21 Δεκ 2024
READING

Πώς και πότε θα αλλάξουν το Βοτανικό και τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας τα νέα γήπεδα του Παναθηναϊκού

4 MIN READ

Πώς και πότε θα αλλάξουν το Βοτανικό και τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας τα νέα γήπεδα του Παναθηναϊκού

Πώς και πότε θα αλλάξουν το Βοτανικό και τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας τα νέα γήπεδα του Παναθηναϊκού

Σε «πολυδύναμη» περιοχή που θα αξιοποιήσει το σύνολο των δυνατοτήτων που προσφέρει η εγγύτητα στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας και στις κεντρικές λεωφόρους θα μετατρέψει τον Βοτανικό το σχέδιο της Διπλής Ανάπλασης. Το project βρίσκεται, μάλιστα, ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίησή του, αφού πρόσφατα εγκρίθηκε η πρόταση χρηματοδότησης που υποβλήθηκε από το Δήμο Αθηναίων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το Υπουργείο ενέταξε την κατασκευή του υπερσύγχρονου Γηπέδου στο Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης για την προγραμματική περίοδο 2021-2025, με αποτέλεσμα να έχουν εξασφαλιστεί τα κεφάλαια  ύψους 115 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή του νέου γηπέδου συνολικής έκτασης 33,6 στρεμμάτων. Φιλοδοξία όλων των εμπλεκόμενων φορέων – του δήμου, της περιφέρειας, της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και των τραπεζών Alpha Bank και Πειραιώς – είναι να μεταμορφώσουν μία γειτονιά, που μέχρι και σήμερα αποτελεί την «πίσω αυλή» της πρωτεύουσας, αφού φιλοξένησε βιομηχανίες κι έμεινε «κουφάρι» των εγκαταστάσεων, όταν αριθμός εκείνων εγκαταλείφθηκαν.

Όπως έχει πει κι ο ίδιος ο δήμαρχος, Χάρης Δούκας, το στοίχημα είναι η περιοχή να γίνει από σκουπιδότοπος, ένας τεράστιος δωρεάν πνεύμονας πρασίνου, συγκρίνοντας, μάλιστα, την ανάπλαση με αυτή του Εθνικού Κήπου.

Να σημειωθεί πως το σύνολο της επένδυσης για τους δύο «πόλους» του κέντρου της Αθήνας υπολογίζεται στα 600 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του δήμου, εντός διμήνου είναι δυνατό να αποκτηθεί η οικοδομική άδεια για το γήπεδο του Βοτανικού, με το αισιόδοξο σενάριο να θέλει την κοινοπραξία των Τέρνα – Άκτωρ – ΜΕΤΚΑ να ολοκληρώνει την κατασκευή του συνόλου των εγκαταστάσεων στα μέσα του 2026.

Η νέα έδρα του Παναθηναϊκού θα φιλοξενήσει ένα νέο γήπεδο ποδοσφαίρου, χωρητικότητας 38.500 θέσεων, διεθνών προδιαγραφών FIFA & UEFA και 4 αστέρων, με τους φιλάθλους να παρακολουθούν αγώνες με θέα στην Ακρόπολη. Η αρένα θα περιλαμβάνει 1.300 θέσεις σε σουίτες, 325 υπόγειες θέσεις πάρκινγκ και επτά εμπορικά καταστήματα. Το γήπεδο διεθνών προδιαγραφών θα συνοδεύουν υπόγειοι χώροι στάθμευσης, χρήσεις για κύριες και βοηθητικές αθλητικές δραστηριότητες, χώροι ιατρικής υποστήριξης και αποκατάστασης αθλητών, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων πολιτισμού και αναψυχής, χώροι εστίασης, εμπορικές χρήσεις, πολυλειτουργικοί χώροι άθλησης και υγιεινής, αθλητικοί ξενώνες και χώροι φιλοξενίας, χώροι για το κοινό, εγκαταστάσεις εμπορικών εκθέσεων και χώροι εξυπηρέτησης Τύπου.

