08 Σεπ 2024
READING

ΙΚΕΑ: Η νέα στρατηγική που χωράει σε λιγότερα τετραγωνικά

6 MIN READ

ΙΚΕΑ: Η νέα στρατηγική που χωράει σε λιγότερα τετραγωνικά

ΙΚΕΑ: Η νέα στρατηγική που χωράει σε λιγότερα τετραγωνικά

Με «φουλ τις μηχανές» φαίνεται ότι δουλεύουν o Βασίλης Φουρλής και οι συνεργάτες του προκειμένου να ολοκληρώσουν τη μετάβαση των καταστημάτων ΙΚΕΑ σε μία νέα εποχή, με διαφορετική αντίληψη και φιλοσοφία, έχοντας όμως πάντα στο επίκεντρο την παροχή μίας υψηλού επιπέδου εμπειρίας στον πελάτη και, φυσικά, κερδοφορίας για τον όμιλο. 

H συνεργασία με την Inter IKEA

Φυσικά, όπως είναι λογικό, στο επίκεντρο των επερχόμενων κινήσεων βρίσκεται σε πολύ μεγάλο ποσοστό η συνεργασία του ομίλου Fourlis με την Inter Ikea και αφορά στη δημιουργία και λειτουργία του διεθνούς κέντρου διανομής στον Ασπρόπυργο. Σύμφωνα με τις εμπλεκόμενες πλευρές οι διαδικασίες κινούνται σε εντατικούς ρυθμούς, καθώς η θυγατρική του ελληνικού ομίλου, Trade Estates, έχει ήδη διεκπεραιώσει το μεγαλύτερο μέρος της επένδυσης, συνολικού ύψους 70 εκατ. ευρώ. Όπως άλλωστε έχει σημειωθεί πρόσφατα, η παραλαβή των πρώτων προϊόντων αναμένεται να πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι του 2025, ενώ οι πρώτες εξαγωγές είναι πολύ πιθανό να πραγματοποιηθούν στο τελευταίο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς.

Αρχικά, θα πρέπει να τονίσουμε ότι, παρά το γεγονός πως ο όμιλος Fourlis έχει υπογράψει μακροχρόνια σύμβαση franchise με την InterIKEA, και διαθέτει τα δικαιώματα της  γνωστής αλυσίδας επίπλων και οικιακού εξοπλισμού σε Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία, το deal μεταξύ των δύο πλευρών ήταν αποτέλεσμα διαγωνιστικής διαδικασίας που διενήργησε ο σουηδικός όμιλος σε διεθνές επίπεδο. Στον διαγωνισμό αυτό επικράτησε η Trade Estates και αναλαμβάνει την απόκτηση και ανέγερση του ακινήτου, ενώ η Trade Logistics, η οποία είναι κι εκείνη, με τη σειρά της θυγατρική του ομίλου Φουρλή, έχει επιφορτιστεί με τη λειτουργία του αποθηκευτικού κέντρου. Από τη πλευρά της η InterIΚΕΑ θα είναι, προφανώς, ο χρήστης της υποδομής ενώ θα επενδύσει κι εκείνη από την πλευρά της στο project.

Τα σημαντικά οφέλη

Η συνεργασία αυτή, που για άλλη μια φορά αξίζει να τονιστεί ότι ο όμιλος Fourlis την κέρδισε μετά από συντονισμένες προσπάθειες και έναντι σκληρού ανταγωνισμού, όπως είναι λογικό συνοδεύεται από σημαντικές διευκολύνσεις και οφέλη. Αρχικά, θα έχει τη δυνατότητα να προμηθεύεται τα προϊόντα που επιθυμεί από ένα κέντρο διανομής στην Ελλάδα κι όχι από το εξωτερικό, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται σε επίπεδο κόστους.  Υπενθυμίζεται ότι η παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού της ΙΚΕΑ λειτουργεί προμηθεύοντας το δίκτυο καταστημάτων είτε απευθείας από τον παραγωγό, είτε μέσω distribution center όπως το κέντρο που θα λειτουργήσει στον Ασπρόπυργο, για χονδρική διανομή.

