07 Σεπ 2024
READING

Μπάρες δημητριακών: Η τάση του ευ ζην που σαρώνει διεθνή και εγχώρια αγορά

6 MIN READ

Μπάρες δημητριακών: Η τάση του ευ ζην που σαρώνει διεθνή και εγχώρια αγορά

Μπάρες δημητριακών: Η τάση του ευ ζην που σαρώνει διεθνή και εγχώρια αγορά

Οι μπάρες δημητριακών έχουν κατακτήσει και εδραιώσει τη θέση τους στα ράφια πολλών διαφορετικών παικτών της λιανικής, από φούρνους και περίπτερα, μέχρι μίνι μάρκετ και βέβαια τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Ήρθαν σαν «τυφώνας» να καταρρίψουν όλα όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα για τα σνακ ανάμεσα στη μέρα και κερδίζουν συνεχώς δημοτικότητα που ξεπερνά σύνορα, ηλικιακές κατηγορίες και διαφορετικά γούστα – αφού η τεράστια ποικιλία επιτρέπει κυριολεκτικά σε όλους να βρουν αυτό που τους ταιριάζει.

Οι μπάρες περιέχουν θρεπτικές ουσίες, όπως πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Τα τελευταία χρόνια, σε παγκόσμιο αλλά και εγχώριο επίπεδο, η ευαισθητοποίηση των καταναλωτών στον υγιεινότερο τρόπο ζωής, υποστηρίζει την ανάπτυξη αυτής της αγοράς που έχει γιγαντωθεί, δημιουργώντας μία ισχυρή τάση που ήρθε για να μείνει. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι σύγχρονες γενιές είναι αρκετά πιο ενημερωμένες σε θέματα διατροφής σε σχέση με τις παλιότερες, και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να απομακρύνουν σταδιακά από το καθημερινό τους διαιτολόγιο επιλογές με μεγάλες ποσότητες ζάχαρης ή λιπαρών, αντικαθιστώντας τες με σνακ που παράγονται με βάση τα δημητριακά, τα φρούτα και superfoods γενικότερα, προωθώντας το ευ ζην. Έτσι, η κατηγορία δημιουργήθηκε στην ουσία προκειμένου να εξυπηρετήσει τον σύγχρονο τρόπο ζωής και τις νέες διατροφικές τάσεις που ζητούν υγεία και ευεξία και ταυτόχρονα γευστικές επιλογές και εξοικονόμηση χρόνου.

Ομολογουμένως, οι μπάρες συμβάλλουν στην καταστολή της όρεξης μέσα στην απαιτητική καθημερινότητα, ενώ ταυτόχρονα έχουν δύο ακόμη σημαντικά πλεονεκτήματα, που τις έχουν φέρει στη θέση που βρίσκονται σήμερα. Ως μία υγιεινή επιλογή σε σχέση με τα σνακ που καταναλώναμε μέχρι την εμφάνισή τους, βοηθούν στη διαχείριση του βάρους, που είναι ζωτικής σημασίας παράμετρος για τη συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών με βάση τη σύγχρονη καταναλωτική προσέγγιση, ενώ παράλληλα αποτελούν την πιο γρήγορη επιλογή που εξοικονομεί σημαντικό – πολύτιμο – χρόνο μέσα στη μέρα. Ακόμη, μπορεί εύκολα να μεταφερθεί και να καταναλωθεί κυριολεκτικά παντού. Με αυτόν τον τρόπο, η μπάρα γίνεται αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας για μεγάλη μερίδα πολιτών, κυρίως των εργαζομένων, που ψάχνουν γρήγορες και υγιεινές πια λύσεις για την καθημερινή τους διατροφή, με τα sugar free προϊόντα να καταγράφουν τελευταία όλο και περισσότερη κατανάλωση, ως ακόμη πιο healthy επιλογές, γυρίζοντας σελίδα για την καθημερινή ρουτίνα, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η παγκόσμια αγορά

Σύμφωνα με έρευνες, η παγκόσμια αγορά των cereal bars αυξάνεται με μέσο ετήσιο ρυθμό 3,9% και αναμένεται να ξεπεράσει τα 15,5 US$ δις μέχρι το 2025.

