07 Σεπ 2024
READING

Η αγορά των εμπορικών κέντρων της Αθήνας

6 MIN READ

Η αγορά των εμπορικών κέντρων της Αθήνας

Η αγορά των εμπορικών κέντρων της Αθήνας

Σε παιχνίδι για λίγους μετατρέπεται σταδιακά η αγορά των εμπορικών κέντρων της χώρας μας, με την Lamda Malls, θυγατρική της Lamda Development, και την Trade Estates να καταλαμβάνουν το «μερίδιο του λέοντος».

Όπως είναι λογικό, τα περισσότερα βρίσκονται στην Αθήνα, λόγω μεγαλύτερου πληθυσμού, χωρίς να σημαίνει βέβαια ότι και σε άλλες μεγάλες πόλεις δεν συναντάμε αξιόλογες προσπάθειες.

Lamda Development: Η ισχυρή παρουσία και η δυναμική επέκταση

H Lamda Development έχει στην κατοχή της 4 εμπορικά κέντρα, και συγκεκριμένα τα The Mall Athens, Golden Hall, Mediterranean Cosmos και Designer Outlet Athens. Η συνολική τους επιφάνεια φτάνει στις 207,3 χιλιάδες τ.μ., τα οποία φιλοξενούν συνολικά 637 καταστήματα. Οι επισκέπτες ετησίως ανέρχονται σε 21,4 εκατομμύρια, ενώ οι πωλήσεις «αγγίζουν» τα 698 εκατ. ευρώ.

Ας δούμε αναλυτικότερα την παρουσία της στην Αθήνα:

The Mall Αthens (Μαρούσι)
Το Mall που έφερε τη νέα εποχή στις αγοραστικές και ψυχαγωγικές επιλογές των Αθηναίων ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2005, ενώ πλέον η επισκεψιμότητά του φτάνει τους 7.8 εκατ. επισκέπτες ετησίως. Σε μία συνολική έκταση 68 χιλ. τ.μ. φιλοξενούνται 190 καταστήματα, ενώ στις 31/12/2023 η αξία αποτίμησής του έφτανε στα 482 εκατ. ευρώ, την ώρα που ο συνολικός τζίρος έφτασε στα 260 εκατ. ευρώ την περσινή χρονιά.

Golden Hall

Το Golden Hall ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2008. Σε 59,3 χιλιάδες τ.μ. φιλοξενεί 147 καταστήματα, ενώ το 2023 το επισκέφτηκαν 4,8 εκατομμύρια επισκέπτες. Η αξία αποτίμησής του στο τέλος της περσινής χρονιάς έφτασε στα 298 εκατ. ευρώ, ενώ οι πωλήσεις των καταστημάτων το 2023 διαμορφώθηκαν στα 222 εκατ. ευρώ.

Designers Outlet Athens
To Designers Outlet Athens αποτελεί τον διάδοχο, επί της ουσίας, του McArthurGlen, το οποίο ξεκίνησε τη δραστηριοποίησή του το 2011 στα Σπάτα, ενώ το 2022 πέρασε στην ιδιοκτησία της Lamda Development με μια επένδυση άνω των 100 εκατ. ευρώ. Σε μία επιφάνεια 23.5 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων φιλοξενεί 100 καταστήματα, ενώ το 2023 η επισκεψιμότητά του έφτασε στα 4,9 εκατ. επισκέπτες. Η αξία αποτίμησής του στο τέλος του 2023 έφτασε στα 135 εκατ. ευρώ, ενώ οι πωλήσεις των καταστημάτων την περσινή χρονιά «άγγιξε» τα 108 εκατ. ευρώ.

Οι προσθήκες στο Ελληνικό

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο χαρτοφυλάκιο της Lamda Development, δίπλα στα The Mall Athens, Golden Hall, Mediterranean Cosmos και Designer Outlet Athens, αναμένεται να προστεθούν τα The Ellinikon Mall και Riviera Galleria, το 2026 και το 2027, αντίστοιχα.

