17 Οκτ 2024
READING

Super Mario της ΑΕΚ: Ποιος είναι τελικά ο Μάριος Ηλιόπουλος;

8 MIN READ

Super Mario της ΑΕΚ: Ποιος είναι τελικά ο Μάριος Ηλιόπουλος;

Super Mario της ΑΕΚ: Ποιος είναι τελικά ο Μάριος Ηλιόπουλος;

Η 10η Ιουνίου θα είναι μία ημέρα που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στην ιστορία της ΑΕΚ. Ο άνθρωπος που όχι μόνο την βοήθησε να ξεφύγει από τον εφιάλτη της Γ’ Εθνικής και να κατακτήσει, μετά την επιστροφή της στα «μεγάλα σαλόνια» δύο πρωταθλήματα Ελλάδας κι ένα νταμπλ, αλλά έβαλε την υπογραφή του και στη δημιουργία της «ΟPAP Arena», ο Δημήτρης Μελισσανίδης, ανακοίνωνε την απόφασή του να προχωρήσει στην πώληση του «δικεφάλου».

Με μια συγκινησιακά φορτισμένη ανακοίνωση ο «τίγρης» του ελληνικού ποδοσφαίρου και της ΑΕΚ ενημέρωνε ότι θα τον διαδεχτεί ο εφοπλιστής Μάριος Ηλιόπουλος. Κι ενώ φίλοι και «εχθροί» της «Ένωσης» προσπαθούσαν να επεξεργαστούν την αλλαγή κατάστασης και τις νέες πληροφορίες, ένα ερώτημα άρχισε να πλανάται στην ατμόσφαιρα. Ποιος είναι τελικά ο Μάριος Ηλιόπουλος;

«Βάλτε τις ζώνες σας…. Ξεκινάμε»

Ο ίδιος προσπάθησε να απαντήσει στα «καυτά» ερωτήματα που δημιουργήθηκαν τις τελευταίες μέρες, παραχωρώντας μάλιστα και μία συνέντευξη Τύπου μέσω της οποίας τοποθετήθηκε για μία σειρά από ποδοσφαιρικά αλλά και εξωαγωνιστικά θέματα. Χαρακτηριστική ήταν η ατάκα του, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο η ΑΕΚ να προχωρήσει άμεσα σε κάποια απόκτηση ποδοσφαιριστή: « Από την πρώτη μέρα που ήρθα ασχολούμαι με μεταγραφές. Είναι δεδομένο πως θα γίνουν, το πόσες δεν μπορώ να σας πω, δεδομένα δεν θα είναι μία. Αλλά πολλές. Βάλτε τη ζώνη ασφαλείας και πάμε».

Κι αφού δέσαμε τις ζώνες ασφαλείας μας, πάμε κι εμείς να δούμε το προφίλ του ανθρώπου που καλείται να οδηγήσει την ΑΕΚ με ασφάλεια στη νέα της εποχή, διαδεχόμενος ίσως τον πιο επιτυχημένο πρόεδρο στην ιστορία της ομάδας, που μπορεί να συγκριθεί μόνο με τον αείμνηστο Λουκά Μπάρλο.

Λάτρης της ταχύτητας

Ο Μάριος Ηλιόπουλος είναι ένας αντισυμβατικός άνθρωπος, ειδικά αν αναλογιστεί κάποιος την οικονομική του επιφάνεια. Ο ίδιος πάντως δεν δείχνει να «συγκινείται» από τους «κανόνες» της υψηλής κοινωνίας και φροντίζει τόσο σε επίπεδο συμπεριφοράς, όσο και σε επίπεδο εμφάνισης, να είναι ο εαυτός του.  Δεν φοβάται να εκφράσει την άποψή του, να «τσαλακωθεί», ακόμα και να συγκρουστεί αν κρίνει ότι χρειάζεται. Ίσως αυτός ο δυναμικός χαρακτήρας να είναι και η «βενζίνη» για το μεγάλο του πάθος, τα γρήγορα αυτοκίνητα και τους αγώνες ταχύτητας. Ο ίδιος έχει λάβει μέρος σε πολλούς αγώνες ταχύτητας, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, ενώ έχει κατακτήσει πρωταθλήματα στις αναβάσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έφτασε να αγωνιστεί μέχρι και στο Ράλι Ακρόπολις, ενώ η ενασχόλησή του αυτή τού χάρισε το παρατσούκλι «Super Mario». Παρά το γεγονός ότι πλέον δεν αγωνίζεται, η αγάπη του παραμένει μεγάλη, ενώ φροντίζει μέσω της Seajets να χορηγεί διοργανώσεις ράλι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ERC 2018 το οποίο είχε χορηγό τη SeaJets , ενώ το λογότυπό της βρισκόταν στο αγωνιστικό αυτοκίνητο του πρωταθλητή Ευρώπης 2018 Alexey Lukyanuk.

Η επιχειρηματική του δραστηριότητα

Σε επιχειρηματικό επίπεδο, το όνομα του Μάριου Ηλιόπουλου είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με εκείνο της SeaJets την οποία συνίδρυσε μαζί με τον πατέρα του Παναγιώτη (Τάκη) Ηλιόπουλο, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 2022 σε ηλικία 90 ετών.