Σύμφωνα με ευρήματα της έρευνας της Nielsen, οι μπάρες σημείωσαν αύξηση στις πωλήσεις κατά 10,7% στα 1,1 δισ. δολάρια το 2021.

Η παγκόσμια αγορά κυριαρχείται από τις εταιρίες – κολοσσούς Kellogg’s, Nestle και General Mills. Η Nestle συγκεκριμένα μάλιστα «έχτισε» από τους πρώτους, πάνω στο ήδη δυναμικό brand Fitness, ωστόσο γρήγορα ανέπτυξε το κοινό στο οποίο απευθύνεται με το Muesli, και το Nesquick που απευθύνεται σε παιδιά. Η Kellogg’s από την άλλη, δημιούργησε το Special K, το Nutri-Grain και τα Coco Pops & Frosties για τα παιδιά. Έκτοτε, ακολούθησαν δεκάδες brands, με πολλούς παίκτες να δραστηριοποιούνται στη νέα τάση που έχει εδραιωθεί στην αγορά και αναπτύσσεται συνεχώς με υψηλές ταχύτητες.

Επώνυμοι φούρνοι παγκοσμίως μπήκαν στο παιχνίδι με δικά τους προϊόντα και γενικώς, σχεδόν σε κάθε κατάστημα λιανικής που έχει να κάνει με τη διατροφή βρίσκει κανείς πλέον μία μπάρα, σε όλο τον κόσμο.

Όπως φαίνεται, επίσης δεν ήταν άλλη μία μόδα που «πέρασε και δεν ακούμπησε», αλλά αποτελεί μία τάση που έχει κερδίσει ισχυρή θέση στην αγορά και, ακόμη περισσότερο, μία σταθερή θέση στην καρδιά του καταναλωτή.

Ταυτόχρονα, εκτός από όλα τα ευνοϊκά χαρακτηριστικά της κατηγορίας, πρόκειται για προϊόντα που έχουν συνδεθεί άρρηκτα με τις αυθόρμητες αγορές, γεγονός που ευνοεί μεταξύ άλλων και τη μικρή λιανική, αν και γενικώς καταγράφουν υψηλές πωλήσεις στα online κανάλια.

Οι influencers ψηφίζουν μπάρες δημητριακών

Παράλληλα, ένα ολόκληρο σύστημα βλέπουμε να προωθεί, μεταξύ άλλων, μέσω της γιγαντιαίας δύναμης των social media, το wellness και τον υγιεινό τρόπο διατροφής, με τις μπάρες δημητριακών να πρωταγωνιστούν στο digital content που μοιράζονται κάποιες από τις πιο επιδραστικές προσωπικότητες του κόσμου στα social media, μέσω συνεργασιών με τις πιο γνωστές εταιρίες. Ιδιαίτερα αθλητές και celebrities, δίνουν σημαντική ώθηση στην εν λόγω αγορά.

Υπολογίζεται ότι ένα εκατομμύριο Έλληνες καταναλώνουν συστηματικά μπάρες δημητριακών, με τη μεγαλύτερη κατανάλωση να λαμβάνει χώρα στα μεγάλα αστικά κέντρα, κυρίως στην Αθήνα.

