15 Ιαν 2025
READING

Ελληνικές startup που καινοτομούν στον κλάδο των τροφίμων

4 MIN READ

Ελληνικές startup που καινοτομούν στον κλάδο των τροφίμων

Ελληνικές startup που καινοτομούν στον κλάδο των τροφίμων

Ο κλάδος τροφίμων στην Ελλάδα παρουσιάζει αυξημένη τάση προς την υιοθέτηση καινοτόμων πρακτικών τα τελευταία χρόνια. Αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η αύξηση του ανταγωνισμού, οι μεταβαλλόμενες καταναλωτικές συνήθειες αλλά και η υιοθέτηση νέων τεχνολογικών μέσων, που συμβάλλουν στην αύξηση της παραγωγής αλλά και στην ανάπτυξη νέων προϊόντων.

Ως αποτέλεσμα αυτών των τάσεων παρατηρούνται διάφορα είδη καινοτομίας στον κλάδο τροφίμων στην Ελλάδα. Αρχικά η δημιουργία νέων προϊόντων τροφίμων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις προτιμήσεις των καταναλωτών, όπως προϊόντα χωρίς γλουτένη, vegan ή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες.

Η χρήση νέων τεχνικών και συστατικών για να βελτιωθεί η υφή, η γεύση και η διατηρησιμότητα των τροφίμων αλλά και η υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών στην παραγωγή, την επεξεργασία και τη συσκευασία τροφίμων, με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Πάνω σε αυτές τις εξελίξεις και όχι μόνο, έχουν «πατήσει» πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις, δηλαδή startups, οι οποίες έχουν ξεφύγει από την πεπατημένη και έχουν καταφέρει να επαναπροσδιορίσουν τον κλάδο των τροφίμων στη χώρα.

Το παράδειγμα της Augmenta

Η Augmenta είναι μία εταιρεία που έχει ξεχωρίσει, έχοντας αναπτύξει ένα καινοτόμο σύστημα (που περιλαμβάνει τόσο hardware όσο και software), το οποίο εγκαθίσταται στην οροφή των γεωργικών οχημάτων, σαρώνοντας τον αγρό και πραγματοποιώντας, σε πραγματικό χρόνο, έλεγχο σε καλλιέργειες.

Το σύστημα, χρησιμοποιώντας πολυφασματικές κάμερες και τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής όρασης, μπορεί να αντιληφθεί τα σημεία του χωραφιού που χρειάζονται λίπασμα και να αποφασίσει αυτόματα να ρίξει όσο χρειάζεται, όπου είναι απαραίτητο.

Το καινοτόμο σύστημα διαφοροποιημένης real time εφαρμογής αγροχημικών και λιπασμάτων στο χωράφι, που δημιούργησαν οι ιδρυτές της Augmenta Γιώργος Βαρβαρέλης και Δημήτρης Ευαγγελόπουλος, προσφέρει πλήρη αυτοματοποίηση της κατανομής των εισροών και βρίσκεται πλέον στα χέρια αγροτών σε περισσότερες από 20 χώρες ανά τον κόσμο, από την Αυστραλία και τη Βραζιλία μέχρι την Τουρκία και την Ουκρανία.

Πριν λίγα χρόνια η οικογένεια Ανιέλι της Fiat, και όχι μόνο, μέσω της CNH Industrial, προχώρησε στην εξαγορά της Augmenta έναντι 110 εκατ. δολαρίων.

Solmeyea: Η ελληνική startup που θέλει να προμηθεύσει το διάστημα

Η Solmeyea είναι μια ελληνική εταιρεία βιοτεχνολογίας που ιδρύθηκε το 2019 με έδρα το Λεοντάρι Αττικής. Η εταιρεία εστιάζει στην ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων για την αντιμετώπιση δύο από τα πιο πιεστικά προβλήματα της ανθρωπότητας: την κλιματική αλλαγή και την έλλειψη τροφίμων.

