16 Ιαν 2025
READING

IRIS ώρα μηδέν – Γιατί κινδυνεύουν με πρόστιμο οι μισοί επαγγελματίες

6 MIN READ

IRIS ώρα μηδέν – Γιατί κινδυνεύουν με πρόστιμο οι μισοί επαγγελματίες

IRIS ώρα μηδέν – Γιατί κινδυνεύουν με πρόστιμο οι μισοί επαγγελματίες

Την ώρα που το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS κερδίζει τις «καρδιές» εκατομμυρίων χρηστών στην Ελλάδα, 1 στους 2 ελεύθερους επαγγελματίας και αυτοαπασχολούμενοι αρνούνται να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα.

Κι αυτό γιατί, ενώ η προθεσμία που τους έχει δοθεί από το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να συνδεθούν με την υπηρεσία εκπνέει στις 30 Ιουνίου, αρνούνται να το πράξουν, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να πληρώσουν πρόστιμο.

Ειδικότερα, όπως αποκαλύπτουν τα σχετικά στοιχεία, από τους περίπου 750.000 επαγγελματίες, μόνο οι 291.643 έχουν φροντίσει να συνδεθούν, όπως είναι υποχρεωμένοι, με το σύστημα IRIS. Αξίζει να σημειωθεί πως όσοι δε το πράξουν, από την 1η Ιουλίου 2024 αντιμετωπίζουν χρηματικό πρόστιμο 1.500 ευρώ, ενώ όσοι επαγγελματίες δεν δηλώσουν επαγγελματικό λογαριασμό θα πληρώσουν πρόστιμο 1.000 ευρώ.

Και μπορεί στην Ελλάδα να έχουμε συνηθίσει στις αναβολές και στις δεύτερες ευκαιρίες, το υπουργείο Οικονομικών όμως έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να δοθεί νέα παράταση στο χρονοδιάγραμμα, τονίζοντας ότι η μοναδική προθεσμία που έχουν στη διάθεσή τους οι υπόχρεοι ολοκληρώνεται στο τέλος Ιουνίου.

Μάλιστα, όπως έχει αφήσει να γίνει γνωστό, μέχρι τον Μάρτιο του 2025 σχεδιάζει την σταδιακή επέκταση του IRIS σε όλες τις επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης έχει ζητήσει από τις τράπεζες να προχωρήσουν σε αύξηση του ημερήσιου ορίου χρήσης του συστήματος IRIS για τους καταναλωτές στα 1.000 ευρώ συνολικά από τα 500 που βρίσκεται σήμερα. Από τα 1.000 ευρώ τα μισά θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μεταφορές σε ιδιώτες και τα άλλα μισά για πληρωμές σε επιχειρήσεις.

Τι αναφέρει ο νόμος

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι είναι υποχρεωμένοι να δέχονται άμεσες πληρωμές χωρίς κάρτα, με απευθείας μεταφορά χρημάτων στον λογαριασμό τους.

Σημειώνεται ότι μέσω της υπηρεσίας IRIS στο mobile banking τα χρήματα βρίσκονται εντός λίγων δευτερολέπτων στους λογαριασμούς των επαγγελματιών, ενώ οι πελάτες τους χρειάζεται να γνωρίζουν μόνο τον αριθμό του κινητού ή τον ΑΦΜ του επαγγελματία, χωρίς να γνωρίζουν το ΙΒΑΝ του. Μάλιστα, προς περαιτέρω διευκόλυνση του πελάτη, ο επαγγελματίας μπορεί να παρέχει τον αριθμό κινητού ή ΑΦΜ σε μορφή κωδικού QR προς σάρωση.

