08 Σεπ 2024
READING

Η αναγέννηση της Notos μετά τα 40 κύματα

6 MIN READ

Η αναγέννηση της Notos μετά τα 40 κύματα

Η αναγέννηση της Notos μετά τα 40 κύματα

Στη Στοά Αρσακείου, ένα ιστορικό κτίριο, σε στρατηγική θέση στην καρδιά της Αθήνας, επί της οδού Σταδίου ετοιμάζεται να μπει η Notos, μέσα από όχι ένα, αλλά από δύο καταστήματα. Ο λόγος για τα Lacoste και The Bostonians, δύο brands τα οποία σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εταιρίας κερδίζουν σημαντικό έδαφος στην αγορά και εμπορική κίνηση.

Πρόκειται για μία κίνηση που υλοποιείται στο πλαίσιο της γενικότερης στρατηγικής της εταιρίας για ενίσχυση του δικτύου καταστημάτων της και «νέας σελίδας» που γυρίζει στην αγορά. Πρέπει στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι η στρατηγική αυτή αλλά και όλες αυτές που συμπεριλαμβάνονται στο ολικό rebranding της εταιρίας που έγινε πριν από λίγο καιρό, σηματοδοτούν ένα δυναμικό restart και την επανατοποθέτησή της στο προσκήνιο της αγοράς, μετά από χρόνια όπου ομολογουμένως έμεινε «πίσω από τα φώτα», για διάφορους λόγους που την έπληξαν.

Από την επιτυχία, στα μελανά σημεία που έφεραν πίσω την εταιρία

Ως γνωστόν, η Notos είναι ένας από τους παραδοσιακούς ομίλους λιανικής κυρίως στον κλάδο της μόδας στην Ελλάδα και φιλοξενούσε πάντα κορυφαία εγχώρια και διεθνή brands. Σταθμός στην πορεία της εταιρίας ήταν μάλιστα η δεκαετία του ’90, οπότε και τα καταστήματα συστήθηκαν τότε ως Notos Galleries, σηματοδοτώντας τη λειτουργία της μεγαλύτερης αλυσίδας πολυκαταστημάτων στη χώρα. Αργότερα επίσης ήρθαν και τα Notos Home, όταν το 2002 εγκαινιάστηκε το πρώτο πολυκατάστημα επίπλων και ειδών σπιτιού που λειτούργησε στην Ελλάδα, ένας χώρος έκτασης 17.000 τ.μ. στο κτίριο της πλατείας Κοτζιά.

Τα πρώτα δύσκολα μονοπάτια της εταιρίας ήρθαν, όπως για πολλές ακόμη επιχειρήσεις, την περίοδο της οικονομικής ύφεσης, με τη λαμπρή εικόνα της να αρχίζει να ξεθωριάζει, ενώ οι επιπτώσεις συνέχισαν να την ακολουθούν και αργότερα. Συγκεκριμένα, το Notos Home έριξε τίτλους τέλους τον Φεβρουάριο του 2019, υπό την πίεση των πιστωτριών τραπεζών και των επιταγών του προγράμματος αναδιάρθωσης της Notos Com. Το concept του μεταφέρθηκε στον 6ο και 7ο όροφο του καταστήματος Notos στην Αιόλου, ενώ τον Ιανουάριο του 2021 ακολούθησε το κλείσιμο του Notos Home στο Golden Hall.

Ένα ακόμη μεγάλο βάρος που έπρεπε να σηκώσει, ήταν αυτό το οικονομικού δανεισμού, ο οποίος το 2021 ξεπερνούσε τα 190 εκατ. ευρώ, ωστόσο πλέον, με τη συμφωνία εξυγίανσης, έχει μειωθεί αισθητά, ενώ ένα ακόμη δύσκολο μονοπάτι κλήθηκε να διαβεί, ήταν όταν το 2022 διεκόπη η συνεργασία με την American Eagle και ταυτόχρονα έκλεισαν και όλα τα καταστήματα που υπήρχαν με το συγκεκριμένο εμπορικό σήμα στη χώρα μας. Οι διαφορές των δύο πλευρών οδηγήθηκαν σε διεθνή διαιτησία που είναι ακόμη σε εξέλιξη, όπως προέβλεπε η αρχική σύμβαση με τη Notos να διεκδικεί αποζημίωση. Συγκεκριμένα, η εταιρία αξιώνει αποζημίωση ύψους 8 εκατ. ευρώ, μετά την απόφαση της αμερικάνικης εταιρίας να διακόψει τη μεταξύ τους συνεργασία. H τελική απόφαση για την έκβαση της διαιτησίας αναμένεται να εκδοθεί στις αρχές του 2025.

Να θυμίσουμε ότι ο όμιλος Notos Com συστήθηκε το 2001, όταν συγχωνεύθηκαν οι εταιρείες Αφοί Λαμπρόπουλοι αλλά και επιχειρήσεις συμφερόντων της οικογένειας Παπαέλληνα.

Η αναγέννηση

Tα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρίας για τα τελευταία έτη, δείχνουν ωστόσο ότι σταδιακά ανακάμπτει και κερδίζει ξανά τη θέση της στην αγορά και αυτό είναι ουσιαστικά το πάτημα που έδωσε και στη διοίκηση την ώθηση για να χαράξει τη νέα στρατηγική rebranding, επαναπροσδιορισμού, εκσυγχρονισμού και ενίσχυσης των καταστημάτων. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχει δημοσιεύσει η εταιρία, το 2022 οι πωλήσεις της Notos διαμορφώθηκαν στα 110,25 εκατ. ευρώ και σημείωσαν αύξηση κατά 17,45% σε σχέση με το 2021. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρίας, για το 2023 ο κύκλος εργασιών από όλες τις δραστηριότητες συμπεριλαμβανομένης της χονδρικής καλλυντικών και ένδυσης υπολογίζεται στα 128 εκατ. ευρώ για το 2023 από 110 εκατ. ευρώ το 2022. Θετική είναι η εικόνα της πορείας των πωλήσεων σε όλες τις δραστηριότητες της εταιρίας και για το 2024.