Σήμερα η Seajets διαθέτει έναν στόλο που αποτελείται από περισσότερα από 29 επιβατηγά πλοία, τα 25 εξ αυτών ταχύπλοα, τα οποία εξυπηρετούν συνολικά 50 λιμάνια, διαθέτοντας περισσότερες από 400 συνδέσεις από Πειραιά, Ραφήνα, Λαύριο, Κρήτη, Θεσσαλονίκη και Βόλο για τις Κυκλάδες και το Αιγαίο.

Η φιλοσοφία της εταιρείας Seajets «καθρεφτίζεται» στο σλόγκαν: «O ταχύτερος δρόμος προς το Αιγαίο είναι αναμφισβήτητα η Seajets», ενώ σημειώνεται ότι ο Μάριος Ηλιόπουλος ήρθε σε ρήξη με συναδέλφους του ύστερα από συγκρούσεις για τις χρονοθυρίδες αφιξοαναχωρήσεων από το λιμάνι της Ραφήνας, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών. Υπενθυμίζεται ότι το 2021 η Seajets αποχώρησε από το από τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ).

Στα σχέδια του Μάριου Ηλιόπουλου ήταν και η επέκτασή του στον χώρο της κρουαζιέρας. Για τον σκοπό αυτό μάλιστα προχώρησε στην απόκτηση έξι κρουαζιερόπλοιων εν μέσω πανδημίας. Τα πλάνα αυτά πάντως δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμα, ενώ σήμερα παρουσιάζεται να κατέχει μόνο τα τέσσερα, καθώς τα άλλα δύο τα πούλησε με κέρδος, ένα σε μια γαλλική εταιρεία και το άλλο στη Celestyal.

Σε ό,τι αφορά στα υπόλοιπα κρουαζιερόπλοια, τα τρία παραμένουν αγκυροβολημένα στην Πάτρα και τον Πειραιά ενώ το Goddess of night (πρώην Costa Magica), παρά τα αρχικά σχέδια να ξεκινήσει δρομολόγια στο Αιγαίο σαν κρουαζιερόπλοιο παρουσιάζεται να έχει ναυλωθεί για δυο χρόνια σε ξένο δημόσιο οργανισμό προκειμένου να εξυπηρετεί τις ανάγκες των στελεχών του στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Η δικαστική περιπέτεια και οι αποτυχίες

Η επιχειρηματική ζωή του Μάριου Ηλιόπουλου πάντως δεν είναι στρωμένη μόνο με «ροδοπέταλα» καθώς έχει κληθεί να αντιμετωπίσει και δυσκολίες. Πρόσφατα επιχείρησε να εμποδίσει το να περάσει η ΑΝΕΚ στον έλεγχο της Attica Group και κατέθεσε πρόταση εξαγοράς στην Τράπεζα Πειραιώς, η οποία όμως απορρίφθηκε  με μία μάλλον «σκληρή» ανακοίνωση.

Ο ίδιος πάντως δε το έβαλε κάτω και επιχείρησε εκ νέου προσέγγιση από την οποία προέκυψε η αγορά από την Attica του Ε/Γ-Ο/Γ Skiathos Express (νυν Iolkos) το οποίο είναι δρομολογημένο στις Σποράδες και του εξασφαλίζει το μονοπώλιο στη συγκεκριμένη γραμμή καθώς μαζί με το Super Star εξυπηρετεί τα δρομολόγια από Βόλο για Σκιάθο-Σκόπελο-Αλόννησο. Στο πλαίσιο της ίδιας συμφωνίας η Attica ναύλωσε από την SeaJets το Caldera Vista το οποίο θα δρομολογήσει στη γραμμή Ταγγέρη-Αλχεθίρα στην οποία ήδη δραστηριοποιείται με τα πλοία «Maroco Sun» και «Maroco Star».

Ακόμα ο Μάριος Ηλιόπουλος είχε μια μεγάλη ασφαλιστική περιπέτεια που ξεκίνησε το 2011, όταν το πετρελαιοφόρο πλοίο Brillante Virtuoso, ιδιοκτησίας του Μάριου Ηλιόπουλου, τυλίχτηκε στις φλόγες κατά το πέρασμά του από τη διώρυγα του Σουέζ, σε απόσταση 20 μιλίων από το λιμάνι του Άντεν στην Υεμένη.

Τα επόμενα χρόνια βρήκαν τον Μάριο Ηλιόπουλο και την ασφαλιστική του εταιρεία στα δικαστήρια, την ώρα που ο καπετάνιος του πλοίου υποστήριξε ότι δέχτηκε επίθεση από πειρατές αμέσως μετά το περιστατικό, ενώ ο εφοπλιστής κατέθεσε ότι υπήρχαν σημάδια από σφαίρες στο πλοίο, βασιζόμενος σε πόρισμα πραγματογνωμόνων του Ντουμπάι που ισχυρίστηκε ότι είχαν εξετάσει το καράβι.