Στη χώρα μας πάντως όπως όλα δείχνουν για άλλη μία φορά ο επιχειρηματικός κόσμος παρουσιάζει «αντιστάσεις» σε πρωτοβουλίες που υπηρετούν την διαφάνεια των συναλλαγών και τον δικαιότερο υπολογισμό των εσόδων. Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι το IRIS συμφέρει περισσότερο από τα POS, καθώς για τους επαγγελματίες οι προμήθειες του IRIS βρίσκονται κάτω από το όριο του 1% την ώρα που για τις συναλλαγές με POS οι επιχειρήσεις επιβαρύνονται με προμήθειες από 0,80% έως και 1,25%, ενώ υπάρχουν και τα κόστη συντήρησης του εξοπλισμού.

Οι νέοι «ψηφίζουν» IRIS

Η κοινωνία πάντως, και ειδικά οι νέοι, δείχνουν να έχουν αντίθετη άποψη, καθώς, όπως μαρτυρούν τα στοιχεία, εκρηκτική άνοδο παρουσιάζει η χρήση του συστήματος IRIS στις πληρωμές, έχοντας ήδη καταφέρει να κερδίσει μία θέση στην καθημερινότητα περίπου 1,5 εκατ. νέων ηλικίας από 18-34 ετών.

Ενδεικτικά είναι επίσημα στοιχεία της ΔΙΑΣ, σύμφωνα με τα οποία οι χρήστες του IRIS P2P ξεπερνούν πλέον τα 2,2 εκατομμύρια, επιτυγχάνοντας μάλιστα ετήσια αύξηση της τάξης του 60%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διείσδυση στους χρήστες είναι τέτοια που έχει καταγραφεί τετραπλασιασμός τους από το 2020, ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο σημειώθηκε ρεκόρ εγγραφών νέων χρηστών ανά μήνα, οι οποίοι έφτασαν τις 102.000.

Αναλυτικότερα, και με τη δημοφιλία του IRIS να αυξάνεται συνεχώς, το προηγούμενο έτος οι μεταφορές χρημάτων μεταξύ φίλων κατέγραψαν εντυπωσιακή αύξηση 2.540% σε σχέση με το 2020. Μεταξύ επαγγελματιών η αύξηση έφτασε το 1.125%, ενώ οι πληρωμές σε ηλεκτρονικό κατάστημα αυξήθηκαν κατά 373%. Εξίσου εντυπωσιακά όμως είναι και τα στοιχεία σε σύγκριση με το 2022, καθώς το ύψος συναλλαγών αυξήθηκε κατά 251%, 293% και 69% αντίστοιχα.

Σε επίπεδο απόλυτων αριθμών, οι συναλλαγές ξεπέρασαν τα 20 εκατ., μέγεθος 20πλάσιο σε σύγκριση με το 2020, ενώ την συγκεκριμένη υπηρεσία υποστηρίζουν σήμερα οι τράπεζες Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου και Viva.com.

Τα στοιχεία που το κάνουν ξεχωριστό

Η επιτυχία του IRIS, όπως και κάθε προϊόντος και υπηρεσίας που καταφέρνει να ξεχωρίσει, δεν είναι τυχαία και βασίζεται στην ικανοποίηση μίας ανάγκης που έχουν οι χρήστες του.

Τα σημαντικότερα οφέλη από την χρήση του συγκεκριμένου συστήματος συναλλαγών είναι τα εξής:

  • Δεν απαιτείται να γνωρίζει ο καταθέτης τον αριθμό λογαριασμού, καθώς αρκεί μόνο το κινητό τηλέφωνο ή τον ΑΦΜ του δικαιούχου.
  • Πρόκειται για μια άμεση διαδικασία η οποία ολοκληρώνεται εντός λίγων δευτερολέπτων, ενώ ο δικαιούχος της πληρωμής ενημερώνεται άμεσα για την ολοκλήρωση της συναλλαγής.
  • Δεν υφίσταται τραπεζική προμήθεια για τη μεταφορά.
  • Η μεταφορά είναι ασφαλής σύμφωνα με το ευρωπαϊκό σχήμα SEPA Instant Credit Transfer.

