21 Νοέ 2024
READING

Τι πραγματικά κερδίζει η Ελλάδα από την άνοδο της κρουαζιέρας

4 MIN READ

Τι πραγματικά κερδίζει η Ελλάδα από την άνοδο της κρουαζιέρας

Τι πραγματικά κερδίζει η Ελλάδα από την άνοδο της κρουαζιέρας

Συζητήσεις για τις επιπτώσεις και τα οφέλη της αγοράς κρουαζιέρας στο συνολικό τουριστικό προϊόν της χώρας άνοιξε η τοποθέτηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Bloomberg. Παράγοντες της ναυτιλίας, αλλά και συγκεκριμένα του κλάδου κρουαζιέρας, φέρεται να υποδέχτηκαν τις δηλώσεις αυτές με σκεπτικισμό, καθώς δε φαίνονται κάθετα αρνητικοί στη υιοθέτηση ήπιων μέτρων, με σκοπό την αύξηση της προστιθέμενης αξίας του κλάδου στις τοπικές αγορές. 

Ο πρωθυπουργός, στη συνέντευξή του, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθούν περιορισμοί στα κρουαζιερόπλοια που επισκέπτονται τα δημοφιλέστερα ελληνικά νησιά, τουτ’έστιν τη Σαντορίνη και τη Μύκονο, από το 2025, στο πλαίσιο αντιμετώπισης των συνεπειών του υπερτουρισμού, φαινόμενο για το οποίο η συζήτηση έχει ξεκινήσει μετά την πανδημία. Τα μέτρα για τα οποία μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται ότι θα οδηγήσουν σε περιορισμό των συνολικών θέσεων ελλιμενισμού κρουαζιερόπλοιων, που θα καταλαμβάνονται ακόμα και μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας. Τα μέλη της Παγκόσμιας Ένωσης Κρουαζιέρας (Cruise Lines International Association Clia) και της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας φέρεται να είναι δεκτικά στην εφαρμογή του περιορισμού, που παλιότερα είχε τεθεί στο όριο των 8.000 επιβατών ημερησίως, κάτι που μάλλον έχει μείνει στις καλένδες.

 Γεγονός είναι ότι η Ελλάδα εξελίσσεται σε κορυφαίο προορισμό κρουαζιέρας μετά την πανδημία, χάρη και στην ασφάλεια που παρέχει σε σύγκριση με προορισμούς με μεγαλύτερη εγγύτητα στη Μέση Ανατολή. Το συμπέρασμα αυτό επιβεβαιώνον τα στοιχεία που θέλουν τα 130 από τα 350 κρουαζιερόπλοια που επιχειρούν στις παγκόσμιες θάλασσες, να προσεγγίζουν τα ελληνικά λιμάνια. Το νέο ρεκόρ έχει ήδη γραφτεί από το 2023, οπότε και αποκαταστάθηκαν οι απώλειες των χρόνων του Covid-19, αλλά φαίνεται ότι φέτος θα γραφτεί άλλη μία χρυσή σελίδα για την ελληνική κρουαζιέρα. Τα δεδομένα της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ) για τις προκρατήσεις δείχνουν μέση αύξηση της τάξης του 10% στις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων και 15% στον αριθμό επιβατών.

 Αυξήθηκαν οι διανυκτερεύσεις εκτός κρουαζιερόπλοιου

Την προηγούμενη χρονιά, για την οποία έχουν εκδοθεί τα οριστικά στοιχεία, έφτασαν σε 49 λιμάνια 5.230 κρουαζερόπλοια, 9,4% περισσότερα σε σύγκριση με το 2022. Μεγαλύτερη ήταν η άνοδος σε επίπεδο επιβατών, αφού ξεπέρασαν τα 7 εκατομμύρια, αύξηση υψηλότερη του 50%. Το αμέσως προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί το 2011, όταν τα κρουαζιερόπλοια είχαν φτάσει τα 5.261 και οι επιβάτες του 6,12 εκατομμύρια. Σημασία, σε κάθε περίπτωση, έχουν τα έσοδα που παρήγαγε η κρουαζιέρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος το 2023 οι συνολικές εισπράξεις από επιβάτες κρουαζιέρας αυξήθηκαν κατά 84,1%, σε σύγκριση με το 2022, και ανήλθαν στα 908,4 εκατ. ευρώ, ενώ πρόσθετα έσοδα έφεραν στα ταμεία 847 εκατομμύρια ευρώ. Ο αντίλογος σε αυτά τα μεγέθη αφορά το κατά πόσο μερίδιο αυτών των εσόδων διαχέεται στην τοπική οικονομία ή δίνει μόνο ώθηση στο brand κάθε νησιού. Πάντως, οι διανυκτερεύσεις εκτός κρουαζιερόπλοιων υπερδιπλασιάστηκαν πέρσι και έφτασαν τα 9,4 εκατομμύρια, επιδρώντας θετικά στις εισπράξεις από τον κλάδο.

Εδώ θα πρέπει να αναφερθούν οι μεγαλύτεροι παίκτες της κρουαζιέρας, στους οποίους περιλαμβάνονται η Costa Crociere, η Silversea Cruises, η Viking Cruises, η Celebrity Cruises, η Princess Cruises, η Royal Caribbean, η Norwegian Cruise Line, η Marella Cruises, η MSC Cruises και η Carnival Cruises, καθώς και η ελληνική Celestyal Cruises.

Η Σαντορίνη κρατά, όπως προαναφέραμε, τα σκήπτρα της κρουαζιέρας μεταξύ των νησιωτικών προορισμών, για αυτό και η λήψη μέτρων, όπως ένας «κόφτης», θα ξεκινήσει από το δημοφιλές νησί των Κυκλάδων. Το 2023 η Σαντορίνη υποδέχτηκε 1,29 εκατομμύρια επιβάτες και ήρθε δεύτερη μετά τον Πειραιά (1,5 εκατ. επιβάτες), αλλά ήταν στην κορυφή των προσεγγίσεων πλοίων. Περίπου 800 κρουαζιερόπλοια έδεσαν στη Σαντορίνη και 750 στη Μύκονο.

Εκτός από τα οικονομικά οφέλη από τους επισκέπτες κρουαζιέρας που τίθενται υπό αμφισβήτηση, η συζήτηση ξεκίνησε να περιστρέφεται γύρω από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της άφιξης κρουαζιερόπλοιων στα λιμάνια, κυρίως των κυκλαδίτικων, νησιών. Όλα αυτά, ενώ έρευνα της Deloitte για λογαριασμό του Ινστιτούτου ΣΕΤΕ έχει καταδείξει την έλλειψη στόχων μείωσης των εκπομπών για το 2030 από την πλειονότητα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, στοιχείο που προκαλεί ανησυχία.

Συγεκριμένα για τον κλάδο των μεταφορών στον τουρισμό, το ποσοστό των ερωτηθέντων που δεν έχουν συγκεκριμένο στόχο μείωσης των εκπομπών ρύπων στο τέλος της δεκαετίας ανέρχεται στο 36%. Να σημειωθεί εδώ πως σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκαν τα μέτρα που έλαβαν το 2021 οι τοπικές αρχές της Βενετίας, όταν απαγόρευσαν την είσοδο των μεγάλων κρουαζιερόπλοιων από το κανάλι που οδηγεί στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.