07 Σεπ 2024
READING

Mάρτιν Μπράντενμπούργκερ: Ο άνθρωπος που διοικεί τη Lidl στην Ελλάδα

4 MIN READ

Mάρτιν Μπράντενμπούργκερ: Ο άνθρωπος που διοικεί τη Lidl στην Ελλάδα

Mάρτιν Μπράντενμπούργκερ: Ο άνθρωπος που διοικεί τη Lidl στην Ελλάδα

Tον Νοέμβριο του 2021 και μάλιστα με διαδικασίες – εξπρές, ο Ιάκωβος Ανδρεανίδης, ένα πρόσωπο που είχε συνδεθεί για 15 ολόκληρα χρόνια με τη διαδρομή της Lidl στην Ελλάδα, βρισκόταν εκτός διοίκησης της γερμανικών συμφερόντων αλυσίδας. Mε μία απόφαση του ομίλου Schwarz Gruppe όπου η υπάγεται η Lidl ο Ελβετός, Μάρτιν Μπράντεμπούργκερ, ήταν το πρόσωπο που θα αντικαθιστούσε τον Ανδρεανίδη στη θέση του προέδρου διοίκησης της Lidl Ελλάς.

Βάζοντας ουσιαστικά τέλος σε μία εποχή αρκετών ετών που προηγήθηκαν υπό τη διοίκηση του Ανδρεανίδη και ανοίγοντας μία νέα. Η απόφαση αντικατάστασης του ενός από τον άλλο είχε άμεση ισχύ και ουσιαστικά όλα συνέβησαν μέσα σε λίγες ώρες και λίγες ημέρες.

Ένα πρόσωπο με μακρά πορεία στους κόλπους της Lidl

Ωστόσο ο Μάρτιν Μπράντεμπούργκερ δεν ήταν ένα πρόσωπο άγνωστο στον οργανισμό της Lidl. Αντιθέτως ήταν ένα πρόσωπο που ταυτίστηκε απόλυτα μαζί της σε όλα τα βήματα της έως τότε αλλά και της έως σήμερα επαγγελματικής του καριέρας. Καθώς σύμφωνα με το βιογραφικό του, η Lidl ήταν η εταιρεία στην οποία ξεκίνησε την πορεία του ως επαγγελματίας. Σήμερα παρά το ότι είναι ηλικίας κοντά στα 40 έτη, δεν έχει «ταξιδέψει» επαγγελματικά σε άλλη επιχείρηση, πέρα από τις διαφορετικές χώρες που πιθανώς έχει παρουσία η Lidl και απαιτείται η παρουσία του κατά καιρούς, είτε για να εκπληρώσει τα σημερινά του καθήκοντα, είτε παλαιότερα με βάση τις θέσεις και τα καθήκοντα που εκτελούσε μέσα στον οργανισμό.

Η πορεία του Martin Brandenburger στη Lidl ξεκίνησε πριν από 17 χρόνια, ενώ ο ίδιος έχει αποκομίσει πολυετή εμπειρία από την παρουσία του σε χώρες του εξωτερικού, έχοντας διατελέσει γενικός διευθυντής πωλήσεων στην Κροατία και την Ελβετία για λογαριασμό της Lidl, καθώς και μέλος της διοίκησης πωλήσεων στην Ιταλία και τη Μάλτα. Υπήρξε μέλος της διοίκησης logistics στη Lidl International, τη μητρική εταιρεία με έδρα τη Γερμανία.

Η άφιξή του στην Ελλάδα συνοδεύτηκε με τη γέννηση της κόρης του, η οποία γεννήθηκε λίγο καιρό μετά την άφιξή του στη χώρα μας. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε και το λόγο για τον οποίο παρά το ότι είχε προγραμματιστεί εκείνη την περίοδο η πρώτη γνωριμία του με δημοσιογράφους, χρειάστηκε να μεταφερθεί για αργότερα καθότι η άφιξη του νέου μέλους της οικογένειάς του συνέπεσε με τη συνάντηση γνωριμίας με τους δημοσιογράφους.

Αρκετά μετρημένος ως προς τις δηλώσεις του και ιδιαίτερα προσηνής προς τους συνομιλητές του ο επικεφαλής της Lidl Ελλάς έχει καταφέρει να κερδίσει τη συμπάθεια όλων όσων συναναστρέφεται. Στα σχεδόν τρία χρόνια της θητείας του στην Ελλάδα τοποθετείται εκεί που κρίνει απαραίτητο ο ίδιος, κυρίως στον τομέα των τιμών, όπου ειδικά στην περίοδο των έντονων πληθωριστικών πιέσεων έχει λάβει θέση για αρκετά διαφορετικά θέματα που σχετίζονται με το συγκεκριμένο περιβάλλον της οικονομίας.

Κινούμενος σε συγκεκριμένα πλαίσια επικοινωνιακής στρατηγικής

Θα μπορούσε κανείς να πει ότι με βάση τα όσο έως τώρα ο ίδιος έχει δείξει, από τις συνεντεύξεις, τη δημόσια παρουσία ή το δημόσιο λόγο του δεν περιμένει κανείς σημαντικές εκπλήξεις. Γνωρίζει να κινείται σε συγκεκριμένα και μάλλον αυστηρά όρια επικοινωνίας, ενώ συχνά σε συνεντεύξεις του οι τοποθετήσεις του δεν φαίνεται να διαφέρουν δραστικά από τις προηγούμενες. Για παράδειγμα σε πολλές από τις συνεντεύξεις ή αναφορές που έχει πραγματοποιήσει το τελευταίο διάστημα κυριαρχεί η ανάδειξη του προγράμματος πιστότητας που έχει η αλυσίδα στην Ελλάδα, του Lidl Plus ή η προσήλωση στρατηγικής της Lidl στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Επικοινωνιακά πάγια στρατηγική του ίδιου και της επιχείρησης είναι να μην ασκείται ποτέ κριτική στον ανταγωνισμό, να αναδεικνύεται η μείωση τιμών, οι παροχές προς τους εργαζόμενους αλλά και τα προγράμματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Όλα αυτά σε ένα πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία και το ρόλο μίας πολυεθνικής επιχείρησης στη χώρα μας.

Ωστόσο όλοι όσοι γνωρίζουν, μαρτυρούν ότι ο ίδιος εκτός της επίσημης και αδιαπραγμάτευτης στρατηγικής επικοινωνίας της αλυσίδας, έχει καταφέρει να είναι προσιτός προς τους συνεργάτες και τα στελέχη του, ανθρωποκεντρικος και ανθρώπινος στην τετ-α-τετ επικοινωνία του και σε κάθε περίπτωση ένα πρόσωπο που χαίρει της εκτίμησης σχεδόν του συνόλου του προσωπικού με το οποίο συναναστρέφεται σε καθημερινή βάση.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.