07 Σεπ 2024
READING

Κύπρος: Οι νέοι συσχετισμοί δυνάμεων στα σούπερ μάρκετ

5 MIN READ

Κύπρος: Οι νέοι συσχετισμοί δυνάμεων στα σούπερ μάρκετ

Κύπρος: Οι νέοι συσχετισμοί δυνάμεων στα σούπερ μάρκετ

Με… ελληνική συνταγή ο όμιλος Σκλαβενίτη γίνεται η νούμερο ένα, σε δυναμικότητα, αλυσίδα σούπερ μάρκετ της Κύπρου, προσπερνώντας τον ανταγωνισμό με τη μέθοδο των εξαγορών.

Κάπως έτσι άλλωστε, το 2017, όταν και ολοκληρώθηκε τυπικά η εξαγορά της Μαρινόπουλος, ο Σκλαβενίτης βρέθηκε στην πρώτη θέση της ελληνικής αγοράς, έχοντας καταφέρει να αφήσει τον ανταγωνισμό χιλιόμετρα μακριά. Η ιστορία άλλωστε έγραψε ότι πλέον «φλερτάρει» με τζίρους στην περιοχή των 5 δισ. ευρώ, την ώρα που ο επόμενος ανταγωνιστής του, η ΑΒ Βασιλόπουλος, ακολουθεί με τζίρους κοντά στα 2 δισ. ευρώ.

Άλλωστε δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι από την εξαγορά αυτή, του 2017, ο Σκλαβενίτης απέκτησε για πρώτη φορά παρουσία την Κύπρο, αφού υπό τον έλεγχό του πέρασαν τα 18 καταστήματα που είχε στη Μεγαλόνησο ο Μαρινόπουλος, ο οποίος στα χρόνια της ακμής του είχε φτάσει να ελέγχει περισσότερα από 900 καταστήματα συνολικά.

Η νέα εξαγορά αλλάζει τη δυναμική

Έχοντας λοιπόν διαπιστώσει στην πράξη ότι μία σωστή εξαγορά μπορεί να αλλάξει όχι μόνο τους συσχετισμούς σε έναν κλάδο αλλά και την μοίρα μίας εταιρείας, ο Σκλαβενίτης αποφάσισε να ακολουθήσει έναν σίγουρο και πετυχημένο δρόμο και στην Κύπρο.

Για τον λόγο αυτό, στα δημοσιογραφικά γραφεία είχαν φτάσει εδώ και καιρό πληροφορίες ότι ενδιαφέρεται να πραγματοποιήσει μία σημαντική κίνηση στην κυπριακή αγορά, η οποία, όπως αποδείχτηκε, ήταν η εξαγορά της τοπικής αλυσίδας Παπαντωνίου.

Οι δύο πλευρές είχαν καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αρκετό καιρό, ενώ οφείλουμε να σημειώσουμε ότι η συμφωνία σε καμία περίπτωση δεν ήταν μία εύκολη υπόθεση. Κι αυτό γιατί οι ιδιοκτήτες της κυπριακής εταιρείας, η οικογένεια Παπαντωνίου, με μακρά παράδοση στο κυπριακό επιχειρείν, δεν ήταν πρόθυμη να παραχωρήσει την εταιρεία της χωρίς να ικανοποιηθεί.

Η συμφωνία μένει να επιβεβαιωθεί κι από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, θεωρείται όμως ότι δεν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα καθώς ο Σκλαβενίτης δεν αποκτά δεσπόζουσα θέση στην αγορά, από τη στιγμή που κι άλλοι «παίκτες» έχουν δυναμική παρουσία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εξαγορά αυτή δεν επηρεάζει τους 769 εργαζόμενους της κυπριακής αλυσίδας, αφού το επιχειρηματικό ήθος που χαρακτηρίζει την οικογένεια Σκλαβενίτη δεν άφηνε περιθώρια για διαφορετικές αποφάσεις. Οι εργαζόμενοι αυτοί έρχονται να προστεθούν στους υπάρχοντες 1.500 της επιχείρησης στα καταστήματά της στην Κύπρο.

Μετά την κίνηση αυτή λοιπόν ο Σκλαβενίτης γίνεται η πρώτη αλυσίδα σούπερ μάρκετ σε αριθμό καταστημάτων, αφού στα 18 που διαθέτει ήδη, σε Λευκωσία (8), Λεμεσό (5), Πάφο (2), Λάρνακα (2) και Παραλίμνι (1), τα οποία δέχονται περίπου 20.000 πελάτες κάθε μέρα, έρχονται να προστεθούν τα 9 της αλυσίδας Παπαντωνίου, με τον αριθμό να ανεβαίνει στα 27.