Μάλιστα, μπορεί ήδη το IRIS να έχει καταφέρει να μπει στην καθημερινότητα εκατομμυρίων Ελλήνων, σε καμία περίπτωση όμως δε μπορούμε να κάνουμε λόγο για «ταβάνι» στον τομέα των επιδόσεων. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τον νέο φορολογικό νόμο, ελεύθεροι επαγγελματίες, έμποροι και αυτοαπασχολούμενοι θα πρέπει υποχρεωτικά να κάνουν και να αποδέχονται στιγμιαίες πληρωμές χωρίς κάρτα, με απευθείας μεταφορά χρημάτων στον λογαριασμό του δικαιούχου μέσω του κινητού (smartphone), του tablet ή του υπολογιστή του πελάτη/καταναλωτή.

Προκειμένου να μπορεί αυτό να υλοποιηθεί, ο επαγγελματίας θα πρέπει μέσω e-banking ή στην εφαρμογή της τράπεζας στο κινητό του να δηλώσει τον επαγγελματικό του λογαριασμό, προκειμένου να πιστώνονται σε αυτόν τα χρήματα που εισπράττει. Αντίστοιχα και ο καταναλωτής πρέπει με τον ίδιο τρόπο να έχει δηλώσει πριν χρησιμοποιήσει την υπηρεσία από ποιον λογαριασμό του θα «τραβιούνται» τα χρήματα που θέλει να μεταφέρει ή να πληρώσει.

Στα φυσικά καταστήματα ή γραφεία, ο καταναλωτής μπαίνει στην τραπεζική εφαρμογή από το smartphone και καταχωρεί ΑΦΜ, κινητό ή email του επαγγελματία ή της επιχείρησης την οποία πρέπει να πληρώσει.

Ουσιαστικά, ο τρόπος αυτός επιτρέπει στην κυβέρνηση να έχει περισσότερα φορολογικά έσοδα, αφού μέχρι σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιμένει να επιτρέπει τις συναλλαγές έως 500 ευρώ με μετρητά. Πλέον, με το IRIS, κλείνει άλλη μία «πόρτα» προς την φοροδιαφυγή, ενώ επιβραβεύονται και οι συνεπείς επαγγελματίες αφού δεν θα «πειραχτούν» προς τα πάνω οι φορολογικοί συντελεστές.

Άμεση ενεργοποίηση

Η ενεργοποίηση της υπηρεσίας IRIS είναι μία ιδιαιτέρως εύκολη διαδικασία. Αρχικά, συνδεθείτε στο Mobile banking της τράπεζας σας, μεταβείτε στην μενού “IRIS Payments” , επιλέξτε “IRIS” και στην συνέχεια «Ρυθμίσεις».

Αφού ολοκληρώσετε τα συγκεκριμένα βήματα, καταχωρήστε τον λογαριασμό στον οποίο θέλετε να πραγματοποιήσετε τη μεταφορά ή λήψη ποσού μέσω IRIS.

Τέλος, θα χρειαστεί να επιλέξτε τον τρόπο με τον οποίο θα θέλατε να σας εντοπίζουν οι υπόλοιποι χρήστες IRIS (μέσω κινητού τηλεφώνου, email). Αυτό ήταν. Η υπηρεσία έχει ενεργοποιηθεί.

Παρά τις «αντιστάσεις» ορισμένων ομάδων το IRIS έχει έρθει για να μείνει

IRIS: Προς αύξηση του ορίου πληρωμών - Radar.gr | Radar.gr

Παρά λοιπόν την «άρνηση» των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων να ακολουθήσουν τις εξελίξεις, το σύστημα πληρωμών IRIS έχει κερδίσει για τα καλά μία θέση στις καθημερινές μας συναλλαγές. Είναι χρήσιμο, γρήγορο, ασφαλές ενώ εξασφαλίζει περισσότερα έσοδα για το κράτος και μεγαλύτερη φορολογική δικαιοσύνη.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.