07 Σεπ 2024
READING

Matrix Pack: H εταιρεία που… άλλαξε πίστα στα χάρτινα καλαμάκια

6 MIN READ

Matrix Pack: H εταιρεία που… άλλαξε πίστα στα χάρτινα καλαμάκια

Matrix Pack: H εταιρεία που… άλλαξε πίστα στα χάρτινα καλαμάκια

Ακολουθώντας τον δρόμο των βιώσιμων προϊόντων μιας χρήσης πριν από την σχετική ευρωπαϊκή οδηγία, η Matrix Pack έχει αφήσει το αποτύπωμά της στον κλάδο, ενώ πλέον σχεδιάζει τα επόμενά της βήματα.

Το «παιδί» του Λυμπέρη Πολυχρονόπουλου ιδρύθηκε το 2009, και το 2016 έγινε η πρώτη βιομηχανία στην Ευρώπη που αποφάσισε να δημιουργήσει καλαμάκια από βιο-αποδομήσιμες πρώτες ύλες ήδη από το 2016 πριν από την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 904/2019 «Περί μείωσης των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον» που προώθησε την αντικατάσταση των πλαστικών καλαμακίων και ειδών μίας χρήσης στην εστίαση με χάρτινα.

Διαθέτει 7 μονάδες παραγωγής (ΗΠΑ, Ελλάδα, Βουλγαρία, Ηνωμένο Βασίλειο) και 10 κέντρα διανομής (ΗΠΑ, Καναδάς, Ισπανία, Πολωνία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελλάδα, Βουλγαρία, Ιαπωνία) ενώ δραστηριοποιείται σε 61 χώρες και προμηθεύει περισσότερους από 650 πελάτες διεθνώς με 20 δισ. τεμάχια σε καλαμάκι και 1 δισ. σε καπάκια και άλλα προϊόντα από χαρτί και βιοαποδομήσιμες πρώτες ύλες ετησίως.

Στο επίκεντρο της πολιτικής της βρίσκονται οι επενδύσεις στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών παραγωγής αλλά και στην εύρεση νέων υλικών που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς και ταυτόχρονα μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ενώ απασχολεί περισσότερους από 630 εργαζομένους στις εγκαταστάσεις της σε Ελλάδα, ΗΠΑ, Βουλγαρία, Ηνωμένο Βασίλειο.

Πλούσια γκάμα προϊόντων

Τα προϊόντα της Matrix Pack παρασκευάζονται από χαρτί πιστοποιημένο FSC™ Mix, προωθώντας τη βιώσιμη διαχείριση των δασών ενώ πρόσφατα, στις εγκαταστάσεις που διατηρεί στη Ριτσώνα, η Matrix Pack ξεκίνησε την παρασκευή σε καπάκια ροφήματος από fiber δηλαδή χάρτινο πολτό από ίνες ξύλου για ακόμα πιο περιορισμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Τα προϊόντα της απευθύνονται σε όλους τους κλάδους της αγοράς τροφίμων και ποτών, όπως επιχειρήσεις εμφιάλωσης ροφημάτων (Βιομηχανικό καλαμάκι), μεγάλες αλυσίδες γρήγορου φαγητού και καφέ (QSR), ξενοδοχεία, μπαρ, καφεστίαση και υπηρεσίες catering (Ho.Bar.Re.Ca.) και στις αγορές λιανικής (σούπερ μάρκετ και καταστήματα εμπορικά και cash-n-carry).

Η Matrix Pack έχει επενδύσει περισσότερα από 10 εκατ. ευρώ, τα τελευταία χρόνια, σε R&D για την ανάπτυξη καινοτόμων, ποιοτικών, ασφαλών καλαμακίων και ειδών μιας χρήσης για την εστίαση, ενισχύοντας συνεχώς την γκάμα των κωδικών της.

Μεταξύ άλλων, η σειρά προϊόντων της περιλαμβάνει χάρτινα καλαμάκια ροφήματος, χάρτινα καλαμάκια για βιομηχανική χρήση σε συσκευασίες γάλακτος και χυμών, καπάκια για ζεστά και κρύα ροφήματα από fiber δηλαδή χάρτινο πολτό από ίνες ξύλου, επιτραπέζια σκεύη τροφίμων από fiber χαρτιού και χάρτινα μαχαιροπήρουνα μίας χρήσης.

