07 Σεπ 2024
READING

Αμυντική Βιομηχανία: Το επόμενο στοίχημα της ΕΕ και ποιες ελληνικές εταιρίες θέλουν να πρωταγωνιστήσουν

5 MIN READ

Αμυντική Βιομηχανία: Το επόμενο στοίχημα της ΕΕ και ποιες ελληνικές εταιρίες θέλουν να πρωταγωνιστήσουν

Αμυντική Βιομηχανία: Το επόμενο στοίχημα της ΕΕ και ποιες ελληνικές εταιρίες θέλουν να πρωταγωνιστήσουν

Οι επενδύσεις στην αμυντική βιομηχανία είναι σύμφωνα με στελέχη της αγοράς η επόμενη μεγάλη ευκαιρία της ευρωπαϊκής αγοράς, με την Ελλάδα και τις ελληνικές εταιρείες να θέλουν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό το νέο μεγάλο άνοιγμα.

Όπως ανέφερε πρόσφατα υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλης ελληνικής εταιρείας πληροφορικής, η ΕΕ ετοιμάζει κονδύλι άνω των 20 δις. ευρώ αποκλειστικά για την ανάπτυξη των αμυντικών συστημάτων στις χώρες της Ένωσης. Ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλά και στην Μέση Ανατολή, απέδειξε για ακόμα μια φορά ότι το περιβάλλον είναι ασταθές και η ΕΕ αποφάσισε (μετά από χρόνια) ότι πρέπει να θωρακιστεί και να αναπτύξει τα δικά της συστήματα, χωρίς να εξαρτάται 100% από το NATO.

Τι γίνεται στον κόσμο

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι οι μεγαλύτεροι ευρωπαϊκοί αλλά και αμερικανικοί αμυντικοί κολοσσοί προσλαμβάνουν εργαζομένους με ρυθμό ταχύτερο από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, προκειμένου να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση παραγγελιών.

Τρεις από τις κορυφαίες στις ΗΠΑ – η Lockheed Martin, η Northrop Grumman και η General Dynamics – έχουν σχεδόν 6.000 θέσεις εργασίας που πρέπει να καλύψουν, ενώ 10 εταιρείες που ανήκουν στην αμυντική βιομηχανία και που συμμετείχαν στην έρευνα επιδιώκουν να αυξήσουν τις θέσεις κατά σχεδόν 37.000 συνολικά, ή σχεδόν το 10% του συνόλου του εργατικού τους δυναμικού.

Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες μετά την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και εν μέσω εκτεταμένων γεωπολιτικών εντάσεων. Η ξαφνική άνοδος των παραγγελιών μετά από δεκαετίες χαμηλών όγκων, σε συνδυασμό με τον ανταγωνισμό για ψηφιακές δεξιότητες από τεχνολογικούς ομίλους και μια αγορά εργασίας που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ελλείψεις προσωπικού, είναι μερικοί από τους παράγοντες που οδηγούν στην αύξηση προσλήψεων σε ολόκληρο τον κλάδο.

Η θέση των ελληνικών εταιρειών

Οι ελληνικές εταιρείες φιλοδοξούν να μπουν δυναμικά στις επενδύσεις στην αμυντική βιομηχανία, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο με διάφορους τρόπους, όπως μέσα από την αύξηση της έρευνας και ανάπτυξης, δηλαδή επενδύσεις σε καινοτόμες τεχνολογίες και προϊόντα αμυντικής βιομηχανίας, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητά τους στην παγκόσμια αγορά.Παράλληλα κοιτούν τη σύναψη συνεργασιών με ξένες εταιρείες για την απόκτηση τεχνογνωσίας και την ανάπτυξη κοινών έργων, ή ακόμα και την εξαγορά κάποιων μικρότερων εταιρειών ή startup που διαθέτουν τόσο τη τεχνογνωσία όσο και το κατάλληλα εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό.

Ωστόσο αυτό για να γίνει χρειάζεται σχέδιο, στήριξη από την κυβέρνηση αλλά και πόρους σχολιάζουν στελέχη της αγοράς. Η συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση για τη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για τις επενδύσεις στην αμυντική βιομηχανία μπορεί να περιλαμβάνει φορολογικά κίνητρα, χρηματοδοτική υποστήριξη και απλοποίηση της γραφειοκρατίας.

