07 Σεπ 2024
READING

Μύκονος και Σούπερ μάρκετ: Οι μεγάλοι παίκτες και ο τοπικός ανταγωνισμός

5 MIN READ

Μύκονος και Σούπερ μάρκετ: Οι μεγάλοι παίκτες και ο τοπικός ανταγωνισμός

Μύκονος και Σούπερ μάρκετ: Οι μεγάλοι παίκτες και ο τοπικός ανταγωνισμός

Το τουριστικό τοπίο της Μυκόνου αποτελεί τα τελευταία χρόνια πόλο έλξης όχι μόνο για επιχειρήσεις που σχετίζονται με το χώρο της φιλοξενίας, της εστίασης και της διασκέδασης. Τα σούπερ μάρκετ διαδραματίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στις επενδύσεις που πραγματοποιούνται στο νησί των ανέμων, καθώς σχεδόν όλες οι μεγάλες αλυσίδες έχουν αποκτήσει παρουσία εκεί, στεκόμενες απέναντι στον τοπικό ανταγωνισμό ο οποίος εκπροσωπείται από την αλυσίδα Flora, η οποία διατηρεί τρία καταστήματα στο νησί.

Το λιανεμπόριο βασίζεται σε πολύ μεγάλο ποσοστό στην τουριστική κίνηση και κυρίως στους υψηλού εισοδήματος επισκέπτες, οι οποίοι συρρέουν κάθε χρόνο στο νησί των Κυκλάδων. Γεγονός που σε κάθε περίπτωση διαφοροποιεί και το μείγμα των προϊόντων, όπου σε αρκετές των περιπτώσεων συμπεριλαμβάνονται και premium κωδικοί στα ράφια και τα ψυγεία των σούπερ μάρκετ που δραστηριοποιούνται στη Μύκονο.

Το νέο κατάστημα της ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός

Πιο πρόσφατη άφιξη είναι αυτή της ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός, η οποία δημιούργησε καινούργιο κατάστημα στην κοινότητα Άνω Μερά της Μυκόνου, τα εγκαίνια της οποίας θα πραγματοποιηθούν στις 22 Ιουνίου. Το κατάστημα δεν θυμίζει σε τίποτα αυτά που έως τώρα διατηρεί η αλυσίδα στα αστικά κέντρα της χώρας, καθώς εναρμονίζεται αρχιτεκτονικά με τον χαρακτήρα του νησιού. Περίοπτη θέση κατέχει η σειρά προϊόντων από Έλληνες παραγωγούς «Θησαυροί της Ελλάδας». Η αλυσίδα που σήμερα διατηρεί δίκτυο με περισσότερα από 450 καταστήματα πανελλαδικά, συνεχίζει με αυτόν τον τρόπο την επέκτασή της.

Στις πρόσφατες επενδυτικές κινήσεις των μεγάλων της αγοράς είναι αυτή της Μασούτης, η οποία εισήλθε στο νησί το 2022. Τη συγκεκριμένη χρονιά η αλυσίδα της Θεσσαλονίκης προχώρησε στην εξαγορά των καταστημάτων χονδρικής και λιανικής της Αφοί Ιωάννου Δεναξά σε Μύκονο, Σαντορίνη και Αθήνα, αποκτώντας πρόσβαση στους δύο σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας.

Από το κλαμπ των μεγάλων αλυσίδων δεν λείπει η ΑΒ Βασιλόπουλος, η οποία έχει μακροχρόνια παρουσία στη Μύκονο, με καταστήματα στη Λάκκα, τη συνοικία που βρίσκεται στη χώρα του νησιού αλλά και στις συνοικίες Ευαγγελιστράκι και Κόρφος, διατηρώντας ισχυρό εκτόπισμα στη συγκεκριμένη τοπική αγορά.

