21 Ιαν 2025
READING

LinkedIn: “‘έσκισε” τις αγγελίες στις εφημερίδες για την αγορά εγασίας

7 MIN READ

LinkedIn: “‘έσκισε” τις αγγελίες στις εφημερίδες για την αγορά εγασίας

LinkedIn: “‘έσκισε” τις αγγελίες στις εφημερίδες για την αγορά εγασίας

Τα social media αποτελούν ένα ισχυρό κομμάτι της καθημερινότητάς μας εδώ και χρόνια, με νέες εφαρμογές να «ξεπηδούν» συνεχώς, κάνοντας target σε συγκεκριμένα κοινά, ηλικιακά και άλλων χαρακτηριστικών, με πολλά να κάνουν το πέρασμά τους σαν «τσουνάμι», να σαρώνουν, να μετατρέπονται σε διεθνή trends, άλλα αργότερα να «ξεφουσκώνουν» και άλλα να εδραιώνουν τη θέση τους, το καθένα για τους δικούς του λόγους, στην καρδιά και την καθημερινότητα των χρηστών.

Όπως φαίνεται, το LinkedIn ανήκει στη δεύτερη κατηγορία, ενώ παρουσιάζει σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με τα υπόλοιπα media, καθώς, εν αντιθέσει με το lifestyle και την εικόνα, που κυριαρχεί σε αυτά (πχ. Instagram, Tik Tok), αφορά αποκλειστικά τον business κλάδο και την αγορά εργασίας, αποτελώντας εδώ και χρόνια ίσως το πιο σημαντικό και χρηστικό εργαλείο για την εύρεση εργασίας, αλλά και ανθρώπινου δυναμικού για τις εταιρίες, την προώθηση επαγγελματικών projects και επιτυχιών, και την επικοινωνία μεταξύ στελεχών.

Η ίδρυση και η καινοτομία

Το LinkedIn ήρθε να ταράξει τα νερά, τόσο του κόσμου των social media, λόγω της ιδιαιτερότητάς του και του νέου μοντέλου που μας σύστησε σε παγκόσμιο επίπεδο, όσο και του εργασιακού κλάδου, δημιουργώντας τάσεις και εντελώς διαφορετικά δεδομένα σε σχέση με όσα γνωρίζαμε μέχρι πριν. Ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2002 από τον Ρέιντ Χόφμαν, αλλά ξεκίνησε επίσημα στις 5 Μαΐου του 2003. Η έδρα της εταιρίας είναι στη Σίλικον Βάλεϊ και έχει 36 γραφεία παγκοσμίως, ενώ μετρά 18,500 εργαζόμενους.

Στην ουσία, τα εγγεγραμμένα μέλη του έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν το προσωπικό επαγγελματικό τους προφίλ, να συνδεθούν με άλλους χρήστες, να αναζητήσουν εργασία, αλλά και να δημιουργήσουν πελατολόγιο, ενώ μάλιστα ο ιστοχώρος είναι διαθέσιμος σε 28 διαφορετικές γλώσσες.

Αυτή τη στιγμή, θα λέγαμε πως αποτελεί μονοπώλιο στον κλάδο, μετρώντας περισσότερους από 300 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες σε περισσότερες από 200 χώρες, ενώ υπερτερεί σημαντικά έναντι των κύριων ανταγωνιστών του Viadeo (50 εκατομμύρια) και του XING (12 εκατομμύρια).

Έχει ενδιαφέρον να δούμε και κάποια ακόμη στατιστικά στοιχεία που αφορούν την πλατφόρμα. Η απήχηση απεικονίζεται και σε έσοδα, αφού το τέταρτο τρίμηνο του 2023, το LinkeIn κέρδισε 15 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2024, τα έσοδα της LinkedIn αυξήθηκαν κατά 8%.

Σε όλο τον κόσμο, το LinkedIn καταγράφει αυτή τη στιγμή μία κοινότητα που ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο χρήστες. Από αυτούς, εγγεγραμμένες είναι περισσότερες από 67 εκατομμύρια εταιρίες και περισσότεροι από 134 χιλιάδες εκπαιδευτικοί οργανισμοί.  Επίσης, το LinkedIn μετρά πάνω από 450 εκατομμύρια συνδρομές παγκοσμίως.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την πλατφόρμα μελέτης του engagement στα social media για επιχειρήσεις και οργανισμούς marketing, NapoleonCat, τον Μάρτιο 2024 το LinkedIn μετρούσε 355 χιλ. χρήστες, δηλαδή το 3,2% του συνολικού πληθυσμού, με το μεγαλύτερο μέρος των χρηστών να είναι άτομα ηλικίας 35 – 54 ετών.