Η Solmeyea έχει αναπτύξει μια πατενταρισμένη τεχνολογία που αξιοποιεί το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) από βιομηχανικές εκπομπές για την παραγωγή πρωτεϊνών υψηλής ποιότητας από μικροφύκη. Η διαδικασία αυτή, γνωστή ως “φωτοσύνθεση”, πραγματοποιείται σε κάθετες μονάδες καλλιέργειας μικροφυκών, εξασφαλίζοντας βιώσιμη και αποδοτική παραγωγή.

Στόχος του Βασίλη Στενού, που είναι ο ιδρυτής και CEO της εταιρείας, είναι μέχρι το 2030 να δεσμεύει σε ετήσια βάση ένα δισεκατομμύριο τόνους διοξειδίου του άνθρακα, τους οποίους ταυτόχρονα θα αξιοποιεί προς παραγωγή ύψιστης ποιότητας, βιώσιμων πρώτων υλών για διατροφικά προϊόντα από συγκεκριμένα στελέχη μικροφυκών, βασιζόμενοι σε πατενταρισμένη τεχνολογία της, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της διατροφής 1 δισεκατομμυρίου ανθρώπων από τα υλικά της σε ετήσια βάση από το 2030 και μετά.

Agroknow: Για την ασφάλεια των τροφίμων

Η Agroknow είναι μια ελληνική εταιρεία τεχνολογίας που δραστηριοποιείται στον τομέα της ασφάλειας και βιωσιμότητας των τροφίμων, με CEO και συνιδρυτή της το Νίκο Μανουσέλη.

Χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη, ανάλυση δεδομένων και μηχανική μάθηση για να βοηθήσει εταιρείες τροφίμων, οργανισμούς και κυβερνήσεις σε διάφορες εργασίες.

Αναπτύσσει μοντέλα που μπορούν να προβλέψουν πιθανούς κινδύνους στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, όπως κρούσματα τροφικών δηλητηριάσεων, αλλεργίες ή μόλυνση με βακτήρια. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της ανάλυσης δεδομένων από διάφορες πηγές, όπως ιστοσελίδες ειδήσεων, αναφορές περιστατικών και δεδομένα καιρού. Οι πληροφορίες αυτές μπορούν να βοηθήσουν τις εταιρείες τροφίμων να λάβουν προληπτικά μέτρα για την αποφυγή κινδύνων και να προστατεύσουν την υγεία των καταναλωτών.

Η ελληνική νεοφυής εταιρεία συνεργάζεται εκτός των άλλων με σημαντικά ερευνητικά ινστιτούτα της Ευρώπης, όπως o Διεθνής Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας, το Πανεπιστήμιο του Βαχενίνγκεν και το Πανεπιστήμιο Κουίνς στο Μπέλφαστ, ενώ συμμετέχει σε ευρωπαϊκά προγράμματα που προωθούν την καινοτομία στον τομέα της Τεχνολογίας και της Πληροφορικής.

FoodAllios: Τέλος η σπατάλη των τροφίμων

Η FoodAllios είναι μια ελληνική startup που ιδρύθηκε το 2021 με έδρα την Αθήνα. Μέσω πλατφόρμας η εταιρεία έχει ως στόχο να μειώσει τη σπατάλη τροφίμων και να καταστήσει τα τρόφιμα πιο προσιτά, συνδέοντας εστιατόρια με καταναλωτές.

Η εταιρεία ουσιαστικά στοχεύει στη μείωση της αλόγιστης σπατάλης τροφίμων, δίνοντας παράλληλα στους πολίτες την ευκαιρία να απολαύσουν τα κέρδη της αγοράς αδιάθετων προϊόντων σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, ενώ παρομοίως βοηθάει τους επιχειρηματίες να μειώσουν την απώλεια κερδών τους, δίνοντας σε αμφότερους πλήρη εικόνα των περιβαλλοντικών, οικονομικών και κοινωνικών κερδών τους.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.