Τα οφέλη για τον όμιλο Fourlis χωρίζονται σε βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Στη πρώτη κατηγορία εντάσσεται μεταξύ άλλων η δυνατότητα να προμηθεύεται τα προϊόντα του με μεγαλύτερη ταχύτητα και πολύ πιο εύκολα.  Επιπροσθέτως, η αγορά προϊόντων από την πολυεθνική θα γίνεται πιο οικονομικά, με αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους. Στη δεύτερη κατηγορία θα πρέπει να υπολογίσουμε τη προστιθέμενη αξία που αποκτά μέσω της αυξημένης της δραστηριότητας και της εύρυθμης λειτουργίας του μηχανισμού, ο οποίος θα επιτρέψει στη χώρα μας να μετατραπεί σε ευρωπαϊκό hub για τη σουηδική εταιρεία επίπλων. Μάλιστα η επένδυση πραγματοποιείται δίπλα στο λιμάνι του Πειραιά, το οποίο λειτουργεί οργανωμένα υπό την Cosco, ενώ δεν είναι απαραίτητες σημαντικές υποδομές σε μεταφορές, αφού οι κύριες διαδρομές των προϊόντων είναι μέσω ναυτιλίας.

Με λίγα λόγια, διαθέτει σημαντικό πλεονέκτημα έναντι ανταγωνιστών όπως το αντίστοιχο hub της Ρουμανίας, στο οποίο τα προϊόντα μεταφέρονται αρχικά από τον πορθμό του Ελλήσποντου προς το λιμάνι της Constanta, ενώ, στη συνέχεια, μεταφέρονται με τρένα στο κέντρο διανομής της ΙΚΕΑ, προκειμένου να αναδειχθεί σε ευρωπαϊκό hub για την πολυεθνική. Σύμφωνα με πληροφορίες, αρχικά θα καλύπτει, εκτός της Ελλάδας, χώρες όπως η Βουλγαρία, η Κύπρος, το Ισραήλ και η Ιορδανία, ενώ είναι πιθανό να προστεθεί και η Αίγυπτος. Τέλος, δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι με τη συνεργασία αυτή, ενισχύονται και οι δεσμοί με τη σουηδική εταιρεία, που απολαμβάνει ηγετικά μερίδια στην ελληνική αγορά.

Τρία νέα καταστήματα, σε Ελληνικό, Πάτρα και Ηράκλειο

Ακόμα, στο πλαίσιο των νέων επενδύσεων που πραγματοποιεί ο όμιλος θα πρέπει να προσθέσουμε την επέκταση του δικτύου καταστημάτων εντός της ελληνικής επικράτειας. Αυτή θα πραγματοποιηθεί με την προσθήκη τριών καταστημάτων, σε Ελληνικό, Ηράκλειο Κρήτης και Πάτρα. Ειδικότερα, με βάση τον σχεδιασμό, θα λειτουργήσουν στα υπό ανάπτυξη retail parks της Trade Estates. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό το κατάστημα στην Πάτρα αναμένεται να λειτουργήσει στον Νοέμβριο, με τις πληροφορίες να θέλουν στον ίδιο χώρο να φιλοξενηθεί και το πρώτο κατάστημα της γαλλικής «Ζara», δηλαδή της Kiabi επί ελληνικού εδάφους. Σε ότι αφορά στο κατάστημα στην Κρήτη αναμένεται να λειτουργήσει το καλοκαίρι του 2025, ενώ το 2027 υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμο το κατάστημα στο Ελληνικό.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι η ΙΚΕΑ ακολουθεί την τάση που επικρατεί σε πολλά ανάλογα καταστήματα, και επιλέγει να φιλοξενείται σε μικρότερα καταστήματα και λιγότερα τετραγωνικά μέτρα. Έχουμε λοιπόν, με λίγα λόγια, μια αλλαγή φιλοσοφίας και στρατηγικής. Πλέον ο πελάτης δεν επισκέπτεται έναν τεράστιο χώρο που μπορεί να φτάνει και τα 20.000-25.000 τετραγωνικά μέτρα, στα οποία μπορεί εκτός από τις αγορές του να φάει, να ψωνίσει σουηδικά τρόφιμα, να αφήσει το παιδί του να παίξει σε κάποιον παιδότοπο ή να ψωνίσει προϊόντα ανάμεσα σε χιλιάδες κωδικούς, τα οποία μάλιστα μπορεί να παραλάβει κι από τις self service αποθήκες. Αντιθέτως, επισκέπτεται πιο «μαζεμένα» καταστήματα, τα οποία έχουν διαθέσιμα λιγότερα προϊόντα, και συνυπάρχουν με άλλα brands. Γίνονται λοιπόν ένα είδος retail hub που μπορεί να ικανοποιήσει μια σειρά απο καταναλωτικές ανάγκες.

