ένα όνειρο μαζί με τον αδερφό μου και έναν αδερφικό μας φίλο, να δημιουργήσουμε κάτι μαζί, παρά το γεγονός ότι είχαμε εντελώς διαφορετικές δραστηριότητες. Εμείς ως οικογένεια δραστηριοποιούμαστε στις ιχθυοκαλλιέργειες. Ωστόσο η σπίθα προήλθε από έναν πολύ καλό σεφ που γνωρίσαμε και στη συνέχεια νιώσαμε ότι υπάρχει κενό στην αγορά για ποιοτικά προϊόντα, κυρίως για παγωτό με πρόβειο γάλα, σε μία εποχή που όλα στην συγκεκριμένη αγορά είχαν γίνει βιομηχανικά με τη χρήση υποδεέστερων πρώτων υλών», αναφέρει στο THETOTALBUSINESS ο Σάκης Μητσάκος.

«Δεομένου ότι η βασική μας ιδέα ήταν το πρόβειο γάλα να αποτελεί την πρώτη ύλη του παραγωγής του παγωτού, προέκυψε η ονομασία “Provio”», συμπληρώνει.

Η προμήθεια του γάλακτος πραγματοποιείται μέσω της συνεργασίας με μονάδα κλειστού τύπου, η οποία βρίσκεται στην περιοχή της Αργολίδας. «Από εκεί παραλαμβάνουμε καθημερινά το φρέσκο πρόβειο γάλα. Πρόκειται για μία κτηνοτροφική μονάδα, η οποία διαθέτει γάλα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και καλύπτει τις ανάγκες μας».

Τα βασικότερα προϊόντα που παράγει το Provio σήμερα, είναι συσκευασίες παγωτού 5 και 10 λίτρων με περισσότερες από 70 γεύσεις για τον κλάδο HoReCa καθώς και ατομικές συσκευασίες για τη λιανική σε κυπελάκια των 250 και 650 ml. Επιπλέον, παράγει γλυκά, τα οποία διατίθενται σε αγορές HoReCa και στα σούπερ μάρκετ ως προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Επιπλέον, το παγωτό της έχει λάβει όλες τις απαιτούμενες πιστοποιήσεις, γεγονός που δίνει την δυνατότητα για εξαγωγές. Ήδη πραγματοποιούνται πωλήσεις μικρών – προς το παρόν – ποσοτήτων στη Μεγάλη Βρετανία, διαδικασία που βρίσκεται σε πιλοτικό στάδιο.

Εισερχόμενη στην αγορά του παγωτού, η Provio κατάφερε να έχει σήμερα συνεργασία με περισσότερους από 1.300 πελάτες πανελλαδικά μέσω αντιπροσώπων αλλά και με απευθείας πωλήσεις μέσω του δικού της εμπορικού δικτύου. «Η εταιρεία τρέχει ανοδικά με πάνω από 30% κάθε χρόνο σε τζίρο αλλά και σε πωλούμενες ποσότητες, ενώ φέτος η ανάπτυξη υπερβαίνει το 40% σε σύγκριση με το αντίστοιχο πρώτο εξάμηνο του 2024», αναφέρει ο επιχειρηματίας.

Στο πλάνο η πανελλαδική εξάπλωση

«Στόχος μας είναι να εξαπλωθούμε σε όλη την Ελλάδα καθότι υπάρχει κενό σε πολλά ακόμα μέρη για να διαθέσουμε το προϊόν μας, ενώ η ζήτηση είναι ήδη αρκετά μεγάλη. Στα πλάνα μας είναι να επεκταθούμε και στον τομέα της λιανικής με δικά μας καταστήματα που θα φέρουν την ταμπέλα ‘Provio’. Το πρώτο από αυτά θα λειτουργήσει στο Ναύπλιο έως το τέλος του φετινού Αυγούστου. Εξετάζοντας την πορεία του συγκεκριμένου καταστήματος, θα κινηθούμε και για επόμενα σημεία σε άλλες περιοχές της χώρας», λέει ο κύριος Μητσάκος.

Δημιουργία ιδιόκτητης μονάδας παραγωγής

Στα άμεσα σχέδια της εταιρείας είναι να δημιουργήσει ιδιόκτητη μονάδα παραγωγής, καθώς έχει ήδη αποκτήσει οικόπεδο στο βιοτεχνικό πάρκο Αργολίδας. Η επένδυση προβλέπεται ότι θα ξεκινήσει να υλοποιείται στο τέλος του 2025 με το συνολικό ύψος της να ανέρχεται σε περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης καθώς και από ίδια κεφάλαια. Όπως σημειώνει ο κύριος Μητσάκος αυτή τη στιγμή η εταιρεία έχει μηδενικό δανεισμό και ισχυρή ρευστότητα, γεγονός που της επιτρέπει να αναπτύσσεται στηριζόμενη σε ίδιες δυνάμεις.

Το νέο εγχείρημα στο παγωτό

Ταυτόχρονα οι επιχειρηματίες έχουν δημιουργήσει μία νέα εταιρεία με το brand Makalu με τρία ιδιόκτητα καταστήματα πώλησης παγωτού στην Αττική, σε Εξάρχεια, Βάρκιζα και Γλυφάδα. Επίσης δύο νέα καταστήματα στο Μπατσί και στο Γαύδιο της Άνδρου. Τα συγκεκριμένα καταστήματα προσφέρουν παγωτό και γλυκά, τα οποία παράγονται στις εγκαταστάσεις της Αργολίδας.

Η ονομασία Makalu αντλεί έμπνευση από το όρος Makalu, το πέμπτο ψηλότερο βουνό στον κόσμο με ύψος 8.481 μέτρα (27.825 πόδια), το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 19 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά του Έβερεστ, στο Νεπάλ. Είναι ένα από τα βουνά με υψόμετρο άνω των 8.000 μέτρων και πρόκειται για μια απομονωμένη κορυφή σε σχήμα τετράπλευρης πυραμίδας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.