Ακόμη, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι, σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως υπολογίζεται, 6 άτομα προσλαμβάνονται ανά δευτερόλεπτο μέσω LinkedIn, ενώ 65 εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν το LinkedIn για να βρουν εργασία, ανά εβδομάδα. Περίπου 140 αιτήσεις για εργασία υποβάλλονται ανά δευτερόλεπτο, σε όλο τον κόσμο.

Το νέο μοντέλο που ήρθε για να μείνει

Το LinkedIn χαρακτηρίζεται από ποικίλες λειτουργίες. Οι πιο βασικές από αυτές είναι η δημιουργία και την παρουσίαση του προφίλ των μελών, η δυνατότητα λεπτομερούς παρουσίασης της εργασιακής εμπειρίας και αναλυτικού του εκπαιδευτικού υπόβαθρου, η δυνατότητα καταχώρησης προσωπικών πληροφοριών και ενδιαφερόντων τη δικτύωση και η αλληλεπίδραση με τα συνδεδεμένα μέλη, ο διαμοιρασμός αναρτήσεων, παρουσιάσεων κλπ.

Και για τις εταιρίες όμως, προσφέρει καλύτερη αξιολόγηση του υποψηφίου, ο recruiter μπορεί να δει μία ολοκληρωμένη εικόνα του βιογραφικού του, αλλά και των επιχειρήσεων στις οποίες έχει εργαστεί με συγκεκριμένα στοιχεία, τα ενδιαφέροντα, τις αναρτήσεις, ακόμη και το δίκτυο φίλων – γνωστών και συνεργατών του.

Παράλληλα, με τη βοήθεια του LinkedIn ο υποψήφιος μπορεί να ανανεώνει τις πληροφορίες στο προφίλ του, δίνοντας πάντα μια ενημερωμένη εικόνα σε δυνητικούς εργοδότες. Η αναζήτηση γίνεται πιο στοχευμένα, δεδομένου ότι πρόκειται όχι μόνο για πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και για μια μηχανή αναζήτησης, όπου οι εργοδότες αναζητούν βάσει skills, τοποθεσίας, ή ακόμα και της εργασιακής εμπειρίας που επιθυμούν οι υποψήφιοι εργαζόμενοι να έχουν.

Επίσης, προσφέρει ποικίλες άλλες δυνατότητες, όπως αυτή του Endorsement, μέσα από το οποίο ο χρήστης μπορεί να επιβεβαιώσει ένα ή περισσότερα skills του, ενώ μπορεί να υποβάλλει στο προφίλ του και συστάσεις.

Διαφημίσεις αγγελιών, LinkedIn Career Pages, συνδρομή στο LinkedIn Recruiter για τους εργοδότες και πολλά ακόμη εργαλεία είναι διαθέσιμα. Δεν είναι λίγοι επίσης αυτοί που χρησιμοποιούν την premium εκδοχή του που διαδίδεται όλο περισσότερο και στην Ελλάδα. Σε συνέντευξή του, ο Νταν Σαπέρο, διευθύνων σύμβουλος λειτουργίας του LinkedIn, είπε ότι ο αριθμός των premium συνδρομητών του LinkedIn αυξήθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο κατά 25% το 2023.

Τα οφέλη είναι πολλαπλά και θα μακρηγορούσαμε αν τα αναφέραμε όλα. Το βέβαιο είναι πως το LinkedIn αποτελεί μία τάση που ήρθε για να μείνει στην αγορά εργασίας.

Από την εφημερίδα, στις ηλεκτρονικές αγγελίες και στο LinkedIn

Κάποτε, – και όχι στο πολύ μακρινό παρελθόν – ο μοναδικός τρόπος εύρεσης εργασίας, εκτός από το λεγόμενο «από στόμα σε στόμα», δια ζώσης αναζήτησης, ή μέσω γνωστών, ήταν το ατελείωτο ψάξιμο στις έντυπες εφημερίδες, μέσω αγγελιών. Σημειώσεις, διαγραφές όσων δεν ενδιέφεραν, ήταν η καθημερινότητα για όσους προσπαθούσαν να εντοπίσουν την κατάλληλη ευκαιρία μέσα από πραγματικά πολλά φύλλα εφημερίδας. Μία διαδικασία που περιλάμβανε όπως είναι εύλογο και κόστος, ακόμη και αν αυτό ήταν περιορισμένο, καθώς έπρεπε κανείς να αγοράσει αυτά τα έντυπα.