Το Τhe Ellinikon Mall θα αποτελεί ένα πρωτοποριακό εμπορικό, ψυχαγωγικό και επιχειρηματικό συγκρότημα, σχεδιασμένο από το διεθνές αρχιτεκτονικό γραφείο AEDAS, έκτασης 185.000 τ.μ., το οποίο θα προσφέρει στους επισκέπτες του ξεχωριστές εμπειρίες και μια επιλογή κορυφαίων ελληνικών και διεθνών brands ενώ η – σχεδιασμένη από τον παγκοσμίου φήμης αρχιτέκτονα Kengo Kuma- Riviera Galleria θα έχει έκταση 19.000 τ.μ. και θα προσφέρει μια πλούσια εμπειρία αγορών και εξαιρετικές επιλογές υψηλής γαστρονομίας και ψυχαγωγίας που προσελκύουν επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Trade Estates: Η κίνηση που άλλαξε τα δεδομένα

Η Trade Estates αποτελεί εταιρεία που δραστηριοποιείται στο real estate και ιδρύθηκε από τον όμιλο Φουρλή. Σε μία κίνηση που άλλαξε τις ισορροπίες, απέκτησε το Smart Park στα Σπάτα, το οποίο ήταν ιδιοκτησία του Ελλάκτωρα. Έτσι, κατάφερε να σκαρφαλώσει στη δεύτερη θέση των πιο σημαντικών «παικτών» στα shopping centers.

Το Smart Park λίγο μετά το 2010 στα Σπάτα κι επεκτάθηκε κατά 15.000 τ.μ. μέσω επένδυσης 25 εκατομμυρίων. Πλέον η έκτασή του φτάνει στα 53.000 τετραγωνικά μέτρα τα οποία είναι ανοιχτά κάθε μέρα, και Κυριακή την τουριστική περίοδο.

Οι επισκέπτες του Smart Park θα βρουν πάνω από 60 brands για ένδυση, υπόδυση, ομορφιά, αθλητισμό, παιχνίδια και άλλα, συγκεντρωμένα σε ένα πάρκο σχεδιασμένο για όλη την οικογένεια.

Τα Tοp Parks

Aκόμα, η εταιρεία διαθέτει 2 Τοp Parks στην Αττική, και συγκεκριμένα στην Πειραιώς και το Χαλάνδρι.

Πειραιώς
Το πρώτο Τοp Park βρίσκεται στην διασταύρωση της Λεωφόρου Αθηνών με την Πειραιώς, ενώ μεγάλο μέρος έχει ήδη μισθωθεί σε σημαντικούς παίχτες της αγοράς, όπως AB Bασιλόπουλος, Μουστάκας και MC Donalds. Η συνολική μεικτή εκμισθωμένη επιφάνεια του ακινήτου φτάνει στα 12.791 τ.μ.

Χαλάνδρι
Πρόκειται για εμπορικό ακίνητο σε προνομιακό σημείο κοντά στο κέντρο του Χαλανδρίου, στη συμβολή των οδών Δουκίσσης Πλακεντίας, Παλαιολόγου και Αγίας Παρασκευής. Βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τους σταθμούς του Μετρό Αγία Παρασκευή & Χαλάνδρι. Αποτελείται από δύο ανεξάρτητους χώρους με συνολική μεικτή εκμισθωμένη επιφάνεια 3.992 τ.μ. ενώ μισθωτές είναι ο ΑΒ Βασιλόπουλος και τα MC Donalds.

To εμπορικό στου Ρέντη

Επίσης, εκτός από τα Top Parks, η εταιρεία δραστηριοποιείται στην Αττική και στο Εμπορικό Κέντρο Rentis, το οποίο φιλοξενεί 4 μεγάλες αλυσίδες λιανικής πώλησης (retail brands) και βρίσκεται στη Λεωφόρο Πειραιώς δίπλα στη διασταύρωση με τη Λεωφόρο Κηφισού, στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη Ρέντη. Είναι ένα σύγχρονο εμπορικό κέντρο, το οποίο διαθέτει ισόγειο και 1ο όροφο και περιλαμβάνει θέσεις στάθμευσης στο υπόγειο. Το κέντρο φιλοξενεί μια μεγάλη ποικιλία από λιανικές χρήσεις, όπως αθλητικά είδη, διακόσμηση σπιτιού, σούπερ μάρκετ, ενώ η συνολική μεικτή εκμισθωμένη επιφάνεια του ακινήτου είναι 6,464 τ.μ.