Σε ό,τι αφορά στα επίπεδα τζίρου, αυτός τη δεδομένη στιγμή θα πρέπει να υπολογιστεί κοντά στα 350 εκατ. ευρώ, καθώς τα 18 καταστήματα του Σκλαβενίτη είχαν τζίρο στα επίπεδα των 200 εκατ. ευρώ, ενώ τα 9 της οικογένειας Παπαντωνίου κοντά στα 150 εκατ. ευρώ. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι από πλευράς τζίρου η μάχη για την πρωτιά στην Κύπρο είναι σκληρή, καθώς και ο ανταγωνισμός κινείται σε αυτές τις περιοχές.

Για την ιστορία αξίζει να αναφέρουμε ότι μέχρι σήμερα ο όμιλος Σκλαβενίτης διαθέτει συνολικά 525 καταστήματα, απασχολεί 36.950 εργαζομένους και εξυπηρετεί κατά μέσο όρο 663.000 πελάτες την ημέρα, ενώ συνεργάζεται με περισσότερους από 3.000 προμηθευτές από την Ελλάδα και την Κύπρο. Τέλος, σύμφωνα με τα επίσημα οικονομικά στοιχεία, το 2022 ο κύκλος εργασιών του Ομίλου ανήλθε στα 4,47 δισ. ευρώ.

Ο -ισχυρός- κυπριακός ανταγωνισμός

Σε κάθε περίπτωση, μπορεί ο Σκλαβενίτης να αποκτά το προβάδισμα στον αριθμό καταστημάτων, σε καμία περίπτωση όμως δε μπορούμε να μιλάμε για μία άνετη πρώτη θέση σε επίπεδο τζίρου.

Η κυπριακή αγορά σούπερ μάρκετ θεωρείται «ώριμη» με επιχειρήσεις που διαθέτουν παρουσία ετών και ισχυρή δυναμική. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Lidl Κύπρου. Η κυπριακή θυγατρική της Lidl έχει ακολουθήσει έναν διαφορετικό δρόμο ισχυροποίησης της παρουσίας της στη Μεγαλόνησο, αυτόν της οργανικής ανάπτυξης, ο οποίος, ειδικά τα τελευταία 5 χρόνια, έχει αποφέρει σημαντικούς «καρπούς». Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι τα καταστήματά της να έχουν φτάσει τα 22, ενώ ο τζίρος της βρίσκεται κοντά στα 350 εκατ. ευρώ, που τη δεδομένη στιγμή, έστω και με οριακή διαφορά, της χαρίζει τη πρώτη θέση από την κυπριακών συμφερόντων Άλφα Μέγα.

Η -συμφερόντων του ομίλου Παπαέλληνα- κυπριακή αλυσίδα σούπερ μάρκετ, απολαμβάνει αυτή τη στιγμή μερίδο αγοράς που κινείται στο 25%, την ώρα που ο τζίρος των 17 καταστημάτων που λειτουργούν με το σήμα της συγκεντρώνουν τζίρο κοντά στα 350 εκατομμύρια ευρώ.

Στην τρίτη θέση, μέχρι σήμερα, συναντούσαμε τον Σκλαβενίτη, ο οποίος, με την «προίκα» από τον Μαρινόπουλο είχε κύκλο εργασιών κοντά στα 200 εκατ. ευρώ, που μεταφράζεται σε μερίδιο της αγοράς κοντά στο 20% .

Τέλος, στον υπόλοιπο ανταγωνισμό συναντάμε τον συνεταιρισμό MAS Supermarkets, με 50 καταστήματα και τζίρο 150 εκατ. ευρώ., την Αθηαινίτης που κατέχει μερίδιο αγοράς κοντά στο 10%, με τζίρο 150 εκατ. ευρώ παρά το γεγονός ότι διαθέτει δύο μόλις καταστήματα και την αλυσίδα Metro, που διαθέτει 6 καταστήματα με ετήσιο τζίρο 100 εκατ. ευρώ.

Η κίνηση του Σκλαβενίτη αλλάζει ισορροπίες αλλά δεν βγάζει -ακόμα- νικητή

ΑΛΦΑΜΕΓΑ Archives - Hello Magazine Cyprus

Γίνεται αντιληπτό λοιπόν ότι ο Σκλαβενίτης, με μία αποφασιστική κίνηση, επιχειρεί να αλλάξει τις ισορροπίες της αγοράς στη Μεγαλόνησο και ευελπιστεί τα αποτελέσματα να είναι ανάλογα των ελληνικών. Την ίδια ώρα πάντως ο ανταγωνισμός παραμένει πολύ ισχυρός και κανείς δε μπορεί να προδικάσει την τελική έκβαση της επιχειρηματικής αυτής «μάχης».

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.