22 Νοέ 2024
READING

Στην τύχη τους συνεχίζουν να ποντάρουν οι Έλληνες

4 MIN READ

Στην τύχη τους συνεχίζουν να ποντάρουν οι Έλληνες

Στην τύχη τους συνεχίζουν να ποντάρουν οι Έλληνες

Με υψηλές ταχύτητες και αμείωτο ρυθμό φαίνεται πως τζογάρουν οι Έλληνες, γεγονός το οποίο αποδεικνύουν οι αριθμοί πονταρισμάτων και εσόδων της αγοράς που τα τελευταία έτη καταγράφουν μία συνεχώς ανοδική καμπύλη, ενώ μεγάλος πρωταγωνιστής είναι το ηλεκτρονικό τζογάρισμα.

Η μεγάλη στροφή, κυρίως για τα online παιχνίδια, έγινε το 2020, από την πανδημία και μετά, όπου ο εγκλεισμός έκανε πολλούς από τους Έλληνες να καταφεύγουν στο διαδικτυακό ποντάρισμα από το σπίτι, ως ένα από τα λίγα, δεδομένων των συνθηκών, μέσα «διασκέδασης». Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι από τα μέσα του 2021, οπότε ρυθμίστηκε η αγορά των τυχερών παιχνιδιών μέσω διαδικτύου και δόθηκαν συνολικά 15 μόνιμες άδειες από την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ), ενώ σήμερα ο συγκεκριμένος αριθμός έχει αυξηθεί φθάνοντας πλέον τις 19. Ακόμη περισσότερο, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα με τις μεγαλύτερες αγορές διεθνώς σε όρους ακαθάριστων εσόδων (Gross Gaming Revenue, GGR), όσον αφορά στον online τζόγο.

Ωστόσο, τέσσερα χρόνια μετά, φαίνεται πως η τάση παραμένει και εισφέρει κέρδη στα ταμεία τόσο των εταιριών, όσο και του… δημοσίου, με τους παίκτες που τσογάρουν να φαίνεται πως είναι τελικά οι πιο «ριγμένοι» της υπόθεσης, αφού ταυτόχρονα με τα πονταρίσματα, την ανιούσα παίρνουν και οι φόροι.

Ενδεικτικά της κατάστασης είναι τα οικονομικά στοιχεία για το πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους (Ιανουάριος – Απρίλιος), που δείχνουν πως τα πονταρίσματα των Ελλήνων στα τυχερά παιχνίδια έφτασαν τα 14 δις. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2023, τα συγκεκριμένα ανήλθαν σε 12,74 δισ. ευρώ. Όμως πρέπει να εστιάσουμε στα αναμορφωμένα TGR (Total Gaming Revenue), το καθαρό ποσό δηλαδή, το οποίο φτάνει στα 5,17 δισ. ευρώ από 4,68 δισ. ευρώ το πρώτο τετράμηνο του 2023, αριθμοί που αντικατοπτρίζουν μία αύξηση της τάξεως του 10,46%.

Το 33% των Ελλήνων στοιχηματίζουν ή παίζουν τουλάχιστον ένα «παιχνίδι» οποιασδήποτε μορφής τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα έως και κάθε μέρα

Να θυμίσουμε ότι, προκειμένου να δίνει μία πιο σαφή εικόνα σχετικά με την κατάσταση του τζόγου στην Ελλάδα, πρόσφατα η ΕΕΕΠ επιστράτευσε τον «αναμορφωμένο τζίρο», ο οποίος, αντιστοιχεί στο σύνολο των πονταρισμάτων των παικτών και, όπως αναφέρει, απεικονίζει καλύτερα τις τάσεις που διαμορφώνονται σε εγχώριο επίπεδο. Η κίνηση αυτή βέβαια ήρθε και μετά από αρκετά παράπονα των επιχειρηματιών που διατηρούν πρακτορεία τυχερών παιγνίων, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν ότι οι αριθμοί που μέχρι τώρα δημοσιεύονταν ήταν πλασματικοί και υπονόμευαν τη λειτουργία των επιχειρήσεών τους.