Νοval: Διπλή παρουσία στα εμπορικά κέντρα

Σημαντικός «παίκτης» του κλάδου θεωρείται και η Noval Property του ομίλου Βιοχάλκο η οποία δραστηριοποιείται με δύο εμπορικά κέντρα. Ειδικότερα, πρόκειται για το River West και River West Open στον Κηφισό και το Mare West στην Κόρινθο.

Τ0 2021 προστέθηκαν επιπλέον 20.000 τετραγωνικά μέτρα μισθωμένου εμπορικού χώρου προστίθενται στο εμπορικό κέντρο RIVER WEST, ανεβάζοντας την συνολική μισθώσιμη επιφάνεια σε 62.050 τ.μ.

Η λειτουργία των καταστημάτων του River West ξεκίνησε το 2011 και έχει καθιερωθεί ως προορισμός για ένα μεγάλο τμήμα των κατοίκων των δυτικών προαστίων της Αθήνας, ενώ η λειτουργία των καταστημάτων του River West Open ξεκίνησε το 2021 με στόχο τη μίσθωση σε prime retailers (megastores). Περιλαμβάνει μεγάλα εμπορικά καταστήματα, εκτεταμένους εξωτερικούς χώρους πρασίνου και αναψυχής, συνολικής έκτασης 20 στρεμμάτων, καθώς και καταστήματα εστίασης.

Το Εμπορικό Κέντρο RIVER WEST απέσπασε την υψηλότερη διάκριση (βραβείο GOLD) στην ενότητα «Εγκαταστάσεις» για το επίπεδο ασφάλειας και τη συνολική διαχείριση της ασφάλειας των εγκαταστάσεών του, και το βραβείο BRONZE στην κατηγορία «Ανταπόκριση σε Έκτακτες Ανάγκες» για την εξαιρετική ανταπόκρισή του σε ενδεχόμενο συμβάν. Το River West Open απέσπασε την υψηλότερη διάκριση (βραβείο Gold) στην ενότητα “Commercial Development/Retail New Development” από τα βραβεία Property Awards 2021.

Oι υπόλοιποι παίκτες

Στην αγορά ακόμα υπάρχει το Athens Metro Mall, του ομογενούς επιχειρηματία Παναγιώτη Κωνσταντίνου, ο οποίος έχει παρουσία σε brands όπως Διάφανο, Benetton και Sisley. Το εμπορικό κέντρο βρίσκεται έξω από τον σταθμό μετρό του Αγίου Δημητρίου και έχει GLA 21.500 τμ.

Από την πλευρά της Folli Follie διατηρεί τρία πολυκαταστήματα outlets. Το Factory Outlet αποτελεί το μεγαλύτερο και ακολουθούν το δεύτερο στο Εμπορικό Πάρκο Αεροδρομίου και το τρίτο στον Άγιο Στέφανο, ενώ το Avenue αποτελεί μία ειδική περίπτωση, καθώς στην «Τρόπαια Συμμετοχική», συμφερόντων της οικογένειας Παπαγεωργίου, έχει μείνει μόνο ένα μικρό μέρος, το οποίο θα βγει σε πλειστηριασμό στις 17 Ιουλίου, ενώ το υπόλοιπο ελέγχεται από αρκετούς ιδιοκτήτες, μεταξύ των οποίων τράπεζες.

Η Ελλάδα υστερεί στα εμπορικά κέντρα καθώς διαθέτει τον μικρότερο αριθμό στην Ευρώπη

Σε κάθε περίπτωση, η χώρα μας ακόμα υστερεί στον τομέα των εμπορικών κέντρων, καθώς διαθέτει τον μικρότερο αριθμό σε σχέση με τον πληθυμσό, και πρόκειται για μία αγορά που προσφέρει ευκαιρίες δραστηριοποίησης, ειδικά από τη στιγμή που έχουν αλλάξει οι συνήθειες των καταναλωτών. Βεβαίως αυτό επηρεάζεται από το κλίμα και τις ειδικές αγοραστικές συνήθειες στην Ελλάδα που ενισχύουν τις αγορές και την βόλτα σε εμπορικές περιοχές.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.