07 Σεπ 2024
READING

Κώστας Μαχαίρας: Ο άνθρωπος που προέβλεψε τη συγκέντρωση των σούπερ μάρκετ στα χέρια των λίγων

4 MIN READ

Κώστας Μαχαίρας: Ο άνθρωπος που προέβλεψε τη συγκέντρωση των σούπερ μάρκετ στα χέρια των λίγων

Κώστας Μαχαίρας: Ο άνθρωπος που προέβλεψε τη συγκέντρωση των σούπερ μάρκετ στα χέρια των λίγων

Ένα πρόσωπο που έχει συνεργαστεί με πολλές και μεγάλες βιομηχανίες, σούπερ μάρκετ αλλά και επιχειρηματίες. Είτε ως στέλεχος διοίκησης, είτε ως μέτοχος αλλά κατά καιρούς και ως σύμβουλος, μοιραζόμενος την εμπειρία που έχει αποκομίσει στα χρόνια της καριέρας του. Ο Κώστας Μαχαίρας όμως δεν περιορίστηκε μόνο σε αυτά, καθότι ανέλαβε και θεσμικό ρόλο ως πρόεδρος του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), εκπροσωπώντας για σημαντικό διάστημα κυρίως το κομμάτι της έρευνας για λογαριασμό των μελών του Ινστιτούτου, στο οποίο εντάσσονται μερικές από τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ της Ελλάδας.

Ιδιαίτερα δραστήριος και διορατικός, κατάφερε να γίνει το στέλεχος εκείνο που πολλές επιχειρήσεις θα ήθελαν να εντάξουν στο δυναμικό τους αλλά και όσες τελικά το κατάφεραν, δεν βγήκαν χαμένες από την επιλογή τους. Έγινε ιδιαίτερα γνωστός, μέσα από την πορεία του στην ΑΒ Βασιλόπουλος.

Κομβικό σημείο η συνεργασία με την ΑΒ Βασιλόπουλος

Η αξιοσημείωτη επαγγελματική του διαδρομή  έφτασε σε ένα από τα πιο καίρια σημεία της το 1997, όταν ο Κ. Μαχαίρας ανέλαβε τα ηνία της ΑΒ Βασιλόπουλος με την ιδιότητα του Διευθύνοντος Συμβούλου, ο Κώστας Μαχαίρας  ο οποίος επιφορτίστηκε το βαρύ έργο της συνέχισης μιας βαρειάς παράδοσης που χαρακτηρίζεται από επιτυχίες, κοινωνικό έργο και συνεχή επέκταση. Γεγονός που ακολούθησε την απόφαση που έλαβε το 1992, ο άλλοτε ιδιοκτήτης της ΑΒ Βασιλόπουλος, Γεράσιμος Βασιλόπουλος, ο οποίο σε ηλικία 75 ετών,θέλοντας να εξασφαλίσει την συνέχεια και την ανάπτυξη της εταιρίας, μεταβίβασε την πλειοψηφία των μετοχών της στον Βελγικό πολυεθνικό όμιλο Delhaize-Le Lion.

Με ισχυρό ακαδημαϊκό υπόβαθρο καθώς σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά απέκτησε MBA από το Πανεπιστήμιο Ρούσβελτ του Σικάγο, ο Μαχαίρας είχε από νωρίς το μορφωτικό υπόβαθρο που σε συνδυασμό με την πληθωρική του προσωπικότητα, τον καθοδήγησαν σε όλα τα επόμενα βήματά του.

Η καριέρα του ξεκίνησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όταν ανέλαβε Διευθυντής Προμηθειών στην εταιρεία Quality Super Market. Από τη δουλειά του στην Αμερική ο Κώστας Μαχαίρας άντλησε πολύτιμες εμπειρίες, απ’ αυτές που διαμορφώνουν τον χαρακτήρα ενός επαγγελματία. Το 1982 συνεργάστηκε με τη Mars Inc, αναλαμβάνοντας καθήκοντα γενικού διευθυντή με ευθύνη για την Ελλάδα και την Ιταλία. Συνεργάστηκε για 14 χρόνια με τη συγκεκριμένη εταιρεία και σε αυτόν πιστώνεται η οργάνωση του εμπορικού της τμήματο κατά τρόπο λειτουργικό και αποτελεσματικό.