Τι δείχνουν οι έρευνες

Αξίζει επίσης να ρίξουμε μία ματιά και στην πρόσφατη, πανελλαδική έρευνα της Focus Bari, σύμφωνα με την οποία, οι τρεις στους τέσσερις Έλληνες έχουν «παίξει» τουλάχιστον μια φορά τους τελευταίους 12 μήνες, είτε αυτό είναι αθλητικό στοίχημα, λαχείο ή άλλο παιχνίδι, είτε online, είτε δια ζώσης.  Κατά δήλωση, το 33% των Ελλήνων στοιχηματίζουν ή παίζουν τουλάχιστον ένα «παιχνίδι» οποιασδήποτε μορφής τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα έως και κάθε μέρα.

Τι βγάζουν εταιρίες και δημόσιο

Όσο για το τι έβγαλαν τελικά οι εταιρίες; Τότε αξίζει να δούμε τα Gross Gaming Revenue (GGR) το μέγεθος που έχει παραμείνει ως δείκτης και αντικατοπτρίζει τα πραγματικά έσοδα των παρόχων, που έφτασαν στα  906,2 εκατ. ευρώ το εν λόγω τετράμηνο του 2024, από 846,4 εκατ. ευρώ που ήταν την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Έξω από τον «χορό» βέβαια δεν έμεινε ούτε το δημόσιο, το οποίο επίσης επωφελείται, καθώς τα δικαιώματά του ανήλθαν σε 190,9 εκατ. ευρώ από 174,34 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 9,5%, καθώς οι φόροι των παικτών σκαρφάλωσαν στα 126,4 εκατ. ευρώ από 108,6 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι εμφανίστηκαν αυξημένοι κατά 16,4%.

Τι συνέβη το 2023

Και πέρσι όμως, συνολικά το 2023, τα πονταρίσματα αυξήθηκαν κατά 23%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ)  συνολικά το έτος, το σύνολο των πονταρισμάτων ανήλθε σε 36 δισ. ευρώ, έναντι 29 δισ. ευρώ το 2022, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα έσοδα GGR που είναι και τα πραγματικά έσοδα των παρόχων μετά την αφαίρεση των κερδών των νικητών, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 2,59 δισ. ευρώ το 2023 από 2,34 δισ. ευρώ το 2022, αυξημένα κατά 11%.

Τα κέρδη του ηγέτη του τζόγου

Το μεγαλύτερο μερίδιο της «πίτας» των τυχερών παιχνιδιών, επίγειων και διαδικτυακών, διαθέτει βέβαια η εταιρία ΟΠΑΠ. Επιπλέον, οι επιδόσεις του δίνουν μια αρκετά σαφή εικόνα για την πορεία του τζόγου στη χώρα συνολικά και τα ρεκόρ που καταγράφονται.

Όσον αφορά συγκεκριμένα λοιπόν για τον ΟΠΑΠ και την επίδοση το τετράμηνο Ιανουάριος – Απρίλιος 2024, τα αναμορφωμένα TGR έφτασαν τα 2,36 δισ. ευρώ από 2,19 δισ. ευρώ, ενώ τα έσοδα (GGR) ήταν τελικά 473,67 εκατ. ευρώ από 456,25 εκατ. ευρώ, την ίδια περίοδο το 2023.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι συνολικά το 2023, τα πονταρίσματα σε πρακτορεία και VLTs (σσ. «φρουτάκια»), ανήλθαν στα 6,7 δισ  (+12%), στον διαδικτυακό τζόγο ήταν 27 δισ. (+27%) και στα επίγεια καζίνο 1,54 δισ. (+27%).

Τα GGR έσοδα του ΟΠΑΠ  για τη χρήση του 2023 ανήλθαν στα 2.087,7 εκατ. ευρώ (+7,7% ετησίως).

Γυρνώντας στο παρόν, σε εξέλιξη βρίσκονται βέβαια σημαντικά αθλητικά γεγονότα που ξεκίνησαν τον Ιούνιο, όπως το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου και το Copa America ενώ τον Αύγουστο θα διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι και όλα αυτά αν μη τι άλλο δημιουργούν το πιο πρόσφορο έδαφος για νέα πονταρίσματα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.