Αργότερα, μπήκαν στη ζωή μας οι διάφορες πλατφόρμες εύρεσης εργασίας, όπως για παράδειγμα η αδιαμφισβήτητα πετυχημένη startup των Θεόφιλου Βασιλειάδη και Φάνη Ρήγα, ήδη από το 1997. Ίσως η πλατφόρμα να αποτελεί βασικό «ανταγωνιστή» του LinkedIn, αν και παρουσιάζουν μία διαφορετική λογική, με το δεύτερο να αποτελεί ένα κοινωνικό δίκτυο, με προσωποποιημένη φιλοσοφία.

Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και δημόσιοι φορείς εντάσσονται στην κοινότητα του LinkedIn, με χαρακτηριστικό παράδειγμα στην Ελλάδα αυτό του ΑΣΕΠ, ο οποίος το 2023, άνοιξε προφίλ στο LinkedIn,  με σκοπό την άμεση ενημέρωση των υποψηφίων και όχι μόνο, για τις προκηρύξεις.

6 άτομα προσλαμβάνονται ανά δευτερόλεπτο μέσω LinkedIn, ενώ 65 εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν το LinkedIn για να βρουν εργασία, ανά εβδομάδα

Με τη δύναμη της Τεχνητής Νοημοσύνης

Όπως έχουμε πει ουκ ολίγες φορές, η Τεχνητή Νοημοσύνη και τα εργαλεία της διεισδύουν ολοένα και περισσότερο σε κάθε κλάδο, στις επιχειρήσεις, σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας. Έξω από τον «χορό» δεν θα μπορούσε βέβαια να μείνει και το LinkedIn. Ειδικότερα, σε διεθνές επίπεδο, η πλατφόρμα το τελευταίο διάστημα εισάγει εργαλεία καθοδήγησης σταδιοδρομίας με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, με στόχο την παροχή εξατομικευμένων συμβουλών και την ενίσχυση των διαδικασιών αναζήτησης εργασίας για τους χρήστες του. Τα νέα χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένων των chatbots AI που διαμορφώθηκαν έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν τα άτομα να πλοηγηθούν στην εξέλιξη της σταδιοδρομίας και να βρουν σχετικές ευκαιρίες εργασίας πιο αποτελεσματικά. Οι… διαδικτυακοί προπονητές καριέρας AI (AI career coaches) του LinkedIn παρέχουν εξατομικευμένες συμβουλές σε διάφορα θέματα που σχετίζονται με την καριέρα, όπως η διαπραγμάτευση μισθών και η οικοδόμηση νοοτροπίας ανάπτυξης. Το LinkedIn για τον λόγο αυτό έχει συνεργαστεί με διάσημους ειδικούς καριέρας, όπως η Alicia Reece, ο Anil Gupta, η Dr. Gemma Leigh Roberts και η Lisa Gates, για να εκπαιδεύσει τα μοντέλα AI του, ώστε να μιμούνται το στυλ διδασκαλίας αυτών των εκπαιδευτών.

Είναι το TikTok απειλή για το LinkedIn;

Ένας «γίγαντας» των social media, με όλη την απήχηση που καταγράφει εδώ και καιρό κυρίως στη GenZ, ξεκινά μέσω συγκεκριμένων influencers και προσωπικοτήτων που μοιράζονται περιεχόμενο με τους followers τους να εισέρχεται και στον κλάδο της καριέρας. Ομολογουμένως, ο τρόπος με τον οποίο η νέα γενιά «βγαίνει» στο κυνήγι εργασίας, είναι εντελώς διαφορετικός, ακόμη και σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.

Έτσι, ένας μεγάλος αριθμός Αμερικανών στρέφεται στο TikTok σε αναζήτηση συμβουλών που θα τους βοηθήσουν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα της επαγγελματικής ζωής.

Έτσι, στο feed των χρηστών εμφανίζονται τελευταία βίντεο σχετικά με περίεργες αγγελίες εργασίας, παράλογες αιτήσεις, συμβουλές για τις μισθολογικές διαπραγματεύσεις, viral βίντεο με εμπειρίες στον εργασιακό χώρο, όπως για παράδειγμα μία επώδυνη απόλυση, αναρτήσεις που στοχεύουν στην ταύτιση και το συναίσθημα του κοινού, μέσα από παρόμοιες δοκιμασίες και δυσκολίες. Βίντεο όπως αυτά με το hashtag CareerTok, είχαν πάνω από 2 δισ. προβολές στην εφαρμογή.

Το συγκεκριμένο φαινόμενο βέβαια, προς το παρόν, δεν παρουσιάζει ομοιότητες με το μοντέλο λειτουργίας του LinkedIn, ωστόσο δεν παύει να αποτελεί μία τάση διείσδυσης ενός ηγέτη των social media για μία ολόκληρη γενιά, στον business κλάδο και τα θέματα καριέρας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.