07 Σεπ 2024
READING

O «χάρτης» της ελληνικής αγοράς ζυμαρικών

4 MIN READ

O «χάρτης» της ελληνικής αγοράς ζυμαρικών

O «χάρτης» της ελληνικής αγοράς ζυμαρικών

Σημαντικό κομμάτι των διατροφικών συνηθειών των Ελλήνων καταλαμβάνει η κατηγορία των ζυμαρικών. Με τέσσερις βασικούς παίκτες να κυριαρχούν σε αυτήν αλλά και αρκετούς μικρότερους που δραστηριοποιούνται προκειμένου να καλύψουν τη ζήτηση που υφίσταται, τα ζυμαρικά αποτελούν μέρος της διατροφικής κουλτούρας των Ελλήνων.

Κυρίαρχη δύναμη στην αγορά είναι η Μέλισσα Κίκιζας, συμφερόντων της οικογένειας Κίκιζας, στο τιμόνι της οποίας βρίσκεται τα τελευταία χρόνια ο Αλέξανδρος Κίκιζας. Η εταιρεία στη διάρκεια του 2022 κατάφερε να αυξήσει τις πωλήσεις της κατά 60,1% και να φτάσει στα 124,6 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας κέρδη μετά από φόρους 3,3 εκατ. ευρώ, από 3,2 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση. Η εταιρεία κατάφερε να αυξήσει σημαντικά το εξαγωγικό της αποτύπωμα καθώς ο τζίρος των εξαγωγών αυξήθηκε κατά 77%. Στο γεγονός αυτό συνέτειναν και οι διεθνείς πωλήσεις ελαιόλαδου, ενώ συνολικά ο κλάδος των εξαγωγών εισφέρει ποσοστό που αντιστοιχεί στο 35% του συνολικού κύκλου εργασιών της επιχείρησης. Στη διάρκεια του 2023 η Μέλισσα Κίκιζας κατάφερε να αγγίξει σε κύκλο εργασιών τα 130 εκατομμύρια ευρώ, αυξάνοντας κατά περίπου 10% τα μεγέθη της.

Μία από τις σημαντικότερες αγορές για Μέλισσα Κίκιζας αποτελούν οι Ηνωμένες Πολιτείες που διατηρεί συνεργασία με τη Walmart παράγοντας ζυμαρικά «made in Greece» για λογαριασμό της μεγαλύτερης λιανεμπορικής αλυσίδας του κόσμου. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Walmart αγοράζει περίπου 10.000 τόνους ετησίως από την ελληνική βιομηχανία ζυμαρικών. Ταυτόχρονα όμως οι Ηνωμένες Πολιτείες αποτελούν τον κυριότερο εξαγωγικό προορισμό της ελληνικής βιομηχανίας ζυμαρικών.

Η Barilla Hellas και απορρόφηση της Ρουμανίας

Σε ό,τι αφορά τη Barilla Hellas, αποτελεί τη θυγατρική του ομίλου Barilla στη χώρα μας. Στην Ελλάδα διαθέτει προϊόντα τόσο υπό το brand Barilla όσο και υπό το brand Misko και με αναπτυσσόμενα μερίδια στην κατηγορία σαλτσών και πέστο αλλά και στους ξηρούς καρπούς με το σήμα Wasa.

Κατά τη διάρκεια του 2022 η Barilla Hellas είχε τζίρο που ανήλθε στα 115,5 εκατομμύρια ευρώ ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 41,57% σε σύγκριση με το 2021. Σημαντική ώθηση στις πωλήσεις προήλθε από την ενοποίηση της επίσης θυγατρικής του ομίλου Barilla στη Ρουμανία, της Barilla Romania. Aναφορικά με το ύψος της κερδοφορίας μετά από τους φόρους, έφτασε στα επίπεδα των 502.176 ευρώ, ποσό που ήταν μειωμένο κατά2,4 εκατ. ευρώ εν συγκρίσει με το 2021, καθώς τα αποτελέσματα της επιχείρησης επηρεάστηκαν σημαντικά από την αύξηση του κόστους των πρώτων υλών, ενέργειας, συσκευασίας και μεταφορών των προϊόντων που διακινεί.

