07 Σεπ 2024
READING

Πού βρίσκεται σήμερα η ανάπτυξη του Ελληνικού

4 MIN READ

Πού βρίσκεται σήμερα η ανάπτυξη του Ελληνικού

Πού βρίσκεται σήμερα η ανάπτυξη του Ελληνικού

Με γοργό ρυθμό προχωρούν οι οικιστικές αναπτύξεις στο Ελληνικό, που αποτελούν και την πλειονότητα των έργων που υλοποιούνται κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της ανάπλασης. Ο κύριος λόγος για τον οποίο η πρόοδος στην ανάπτυξη των κατοικιών σημειώνει μεγαλύτερη πρόοδο είναι πως αποτελούν τη βασική πηγή εσόδων ολόκληρου του έργου, αφού χρηματοδοτεί και τα υπόλοιπα projects.

Πέραν όσων βρίσκονται σε φάση σχεδιασμού, πωλήσεων και marketing υπάρχουν έργα που έχουν πάρει ήδη σάρκα και οστά, όπως το Riviera Tower. Τα πρώτα επίπεδα της ανωδομής του ουρανοξύστη διαμερισμάτων είναι πλέον ορατά από τη Λεωφόρο Ποσειδώνος. Στην παραλία του Ελληνικού όπου χτίζεται ο πύργος 200 μέτρων έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες φέροντος οργανισμού της ανωδομής, με τη σκυροδέτηση των δύο κεντρικών πυρήνων ανελκυστήρων/κλιμακοστασίων μέχρι και τον τρίτο όροφο. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη οι εργασίες στον τέταρτο όροφο και για τους δύο κεντρικούς πυρήνες. Αναφορικά με τα Cove Residences, στα οικόπεδα 5-6, που περιλαμβάνουν συνολικά 7 κτίρια, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες σκυροδέτησης της πλάκας ισογείου ενώ σε εξέλιξη είναι οι εργασίες σκυροδέτησης του πρώτου ορόφου. Στα οικόπεδα 7-8, που περιλαμβάνουν 14 κτίρια, έχουν ολοκληρωθεί σχεδόν όλες οι εργασίες σκυροδέτησης της θεμελίωσης και σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες σκυροδέτησης της πλάκας ισογείου.

Κατά τα λοιπά, πιο κοντά στην εκκίνηση των κατασκευαστικών εργασιών βρίσκεται η Riviera Galleria, αφού πρόσφατα ανακοινώθηκε ο ανάδοχος που θα αναλάβει την εκτέλεση του έργου, που δεν είναι άλλος από τη ΜΕΤΚΑ της Metlen (πρώην Μυτιληναίος). Το πολυτελές εμπορικό κέντρο θα αποτελείται από τρία διώροφα κτίρια, τα οποία συνθέτουν ένα κτιριακό συγκρότημα εμπορικών καταστημάτων, καταστημάτων παροχής υπηρεσιών και χώρων αναψυχής, ενώ θα διαθέτει υπόγειους χώρους βοηθητικών χρήσεων, περιβάλλοντα χώρο καθώς και υπαίθριες θέσεις στάθμευσης. Η διάρκεια της κατασκευής εκτιμάται σε 26 μήνες, επομένως αναμένεται να παραδοθεί στο τέλος του 2026.

Προπαρασκευαστικές εργασίες έχουν ξεκινήσει στο Ellinikon Mall, όπως αποκαλείται πλέον το Vouliagmenis Mall. Τα πρώτα έργα, μεταξύ των οποίων οι εκσκαφές έχει αναλάβει η Άκτωρ, ενώ μέσα στο 2024 εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν και θα ανατεθεί σε εργολάβο το έργο της κύριας κατασκευής.

