05 Οκτ 2024
READING

Σκλαβενίτης: Η εξαγορά του Παπαντωνίου και η κυριαρχία στην Κύπρο

4 MIN READ

Σκλαβενίτης: Η εξαγορά του Παπαντωνίου και η κυριαρχία στην Κύπρο

Σκλαβενίτης: Η εξαγορά του Παπαντωνίου και η κυριαρχία στην Κύπρο

Μία από καιρό αναμενόμενη εξέλιξη ήρθε να επιβεβαιώσει η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ του ομίλου Σκλαβενίτη και στης κυπριακής αλυσίδας σούπερ μάρκετ με 9 καταστήματα στην Μεγαλόνησο. Ο Σκλαβενίτης κατάφερε να γίνει κυρίαρχος στην κυπριακή αγορά, ενισχύοντας το δίκτυό του και φτάνοντας πλέον τα 27 καταστήματα στη συγκεκριμένη αγορά, προσθέτοντας τα 9 σημεία πώλησης του Παπαντωνίου στα 18 δικά του.

Ο μεγαλύτερος όμιλος σούπερ μάρκετ της Ελλάδας είχε ως στόχο να φτάσει τους δύο πρώτους της κυπριακής αγοράς την τοπική Αλφαμέγα και την Lidl, που κυριαρχούσαν έως τώρα στην πρώτη θέση, διευρύνοντας το εκτόπισμά του εκεί και ουσιαστικά αναπτυσσόμενος σημαντικά μετά την απόκτηση των 18 καταστημάτων που είχε κληρονομήσει μέσω της συμφωνίας απόκτησης της Μαρινόπουλος.

Η διάψευση όσων υποστήριζαν ότι δεν θα επεκταθεί στην κυπριακή αγορά

Κατά καιρούς αρκετοί στην κυπριακή αγορά είχαν θεωρήσει ότι η ελληνική αλυσίδα, πέραν της αρχικής της τοποθέτησης εκεί με τα καταστήματα της Μαρινόπουλος, δεν είχε διάθεση να επεκταθεί περισσότερο. Ωστόσο αποδείχτηκε ότι έκαναν λάθος καθώς τα γεγονότα ήρθαν να διαψεύσουν τις εκτιμήσεις. Μάλιστα, ιδιαίτερα χαρακτηριστική των προθέσεων του Σκλαβενίτη ήταν και η ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το πέρας της συμφωνίας, όπου αναφερόταν ότι η κίνηση απόκτησης της Παπαντωνίου επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της για τη συμβολή της στην ανάπτυξη του λιανεμπορίου και αποδεικνύει έμπρακτα την εμπιστοσύνη της στις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας.

Σημαντικό στοιχείο της συμφωνίας αυτής είναι ότι ο Σκλαβενίτης θα διατηρήσει το προσωπικό της κυπριακής αλυσίδας ως έχει, απασχολώντας και τους 769 υπαλλήλους της Παπαντωνίου. Η προσέγγιση και η φροντίδα του Σκλαβενίτη για τοςυ ανθρώπους του, θεωρείται άλλωστε ένα από τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα που ενισχύουν την εικόνα του και κυρίως την ικανοποίηση των εργαζομένων του, με αποτέλεσμα αυτό να αποκρυσταλλώνεται στην εξυπηρέτηση στα καταστήματα αλλά και στα ενισχυμένα οικονομικά του αποτελέσματα, συγκεντρώνοντας την προτίμηση των καταναλωτών. Μάλιστα έχει δηλώσει ρητά ότι δεν λειτουργεί τις Κυριακές, καθώς ο όμιλος έχει αποφασίσει να σεβαστεί τη συγκεκριμένη ημέρα για την ξεκούραση των ανθρώπων της. Αυτή τη στιγμή η συμφωνία τελεί υπό την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους μήνες. Ωστόσο δεν αναμένεται να υπάρξει καμία απρόβλεπτη εξέλιξη, δεδομένου ότι δεν δημιουργείται ζήτημα δεσπόζουσας θέσης.

Οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις

Η εξαγορά της Παπαντωνίου ήρθε μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών

Η εξαγορά της Παπαντωνίου ήρθε μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς οι ιδιοκτήτες της κυπριακής επιχείρησης είχαν εμφανίσει σημάδια αντίστασης στην πιθανότητα εξαγοράς τους. Οι επαφές των δύο πλευρών είχαν ξεκινήσει στη διάρκεια του 2023 για να ολοκληρωθούν αρκετούς μήνες αργότερα, με θετική έκβαση υπέρ της ελληνικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ. Ωστόσο η προσέγγιση της Σκλαβενίτης απέδειξε για μία ακόμα φορά το λόγο για τον οποίο είναι ο πρώτος παίκτης στην ελληνική αγορά και πλέον ο πρώτος παίκτης και στην κυπριακή. Με τζίρο περίπου 150 εκατομμυρίων ευρώ η αλυσίδα Παπαντωνίου έρχεται να ενισχύσει τη δύναμη πυρός του Σκλαβενίτη στην Κύπρο. Τα καταστήματα που απέκτησε η ελληνική αλυσίδα σηματοδοτούν συγκέντρωση δυνάμεων στη συγκεκριμένη αγορά, η οποία διακρίνεται από έντονο τοπικό στοιχείο και συγκεκριμένους παίκτες που δραστηριοποιούνται εκεί.

Οι κυριότεροι ανταγωνιστές για τον Σκλαβενίτη εκτός της Lidl και της Αλφαμέγα, είναι οι επιχειρήσεις Αθηαινίτης, MAS αλλά και Metro που επίσης αποτελούν υπολογίσιμες δυνάμεις στην αγορά της Μεγαλονήσου. Την ίδια στιγμή όμως η εξαγορά ήρθε να κάμψει τις όποιες αντιστάσεις είχαν προβληθεί από την πλευρά Παπαντωνίου, δεδομένου ότι το περιορισμένο εκτόπισμα της αγοράς και το μικρός μέγεθος της Κύπρου κάνει ακόμα πιο έντονα τα ζητήματα γοήτρου αλλά και κυριαρχίας, ιδίως στην περίπτωση οικογενειακών επιχειρήσεων όπως η εν λόγω.

Ετοιμάζει και άλλες κινήσεις εκτός Ελλάδας

Γεγονός είναι ότι ο Σκλαβενίτης έχει στόχο να κάνει και άλλα βήματα εκτός Ελλάδας, καθότι φαίνεται ότι αφενός έχει εξαντλήσει τις δυνατότητες περαιτέρω σημαντικής επέκτασης στη χώρα μας, αφετέρου καλείται να αναπτύξει την παρουσία του και σε άλλες αγορές, κάτι που δεν αποκλείεται να συμβεί με εξαγορά και άλλης ευρωπαϊκής αλυσίδας – εκτός της Παπαντωνίου – σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπενθυμίζουμε ότι ο όμιλος Σκλαβενίτη κατάφερε να ξεπεράσει τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ στη διάρκεια του 2023, από 4,47 δισεκατ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο οικονομικό μέγεθος στη χρήση του 2022. Είναι μία εξέλιξη που τον έφερε σημαντικά πάνω από το μέσο όρο της αγοράς, τη στιγμή που ο κύκλος εργασιών του συνόλου της αγοράς στη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς κινήθηκε περίπου στα επίπεδα του 6% σε σύγκριση με το 2022.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.