07 Σεπ 2024
READING

Η Kiabi και τα άλλα fast fashion brands που είδαν φως στην ελληνική αγορά

5 MIN READ

Η Kiabi και τα άλλα fast fashion brands που είδαν φως στην ελληνική αγορά

Η Kiabi και τα άλλα fast fashion brands που είδαν φως στην ελληνική αγορά

Την απόβασή της στην Ελλάδα ετοιμάζει η γαλλική αλυσίδα προσιτής ένδυσης Kiabi και έρχεται να προστεθεί στη λίστα με τα διεθνή ονόματα του fast fashion που κάνουν ντεμπούτο τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο στη χώρα μας.

Zara και H&M διατηρούσαν την πρωτοκαθεδρία και αποτελούσαν ίσως μονοπώλιο όσον αφορά το fast fashion στην Ελλάδα, με την πρώτη ειδικά να αλλάζει μια για πάντα, τα δεδομένα για τον τρόπο με τον οποίο ψωνίζουμε είδη ένδυσης και υπόδησης στη χώρα, όμως πλέον διεθνή brands έρχονται να διεκδικήσουν δυναμικά το δικό τους μερίδιο στην αγορά της «γρήγορης μόδας», αναγνωρίζοντας μία παγκόσμια τάση που ήρθε για να μείνει και εξαπλώνεται και στα ελληνικά δεδομένα.

Ως τελευταία εξέλιξη σε αυτή την αγορά, έρχεται η κίνηση της γαλλικής Kiabi, με τη μίσθωση καταστήματος στο retail park της Trade Estates στην Πάτρα – όπου διατηρεί συμβόλαιο μίσθωσης και η ανταγωνίστρια αλυσίδα, Sinsay -, με στόχο να λειτουργήσει στα τέλη του έτους.

Ποια είναι η Kiabi

Η αλυσίδα ένδυσης διαθέτει διεθνή παρουσία σε 23 χώρες με ένα δίκτυο με περισσότερα από 580 καταστήματα, ενώ εντός του 2023 επεκτάθηκε σε τρεις περιοχές. Για την είσοδό της στην ελληνική αγορά, η εταιρία θα εκπροσωπείται μέσω της νομικής μορφής που δημιουργήθηκε, ονόματι Hudson Ελλάς, εταιρία που έχει έδρα στη Μάλτα και έχει αναλάβει το franchise επέκτασης της Kiabi τόσο στη Μάλτα όσο και στην Κύπρο.

Κατά έναν τρόπο, εμμέσως, η εταιρία διατηρεί ήδη παρουσία στην Ελλάδα, αφού ο γαλλικός μητρικός όμιλός της είναι η εταιρία συμμετοχών Association Familiale Mulliez (AFM) της γνωστής γαλλικής επιχειρηματικής οικογένειας Mulliez– που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα με την αλυσίδα αθλητικών ειδών και αθλητικού εξοπλισμού Decathlon, αλλά και την Leroy Merlin.

Όπως και άλλες ανταγωνίστριες εταιρίες, η Kiabi επικεντρώνεται στο κομμάτι της ένδυσης, με είδη για όλη την οικογένεια –γυναικεία, ανδρικά και παιδικά–, ωστόσο περιλαμβάνει ευρεία γκάμα προϊόντων με τη λίστα να περιλαμβάνει ακόμη λευκά είδη και αντικείμενα αποθήκευσης και μικροέπιπλα.

Το 15% των πωλήσεών της αυτή τη στιγμή αφορά τις διαδικτυακές πωλήσεις, αν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αυτό το ποσοστό έφτανε το 20-25%.

Η Kiabi ιδρύθηκε το 1978 από τον Πατρίκ Μουλιέζ στη Βόρεια Γαλλία και το 1993 άνοιξε το πρώτο της κατάστημα εκτός Γαλλίας και συγκεκριμένα στην Ισπανία.

Οι fast fashion αλυσίδες, ανταποκρινόμενες σε μία παγκόσμια τάση που εντοπίζεται και στην Ελλάδα, αναζητούν να μισθώνουν καταστήματα σε εμπορικά πάρκα που εξελίσσονται και στη χώρα μας σε πόλους έλξης για οικογενειακές αγορές

Οι νέες αφίξεις

Ακόμη, το 2023, αναπτύσσοντας συνολικά 5 ετικέτες με συλλογές ρούχων σε προσιτές τιμές και παρουσία ήδη σε 25 χώρες, κυρίως της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, ο πολωνικός όμιλος LPP, από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις fast fashion της χώρας, εισήλθε και στην Ελλάδα το 2023, στο πλαίσιο επέκτασης της παρουσίας του σε χώρες της νότιας Ευρώπης. Ο όμιλος LPP δραστηριοποιείται στον κλάδο της μόδας και του fast fashion τα τελευταία 30 χρόνια και είναι εισηγμένος στην πολωνική χρηματιστηριακή αγορά, ενώ στη χώρα μας έκανε ντεμπούτο μέσω της μάρκας Sinsay.