Το επενδυτικό πλάνο των 50 εκατ. ευρώ

Ακόμα, όπως ανακοίνωσε στο τέλος του 2023 ο Λυμπέρης Πολυχρονόπουλος, η Matrix Pack έχει θέσει σε εφαρμογή επενδυτικό πλάνο ύψους 50 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του πλάνου που ακολουθεί και περιλαμβάνει την επέκταση των δραστηριοτήτων της τόσο σε υφιστάμενα όσο και σε νέα προϊόντα.

Τα απαιτούμενα κεφάλαια θα καλυφθούν σε ύψος 27 εκατ. ευρώ από το RRF, ενώ για τα υπόλοιπα θα χρησιμοποιηθούν ίδια κεφάλαια. Τα χρήματα θα διατεθούν για την επέκταση της μονάδας παραγωγής που λειτουργεί στο εργοστάσιο στη Ριτσώνα, και συγκεκριμένα για την διεύρυνση της γραμμής παραγωγής για καπάκια ροφημάτων από fiber χαρτιού και την δημιουργία νέων προϊόντων όπως πχ κουτάλια για παγωτό ή κάψουλες για μηχανές espresso.

Προσέλκυση κεφαλαίων και ΑΜΚ

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Matrix Pack αναζητά συμμαχίες στο πλαίσιο της επέκτασής της. Για τον σκοπό αυτό άλλωστε έχει ήδη δεχθεί επένδυση ύψους 18 εκατ. ευρώ με την είσοδο του επενδυτικού κεφαλαίου «South Bridge Europe Mezzanine II», ενώ προχώρησε στην έκδοση μακροπρόθεσμου «πράσινου» ομολογιακού δανείου ύψους 15 εκατ. ευρώ το οποίο καλύφθηκε από τις τράπεζες Πειραιώς και Alpha με ποσοστό 50% η κάθε μία. Ακόμα, ολοκλήρωσε την εξαγορά της εταιρείας «The Paper Straw», η οποία διαθέτει μονάδα παραγωγής στην Βρετανία και έχει καταγράψει σημαντικές επιδόσεις στην ευρωπαϊκή αγορά.

Επιπροσθέτως, στο προσκήνιο υπάρχει η πραγματοποίηση σημαντικής αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου. Σκοπός της διοίκησης είναι να συμβεί αυτό εντός του 2024, με τη συμμετοχή ξένου επενδυτή. Σημειώνεται όμως ότι «κόκκινη γραμμή» για τη σημερινή διοίκηση είναι να διατηρήσει εκείνη τον έλεγχο των αποφάσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2024 η εταιρεία διαθέτει υπογεγραμμένα συμβόλαιο με μεγάλους πελάτες που τις εξασφαλίζουν τζίρο 83 εκατ. ευρώ, ενώ, σύμφωνα με τις προβλέψεις, το 2025 αυτός αναμένεται να διπλασιαστεί στα 170 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το 2022 ο τζίρος ήταν στα επίπεδα των στα 40 εκατ. ευρώ ενώ το 2023 υπολογίζεταικ κοντά στα 43 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η εταιρεία την τριετία 2020 -2022 έχει επιτύχει ανάπτυξη που υπερβαίνει το 40%, ενώ σημαντικό είναι το γεγονός ότι σε αυτό οι πωλήσεις στην Ελλάδα δεν ξεπερνούν το 10%.

Το deal με την KTIS

Εντός του 2024 η Matrix Pack ανακοίνωσε και τη συμφωνία της με την Kaset Thai International Sugar Corporation (KTIS). Η εταιρεία από την Ταϊλάνδη θεωρείται καθετοποιημένος παγκόσμιος ηγέτης στην καλλιέργεια και επεξεργασία ζαχαροκάλαμου, καθώς διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες ημερήσιες παραγωγικές δυνατότητες σε ζάχαρη παγκοσμίως, μέσω των θυγατρικών της EPPCO και EPAC και η Matrix Pack.

Οι δύο πλευρές σκοπεύουν να παράγουν και να προσφέρουν plant based προϊόντα συσκευασίας, σε Αμερική, Ασία και Ευρώπη. Το πεδίο εφαρμογής του πλαισίου συνεργασίας περιλαμβάνει την αξιοποίηση των υψηλής δυναμικότητας παραγωγικών εγκαταστάσεων του Ομίλου KTIS στην επαρχία Nakhon Sawan, το πρώτο βιοσύμπλεγμα ζαχαροκάλαμου στην Ταϊλάνδη αλλά στο εγγύς μέλλον και των παγκόσμιων δραστηριοτήτων της Matrix Pack.