Ποιες ελληνικές εταιρείες θέλουν να πρωταγωνιστήσουν

Αν και η ελληνική αμυντική βιομηχανία δεν είναι από τις…υπερδυνάμεις στην Ευρώπη, ωστόσο υπάρχουν εταιρείες οι οποίες έχουν σημαντικές συνεργασίες στο εξωτερικό και άλλες που τους ενδιαφέρει πολύ η είσοδος τους σε αυτόν τον κλάδο.

Όπως λένε στελέχη, η ανάπτυξη στην αμυντική βιομηχανία δεν είναι μόνο η παραγωγή οβίδων ή όπλων. Είναι και η πληροφορική, η ανάπτυξη εξειδικευμένων λογισμικών ή ακόμα και της τεχνητής νοημοσύνης. Πράγμα που σημαίνει ότι και εταιρείες πληροφορικής ενδιαφέρονται να μπουν σε αυτό το παιχνίδι.

Κλασσικό παράδειγμα η Unisystems, μία από τις μεγαλύτερες βάσει τζίρου ελληνικές εταιρείες πληροφορικής, η οποία όπως είπε πρόσφατα κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο CEO κ. Γιάννης Λουμάκης, κοιτάει με μεγάλο ενδιαφέρον επενδύσεις στα αμυτνικά συστήματα.

Όπως είπε η εταιρεία ήδη βρίσκεται σε σχετική λίστα του NATO με υποψήφιες εταιρείες που θα αναλαμβάνουν έργα λογισμικού και όχι μόνο και που θα αφορά αυτό τον πολύ ανερχόμενο κλάδο.  Παράλληλα και το ενδιαφέρον της ΕΕ στρέφεται πλέον στην αμυντική βιομηχανία και ήδη επεξεργάζεται πακέτο ύψους 20 δις. ευρώ, χρήματα τα οποία θα κατευθυνθούν σε αυτό το πεδίο. Το ενδιαφέρον της εταιρείας είναι μεγάλο, με τον CEO να λέει ότι η Unisystems δεν πρέπει να χάσει αυτή την ευκαιρία.

Επίσης μία εταιρεία η οποία πρωταγωνιστεί στον κλάδο είναι η THEON, εταιρεία του EFA Group που ανήκει στον Κρίστιαν Χατζημηνά. Η EFA GROUP έχει καθιερωθεί ως ηγέτης στον τομέα των αμυντικών συστημάτων σε περισσότερες από 58 χώρες παγκοσμίως, ενώ η Theon, εταιρεία του ομίλου, πρόσφατα εισήχθη στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ.

Με έδρα και εργοστάσιο στο Κορωπί, γραφεία στη Γερμανία (Κέμπεν), στις ΗΠΑ (Άρλινγκτον), στο Άμπου Ντάμπι, στο Ριάντ και στη Σιγκαπούρη και γραμμή συμπαραγωγής στη Μέση και Άπω Ανατολή, η εταιρεία έχει προχωρήσει σε συμβάσεις με περισσότερες από 55 χώρες ανά τον κόσμο, έχοντας καθιερωθεί ως μία από τις πρώτες εταιρείες σε παγκόσμιο επίπεδο στην αγορά συστημάτων νυχτερινής όρασης και θερμικής απεικόνισης.

Επίσης και μία startup από τα Χανιά, η ALTUS, η οποία προμηθεύει drones, είναι από τις εταιρείες που αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν. Μάλιστα πριν λίγο καιρό  ξεκίνησε νέα στρατηγική συνεργασία ανάμεσα στην επενδυτική VNK Capital Investments, των Νέλλη και Βασίλη Κάτσου.

Η Altus από το 2011 άρχισε να δραστηριοποιείται στον τομέα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας και έχει δώσει πάρα πολύ σημαντικά δείγματα γραφής. Ο ΟΑΣΕ, το ΝΑΤΟ, η EMSA (European Maritime Safety Agency), η Frontex, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας (Πυροσβεστική και Ελληνική Αστυνομία) χρησιμοποιούν ήδη τα drones της.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.