Ήδη η φιλοσοφία αυτή έχει αποφασιστεί να ακολουθηθεί στο Fourlis Retail Hub στο αεροδρόμιο, στα Σπάτα καθώς θα φιλοξενούνται εκεί και άλλα καταστήματα λιανικής του ομίλου. Άλλωστε όπως έχουν διαπιστώσει οι επισκέπτες, ήδη έχουν τεθεί σε λειτουργεία καταστήματα της Intersport και της Holland & Barrett, ενώ σύντομα αναμένονται και τα εγκαίνια πολύ γνωστής επιχείρησης που δεν ανήκει στον όμιλο.  Ανάλογη φιλοσοφία θα χαρακτηρίζει και το νέο retail hub στη Λάρισα, όπου η εταιρεία έχει ήδη επιλέξει να μεταφερθεί σε μικρότερο κατάστημα, όπως συνέβη δηλαδή και στο retail park της Trade Estates στα Ιωάννινα.

Τα τελευταία νέα για τα city stores

Στην ίδια λογικό, ο όμιλος έχει στρέψει την προσοχή του και στη δημιουργία city stores στα αστικά κέντρα, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τα καταστήματα τόσο στο The Mall Athens όσο και στον Πειραιά. Ο όμιλος έχει ανακοινώσει ότι τα συγκεκριμένα project έχουν ιδιαίτερη σημασία για εκείνον, ενώ εντός των επόμενων τριών ετών σχεδιάζεται να δημιουργηθούν έξι ένα καταστήματα μεγέθους μέχρι 2.500 τ.μ. σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Κύπρο. Σημειώνεται πάντως ότι τα αρχικά σχέδια για κατάστημα στο κέντρο της Αθήνας δε θα προχωρήσουν λόγω υψηλού κόστους.

Αυτή τη στιγμή στην ελληνική αγορά το υφιστάμενο δίκτυο ΙΚΕΑ απαρτίζεται από 13 σημεία πώλησης, ενώ, όπως ανακοινώθηκε, το 2024 ξεκίνησε ικανοποιητικά σε οικονομικό επίπεδο. Αυτό καθώς το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς παρουσιάστηκε αύξηση τζίρου κατά 4,6%, σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο, καθώς οι πωλήσεις έφτασαν στα 78,2 εκατ. ευρώ από 74,7 εκατ. ευρώ. Τέλος, ο όμιλος κατάφερε να βελτιώσει το περιθώριο κέρδους, την ώρα που αυξάνεται ο όγκος των πωλήσεων και η μείωση των τιμών, η οποία κυμαίνεται σε ποσοστό 8% με 10% για περίπου 20% των προϊόντων.

Τα ΙΚΕΑ έχουν μειώσει 8% με 10% τις τιμές στο 20% των προϊόντων τους

Κατάστημα ΙΚΕΑ «νέας γενιάς» The Mall Athens | IKEA Ελλάδα

Γίνεται αντιληπτό ότι ο όμιλος Fourlis παρά το γεγονός ότι διαχειρίζεται ένα brand που πρωταγωνιστεί στην κατηγορία των DIY καταστημάτων, όχι μόνο δεν επαναπαύεται αλλά αναζητά νέους τρόπους για διεύρυνση της επιρροής του σε διεθνές επίπεδο, της παρουσίας του αλλά, φυσικά, και της κερδοφορίας του.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.