Ισχυροί που διαψεύστηκαν από την Εβδομαδιαία Έκθεση Πειρατείας τον Ιούλιο του 2011 και τον τότε επικεφαλής της Ναυτικής Ένωσης με έδρα τη Σομαλία, καθώς σημείωνε ότι δεν βρέθηκαν στοιχεία που να μαρτυρούν επίθεση από ρουκέτα ή πυρά από όπλα.

Η κόντρα έφτασε στα άκρα όταν η -εκ των κορυφαίων στον κλάδο της- η ασφαλιστική Talbot Underwriting προχώρησε σε υποβολή μήνυσης κατά του Ηλιόπουλου, κατηγορώντας τον για απάτη. Ο ίδιος μάλιστα στο άκουσμα της εξέλιξης αυτής είχε δηλώνει ότι «καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται».

Τελικά η υπόθεση ολοκληρώθηκε το 2019, με τον δικαστή Νάιτζελ Τίαρ να κρίνει ότι ο εφοπλιστής είχε οργανώσει σχέδιο επίθεσης ανδρών που παρίσταναν τους πειρατές, στο πλοίο, προκειμένου να εισπράξει αποζημίωση. Η εξέλιξη αυτή είχε σημειωθεί σε δημοσίευμα του Bloomberg, τον Οκτώβριο του 2019, ενώ δικηγόροι της Suez Fortune και της ασφαλιστικής εταιρείας Talbot Underwriting Ltd. που κέρδισε την υπόθεση, δεν απάντησαν στο αίτημα του Bloomberg να σχολιάσουν την απόφαση.

Σημειώνεται ότι το Bloomberg, σε παλαιότερο δημοσίευμά του υποστήριζε ότι ο Έλληνας εφοπλιστής, ο οποίος αξίωνε αποζημίωση 77 εκατομμυρίων ευρώ από την ασφαλιστική για τη ζημιά που είχε υποστεί το δεξαμενόπλοιο. είχε συλληφθεί στο Λονδίνο, κατά την έξοδο από το δικαστήριο όπου εξεταζόταν η πολύκροτη υπόθεση.

Το φιλανθρωπικό έργο

Σε κάθε περίπτωση, ο Μάριος Ηλιόπουλος είναι ένας άνθρωπος γνωστός για το φιλανθρωπικό του έργο, ενώ πρόσφατα ανακοίνωσε το Ίδρυμα Ηλιόπουλου στη μνήμη των γονιών του, στο οποίο για αρχή διέθεσε 2 εκατ. ευρώ για δωρεές. Ακόμα, σημαντικές δράσεις ΕΚΕ πραγματοποιεί η Seajets, ενώ στην καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι πλοίο της Seajets έσπευσε στην θαλάσσια περιοχή και προσέφερε βοήθεια σε πάνω από 700 ανθρώπους, διασώζοντας και μεταφέροντας τους σε μεγαλύτερα πλοία.

Επιπλέον, η εταιρεία προσέφερε το 10% του εισιτηρίου από και προς το λιμάνι της Ραφήνας με το Tera Jet από τις 26 Ιουλίου μέχρι το τέλος της σεζόν του 2018 για την ανοικοδόμηση των σπιτιών στο «Μάτι», ενώ από τό το 2016 προσφέρει δωρεάν μεταφορά ασθενών που δηλώνουν μόνιμη κατοικία στις Κυκλάδες, μαζί και τους συνοδούς τους, σε νοσοκομεία της Αττικής με ασθενοφόρο αυτοκίνητο. Δράσεις πραγματοποιούνται και στη Σαντορίνη, καθώς συνέβαλε στην αποκομιδή σκουπιδιών στους δρόμους του νησιού, καλύπτοντας 55 χλμ. δρόμου από τις 31 Αυγούστου 2018.

Ακόμα, ο Μάριος Ηλιόπουλος βρέθηκε στο πλευρό της γειτονικής Τουρκίας, το 2023, μετά από τους καταστροφικούς σεισμούς, και ύστερα από συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών ανακοίνωσε τη δωρεά αλληλεγγύης 1 εκατ. ευρώ για την στήριξη των πληγέντων. Τέλος, η Seajets βοήθησε και τους πληγέντες από την κακοκαιρία Daniel στο Βόλο, προχωρώντας σε δωρεά προς τον Δήμο συνολικά 300.000 μπουκαλιών εμφιαλωμένου νερού.

Ο Μάριος Ηλιόπουλος είναι γνωστός για τη φιλανθρωπική του δράση

Μάριος Ηλιόπουλος: Μια μεγάλη επένδυση στο πρώην εργοστάσιο «Μπριτάννια» δίπλα από το γήπεδο OPAP Arena – Το απέκτησε με 3,4 εκατ. ευρώ | Ρεπορτάζ και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το

Το τι θα πετύχει ο Μάριος Ηλιόπουλος στην ΑΕΚ, και αν θα καταφέρει να αποδειχθεί άξιος διάδοχος του Δημήτρη Μελισσανίδη θα το κρίνει μόνο ο χρόνος. Το σίγουρο όμως είναι ότι η προσωπικότητά του είναι ίδια που δεν πρόκειται κανείς να βαρεθεί. «Δέστε τις ζώνες σας και πάμε».

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.