 Πότε ξεκινά η κατασκευή σχολείων και νοσοκομείων

Επίσης από τις αρχές του 2025 προβλέπεται να ξεκινήσουν έργα στο healthcare park του Ελληνικού, με τη λειτουργία του να ξεκινά εντός του 2027. Η Lamda Development και ο όμιλος Ιατρικού Αθηνών έχουν υπογράψει μνημόνιο στρατηγικής συνεργασίας. Το Healthcare Park θα αναγερθεί σε προνομιακή και εύκολα προσβάσιμη τοποθεσία δίπλα από το The Ellinikon Mall και θα εκτείνεται σε επιφάνεια χώρου κύριας χρήσης περίπου 6.000 τ.μ.. Τα μέρη έχουν υπογράψει ρήτρα αποκλειστικότητας και η υπογραφή της τελικής συμφωνίας προβλέπεται να λάβει χώρα το τρίτο τρίμηνο του 2024.

Την ίδια περίοδο είναι το πιθανότερο να ξεκινήσουν να τρέχουν τα έργα για τα εκπαιδευτικά projects της ανάπτυξης, ένα που θα αναλάβει να χρημαδοτήσει και να αναπτύξει ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου – σε συνδυασμό με έργα για κατοικίες και γραφεία – και ένα που αφορά τη δημιουργία ιδιωτικού σχολείου της Costeas – Geitonas. Ο Γιώργος Προκοπίου θα εκμεταλλευτεί τέσσερα οικοδομικά τετράγωνα σε περιοχή στην οποία η Lamda Development έχει αποκτήσει από το δημόσιο δικαίωμα επιφανείας για 99 χρόνια και θα αναπτύξει οικοδόμημα 86.000 τ.μ., για εκπαιδευτικό ίδρυμα με διεθνές πρόγραμμα σπουδών.

Στο Ελληνικό πρόκειται να εγκατασταθεί το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, έχοντας έρθει σε συμφωνία με τη CVC Capital, για τη δημιουργία της πρώτης μη κρατικής σχολής στην Ελλάδα.

Νωρίτερα, έως το τέλος του 2026 υπολογίζεται ότι θα εγκαινιαστεί το ολοκληρωμένο συγκρότημα καζίνο από την κοινοπραξία των ΓΕΚ Τέρνα & Hard Rock, αφού η κατασκευή θα διαρκέσει περίπου 3 χρόνια, όπως δεσμεύτηκε και ο Jim Allen διευθύνων σύμβουλος της Hard Rock, στο πλαίσιο της παρουσίασης του έργου, στο τέλος του 2023. Το συγκρότημα που αναπτύσσεται πάνω από τη λεωφόρο Ποσειδώνος, θα αναπτυχθεί κτίριο που στόχος είναι να πιστοποιηθεί κατά το πρότυπο BREEAM. Οι προκατασκευαστικές εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει, με σκοπό να ανεγερθεί πύργος με ύψος 197 μέτρων ή 42 ορόφων. Ο πύργος θα φιλοξενεί περισσότερα από 1.000 δωμάτια και σουίτες, για σχεδόν 3.500 επισκέπτες, με θέα στη θάλασσα αλλά και στην Αθήνα έως τον Παρθενώνα. Ο τελευταίος όροφος θα περιλαμβάνει πισίνα, μπαρ, το Rock Spa και το κέντρο γυμναστικής Body Rock.

Σε επίπεδο συμφωνίας μετόχων έχει προχωρήσει και το έργο αξίας 500 εκατομμυρίων για την ανάπτυξη πύργου μεικτών χρήσεων στο βόρειο τμήμα του οικοπέδου του πρώην αεροδρομίου, ένα project της αμερικανικής Brooklane και της Lamda Development. Η κοινοπραξία έχει ήδη συσταθεί για να ανεγερθεί κτίριο με συνολικά 40 ορόφους και πολυτελές ξενοδοχείο κατηγορίας πέντε αστέρων από το ισόγειο έως και τον ένατο όροφο, που θα διαθέτει 166 δωμάτια, πολυτελείς εγκαταστάσεις spa με εσωτερική πισίνα, εξωτερικές πισίνες, γυμναστήριο και αίθουσες συνεδριάσεων, καθώς και χώρους εστίασης με θέα προς το μητροπολιτικό πάρκο, την αθηναϊκή ριβιέρα και τον αστικό ιστό.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.