Aκόμα, τον Φεβρουάριο, η εταιρεία είχε ανακοινώσει την συνεργασίας της με το HEBERT GROUP στο πεδίο της ανάπτυξης και επέκτασης της κλίμακας βιώσιμων συσκευασιών σε Wet and Dry molded fiber, ενώ τον Μάιο η Matrix Pack και η PulPac έκαναν γνωστό ότι ενώνουν τις δυνάμεις τους για να προσφέρουν στην αγορά μια πιο οικονομική και φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική λύση σε σχέση με τα παραδοσιακά πλαστικά και ξύλινα μαχαιροπίρουνα μιας χρήσης.

Η ανάπτυξη θα πραγματοποιηθεί μέσω συνεργασίας μεταξύ της PA Consulting και της PulPac, όπου η Matrix Pack θα λανσάρει τα μαχαιροπίρουνα από dry molded fiber και θα λειτουργήσει ως συν-αναπτυξιακός εταίρος στην εκβιομηχάνιση της λύσης μετά την επεξεργασία. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες, η συγκεκριμένη λύση θα είναι πλήρως εκβιομηχανισμένη στις αρχές του 2025.

Σειρά διακρίσεων

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Matrix Pack, στην πορεία της, έχει κατακτήσει και μία σειρά από πιστοποιήσεις και διακρίσεις. Αναλυτικότερα, η Matrix Pack είναι μέλος του Συμβολαίου Εμπιστοσύνης για τα χάρτινα καλαμάκια ροφήματος, μια πρωτοβουλία ενημέρωσης της ευρωπαϊκής αγοράς για την ποιότητα και την ασφάλεια των χάρτινων καλαμακιών και την προώθηση εταιρειών που δίνουν προτεραιότητα στη συμμόρφωση και την ασφάλεια του προϊόντος.

Ακόμα, τα προϊόντα της Matrix Pack παρασκευάζονται από χαρτί πιστοποιημένο FSC™ Mix από τον ανεξάρτητο και μη κερδοσκοπικό διεθνή οργανισμός FSC™ (Forest Stewardship Council™) που προωθεί την περιβαλλοντικά φιλικά και οικονομικά βιώσιμη διαχείριση των δασών του πλανήτη.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι η Matrix Pack έχει διακριθεί με την Ασημένια Διάκριση από τον EcoVadis (2022-2023), τον κορυφαίο οργανισμό αξιολόγησης εταιρικής βιωσιμότητας παγκοσμίως, για τις κοινωνικά υπεύθυνες πρακτικές που εφαρμόζει σχετικά με θέματα υπεύθυνης επιχειρηματικότητας, αειφορίας και βιώσιμης ανάπτυξης.

Για όποιον έχει έρθει σε επαφή με τα προϊόντα της Matrix Pack θα διαπιστώσει ότι σε μία σειρά από τομείς (όπως πχ τις συσκευασίες γιαουρτιού ή τα μαχαιροπήρουνα) έχει καταφέρει να δημιουργήσει χάρτινα προϊόντα που όμως δεν αλλοιώνουν την εμπειρία που προσέφεραν τα πλαστικά, που αποτελεί και το πιο σημαντικό πρόβλημα ανάλογων προϊόντων.

Matrix Pack: Ο ελληνικός όμιλος που κατακτά τον κόσμο με τα χάρτινα καλαμάκια του (pics) | Ειδήσεις για την Οικονομία | newmoney

Στα 3 δισ. δολάρια υπολογίζεται ότι θα φτάσει το 2031 η παγκόσμια αγορά στα χάρτινα καλαμάκια

Την ώρα λοιπόν που η παγκόσμια αγορά για τα χάρτινα καλαμάκια υπολογίζεται ότι θα «τρέξει» με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 13,3% έως το 2031 και η αξία της θα υπερβεί τα 3 δισ. δολάρια έως το 2031 από 860 εκατ. δολάρια που ήταν το 2021 γίνεται αντιληπτό ότι οι προοπτικές για την Matrix Pack είναι θετικές. Το αν θα τις εκμεταλλευτεί βέβαια μένει να φανεί στη πράξη.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.