Σε αυτό το πλαίσιο, εδώ και λίγο καιρό η διοίκηση έχει προχωρήσει στην υλοποίηση ενός σχεδίου επαναπροσδιορισμού και νέας εταιρικής ταυτότητας, ενώ ταυτόχρονα εκσυγχρονίζονται τα καταστήματά της με ανακαινίσεις και δημιουργούνται νέα σημεία πώλησης.

Στο πλαίσιο της αναβάθμισης των πολυκαταστημάτων η Notos προχώρησε σε σύναψη συμφωνιών συνεργασίας με αναγνωρισμένους οίκους μόδας και εντάχθηκαν ή εντάσσονται σταδιακά στα πολυκαταστήματα. Ενδεικτικά Hugo, Boggi, Tsakiris Mallas, Bash, Kocca, Twinset, DKNY, Kiko Milano.

Πρόσφατα, η εταιρία λάνσαρε το «The Fashion Box», ένα νέο concept, που λειτούργησε ως shop in shop στο notos Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή fashion brands όπως: Favorite Daughter, Herve Leger, Iro, Marques Almeida, Rixo, Stine Goya, August, Nimo, Adolfo Dominguez, ΜΕ369, Jimmy Crystal New York.

Έμφαση δίνεται ωστόσο και στο κομμάτι των e-shop, καθώς μετά την Gant, που απέκτησε ανεξάρτητο e-shop στα τέλη του 2022, η Lacoste εγκαινίασε ελληνικό e-shop το καλοκαίρι του 2023, όπως και η μάρκα The Bostonians, καθώς και η Nautica.

Όσον αφορά στις ανακαινίσεις των υφιστάμενων χώρων, τρέχει επενδυτικό πλάνο για την ανακαίνιση στο ιστορικό κατάστημα Notos της Ομόνοιας, ενώ αναβαθμίσεις σχεδιάζονται στο σύνολο του δικτύου των τεσσάρων πολυκαταστημάτων Notos.

Τέλος, είναι πολύ πιθανό η εταιρία να προχωρήσει και το άνοιγμα και άλλων καταστημάτων, αν το «έδαφος» είναι πρόσφορο για τέτοιες κινήσεις.

Όσον αφορά στο επικοινωνιακό κομμάτι, το rebranding συμπεριλάμβανε περισσότερη εξωστρέφεια µε αυξηµένη παρουσία σε ραδιόφωνο, τηλεόραση και µέσω events, όπως και τον εκσυγχρονισμό του logo, με την χαρακτηριστική μαργαρίτα να αποκτά νέα μορφή.

Η τρέχουσα στρατηγική της εταιρίας σηματοδοτεί ένα δυναμικό restart και την επανατοποθέτησή της στο προσκήνιο της αγοράς, μετά από χρόνια όπου ομολογουμένως έμεινε «πίσω από τα φώτα», για διάφορους λόγους που την έπληξαν

Οι συμμαχίες

Εκτός από τις ανακαινίσεις των καταστημάτων, μεγάλος σύμμαχος της εταιρίας ήταν πάντα τα μεγάλα brands και έτσι ποντάρει σε μεγάλο βαθμό και εκεί, στο πλαίσιο της στρατηγικής αναγέννησης. Συγκεκριμένα, διευρύνει σημαντικά τον αριθμό των brands που διαθέτουν παρουσία στο εμβληματικό κατάστημα της Ομονοίας, όπως η Tommy Hilfiger, η Boss και η Armani. Σημείο – σταθμός της στρατηγικής είναι επίσης το γεγονός ότι πρόσφατα, σύναψε συμφωνία την L’Oreal για την αντιπροσώπευση των αρωμάτων του γαλλικού οίκου καλλυντικών μεταξύ των οποίων τα Ralph Lauren, Diesel, Azzaro και Cacharel.

Στο πλαίσιο της αναβάθμισης των πολυκαταστημάτων η Notos προχώρησε σε σύναψη συμφωνιών συνεργασίας με αναγνωρισμένους οίκους μόδας και εντάχθηκαν ή εντάσσονται σταδιακά στα πολυκαταστήματα. Ενδεικτικά μεταξύ αυτών είναι οι Hugo, Boggi, Tsakiris Mallas, Bash, Kocca, Twinset, DKNY, Kiko Milano.

Η Notos Com διαθέτει ένα πανελλαδικό δίκτυο με περίπου 45 monobrand καταστήματα, τα περισσότερα από τα οποία είναι Lacoste και Gant. Τα πολυκαταστήματα Notos Department Stores λειτουργούν 4 φυσικούς χώρους, σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη και Καλαμάτα, ενώ λειτουργεί και το notos.gr, το διαδικτυακό πολυκατάστημα.

Συνολικά, η Notos com και κυρίως τα πολυκαταστήματα Notos, φαίνεται πως πέρασαν από σαράντα κύματα, ίσως σε κάποιο βαθμό ξεχάστηκαν από το καταναλωτικό κοινό και την αγορά και διένυσαν μία σημαντική περίοδο καμπής, ωστόσο η εταιρία φαίνεται πως επιστρέφει σε κανονικούς ρυθμούς και σχεδιάζει τη νέα της εποχή.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.