Η Σκλαβενίτης και η δραστηριοποίηση της OK Markets

Έως τώρα η Σκλαβενίτης έχει μείνει μακριά από το νησί των Ανέμων, κάτι που δεν αποκλείεται να συμβεί τα επόμενα χρόνια με την είσοδο της επιχείρησης και εκεί. Μετά την κατάρρευση της Μαρινόπουλος η μεγαλύτερη αλυσίδα της χώρας είχε επιδιώξει να πάρει το κατάστημα από τον πρώην franchisee της Μαρινόπουλος, Νίκο Μαθιουδάκη, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρει. Το αποτέλεσμα ήταν ότι το πρώην κατάστημα της Μαρινόπουλος, παρέμεινε στα χέρια του Ν. Μαθιουδάκη, οποίος στη συνέχεια συνεργάστηκε με την OKAnytime Markets, για τη δημιουργία ενός καταστήματος OK Grocery, το οποίο παραμένει εν λειτουργία κανονικά ως franchisee κατάστημα της εν λόγω αλυσίδας convenience stores.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η δραστηριοποίηση της Bazaar, η οποία έχει δύο σημεία πώλησης στον Πετείναρο και στην Άνω Μερά. Η αλυσίδα αξιοποιεί σημαντικό μέρος της κίνησης στην αγορά του HoReCa, τροφοδοτώντας και καταστήματα εστίασης που έχουν παρουσία στην περιοχή αλλά και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, εκτός από τις πωλήσεις σε επίπεδο λιανικής.

Ο ισχυρός τοπικός παίκτης

Κραταιά δύναμη του νησιού ωστόσο αποτελεί η Flora Markets, της οικογένειας Κονταράτου, την οποία διοικεί ο Τάσος Κονταράτος, γιος των ιδρυτών της επιχείρησης, Φλώρας και Γιάννη. Με τα τρία καταστήματα που διαθέτει στη Μύκονο ο κύκλος εργασιών της το 2022 ανήλθε στα 42 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 41,17% συγκριτικά με την προηγούμενη χρήση, ενώ η αλυσίδα κατέγραψε κέρδη μετά από φόρους ύψους 3,14 ευρώ, αυξημένα κατά 78,78% από το 2021. Ανάλογη αύξηση καταγράφηκε στα κέρδη προ φόρων (73,76%), που ξεπέρασαν τα 4 εκατ. ευρώ ενώ τα EBITDA αυξήθηκαν κατά 53,05% στα 5 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι η Flora έχει κατά το παρελθόν δεχτεί αρκετά κελεύσματα από μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ της χώρας με την προοπτική της εξαγοράς. Στις οποίες ο ιδιοκτήτης της, Τάσος Κονταράτος, αντιστάθηκε, διατηρώντας την επιχείρηση και προχωρώντας στην περαιτέρω ανάπτυξή της με συνεχείς επενδύσεις. Πρόκειται εξάλλου για μία δραστηριότητα απολύτως κερδοφόρα, που με τα τωρινά δεδομένα ο ίδιος δεν έχει σημαντικό κίνητρο να την διαθέσει σε κάποιον από τους ανταγωνιστές του, συνεχίζοντας ταυτόχρονα και την οικογενειακή παράδοση στο χώρο των σούπερ μάρκετ, έχοντας λάβει τη σκυτάλη πριν από αρκετά χρόνια από τους γονείς του.

Συνολικά ο τουρισμός τόσο σε επίπεδο αύξησης της μέσης τουριστικής δαπάνης, όσο και σε επίπεδο επισκεψιμότητας στην Ελλάδα, έχει ωθήσει πολλές αλυσίδες να αναπτύξουν τη δραστηριότητά τους στη νησιωτική χώρα. Τη μερίδα του λέοντος σε αυτόν τον τομέα κατέλαβε τα προηγούμενα χρόνια η Μασούτης, η οποία τόσο με την συμφωνία που πέτυχε το 2022 με τον ΣΥΝΚΑ απέκτησε μία σειρά καταστημάτων σε νησιωτικές περιοχές όπως η Κρήτη, η Νάξος, η Πάρος, η Μήλος, η Τήνος, η Σύρος, η Σαντορίνη, η Κέρκυρα και η Κάλυμνος, όσο και μέσα από τη συμφωνία με τον Δεναξά όπου απέκτησε καταστήματα τόσο στη Σαντορίνη όσο και στη Μύκονο.

Ενώ ταυτόχρονα εισήλθε στην αγορά της Κρήτης, μέσω της κοινής εταιρείας που δημιούργησε με τον ΣΥΝΚΑ. Ωστόσο το τοπίο του τουρισμού συνεχίζει να παραμένει ελκυστικό για όλους τους παίκτες της αγοράς. Ιδίως όταν πρόκειται για νησιά με υψηλή προστιθέμενη αξία και προοπτική όπως η Μύκονος εν προκειμένω αλλά και η Σαντορίνη.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.