22 Ιαν 2025
READING

Τηλεπικοινωνίες: Η μάχη των παρόχων για χαμηλότερες χρεώσεις και αύξηση της ζήτησης στην οπτική ίνα

4 MIN READ

Τηλεπικοινωνίες: Η μάχη των παρόχων για χαμηλότερες χρεώσεις και αύξηση της ζήτησης στην οπτική ίνα

Τηλεπικοινωνίες: Η μάχη των παρόχων για χαμηλότερες χρεώσεις και αύξηση της ζήτησης στην οπτική ίνα

Αν και οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών έχουν προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό τις επενδύσεις τους στην οπτική ίνα, ωστόσο ακόμα το πρόβλημα της χαμηλής ζήτησης παραμένει και πλέον αναζητούν τρόπους να αντιστρέψουν την κατάσταση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η κάλυψη έχει φτάσει πλέον το 40%, ωστόσο ακόμα τα νοικοκυριά δεν φαίνεται να «καίγονται» για υπερυψηλές ταχύτητες, αφού η ζήτηση παραμένει στα επίπεδα του 10%, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη ξεπερνάει το 30%.

Πλέον οι πάροχοι, έχοντας εντοπίσει το πρόβλημα, και σε συνεννόηση με το αρμόδιο υπουργείο, προχωρούν σε σημαντικές τομές, προκειμένου οι επενδύσεις δισεκατομμυρίων που τρέχουν να μην «πέσουν έξω» και να μπορέσουν με νέα τακτική, όπως με τη χρήση των vouchers ή την μείωση των τιμών, να προσεγγίσουν περισσότερη πελατεία.

Ήδη ο ΟΤΕ έχει καταθέσει πρόταση στην ΕΕΤΤ για εκπτώσεις έως 28% στις τιμές χονδρικής στην οπτική ίνα, μέτρο το οποίο βρίσκει σύμφωνους και τους υπόλοιπους παρόχους.

Η λύση των vouchers

Θέλοντας να αλλάξει το σκηνικό και να αυξηθεί η ζήτηση για οπτική ίνα, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει φέρει δύο vouchers συνολικής αξίας 220 εκατ. ευρώ, τα οποία ζητάει από τους παρόχους να απορροφήσουν γρήγορα και με συνέπεια.

Το ερχόμενο φθινόπωρο αναμένεται να ξεκινήσει η δράση Gigabit Voucher για ευρυζωνικές συνδέσεις βασισμένες στις  οπτικές ίνες. Οι πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών την περιμένουν… πώς και πώς, αφού σήμερα γίνεται πολύ χαμηλή χρήση των συνδέσεων αυτής της κατηγορίας. Για παράδειγμα στον ΟΤΕ, όπου το δίκτυο του σε FTTH είναι το μεγαλύτερο στην χώρα, παρ’ όλο που φτάνει σήμερα σε 1,4 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις, μόλις 300.000 από αυτά κάνουν χρήση τέτοιων συνδέσεων.

Δικαιούχοι του «Gigabit voucher» θα είναι ιδιώτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε περιοχές που καλύπτονται από́ δίκτυα οπτικής ίνας και δεν διαθέτουν ευζωνική́ σύνδεση με ταχύτητα download μεγαλύτερη των 100 Mbps. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα με τους κωδικούς του Taxisnet. Αφότου εκδοθεί η επιταγή στο όνομά τους θα μπορούν να επιλέγουν πάροχο. Το Gigabit Voucher θα έχει τη μορφή μηνιαίας επιδότησης που καλύπτει το αρχικό κόστος σύνδεσης και τους λογαριασμούς.

Το δεύτερο κουπόνι, του οποίου η δράση του έχει ήδη ξεκινήσει, ωστόσο ακόμα τα αποτελέσματα δεν είναι τα επιθυμητά για τους παρόχους, είναι το Smart Readiness. Αυτό το vouxher στοχεύει στην αναβάθμιση της ετοιμότητας των κτιρίων καθώς επιδοτεί την εγκατάσταση υποδομής καλωδίωσης οπτικών ινών με ταχύτητες έως 1 Gbps σε 120.000 ακίνητα της χώρας με στόχο να μετατραπούν σε «έξυπνα» όπου θα μπορούν να διασυνδεθούν επίσης και οι αντίστοιχοι μετρητές των δικτύων κοινής ωφελείας.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 100.000.000 ευρώ, χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Με την μετατροπή των κτηρίων σε «έξυπνα» με το Smart Readiness, θα διαθέτουν σύγχρονες ψηφιακές υποδομές και θα μπορούν να τοποθετήσουν ακόμα και εξοπλισμό για ασφάλεια, καθώς και να ελέγχεται η καλή λειτουργία και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των βασικότερων κοινόχρηστων εγκαταστάσεων των κτιρίων.

Το νέο μοντέλο για μειωμένες τιμές

Πριν από περίπου ένα χρόνο ο ΟΤΕ απέστειλε πρόταση στην ΕΕΤΤ για μείωση τιμών στη χονδρική έως και 28%, συνθήκη η οποία θα ευνοούσε και τους υπόλοιπους παρόχους. Καθώς όχι μόνο θα «αγόραζαν φθηνότερα» από τα δίκτυα του ΟΤΕ, αλλά θα πωλούσαν και φθηνότερα, πράγμα που θα επηρέαζε και τον τελικό χρήστη.

Αυτή η πρόταση ωστόσο δεν πέρασε, καθώς υπήρχε όρος για πέναλτι σε περίπτωση αποχώρησης, και έτσι πάγωσε από την Κομισιόν. Έτσι, πριν λίγους μήνες ο ΟΤΕ έκανε νέα πρόταση, αφαιρώντας τον όρο για το πέναλτι. Ακολούθησε δημόσια διαβούλευση από την ΕΕΤΤ, η οποία ολοκληρώθηκε πριν λίγες ημέρες και πλέον πήρε τον δρόμο για την Κομισιόν, η απόφαση της οποίας αναμένεται να βγει αρχές Σεπτέμβρη.

Αντικείμενο της συμφωνίας προβλέπει ότι τα μέρη δεσμεύονται ώστε έκαστος πάροχος Υπηρεσίας να έχει στο δίκτυο του άλλου παρόχου υπηρεσίας (εξαιρουμένων τυχόν περιοχών όπου έχουν αναπτύξει δίκτυο και οι δυο πάροχοι Πρόσβασης) συγκεκριμένο πλήθος ενεργών συνδέσεων VPU/VLU FTTH στο τέλος κάθε ημερολογιακού έτους έναντι των συμφωνημένων μειωμένων χρεώσεων.

Η εκπτωτική πολιτική αφορά τα έτη 2024 έως 2028 και εντός του 2028 ο ΟΤΕ διατηρεί το δικαίωμα να προτείνει νέα εκπτωτική πολιτική κατόπιν έγκρισης της ΕΕΤΤ, εφόσον απαιτείται.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.