Σήμερα τα Sinsay αριθμούν 8 καταστήματα, ενώ σύντομα προγραμματίζονται νέες προσθήκες σε Τρίκαλα, Κιλκίς, Ξάνθη και Πάτρα. Ξεκινώντας την λειτουργία της στην Ελλάδα με το άνοιγμα καταστημάτων στο Top Parks Ιωαννίνων και στο Εμπορικό Πάρκο Florida1, ενίσχυσε την παρουσία της στην Αττική με καταστήματα στο Smart Park στα Σπάτα και το Top Parks Πειραιώς, στον Πειραιά, στο Smart Park, και στο Ρέντη, στην εμπορική Στοά της Πέτρου Ράλλη. Μέχρι το τέλος του έτος, ή, τις αρχές του 2025, η εταιρία στοχεύει στο να απαριθμεί συνολικά 30 καταστήματα στην Ελλάδα, με σημαντικό μοχλό της τη στρατηγική συνεργασία με την Trade Estates του ομίλου Fourlis.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι αυτή τη στιγμή και τα 5 σήματα του χαρτοφυλακίου του ομίλου LPP έχουν παρουσία στην Ελλάδα online, (House, Mohito, Reserved, Sinsay και Cropp), αλλά μόνο μέσω της Sinsay διαθέτει φυσικά καταστήματα, προς το παρόν.

Μόνο το brand Sinsay αναπτύσσεται online σε 16 χώρες, ενώ έχει φυσική παρουσία σε 18 χώρες με περισσότερα από 520 καταστήματα και 11.000 υπαλλήλους.

Η αλυσίδα βέβαια πρέπει να πούμε ότι καταγράφει εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες στη χώρα μας, αφού άνοιξε το πρώτο κατάστημα το 2023 και ήδη αριθμεί αρκετά σημεία πώλησης.

Από την άλλη, έχουμε την είσοδο της Pepco για την οποία η Ελλάδα αποτελεί τη 17η ευρωπαϊκή αγορά στην οποία δραστηριοποιείται. Άνοιξε στη χώρα μας το πρώτο της κατάστημα στο Piraeus Retail Park της Trade Estates τον Οκτώβριο του 2022 και σχεδιάζει να φτάσει τα 60 καταστήματα έως και το 2026. Η εταιρία μάλιστα κατάφερε γρήγορα να συμπληρώσει τα 30 καταστήματα – με 31 αυτή τη στιγμή –  προτιμώντας τα – κατά τα άλλα περιορισμένα -, εμπορικά πάρκα και τα μεγάλα εμπορικά κέντρα.  Εκτός από την Αθήνα και τον Πειραιά, καταστήματά της βρίσκουμε αυτή τη στιγμή σε κεντρικές πόλεις όπως η Λάρισα, η Θεσσαλονίκη, ο Βόλος, οι Σέρρες, η Πάτρα, το Άργος, η Ξάνθη, η Βέροια, η Άρτα κ.α.

Από την Τουρκία ήρθε η LC Walkiki, η αλυσίδα που έχει χαρακτηριστεί ως «τα τουρκικά Zara»  και έκανε την εμφάνισή της το 2018 ανοίγοντας το πρώτο της κατάστημα στην Ξάνθη. Στην Αθήνα βέβαια επεκτάθηκε τέσσερα χρόνια αργότερα, με δύο σημεία, στο River West και στο Piraeus Retail Park. Σήμερα μετρά περισσότερα από 12 σημεία πώλησης, ενώ έχει θέσει ως στόχο να αποκτήσει συνολικά 30 καταστήματα.

Το πρώτο κατάστημα LC Waikiki στην Ελλάδα άνοιξε το 2018 στο εμπορικό κέντρο Flamingo, στην Ξάνθη και έναν χρόνο αργότερα εγκαινίασε ακόμη ένα στη Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια, επεκτάθηκε σε μεγάλες πόλεις όπως στο εκπτωτικό εμπορικό κέντρο των Sonae Sierra–Bluehouse στη Λάρισα, το Fashion City Outlet, αλλά και στην Κόρινθο, στο εμπορικό κέντρο Mare West, όπως και στο Patra Mall της Πάτρας, ενώ ακολούθησαν τα River West και Pireaus Retail Park, αλλά και το κατάστημα στο Ηράκλειο Κρήτης.

Χαρακτηριστικό είναι, τέλος, ότι οι παραπάνω αλυσίδες κατά γενική ομολογία, ανταποκρινόμενες σε μία παγκόσμια τάση που εντοπίζεται και στην Ελλάδα, αναζητούν να μισθώνουν περισσότερο καταστήματα σε εμπορικά πάρκα που εξελίσσονται και στη χώρα μας πια, σε πόλους έλξης και πιο προτιμητέους προορισμούς για αγορές, όσον αφορά στις οικογένειες.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.