Με τη δύναμη της πρωτεΐνης

Οι μπάρες διαχωρίζονται σε πολλές διαφορετικές κατηγορίες, ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε καταναλωτικής ομάδας. Οι διεθνείς τάσεις αναδεικνύουν μπάρες από δημητριακά, μπάρες καρπών και φρούτων, μπάρες πρωτεΐνης, sugar free, χωρίς γλουτένη, για παιδιά και πολλές ακόμη. Σε ένα μεγάλο μέρος τους, αυξητική τάση διαμορφώνουν τελευταία οι «αθλητικές» μπάρες που στοχεύουν στο κοινό που γυμνάζεται και χρειάζεται την απαραίτητη ενέργεια μέσα στη μέρα. Γι’ αυτό και όλο και περισσότερο μερίδιο της αγοράς έχουν κερδίσει σημαντικά, κυρίως στο εξωτερικό, οι μπάρες πρωτεΐνης, με την τάση να κατακτά σταδιακά και την ελληνική αγορά.

Οι ετικέτες σε μπάρες που σχετίζονται με την πρωτεΐνη είναι η κυρίαρχη τάση που βρίσκεται περίπου στο 97% των λανσαρισμένων προϊόντων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την εταιρία ερευνών στο κομμάτι της αγοράς, Innova.

Τα ελληνικά δεδομένα

Μπάρες δημητριακών και πρωτεΐνης κυκλοφορούν πλέον αναρίθμητες και στην ελληνική αγορά, με τον κλάδο να περιλαμβάνει από πολυεθνικές, μέχρι μεγάλες ελληνικές βιομηχανίες αλλά και μικρότερες επιχειρήσεις που προσφέρουν μια ευρεία γκάμα προϊόντων και την ποικιλία γεύσεων και ειδών/ συστατικών, που αποτελεί και ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της κατηγορίας.

Η Ελλάδα έχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα σε ό,τι αφορά στην ποιότητα των πρώτων υλών, ενώ έχει αποκτηθεί και η ανάλογη τεχνογνωσία, που επιτρέπει στις εταιρίες, ακόμη και από παρεμφερείς κατηγορίες στον ευρύτερο κλάδο του τροφίμου, να παράγουν τα δικά τους προϊόντα σε μπάρες.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Mordor Intelligence, υπολογίζεται ότι ένα εκατομμύριο Έλληνες τρώνε συστηματικά μπάρες δημητριακών, με τη μεγαλύτερη κατανάλωση να λαμβάνει χώρα στα μεγάλα αστικά κέντρα, κυρίως στην Αθήνα.

Ισχυρό αποτύπωμα στην ελληνική αγορά αφήνουν βέβαια οι Nestle Ελλάς, με χαρακτηριστικότερο brand τις μπάρες Fitness, αλλά και τα Nesquik, Cheerios και Clusters, η PepsiCo με τις μπάρες βρόμης Quaker, η Kellogg’s μεταξύ άλλων με τα brands All Bran, Extra, Kellogg’s Variety, η General Mills, με τα χαρακτηριστικά Nature Valley, αλλά και ελληνικές πρωτοβουλίες, όπως οι ιστορικές Παπαδοπούλου, με τις μπάρες Digestive και Granola bars, και η ION με τις μπάρες protein, ακόμη και η Γιώτης με τις Sweet & Balance, αλλά και ο ελληνικός εισαγωγέας Naturals, που σύστησε στην ελληνική αγορά το brand «Flapjack».  Καινοτόμα στην αγορά είναι και η ελληνική εταιρία Βιολάντα, η οποία, ανταποκρίθηκε άμεσα στις ανερχόμενες τάσεις, με brands όπως οι μπάρες βρόμης Βιολάντα, οι μπάρες δημητριακών «Zero» και οι μπάρες πρωτεΐνης «Proteino».

Ακόμη όμως και εταιρίες που μέχρι πρότινος δεν είχαν σχέση με την κατηγορία «δημητριακά» έχουν κάνει την είσοδό τους στην πολλά υποσχόμενη αγορά, με ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα την περίπτωση της γαλακτοβιομηχανίας Ήπειρος, με τις μπάρες Ήπειρος Ζεμύθα, τις μοναδικές στην αγορά που έχουν σαν συστατικό τους ένα τυροκομικό προϊόν.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.