Γιατί όμως γίνεται τόσος λόγος για πνεύμονα πρασίνου;

Βασικό ρόλο στην επόμενη μέρα του Βοτανικού θα παίζουν οι κοινόχρηστοι χώροι, που θα δημιουργηθούν με την «επανένταξη της φύσης» στον αστικό ιστό της Αθήνας, ένα εγχείρημα που θα φέρει το μεγαλύτερο αστικό πάρκο που έχει δημιουργηθεί στην πόλη τον τελευταίο αιώνα. Πρόκειται για 215 στρέμματα πρασίνου σε μία συνολική έκταση 260 στρεμμάτων. Σημειωτέον ότι το Πεδίο του Άρεως είναι έκτασης 277 στρεμμάτων. Επίσης, θα φυτευτούν 3.563 μεγάλα αειθαλή και φυλλοβόλα δέντρα, 102.000 θάμνοι, 18.520 τ.μ. χλοοτάπητα, 1.560 τ.μ. μεσογειακού λιβαδιού, 800 τ.μ. κήπων βροχής και μια λίμνη 950 τετραγωνικών μέτρων.

Ο νέος Βοτανικός, θα έχει κινητοποιήσει στο τέλος της δεκαετίας, επιπλέον ιδιωτικές επενδύσεις μεγαλύτερες των 450 εκατομμυρίων ευρώ.

Μεταξύ αυτών είναι η ανάπλαση της Softex που έχει βάλει στις ράγες η Dimand. Η εταιρεία βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με δύο ενδιαφερόμενους για την εγκατάσταση παραρτήματος ιδιωτικού πανεπιστημίου σε τμήμα του ακινήτου συνολικής επιφάνειας 50.000 τ.μ. που θα αναπτυχθεί στο παλιό εργοστάσιο της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας, χάρη και στην εγγύτητα με τον Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Οι δύο βασικοί μισθωτές του μεικτού συγκροτήματος έχουν ήδη υπογράψει – ο ένας είναι η Avis – και το έργο περνά σε φάση κατασκευής.

Την επόμενη μέρα του Βοτανικού θα αξιοποιήσει και η Noval Property, επενδύοντας στη δημιουργία ενός καινοτόμου προορισμού στη θέση του πρώτου εργοστασίου της Βιοχάλκο, στην Πειραιώς 252, που άναψε τις μηχανές του κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου. Σε συνδυασμό με τους παρακείμενους χώρους της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, του Φεστιβάλ Αθηνών και του Πολιτιστικού Κέντρου του Ιδρύματος Ελληνικός Κόσμος, η Noval Property ευελπιστεί να δημιουργήσει μία αναδυόμενη «Design District», που θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μουσείο, ξενοδοχείο, γραφεία, κατοικίες και αθλητικές εγκαταστάσεις.

Η Λεωφόρος Αλεξάνδρας μετά τον Παναθηναϊκό

Σε νέα φάση θα περάσει και η Λεωφόρος Αλεξάνδρας την μετά – Παναθηναϊκό εποχή. Αν και το γήπεδο της Λεωφόρου θα κατεδαφιστεί μόνο όταν είναι έτοιμες για χρήση οι εγκαταστάσεις στον Βοτανικό, όπως έχουν διαβεβαιώσει τους φιλάθλους οι ιθύνοντες, το σχέδιο για ό,τι αντικαταστήσει τις υπάρχουσες υποδομές υπάρχει.

Περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός μεγάλου αστικού πάρκου όπως ορίζει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, ενός υπόγειου χώρου στάθμευσης, του Μουσείου του Παναθηναϊκού, ενός μικρού εντευκτηρίου μέσα στο χώρο του Μουσείου κι ενός χώρου αναψυχής και εστίασης 680 τ.μ. για τον ΠΑΟ.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.