Το καινοτόμο λανσάρισμα ζυμαρικών χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη για τη ΜΑΚΒΕΛ

Κίνηση για την οποία έχει λόγο να θεωρεί ότι έχει αποκτήσει προβάδισμα σε σχέση με τον ανταγωνισμό της, αποτελεί για τη ΜΑΚΒΕΛ το λανσάρισμα των ζυμαρικών με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, τα οποία είναι πιστοποιημένα για το συγκεκριμένο διατροφικό τους χαρακτηριστικό. Το νέο προϊόν εισήλθε στην αγορά στη διάρκεια του 2024, με τη ΜΑΚΒΕΛ να αποτελεί την πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που παρουσίασε ένα τέτοιο προϊόν.

Θυμίζουμε ότι στη ΜΑΚΒΕΛ εκτός από την οικογένεια Κωνσταντινίδη, η οποία έχει την ευθύνη της διοίκησης, συμμετέχει μετοχικά και ο ιταλικός όμιλος Euricom με τον οποίο υφίσταται στρατηγική συνεργασία τα τελευταία περίπου 20 χρόνια. Σημειώνεται ότι η εταιρεία επενδύει σημαντικά κεφάλαια για την ανάπτυξή της, καθώς κατασκεύασε νέα βιομηχανική μονάδα στο Κιλκίς. Το 2022 πέτυχε να καταγράψει κύκλο εργασιών 71,7 εκατ. ευρώ, με καθαρά κέρδη προ φόρων στα 4,1 εκατ. ευρώ από 3,4 εκατ. ευρώ το 2021 και κέρδη μετά φόρων σε 3,2 εκατ., από 2,8 εκατ. ευρώ. Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι ο τζίρος της εταιρίας έρχεται 100% από την παραγωγή ζυμαρικών, χωρίς άλλες πρόσθετες δραστηριότητες. Στον τομέα των εξαγωγών αποτελεί μία ισχυρή οντότητα, καθώς έχει καταφέρει να φέρνει από διεθνείς πωλήσεις ποσοστό που υπερβαίνει το 55% του συνολικού της κύκλου εργασιών. Το 2023 η παραγωγή ξεπέρασε τους 72.000 τόνους, εκ των οποίων οι 40.000, αφορούν εξαγωγές, γεγονός που την καθιστά μία από τις υπολογίσιμες δυνάμεις στον κλάδο ζυμαρικών όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αναπτυξιακή πορεία και νέες αγορές για τη βιομηχανία Ήλιος

Σε ό,τι αφορά τον τέταρτο κύριο παίκτη της αγοράς, αυτός είναι η βιομηχανία ζυμαρικών Ήλιος. Η εταιρεία διατηρεί παραγωγικές εγκαταστάσεις στην εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας. Το 2022 κατέγραψε κύκλο εργασιών που ανήλθε στα 11,9 εκατ. ευρώ, σε σχέση με κύκλο εργασιών 8 εκατ. ευρώ που είχε παρουσιάσει το 2021, καταγράφοντας σημαντική αύξηση κατά 48,4%. Τα κέρδη της επιχείρησης ανήλθαν σε 51.687 ευρώ, από ζημίες 691.943 ευρώ αντίστοιχα.

Το 2023 η βιομηχανία Ήλιος επεκτάθηκε στην Πολωνία όπου διαθέτει τη σειρά παιδικών ζυμαρικών και την κλασική σειρά ζυμαρικών της. Στην αγορά της Ρουμανίας έχει παρουσία τόσο με τη σειρά ζυμαρικών Espressi ΗΛΙΟΣ όσο και με τη σειρά Kiddo Pasta, απευθυνόμενη σε όλη την οικογένεια. Μια ακόμα εξαγωγική επιτυχία που πέτυχε η εταιρία ήταν η τοποθέτηση προϊόντων της στην απαιτητική αγορά του Καζακστάν όπου διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία από τα προϊόντα της και συγκεκριμένα τις σειρές ζυμαρικών ΗΛΙΟΣ: ολικής άλεσης, την παιδική σειρά, τη βιολογική, τα ζυμαρικά gluten free και espressi καθώς και το καινοτόμο προϊόν, artesian pasta straws.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.