Κατά την αποχώρησή του από τη Mars το 1996 συνεργάστηκε με τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο στην Chipita International, με καθήκοντα γενικού διαυθυντή. Συνεργασία η οποία διήρκεσε μόλις ένα χρόνο. Το 1997 ανέλαβε Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΒ Βασιλόπουλος σε μία εποχή όπου το ελληνικό λιανεμπορικό τοπίο άλλαζε δραστικά. Άρχισαν να έρχονται στο προσκήνιο σύγχρονες τεχνικές πωλήσεων και προώθησης. Και το οργανωμένο λιανεμπόριο άρχισε να αποκτά επαγγελματική υπόσταση, διαφεύγοντας από την εποχή των παντοπωλών και εισερχόμενο στην εποχή των τεχνοκρατών που με άλλα εφόδια και σπουδές στη φαρέτρα τους, είχαν έρθει να ανατρέψουν τα δεδομένα.

Το 2016 αποχώρησε από την ΑΒ μετά από 19 χρόνια. Εκείνη την περίοδο συμμετείχε στα διοικητικά συμβούλια ελληνικών ινστιτούτων και συγκεκριμένα των ΙΕΛΚΑ, ΙΟΒΕ, ΝΕD, ενώ παράλληλα παρείχε συμβουλευτικές υπηρεσίες σε εταιρείες με εκτόπισμα στην Ευρώπη, δίνοντας στρατηγικές κατευθύνσεις για την αποτελεσματικότερη λειτουργία και ανάπτυξή τους.

Ήδη το 2016 είχε αναλάβει ενεργά καθήκοντα στην ανερχόμενη τότε Green Cola, αποκτώντας ταυτόχρονα και μετοχική συμμετοχή στην επιχείρηση, από την οποία αποχώρησε λίγο αργότερα, πουλώντας τις μετοχές του.

To 2017 ξεκίνησε συνεργασία με τον όμιλο Metro που ελέγχει τα σούπερ μάρκετ My Market και τα Metro Cash & Carry, συμφερόντων της οικογένειας Παντελιάδη, ένα χρόνο μετά την απόκτηση από την οικογένεια Παντελιάδη της αλυσίδας Βερόπουλος και σε μια περίοδο όπου το εγχώριο λιανεμπόριο τροφίμων βρισκόταν σε κρίσιμη καμπή. Τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει ποσοστό συμμετοχής και στην καινοτόμο εταιρεία παραγωγής καψουλών τσαγιού, 12 Gods, που ίδρυσε ο επιχειρηματίας, Φίλιππος Ζεμπίλας.

Οι προβλέψεις που «έπεσαν» μέσα

Οι δημόσιες τοποθετήσεις του εκτός του ότι μπορούν να αποδώσουν με σαφήνεια πράγματα και γεγονότα που θα συμβούν στα επόμενα χρόνια, δεδομένης της μακράς εμπειρίας του και των ικανοτήτων που τον διακρίνουν, έχουν προκαλέσει αίσθηση κατά καιρούς. Χωρίς ωστόσο να απέχουν από την πραγματικότητα. Μία από αυτές ήταν το 2011. Όπως έλεγε τότε: «Το σίγουρο είναι ότι ο κλάδος, χωρίς να αποτελεί την εξαίρεση αλλά τον κανόνα, μπαίνει σε νέο γύρο συγχωνεύσεων, εξαγορών και συγκέντρωσης δυνάμεων». Προσθέτοντας ότι τότε υπήρχαν περίπου 85 αλυσίδες τροφίμων, οι οποίες πραγματοποιούσαν περί τα 11 δισ. ευρώ τζίρο, αντιπροσωπεύοντας το 50% του τζίρου δηλαδή περί τα 4,5 δισ. ευρώ.

Ο ίδιος είχε εκτιμήσει τότε ότι μέχρι το 2020, ότι τα μεγέθη της αγοράς θα άλλαζαν σημαντικά έως και το 2020, χρονιά η οποία είχε προβλέψει ότι θα αποτελέσει την απαρχή της ανάκαμψης για την Ελλάδα μετά την οικονομική κρίση. Είχε πει μάλιστα, ότι το 2020, οι αλυσίδες τροφίμων στην Ελλάδα θα είναι λιγότερες από 40 από περίπου 85 που ήταν το 2011. Κάτι στο οποίο δεν έπεσε έξω, κρίνοντας εκ του σημερινού αποτελέσματος και της εικόνας που έχει η αγορά.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.